Dodaj do ulubionych

gdzie przenocować?

IP: *.adsl.inetia.pl 06.07.05, 19:33
Czy ktoś może polecić niedrogi: hotel, motel, pensjonat lub kwaterę w
Świnoujściu lub bliskich okolicach? Potrzebujemy zatrzymać się na jedną noc w
dniu 19/20 i 27/28 sierpnia. Jest to związane z przeprawą promową do Ronne.
Dla 6 kulturalnych osób.
Dzięki za wszelkie info.
Obserwuj wątek
    • yvonne33 Re: gdzie przenocować? 07.07.05, 09:57
      W poblizu terminalu promowego znajduja sie 3 obiekty:
      Dom Marynarza tel. 321 62 59, ul. Fińska 2
      Zajazd Millenium tel. 321 68 68, ul. Duńska 1a
      Ośrodek "U Piotra" tel. 321 53 43, ul. Norweska 25

pozdrawiam
      • pia.ed Re: gdzie przenocować? 07.07.05, 11:44
        Domki campingowe na polu campingowym tez nie leza zbyt daleko od portu...
      • Gość: alaska Re: gdzie przenocować? IP: *.adsl.inetia.pl 08.07.05, 07:46
        Yvonne, jak jesteś tak świetnie zorientowana to może podpowiesz mi gdzie można
        bezpiecznie zostawić auto na tydzień? Jakiś parking strzeżony, możliwie blisko
        terminalu, cena umiarkowana???
        Pozdrawiam:)
        • yvonne33 Re: gdzie przenocować? 08.07.05, 10:09
          Obok wspomnianego przeze mnie wczesniej Domu Marynarza jest parking
          strzezony.Telefon ci podaje: ( 91 ) 322 64 26.Tam generalnie zostawiaja auta
          wszyscy ci , co podrozuja promem do Skandynawii. pozdrawiam
    • Gość: alaska Re: gdzie przenocować? IP: *.adsl.inetia.pl 07.07.05, 15:07
      dziekuję bardzo
      i pozdrawiam miłych Świnoujścian :)
      • pia.ed Re: gdzie przenocować? 10.07.05, 13:04
        Parking jest chyba PO DRUGIEJ STRONIE Swiny, i najpierw trzeba przejechac
        miejskim promem.
        Teraz chyba wszystkie samochody z polska rejestracja zabieraja promem miejskim,
        bo ja ze szwedzka rejestracja musze sie przeprawiac promem samochodowym poza
        Swinoujsciem i robic 10 km wiecej!
        • Gość: Inwigilator Re: gdzie przenocować? IP: 212.160.162.* 11.07.05, 11:34
          Parking jest po stronie wyspy Wolin, więc NIE TRZEBA się przeprawiać promem.
          Poza tym jeśli chodzi o promy to w centrum można się przeprawiać z obcą
          rejestracją w sobotę i niedzielę. W tygodniu też, ale tylko od 22:00 do 5:00 rano.
          Wielu mieszkańców ma auta zarejestrowane poza Świnoujściem, stąd też można
          odnieść wrażenie, że wpuszczane są samochody spoza Świnoujścia.
          Proponuję informowanie pozostawić osobom naprawdę zorientowanym i nie wprowadzać
          ludzi w błąd domysłami...
          • yvonne33 Re: gdzie przenocować? 11.07.05, 21:54
            Popieram. to tak samo jak: "Domki campingowe na polu campingowym tez nie leza
            zbyt daleko od portu..." A TO NIEPRAWDA! Totalna nieznajomośc miasta.

• pia.ed Re: gdzie przenocować? 12.07.05, 01:30
              Jesli uwazasz ze 15 minut spacerkiem to daleko, to masz racje...
              A Swinoujscie bardzo dobrze znam, bo przyjezdzalam tu wielokrotnie.
              Ostatnio bylam w maju.
              Nie wpuszczono mojego samochodu na prom bez podania informacji kiedy moge sie
              przeprawic, wiec odjechalam do wlasciwej przeprawy promowej.

• yvonne33 Re: gdzie przenocować? 12.07.05, 08:01
                Sa dwie mozliwosci: albo nie znasz jednak bardzo dobrze Swinoujscia albo nie
                przeczytalas dokladnie o co pytala alaska. Cofnij sie i zobacz: ona plynie
                promem na Bornholm i szuka noclegow w poblizu terminalu promowego. Powiedz mi
                jak mozna z pola campingowego pokonac odleglosc do terminalu w 15 minut
                spacerkiem? do miejskiej przeprawy promowej w centrum to sie zgodze ale dolicz
                do tego przeplyniecie promem plus dojscie jeszcze do terminalu promowego.
                Wychodzi troche wiecej, prawda? A jesli chodzi o drugi czlon twojej wypowiedz
                dot przeprawy promowej to napisal ci Invigilator zeby pozostawic informowanie
                osobom naprawde zorientowanym a nie pisac na zasadzie domyslow i potem
                wprowadzac ludzi w blad.
              • Gość: Inwigilator Re: gdzie przenocować? IP: 212.160.162.* 12.07.05, 09:40
                Pia, lepiej nie mów, że dobrze znasz Świnoujście, bo jeszcze ktoś uwierzy w
                niektóre rzeczy pisane przez Ciebie. Nie wątpię, że wiele kojarzysz i lubisz
                dawać dobre rady, ale już nie pierwszy raz Twoje informacje rozmijają się z prawdą.
          • pia.ed Przeprawa promowa 12.07.05, 12:52
            Czyli konkretnie:
            na prom wpuszczaja WYLACZNIE MIESZKANCOW SWINOUJSCIA I PRACUJACYCH W SWINOUJSCIU.
            Zgadza sie?

Stalam przy przeprawie promowej dluzszy czas i nie zauwazylam, zeby zawracali
            turystow z rejestracja krakowska czy zielonogorska?
            Czyzby to tez byli mieszkancy Swinoujscia?
            • Gość: Inwigilator Re: Przeprawa promowa IP: 212.160.162.* 12.07.05, 13:32
              Dobrze, a więc konkretnie.
              Zezwolenie na przepłynięcie promem mogą uzyskać osoby na stałe zameldowane w
              Świnoujściu lub prowadzące w Świnoujściu działalność gospodarczą. Samo auto nie
              musi być zarejestrowane w Świnoujściu, więc może mieć równie dobrze rejestrację
              krakowską, lubelską a nawet zagraniczną. Wnioski o takie zezwolenie składa się w
              Urzędzie Miasta. Po otrzymaniu zezwolenia przydzielana jest specjalna plakietka
              z numerem, która powinna być umieszczona w widocznym miejscu na przedniej szybie
              samochodu. Takich samochodów z obcymi rejestracjami, ale posiadających
              zezwolenie jest w Świnoujściu bardzo wiele, stąd też można odnieść wrażenie, że
              część turystów jest wpuszczana, a część kierowana na prom Karsibór.
              • pia.ed Re: Przeprawa promowa 13.07.05, 12:56
                Czyli konkretnie: WSZYSCY TURYSCI, krajowi i zagraniczni, w normalne dnie
                pracy,
                sa kierowani na prom w Karsiborzu, czy dobrze zrozumialam?
                • Gość: Inwigilator Re: Przeprawa promowa IP: 212.160.162.* 13.07.05, 13:07
                  Zgadza się.
            • olusimama Re: Przeprawa promowa 13.07.05, 13:55
              pia.ed napisała:

> Czyli konkretnie:
              > na prom wpuszczaja WYLACZNIE MIESZKANCOW SWINOUJSCIA
              > I PRACUJACYCH W SWINOUJSCIU.
              > Zgadza sie?

Zgadza.
              I numery rejestracyjne pojazdów nie mają tu znaczenia. Kluczowa jest nalepka na
              szybie - przepustka na miejski prom. Można ja dostać jak się jest zameldowanym w
              Ściu lub prowadzi działalność.

> Stalam przy przeprawie promowej dluzszy czas i nie zauwazylam, zeby zawracali
              > turystow z rejestracja krakowska czy zielonogorska?
              > Czyzby to tez byli mieszkancy Swinoujscia?

Bardzo mozliwe. Ja na przykład mam rejestrację warszawską (Siedlce konkretnie) I
              dopóki nie wyrobiłam przepustki, na prom nie wjeżdżałam.
              hint dla Ciebie: mozna mieszkac w jednym miejscu (i byc zameldowanym czasowo
              np) a samochód miec zarejstrowany w dowolnym innym miejscu (np, w miejscu
              stałego zameldowania)

Jesli nie ma kolejki to 'obce' samochody maja szanse wjechać. Ale jeśli jest
              kolejka (a czesto jest) wtedy lepiej od razu jechac na Karsibór. No i dobrze
              jest umieć czytać, informacje o tym, że prom miejski jest dla mieszkańców są
              widoczne.

Inna rzecz, ze pracownicy przeprawy powinni informowac gapiastych od razu, jak
              podjadą. Ostatnio zawrócili kogoś po odstaniu przez niego prawie godziny. Niemiło.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka