Dodaj do ulubionych

Psy na urlopie

24.06.06, 15:44
Sezon tutaj mozna tez rozpoznac po obcych psach biegajacych w poszukiwaniu
swego wlasciciela. Wlasnie widze owczarka niemieckiego, od kilku godzin
chodzi, wacha, szuka , czeka na pomoc, ma obroze, wiec komus zginal...Kazdy
pies, nawet najmadrzejszy, w nowym miejscu,w tloku glupieje, myla go nowe
zapachy, przywolujacy ludzie, inne psy. Chyba lepiej nie ryzykowac i trzeba
spuszczac psa ze smyczy tylko w spokojnych, mniej zatloczonych miejscach.
Kurcze, cos trzeba zrobic z tym wilczurem...
Obserwuj wątek
    • przedziwna1 Re: Psy na urlopie 24.06.06, 16:53
      Przy okazji: wstep z psami na plaze strzezona jest wzbroniony. W tym roku zakaz
      obowiazuje tylko przy głownym zejsciu, tam gdzie WOPR ma baze. W zeszlym wladze
      Dz. rozpedzily sie i wszedzie nawet za rzeka postawili tablice zakazujace
      wprowadzania psow. Wlasciciele czworonogow byli zdegustowani: ze na strzezonej
      plazy rozumiemy, ale na dzikiej, z dala od ludzi? to co mam teraz zrobic z psem?
      odeslac go paczka do domu? Tak bylo...Teraz poki co zakazy zelzaly, ale mysle,
      ze madry "psolub" i tak nie bedzie wprowadzal psa w tloczacych sie plazowiczow,
      tylko poszuka mniej zaludnionego kawalka plazy. Sama kocham psy i je posiadam,
      ale latem nie biore ich w dzien na plaze, bo rozumiem "psofobow" i "psowstretow"
      ( choc nie do konca...)
      • egraa Re: Psy na urlopie 24.06.06, 19:46
        Jak juz o psach, to ja w formie anegdoty, ale jest to całkiem świeża relacja z
        dużego osiedla w dużym mieście. Dziewczyna, sama zresztą posiadaczka psa, od
        kilkudziesięciu minut obserwowała przez okno psa przywiązanego na słońcu przed
        dużym sklepem i żałośnie szczekającego. Po pewnym czasie ktoś go przewiązał w
        cień, pod drzewo, ale pies coraz rozpaczliwiej ujadał. Dziewczę nie zdzierżyło,
        wyszło do niego, zaczęło zagadywać, żeby go uspokoić. Pies przekrzywiał głowę w
        jednym kierunku, jakby coś wskazując. Dziewczyna odwiązała go, a on zaczął ją
        prowadzić w kierunku sąsiedniego bloku. Po drodze zapytała dzieci, czy nie
        wiedzą czyj to pies. ,,A to tego pana z pierwszego piętra" - wskazały. Pan stał
        na balkonie i gdy zauważył swego psa zdziwiony zapytał :,,Skąd pani go ma?"
        okazało sie, że żona tego pana była z psem na zakupach i ....po prostu o nim
        zapomniała na całe 2 godziny! No comments.
        Może i tego wilczura ktoś ,,po prostu" zapomniał???
        • dorgaj1 Re: Psy na urlopie 24.06.06, 22:24
          Witam. No niestety nie rozumiem takich ludzi. Też mam psa, małą jamniczkę, ale
          pilnujemy jej jak oka w głowie. Zawsze zabieramy ją ze sobą jadąc do Dziwnowa i
          jeszcze nie zdarzyło się aby gdzieś sie zgubiła. Przedziwna a jak to jest w
          Dziwnowie ze sprzątaniem po psie? Dla mnie jest to normalna sprawa, mój pies i
          mój obowiązek posprzątać po nim, ale wiem że niewielu właścicieli po swoich
          pupilach sprząta i jeszcze są oburzeni jak zwróci sie uwagę. Pozdrawiam serdecznie.
          • przedziwna1 Re: Psy na urlopie 25.06.06, 09:37
            Hmm, poza sezonem na plazy to raczej nikt nie sprzata po swoim psie, w sezonie
            widze ludzi, ktorzy maja torebki na odchody, jak ja nie chwalac sie :)To nic
            przyjemnego polozyc sie w psiej kupie...Ale madry wlasciciel zanim wejdzie na
            plaze spedzi ze swoim psem wystarczajaco duzo czasu w lesie czy innym ustronnym
            miejscu ( u nas tego pod dostatkiem ) tak, by pies zalatwil swe grubsze potrzeby
            tam, a nie w piachu. W koncu psy nie wyprozniaja sie co godzina. Wiec mozna
            uniknac wpadki. Czym innym jest siusianie, to trudniej kontrolowac. Ale
            obserwuje tez nagminne zjawisko dzieciecego siusiania na plazy, wiadomo WC na
            piachu nie stoi. Usiasc w psich czy dzieciecych siuskach - taki sam dyskomfort.
            A przeciez nocnik wazy tak niewiele...Wiec torebki i nocniki w dlon! Takie to sa
            uroki plazowania :)
    • przedziwna1 Re: Psy na urlopie 25.06.06, 09:41
      Wilczur znalazl wlasciciela, gdyby ktos byl zainteresowany jego losem...Mala
      akcja lokalnej spolecznosci i zalatwione :)
    • przedziwna1 Re: Psy na urlopie 25.06.06, 19:16
      Dzis na plazy zachodniej tzw. wojskowej bylo sporo pieskow, szczesliwe i
      zadowolone z kapieli, wlasciciele pilnowali pupili, kazdy psofob czy psowstret
      dokonal sam wyboru przychodzac na plaze niestrezona-powinien liczyc sie z
      obecnoscia zwierzat w takim miejscu, wiec konfliktow nie zauwazylam. Egraa, a
      jak w Międzywodziu?
      • dorgaj1 Re: Psy na urlopie 25.06.06, 22:25
        Witam. A czy w Dziwnowie straż miejska lub policja wlepia mandaty właścicielom
        za psa chodzącego bez smyczy? U nas w Szczecinie to można dostać szału, mandaty
        otrzymują właściwie tylko starsze panie z małymi pieskami, albo dzieci . Nie tak
        dawno mój syn zarobił mandat( na szczęście tylko 20 zł.) na podwórku przy samym
        wejściu do domu bo pies ( mały jamnik)był bez smyczy. Oczywiście nikt nie
        podejdzie do "łysego dresiarza" z pitbulem czy innym amstafem,no i gdzie tu jest
        sprawiedliwość, szkoda gadać.Pozdrawiam.
        • przedziwna1 Re: Psy na urlopie 27.06.06, 14:31
          Chyba jeszcze tu takiego mandatu nie wlepili nikomu, bloczkow by im zabraklo
          zwazajac na spora liczbe psow biegajacych tu bezpansko. Niestety, wielu
          wlascicieli funkcjonuje tak; rano otworzyc drzwi, by pies wyszedl, wieczorem
          znow otworzyc, by wszedl. Ale to sie powoli, powoli zmienia, tym bardziej, ze
          teraz wszystkie (?) dziwnowskie psy sa zaczipowane.
          Uwazam, ze pies musi miec prawo do wybiegania sie. Trzeba tylko znalezc na to
          odpowiednie miejsce. Na wsiach i w tzw.dziurach nie ma z tym problemu. A w
          miastach z podatkow wlascicieli powinny byc budowane ogrodzone wybiegi dla psow,
          gdzies w TV cos takiego widzialam...pomarzyc mozna a co.
          • dorgaj1 Re: Psy na urlopie 27.06.06, 15:03
            Witam. Zgadzam się z Tobą przedziwna, ale to nierealne, pomyśl małe psy i duże
            razem? raczej niemożliwe. Mam małą jamniczkę która panicznie się boi dużych psów
            więc taki wybieg w moim przypadku nie zdałby egzaminu, niemniej jednak pomysł
            jest dobry. Pozdrawiam.
    • przedziwna1 Re: Psy na urlopie 30.06.06, 19:06
      No, wladze sie w tym roku troche spoznily z robotami plazowymi, stad moj
      poprzedni bledny post, ale teraz juz wszystko wiem: wprowadzanie psow wzbronione
      praktycznie na calym odcinku plazy w centrum Dz., nie tylko na strzezonej! Dzis
      montowali tablice informacyjne. Psoluby wezcie to pod uwage! Nie wiem, co na
      wojskowej stronie, zostawili w spokoju czy tez cos namieszaja, sprawdze pozniej.
      • przedziwna1 Re: Psy na urlopie 03.07.06, 21:29
        Na wojskowej na razie bez zakazu, psoluby tam chodza
      • plaski6 Re: Psy na urlopie 05.07.06, 21:00
        Przedziwna a gdzie jest wojskowa ,ja konkretnie będę w ośrodku Astoria jest on
        od strony nie Międzywodzia tylko drugiej ,ten ośrodek jest dość daleko od
        głównej plaży w Dziwnowie i aż strach mnie obleciał ,że tam może być zakaz co ja
        ze swoim yorkiem zrobię.?
        • przedziwna1 Re: Psy na urlopie 05.07.06, 21:25
          Dom wczasowy Astoria na ul.Koniecznego tak? Mysle, ze mozesz byc spokojny. To
          rzeczywiscie dosc daleko od glownej plazy. Tam chyba nie ma juz zakazu, a nawet
          jesli jest to bedziesz chodzil kawalek dalej w strone Dziwnowka na wschod, zeby
          mniejszy tlok byl. Zreszta zakaz mowi "wprowadzanie psow wzbronione", a Ty
          swojego yorka mozesz wniesc :) i puscic go dopiero dalej. Zebym jak tak mogla,
          moje psy troche za ciezkie...
          • plaski6 Re: Psy na urlopie 07.07.06, 20:43
            Przedziwna dzięki uspokoiłaś mnie bo od wczoraj tylko o tym myślałam ,ja za
            pobyt swojego psa płacę 5 zł. dziennie
    • przedziwna1 Re: Psy na urlopie 05.07.06, 21:38
      Czytaliscie na forum zwierzeta o psach na plazy?
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=128&w=44169973
      pomincie glupie wypowiedzi i skupcie sie na przepisach urzedu morskiego, wynika
      z nich, ze nie ma zakazu przebywania psa na plazy. No chyba ze gospodarz plazy,
      czyli gmina, wyda swoje zarzadzenie, a zdaje sie ma do tego prawo

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka