Gość: Roland IP: *.otp.pl 12.05.09, 14:07 Idiotyczny pomysł. Spowoduje to co mamy teraz z OFE - jeśli MUSZĘ mieć gdzieś konto, to banki z chęcią podniosą koszty x10. I co? I tak gdzieś założę... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Miki "Parkiet": ZBP chce, żeby każdy miał konto w banku IP: 213.199.193.* 12.05.09, 14:07 Komunistyczne państwo, komunistyczne obyczaje. Każdy powinien mieć konto, ale zmuszanie do tego zalatuje bolszewią. Odpowiedz Link Zgłoś
zdzisiek66 W tym ZBP choroszyje enkawudisty rabotajut ;) 12.05.09, 14:29 Szkoda, że za czesów poprzedniego premiera nie wystąpili z tym pomysłem ;) Proponuję jeszcze uchwalić parę innych ustaw: żeby każdy obywatel RP (z niemowlętami włącznie, a jakże) pod karą więzienia musiał kupić: - 3 karty kredytowe; - dwa telefony komórkowe; - komputer z systemem Vista i pakietem MS Office; - 5 litrów wódki co miesiąc (wzrost dochodów z budżetu) - nowy samochód raz na 3 lata (red. Kublik będzie zachwycony) Obywatele powinni również być ustawowo zmuszeni do: - zrzuty na wskazane przez rząd stacje telewizyjne i radiowe, niezależnie, czy je oglądają i słuchają, czy nie. - wpłacania % od dochodów jednej z prywatnych firm wskazanych przez rząd. Taka firma będzie dowolnie inwestować wpłaconą kasę i kasować haracz, niezależnie od tego, czy inwestycje przynoszą zyski czy straty. W zamian obywatel dostanie szansę, że za 40 lat zacznie otrzymywać co miesiąc równowartość 5 kg chleba i 2 kg cebuli. Ooops, dwa ostatnie pomysły zostały już wdrożone. Czekam na resztę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Walerek K. Nic nie ma za darmo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.09, 14:33 Był czas podejmowania zobowiązań, nadchodzi widać czas ich spłaty. Ale nic to, Wybory Tysiąclecia wygrane, a mamy już nawet kandydatkę na santo subito razwiedki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ga Re: W tym ZBP choroszyje enkawudisty rabotajut ;) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.09, 14:52 A ja proponuję, żeby każdy Polak wziął, co ma pod ręką - nóż do mięsa, tasak, siekierę, petardę, granat, kałasznikowa itp., i pojechał z tym do Warszawy. Całe to robactwo - posłów, minsitrów, prezesów banków, zarządy OFE itp., trzeba powyrzynać i powystrzelać. Inaczej się nie da. Dopóki te świnie nie zaczną się czegoś bać, będą kraść coraz więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piters he he komisja przyjazne panstwo ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.09, 17:12 ciekawe dla kogo przyjazne ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kałasznikow Re: W tym ZBP choroszyje enkawudisty rabotajut ;) IP: *.adsl.inetia.pl 12.05.09, 23:51 Gość portalu: ga napisał(a): > A ja proponuję, żeby każdy Polak wziął, co ma pod ręką - nóż do > mięsa, tasak, siekierę, petardę, granat, kałasznikowa itp., i > pojechał z tym do Warszawy. Całe to robactwo - posłów, minsitrów, > prezesów banków, zarządy OFE itp., trzeba powyrzynać i powystrzelać. > Inaczej się nie da. Dopóki te świnie nie zaczną się czegoś bać, będą > kraść coraz więcej. masz racje tutaj nie pisac trzeba tutaj trzeba strzelac tylko takie metody skutkuja w "rozmowie "z mafia (bankową też ) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jasiek Re: W tym ZBP choroszyje enkawudisty rabotajut ;) IP: *.bosbank.pl 13.05.09, 08:53 Teraz przy żlobie są ci, którzy tak własnie zrobili te 20 lat temu ... Odpowiedz Link Zgłoś
polld74 [...] 09.06.09, 02:11 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Można też wprowadzić kolejne obowiązki: 13.05.09, 08:26 1. Mycie zębów 2. Odwiedzanie dentysty 3. Zmienianie skarpet 4. Spuszczanie wody w toalecie 5. Prawidłowe parkowanie (bez zastawiania) 6. Sprzątanie po psie Odpowiedz Link Zgłoś
adamp_314 Komunistyczne nawyki? 13.05.09, 08:32 Dlaczego nakazy? Jeśli ktoś chce dostawać pensję/emeryturę w kasie firmy lub do domu przez listonosza to niech za to zapłaci - zlikwidować zakaz pobierania przez płatnika (pracodawcę lub ZUS) opłat za taką formę wypłaty!!! To przecież kosztuje. Jak kilka razy zejdzie mu z pensji 20 czy 30 zł to przekona się do bankomatu. Dlaczego wszystko musi się odbywać przez zakazy/nakazy, nawet jak z jednej skrajności chcemy przejść w drugą. Odpowiedz Link Zgłoś
kosmiczny_swir Bolszweizm kapitalistow. Do czego to doszlo 12.05.09, 17:16 Bolszweizm kapitalistow. Do czego to doszlo, zeby kapitalisci z bankow chcieli bolszewickimi medtodami zmuszac ludzi do zakladania kont. Odpowiedz Link Zgłoś
hipr "Parkiet": ZBP chce, żeby każdy miał konto w banku 12.05.09, 14:11 gdyby nie to, że firma mi przelewa pieniądze na konto (nie mam możliwości dostawać w gotówce), chętnie bym się wypisał z tej bankowej sitwy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lol Re: "Parkiet": ZBP chce, żeby każdy miał konto w IP: 198.28.69.* 12.05.09, 14:24 gdyby nie to, że firma mi przelewa pieniądze na konto (nie mam możliwości dostawać w gotówce), chętnie bym się wypisał z tej bankowej sitwy... dokładnie mam to samo :/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bmf Re: "Parkiet": ZBP chce, żeby każdy miał konto w IP: *.promax.media.pl 12.05.09, 15:00 Nie ma takiego prawa w Polsce które nakazywałoby Ci posiadać konto bankowe. I zasranym obowiązkiem Twojego zasranego pracodawcy jest wypłacanie Ci wynagrodzenia w gotówce jeśli sobie tego życzysz. Tyle tylko, że trzeba mieć jeszcze jaja żeby to powiedzieć swojemu pracodawcy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bankowiec Re: "Parkiet": ZBP chce, żeby każdy miał konto w IP: 199.67.203.* 12.05.09, 15:09 ciekawe cwaniaki, czy po hipotekę też przychodzicie do pracodawcy. A przelewy robicie na poczcie? czy w "MOJE RACHUNKI", albo w biedronce? Jak poszukacie, to konto można mieć za 0 PLN bez karty - ale po co? lub 2 PLN z karta debetową - zapraszam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: "Parkiet": ZBP chce, żeby każdy miał konto w IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.09, 16:27 będziesz miał obowiązek kupować towary mojej firmy..PASUJE ??!! co za sieroty w tych bankach pracują... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Teo nie mamy hipoteki, IP: *.217.146.194.generacja.pl 12.05.09, 16:31 kupujemy za gotówkę a nie na kredyt. Nie daliśmy się nabrać na wasze reklamy bankowa sitwo. Jesteśmy rozsądnymi, pracowitymi ludzmi. Bank to nam jest potrzebny tylko zeby nie trzymac kasy w skarpecie lub zapłacic przelewem. Reszta to naciągactwo w białych kołnierzykach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kir Re: "Parkiet": ZBP chce, żeby każdy miał konto w IP: *.nplay.net.pl 13.05.09, 15:56 Jakbys mial pracodawce co sie NIE ZGADZA na przelewanie pieniedzy na konto i zawsze ci wyplaca w gotowce to bys dopiero marudzil. Wiesz ile to zachodu zeby to co miesiac wplacac na konto? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wiesiek ZBP IP: 77.252.246.* 12.05.09, 14:15 co ma do kodeksu pracy? kasy kasy chcą a nie dobra ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ccc Re: ZBP IP: 78.133.200.* 12.05.09, 14:18 spoko, ale niech takie konto będzie bezpłatne i zero opłat przy wybieraniu pieniędzy z bankomatu. wtedy propozycja będzie godna rozważenia. Odpowiedz Link Zgłoś
zdzisiek66 Re: ZBP 12.05.09, 14:31 Tak, jasne. I ten bankomat nie dalej niż 500 m od każdego domu. Odpowiedz Link Zgłoś
kebir Re: ZBP 12.05.09, 14:42 Człowieku, przecież chodzi właśnie o to, żeby banki mogły bez ograniczeń podnosić haracze, bo klient i tak nie będzie mógł z usług banku zrezygnować. Zupełnie, jak bandyci z OFE, którzy od początku istnienia tych instytucji okradają nas na coraz większe sumy. Po paru miesiącach od wprowadzenia takiego przepisu najtańszy bank oferowałby konto bieżące za jedyne 50 PLN miesięcznie, a wypłata własnych pieniędzy kosztowałaby 100 PLN. Za samą taką propozycję ktoś powinien wisieć na latarni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Walerek K. To i "bankowcy" upomnieli się o swoje? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.09, 14:22 Jak widać, poparcie w Wyborach Tysiąclecia miało niemałą cenę. Razwiedka przebiera niecierpliwie nogami w oczekiwaniu na gratyfikację. (PIS mi zwisa jakby co) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prostychłop Re: To i "bankowcy" upomnieli się o swoje? IP: 94.254.174.* 12.05.09, 19:38 Walereek, Ty masz problemy ze zrozumieniem tego co czytasz???To projekt banków, nie rządu ani nawet nie parlamentu. W jakich to wyborach wybieraliśmy zarządy banków?>?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Walerek K Re: To i "bankowcy" upomnieli się o swoje? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.09, 20:44 Ja doskonale rozumiem, co czytam. To Tobie się wydaje, że kogokolwiek wybierałeś. Nawet w Wyborach Tysiąclecia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Franek "Parkiet": ZBP chce, żeby każdy miał konto w banku IP: *.srv.volvo.com 12.05.09, 14:31 Wygląda to na przymusowe opodatkowanie obywateli na rzecz banków, od kilku do kilkunastu PLN miesięcznie w zależności od banku. Bo przecież nie wszyscy ruszą do darmowych banków internetowych, bo najpierw muszą mieć jakikolwiek internet, a z tym też jest problem w Najjaśniejszej. Odpowiedz Link Zgłoś
evvik "Parkiet": ZBP chce, żeby każdy miał konto w banku 12.05.09, 14:31 nieprawda, pracodawca na wniose PRACOWNIKA przelewa mu pensje na konto.Jak nie chcesz, musi wypłacić ci w gotówce. Odpowiedz Link Zgłoś
zdzisiek66 Re: "Parkiet": ZBP chce, żeby każdy miał konto w 12.05.09, 14:33 No pewnie, idź do szefa i powiedz mu, żeby otworzył w firmie kasę gotówkową, bo sobie życzysz dostawać gotówkę, bo masz taki kaprys i prawo do tego ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prostychłop Re: "Parkiet": ZBP chce, żeby każdy miał konto w IP: 94.254.174.* 12.05.09, 19:42 Nie, to TY podpisałeś prośbę o wpłacanie Ci na konto. Mi księgowa próbowała wcisnąć do podpisu coś takiego, to przy niej wyjąłem komórkę z kieszeni i spytałem się czy zna numer do PIPu czy mam sam poszukać. Mało w gacie nie narobiła. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . związki rządu i prywatnego biznesu ma nazwę IP: 213.76.165.* 12.05.09, 14:34 Związek państwowych urzędów, instytucji z prywatnym biznesem na całym świecie ma już nazwę- to MAFIA. Tutaj ewidentnie nagina się ideologię do potrzeb zdziadziałych bankrutujących lichwiarzy Odpowiedz Link Zgłoś
kebir "Parkiet": ZBP chce, żeby każdy miał konto w banku 12.05.09, 14:37 Życie przerasta kabaret. Kilka dni temu pod artykułem o rzekomym "wykluczeniu" bankowym Polaków ktoś ironicznie skomentował, że minister Rostowski pewnie wprowadzi dekretem obowiązek posiadania konta bankowego, by żyło się lepiej kolegom bankowcom. Dziś czytam taką wiadomość na poważnie. Chyba dołączę się do związkowców i postaram się o jakieś materiały wybuchowe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: comendante "Parkiet": ZBP chce, żeby każdy miał konto w bank IP: 212.33.91.* 12.05.09, 14:38 Moim zdaniem pomysł do bani. Jeśli ktoś nie ma ochoty zakładać rachunku bankowego to po co go zmuszać. Ciekaw jestem czy przy okazji wprowadzą zapis o nie pobieraniu opłat za prowadzenie rachunków oraz kart płatniczych zapewne wydawanych w wypadku posiadania przymusowego konta obowiązkowo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mucha_cc "Parkiet": ZBP chce, żeby każdy miał konto w bank IP: 193.164.157.* 12.05.09, 14:38 Raczej powinni to skierować do komisji złodziejskie państwo... choć gdyby to dobrze rozegrać to można złodzieji oskubać i na ten przykład przyjąć założenie ze owszem ... ale maksymalna opłata za przelew 1 grosz, za prowadzenie rachunku 1 złoty a całośc opłat manipulacyjnych nie może być wyższa niż 10 zł. Do tego dołożyc jeszcze że każde złodziejskie potraktowanie klienta (wciśnięcie mu opcji itp) może być unieważnionew a bank który to zrobił nie dość że musi zapłacić klientowi to jeszcze da 5 razy więcej na cele spółeczne. A wtedy podpisze się pod tym obiema rękami. Natomiast panom z ZBP polecam zając się złodziejskim praktykami banków ... bo gdyby robili swoją robotę jak należy to nie było by juz połowy banków za kary które by im nałożyli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ap_jen Pomysł nie głupi.. IP: 195.205.128.* 12.05.09, 14:43 Wymaga raczej jednak modyfikacji..konto dla wszystkich pracujących bo po co nie pracującemu konto. No i oczywiście powinny być wyjątki jak wspomniani już niepełnosprawni itp. Nie rozumiem o co te oburzenie na banki jeśli chodzi o RORy:/Jeszcze nigdzie na świecie nie spotkałem się żeby konta były calkowicie bezpłatne ale w tym kraju standardowo wszystko wszystkim nie pasuje i najlepiej żeby nie trzeba było pracować, kasa cudownie wpływała na konta a kredyty nie wymagały spłacania..ot polska wizja wolnego rynku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Franek Re: Pomysł nie głupi.. IP: *.srv.volvo.com 12.05.09, 14:49 Ale mało gdzie na świecie pensje wynoszą po 800-1200 PLN a opłata miesięczna za prowadzenie konta od 6 do 15 PLN miesięcznie plus wszystkie dodatki. Zgodziłbyś się dobrowolnie oddawać 1% do 2% swojej pensji na rzecz banków za samo tylko prowadzenie konta? TAK czy NIE? Może od razu podnieśmy podatki z 19% na 21%. Zobaczymy, czy dalej będziesz bronił pomysłu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ap_jen Re: Pomysł nie głupi.. IP: 195.205.128.* 12.05.09, 15:05 Fakt że trochu boli że trzeba płacić..oczywiście można tez na to spojrzeć z innej strony: przelewy internetowe w większości przypadków są za darmo, więc mogę opłacić wszelkie rachunki siedząc w domu, nie błąkam się po wiecznie zapchanych pocztach z drukami do wpłaty czyli oszczędzam pieniądze i czas który pewnie też można przeliczyć na kasę. Wiele zakupów tez moge zrobić przez Internet i znów oszczędzam pieniądze i czas. A ile mniej jestem zestresowany to juz nie bedę rozwijał...myśle że nienajgorzej się to kalkuluje. Jeszcze żeby Internet był powszechniejszy.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ap_jen Re: Pomysł nie głupi.. IP: 195.205.128.* 12.05.09, 15:14 i jeszcze jedno...w zdecydowanej większości państw świata zarabia się mniej niz 800 - 1200 zł..trzeba to w końcu zrozumieć że Polska to naprawdę nie jest Somalia choć niektórym tak się wydaje bo jeszcze biedy nie widzieli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaj Re: Pomysł nie głupi.. IP: 81.210.85.* 12.05.09, 15:33 w zdecydowanej wiekszosci swiata nie ma takze przymusowych kont bankowych oraz przymusowych OFE...i co...w/g Twojego rozumowania i u nas nie powinno byc.. Polska lezy w Europie, nalezymuy do UE i do nich powinnismy sie porównywac a nie do Somalii (chyba ze stamtad pochodzisz to rozumiem Twoja radosc z zarobkow 800-1200 PLN) widziec biede a zyc w niej to tez dwie rozne rzeczy? czy zyłeś w biedzie czy tylko ja widzisz w niusach i jest Ci tak strasznie przykro i zal tych biednych afrykanow? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zło Re: Pomysł nie głupi.. IP: *.chello.pl 12.05.09, 16:26 ależ trafne porównanie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krecik Komu ty chcesz... IP: 64.80.3.* 12.05.09, 18:48 takie glupoty wciskac. Wyjedz z tej Koziej Wolki, a pozniej wypisuj te swoje farmazony... dorwalo sie to to do komputera i w bajkopisarza sie bawi... P.S. w wiekszosci tzw. zachodniej europy i ameryce polnocnej posiadanie zwyklego rachunku jest darmowe lub jezeli juz platne to koszta utrzymania sa nieporownywalnie mniejsze. Pozwole sobie zauwazyc, ze niestety Polska jest zasciankiem Europy (nie pisze zlosliwie, stwierdzam fakty) i wiekszosc zyskow czerpanych z bandyckich oplat w Polsce trafia poza jej granice. Polski konsument jest niestety klientem drugiej kategorii, jezeli chodzi o dostep do internetowych sklepow, czy np. jakosc kosmetykow- nazywa sie to to tak samo a jak bezposrednio porownac np szampon z Polski i USA to niestety mowiac delikatnie porownanie to nie wypada zbyt korzystnie. Jezeli natomiast porowna sie cene (bezposredni kurs) to ten "szampon" kosztuje tyle samo albo wiecej co ten w USA. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agata Re: Pomysł nie głupi.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.09, 15:21 Jesteś naprawdę taki głupi czy piszesz za pieniądze na zlecenie bankierów? Komputer kosztuje 3 tysiące, a Internet - kilkadziesiąt PLN miesięcznie, nie mówiąc o tym, że w wielu małych miejscowościach jest on niedostępny, podobnie jak bankomaty. Jak sobie wyobrażasz samotną, niedowidzącą staruszkę z emeryturą 800 PLN uczącą się Internetu? Jeśli podejdziesz do ściany i postukasz w nią kilka razy głową, to może Ci mózg jeszcze na chwilę zaskoczy i zrozumiesz, że gdy konto w banku będzie obowiązkowe, to (prawie) darmowe konta internetowe przestaną istnieć. Banki będą ze sobą konkurować a rebours, tzn. oferować coraz gorsze usługi po coraz wyższych cenach, bo przecież klient i tak nie odejdzie. Tak samo jak OFE. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaj Re: Pomysł nie głupi.. IP: 81.210.85.* 12.05.09, 15:23 owszem, mniej stresu, wiecej czasu, mniejsze koszty. ale czy Ty lub ktokolwiek zagwarantują ludziom ze banki nie wprowadza oplat za przelewy internetowe? bo co je przed tym powsztrzyma? placic trzeba juz niemalze za wszystko, ale jesli mam wybor to wole nie placic lub placic z wlasnej woli - czyli w tej sytuacji nie musze miec konta bo dostaje pensje na reke. a czy oplaty zrobie na poczcie, czy w siedzibie wierzyciela czy w innym miejscu zalezy od oplat za nie pobieranych i moich checi. dlaczego mam byc ZMUSZONY do zalozenia konta? w moim wypadku bank pobiera miesiecznie 15 pln za prowadzenie konta + 7 pln za dwie karty (bankomatowa i debetowa) przymusowe. za przelewy internetowe tez cos pobiera (nie korzystam). miesiecznie bank kasuje mnie na 29 pln. natomiast oplaty w siedzibach "wierzycieli" kosztuja mnie ok 10 pln. roznica niewielka ale rocznie to jest juz ponat 100 pln. a napewno w momencie podwyzki wiecej w gore pojda oplaty bankowe niz oplaty w siedzibach. dodatkowo nie siedze tylko w domu ale sie ruszam dalej, doopa mi nie rosnie, poznaje ludzi, jestem na swierzym powietrzu. oczywiscie rzecz gustu. w tym przypadku powinien byc wybor, chce konto to zakladam, nie - to nie i place na poczcie stojac w kolejce. moze juz wszyscy madrzy tego swiata przestali by nas uszczesliwiac na sile i pod przymusem???? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc Re: Pomysł nie głupi.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.09, 17:06 Qzwa co za debile co wierza ze przelewy w necie i konta beda wiecznie darmowe albo za zlotowke ... poki co to promocja a za chwile zaczna znikac banki "stacjonarne" bo po co miec koszty, oplaty w necie sie podniesie i po problemie bedziesz mial wybor bank przez internet lub stacjonarny odlegly o 2 godziny jazdy. Ja mam namiaste takiego wyboru bankomat pobierajacy oplaty od wyplat 200 metroe i bezplatny 2o km w jedna czyli w obie 40. Nie mam nic przeciwko oplatom za rozne uslugi ale niech beda dobrowolne. I niech bedzie jak teoretycznie jest w przypadku autostrad albo jedziesz wygodnie i placisz albo alternetywnymi drogami za free. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dodo Re: pomysł debilny !!!!!!!!!! IP: 62.61.56.* 12.05.09, 17:51 ap_jen weź się chłopie zastanów !!!. Zarabiasz pieniądze - dajesz te pieniądze komuś na przechowanie - ten ktoś może za ich przechowanie żądać opłaty - ale do k..wy n..dzy ten ktoś dzięki tym pieniądzom zarabia - nie dlatego że je przechowuje tylko dlatego że je pożycza dalej i zarabia na różnicy między oprocentowaniu depozytu a oprocentowaniu kredytu. pomysł jest zwykłą próbą oszustwa i tyle!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaj Re: Pomysł nie głupi.. IP: 81.210.85.* 12.05.09, 14:56 nie chodzi o to zeby były bezpłatne...jeśli bedzie przymusowe dla kazedgo to nie bedziesz mial wyboru i bedziesz musial placic za ror tyle ile bank krzyknie a dodatkowo bedziesz PRZYMUSOWO musial korzystac z innych uslug powiazanych z Twoim kontem i oczywiscie bedziesz musial za te niechciane, niepotrzebne uslugi placic. i to tyle ile sobie bank ustali. wyeliminuje sie lub mocno ograniczy "wolny rynek" uslug bankowych. ciekawe czy taki zapis bylby zgodny z konstytucja i innymi wyzszymi aktami prawnymi - jest to w sumie ograniczanie wolnego wyboru oraz wolnosci? Odpowiedz Link Zgłoś
kebir Re: Pomysł nie głupi.. 12.05.09, 15:00 Posiadanie konta ma sens tylko wtedy, gdy człowiek zarabia więcej niż wydaje, a zyski z lokat przynoszą mu więcej niż bieżące opłaty pobierane przez bank. Konto musi posiadać również ktoś, kto ma kredyt. Zdecydowana większość Polaków nie może sobie pozwolić ani na oszczędności, ani na kredyty. Myślałem, że po "podatku ekologicznym" od samochodów ten rząd już niczego głupszego nie wymyśli. A jednak. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michal Re: Pomysł nie głupi.. IP: *.plus.com 12.05.09, 17:34 W Wielkiej Brytanii konta biezace sa bezplatne i jest to prawnie wymagane od bankow. Kazde oferuje tez karte debetowa, ktora mozna uzywac przynajmniej w bankomatach i samym banku. Jest tak, poniewaz posiadanie konta biezacego jest rowniez wymagane od kazdego pracownika i tylko tak otrzymuje sie pensje (pracodawca placi tez podatek dochodowy i skladki swojego pracownika odliczajac je od ostatecznej wyplaty dla tego ostatniego). Jesli jest to dobrze zorganizowane, okazuje sie, ze to swietny pomysl. Oszczedza czas i pieniadze wszystkich stron. Odpowiedz Link Zgłoś
agata789 Re: Pomysł nie głupi.. 12.05.09, 17:42 Człowieku, przecież te świnie z ZBP nie po to zgłaszają taki pomysł, żeby komuś dawać bezpłatne konta! Gdyby w tym bandyckim kraju przeszła taka ustawa, to opłaty za utrzymanie ROR nawet w bankach internetowych wzrosłyby co najmniej 20 PLN miesięcznie, bo po co obniżać ceny, jak klient i tak przyjdzie, bo musi. W ten sposób wszyscy złodzieje bedą zadowoleni - prezesi, bo podniosą sobie pensje o kolejne 1000%, i politycy, bo dostaną łapówy od prezesów. A stracą, jak zwykle, uczciwi ludzie. Już chyba zapomniałeś, jak to jest w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
krzysztofsf Re: Pomysł nie głupi.. 13.05.09, 08:42 Gość portalu: ap_jen napisał(a): > Wymaga raczej jednak modyfikacji..konto dla wszystkich pracujących > bo po co nie pracującemu konto. No i oczywiście powinny być wyjątki > jak wspomniani już niepełnosprawni itp. Nie rozumiem o co te > oburzenie na banki jeśli chodzi o RORy:/Jeszcze nigdzie na świecie > nie spotkałem się żeby konta były calkowicie bezpłatne ale w tym > kraju standardowo wszystko wszystkim nie pasuje i najlepiej żeby nie > trzeba było pracować, kasa cudownie wpływała na konta a kredyty nie > wymagały spłacania..ot polska wizja wolnego rynku. W Polsce jest sporo bezplatnych kont, w innych krajach rowniez o czym pisza z np. Anglii, podajac przyklady swoich kont i w 100% bezplatnych KK, bez dodatkowych oplat. Przymus posiadania konta spowoduje, ze kazdy bank bdzie mogl dodac sobie oplaty do bezplatnej dotychczas oferty, pilnujac sie, zeby byc tanszym od konkurencji - i tyle. Po kiego konto komus kto mieszka np. w malej wiosce, nie ma internety i wszystko gotowkowo oplaca mu sasiad na poczcie w sasiedneij wsi. Zamiast przymusu posiadania konta dla osoby fizycznej, powinno sie ustawowo "zadekretowac" obowiazek wszystkich bankow do obslugi przekazu gotowkowego z kosztem pokrywanym z jego kwoty, oraz wprowadzic liste swiadczen (pensje, renty, emerytury, zwroty podatkow itc), ktore MOZNA przekazywac w ten sposob, jesli osoba fizyczna nie przekazala numeru konta a wyplacajacy nie ma zyczenia wyplacic swiadczenia gotowkowo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agata "Parkiet": ZBP chce, żeby każdy miał konto w banku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.09, 14:46 Dziwne to wszystko. W ramach "pakietu kryzysowego" Tusk chce podnieść wynagrodzenia kolegom prezesom spółek Skarbu Państwa o 1000%, a w ramach akcji "Przyjazne państwo" mają nas bezkarnie okradać sqsyny z banków. Szanowni Rodacy! Obudźmy się wreszcie - dopóki nie poderżniemy gardła jakiejś świni z rządu, ukradną nam wszystko!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
nieszybki No to są, skur...kojady! 12.05.09, 14:46 Popatrz, popatrz... Dobrze, ze Polske oglądam z daleka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anna "Parkiet": ZBP chce, żeby każdy miał konto w banku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.05.09, 14:49 Chca napychac kaśę złodziejom!! Bandytyzm, dlaczego z marnych pieniedzy mamy jeszcze utrzymywać banki??? Odpowiedz Link Zgłoś
balajanek Wykluczyłem się... 12.05.09, 15:11 ...i mam tylko jedno niezbędne,bezpłatne,bez żadnych dodatkowych bajerów konto.Nie mam też w domu TV.Tym sposobem pozbyłem się dwóch złodziei:pieniędzy i czasu.I jest mi z tym dobrze.Nie wiem czy pomysłodawcy powszechnego konta mają dobrze pod sufitem czy może ludzi mają za idiotów?Wygląda ,że jedno i drugie stąd kryzys.Nie mam natury rewolucjonisty ale pomysł,żeby przepędzić towarzystwo wydaje mi się sensowny.Szkoda,że banki nie pobankrutowały.Chyba jednak co się odwlecze to nie uciecze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Funky Jaaarek, daj przyklad, zaloz konto !!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.05.09, 15:03 I zostaw tego kota, zboczencu. Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Jaaarek, daj przyklad, zaloz konto !!! 13.05.09, 08:31 Podobno założył i nawet kartę kredytową dostał. Janusz Palikot powiedział, że do normalności brakuje prawa jazdy i kobiety. Odpowiedz Link Zgłoś
vlad1 Re: "Parkiet": ZBP chce, żeby każdy miał konto w 12.05.09, 15:06 Gość portalu: Roland napisał(a): "Idiotyczny pomysł. Spowoduje to co mamy teraz z OFE - jeśli MUSZĘ mieć gdzieś konto, to banki z chęcią podniosą koszty x10. I co? I tak gdzieś założę..." To nie jest najgorsze. Oni i tak będą dodatkowo zarabiać na innych rzeczach - np. opóźnią przelew (jeden u mnie, drugi u kogoś, trzeci...)a z takie kasy zarobią bo wpiszą w regulamin (w dobie przelewu elektronicznego!!!) że na zaksięgowanie mają 48 godzin!!! Albo przywalą ci różnicami kursowymi. Albo marżą do kredytu. Jak ZBP jest taki cwany to niech się postara o to żeby te pożal się Boże banki miały racjonalne i logiczne zasady postępowania. Żeby prezesi nie brali pensji w milionach skoro bank jest "frontem do klienta" ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga "Parkiet": ZBP chce, żeby każdy miał konto w banku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.09, 15:13 Wiceprezesem stowarzyszenia sukinsynów zwanego Związkiem Banków Polskich jest Jan Krzysztof Bielecki, który za kierowanie jednym z najgorszych banków w Polsce zgarnia 300 tysięcy miesięcznie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojciech wykluczenie finansowe = naganianie nowych klientów IP: 213.76.147.* 12.05.09, 15:14 do tego jeszcze usiłują styranizować obowiązkiem posiadania konta... Ha, ja osobiście takowe posiadam, ale nie widzę powodu wprowadzania nakazów... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paschtschac "Parkiet": ZBP chce, żeby każdy miał konto w bank IP: 84.40.217.* 12.05.09, 15:16 Za mało emerytów do golenia? Nie wyobrażam sobie życia bez konta, ale zmuszanie ludzi do jego posiadania to przegięcie. Owszem młodzi, zorientowani, znajdą najlepszą ofertę i nie dadzą się nadmiernie golić bankowi, ale emeryci będą goleni równo. Bankowe pijawki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MIchalM Re: "Parkiet": ZBP chce, żeby każdy miał konto w IP: 89.234.192.* 12.05.09, 15:47 Najlepsza oferta jaka znajda mlodzi bedzie 50 do nieskonczonosci oplat na miesiac, bo niby czemu nie jezeli konto jest PRZYMUSOWE. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bleee "Parkiet": ZBP chce, żeby każdy miał konto w bank IP: *.lukman.pl 12.05.09, 15:19 nie bedede sponsorowal waszej finansjery Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sookie sookie "Parkiet": ZBP chce, żeby każdy miał konto w bank IP: *.lom.netster.pl 12.05.09, 15:34 Temu panu, a raczej temu Związkowi również penis głeboko w pupę ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anita "Parkiet": ZBP chce, żeby każdy miał konto w banku IP: *.centertel.pl 12.05.09, 15:35 Na wsi gdzie mieszka moja mama (gmina Masłowice, woj. łódzkie ) przychodzi Pani z banku , rozdaje emerytury i renty przy okazji zarabiając dodatkowe pieniadze i nie opłacając podatków. To jest niesprawiedliwe. Oczywiście czeka aż dostanie 5-10 zł za każdy miesiąc. Odpowiedz Link Zgłoś
szarak54 Re: "Parkiet": ZBP chce, żeby każdy miał konto w 12.05.09, 15:44 No ale o co wam chodzi? Przecież Platforma wraz z Palikotem was Kocha!!!I chce ułatwić wam życie "przyjaznym państwem". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maq Emeryt IP: 213.199.238.* 12.05.09, 15:44 Emeryci oraz renciści założą sobie konto w Banku Pocztowym i kase do domu będzie im przynosił nadal listonosz :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaj Re: Emeryt IP: 81.210.85.* 12.05.09, 15:47 tylko ze teraz moga ale nie musza dac listonoszowi koncowki w reka a jak bedzie przymusowe konto to już bank pocztowy zadba o to aby musieli cos tam na pracownikow poczty obligatoryjnie placic. Odpowiedz Link Zgłoś