Dodaj do ulubionych

Poręczenie-czy wykazywać??

IP: *.pgnig.pl 17.12.03, 15:57
Poręczyłem jakiś czas temu dosyć duży kredyt. Czy starając się o kredyt
samochodowy poręczenia również należy wykazywać i czy jest możliwe do
sprawdzenia przez bank (inny niż ten w którym dokonywałem poręczenia), że
dokonałem takiego poręczenia?
Obserwuj wątek
    • Gość: kziolk Re: Poręczenie-czy wykazywać?? IP: 217.8.186.* 18.12.03, 10:23
      Najprosciej mowiac: TAK. Po pierwsze nalezy wykazywac, po drugie jest to do
      sprawdzenia.
      • Gość: FFFF Re: Poręczenie-czy wykazywać?? IP: *.pgnig.pl 18.12.03, 14:37
        A czy wiesz może jak traktowane są poręczenia przy braniu kredytu (chyba nie
        na równo z zaciągniętymi kredytami) i czy bank sprawdzając klienta sprawdza
        również ile osób poreczało dany kredyt.
        • Gość: Clark Re: Poręczenie-czy wykazywać?? IP: 217.8.186.* 18.12.03, 17:03
          poręczenia traktowane sa tak samo jak zaciagnięte przez ciebie kredyty, bank
          wie tylko że ty konkretnie poreczałes dany kredyt, o innych poreczycielach
          dowie sie jak będą starali sie o kredyt
          • Gość: FFFF Re: Poręczenie-czy wykazywać?? IP: *.pgnig.pl 19.12.03, 14:20
            Jeżeli bank traktuje poręczenie na równi z zaciągnięciem kredytu to wydaje się
            to kopletną bzdurą!!, bowiem ktoś kto zaciąga przykładowo wysoki kredyt
            mieszkaniowy (duże miesięczne raty) i prosi kogoś o podżyrowanie automatycznie
            prawie eliminuje tej osobie możliwość zaciągnięcia większego kredytu.
            Oczywiście zakładając, że osoby takie posiadają średnie (nie wygórowane)
            dochody.
            • Gość: rsa127 Re: Poręczenie-czy wykazywać?? IP: *.riz.pl / *.riz.pl 19.12.03, 17:29
              Zgadza się. Ja brałem kredyt w Millennium. Zażądali zaświadczenia, że kredyt
              poręczony jest prawidłowo spłacany. Następnie mimo, że był prawidłowo spłacany
              i został niecały rok to i tak Millennium ratę te kredytu wpisało jako moje
              zobowiązanie. Obniżyło to moją zdolność kredytową. Dodam, że było jeszcze dwóch
              poręczycieli. Jeżeli i tak wpisują jako moje zobowiązanie to jakie ma znaczenie
              czy jest spłacany terminowo?

> Jeżeli bank traktuje poręczenie na równi z zaciągnięciem kredytu to wydaje
              się
              > to kopletną bzdurą!!, bowiem ktoś kto zaciąga przykładowo wysoki kredyt
              > mieszkaniowy (duże miesięczne raty) i prosi kogoś o podżyrowanie
              automatycznie
              > prawie eliminuje tej osobie możliwość zaciągnięcia większego kredytu.
              > Oczywiście zakładając, że osoby takie posiadają średnie (nie wygórowane)
              > dochody.
            • Gość: kziolk Re: Poręczenie-czy wykazywać?? IP: 217.8.186.* 23.12.03, 12:52
              Nie do konca jest tak, ze jest to bzdura. Skoro poreczyles to bierzesz na
              siebie odpowiedzialnosc, ze w razie czego Ty wlasnie bedziesz splacal ten
              kredyt. Dlatego wlasnie te zobowiazania wpisywane sa do zdolnosci kredytowej.
              Wydaje mi sie to najzupelniej normalne.
              • Gość: mont Re: Poręczenie-czy wykazywać?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.12.03, 13:46
                to znaczy ze jesli poreczam komus kredyt
                to bank traktuje to jak wziecie kredytu przeze mnie ?
              • Gość: FFFFF Re: Poręczenie-czy wykazywać?? IP: *.pgnig.pl 23.12.03, 15:20
                OK wpisuje mi się poręczenie do mojej zdolności. Ale dlaczegow całej wysokości
                skoro przykładowo występuje 3 poręczycieli. Na moje pytanie w banku czy
                interesuje ich ile osób poręczało dany kredyt odp brzmiała !!NIE!! - wszystko
                zaliczymy Panu jako Pana zobowiązanie - takie podejście do sprawy jest jednak
                wg mnie chore!!
              • Gość: rsa127 Re: Poręczenie-czy wykazywać?? IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 27.12.03, 01:11
                Nie uważam, że to bzdura. Tylko po co zaświedczenie, że kredyt jest spłacany
                prawidłowo. Jak mam teoretycznie i tak go spłacać to nie ma znaczenia
                zaświadczenie. Jedna formalność byłaby mniej.

> Nie do konca jest tak, ze jest to bzdura. Skoro poreczyles to bierzesz na
                > siebie odpowiedzialnosc, ze w razie czego Ty wlasnie bedziesz splacal ten
                > kredyt. Dlatego wlasnie te zobowiazania wpisywane sa do zdolnosci kredytowej.
                > Wydaje mi sie to najzupelniej normalne.
                • czuk1 Re: Poręczenie-czy wykazywać?? 27.12.03, 13:01
                  Gość portalu: rsa127 napisał(a):

> Nie uważam, że to bzdura. Tylko po co zaświedczenie, że kredyt jest spłacany
                  > prawidłowo. Jak mam teoretycznie i tak go spłacać to nie ma znaczenia
                  > zaświadczenie. Jedna formalność byłaby mniej.
                  >
                  > > Nie do konca jest tak, ze jest to bzdura. Skoro poreczyles to bierzesz na
                  > > siebie odpowiedzialnosc, ze w razie czego Ty wlasnie bedziesz splacal ten
                  > > kredyt. Dlatego wlasnie te zobowiazania wpisywane sa do zdolnosci kredytow
                  > ej.
                  > > Wydaje mi sie to najzupelniej normalne.

Mówmy kategoriami prawa cywilnego. Kredyt funkcjonuje jako rodzaj zobowiazania.
                  Jeśli za Twojego kolegę poręczyło 3 kolegów to znaczy ,że każdy z osobna
                  zobowiązuje się pokryć jego dług w całośći. Tak jest napisane też w umowie
                  kredytowej. A więc o co chodzi? Do kogo mamy pretensję? Zobowiązanie jest pełne
                  i solidarne.
                  Bank nie może inaczej postępować. Zakłada, że w przypadku nie sprawcania
                  kredytu przez kredytobiorcę i jego 2 poręczycieliu - TY jesteś jego
                  jedynym dłużnikiem. A bank w którym starasz się o kredyt nie może uznać inaczej
                  jak to, że jesteś Zadłuzony w wysokości niespłaconego (poręczonego) przez
                  Ciebie kredytu. O ten że kredyt zmniejszyła się Twoja zdolność kredytowa. To
                  nie są bzdury tylko ABC .....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka