emeryt601 04.10.07, 21:24 spadł śmigłowiec.Co miała w gipsie Iga Cembrzyńska gdy śpiewała w Dziwnowie dla mieszkańców,wojska i wczasowiczów.Kolejne zagadki... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
emeryt601 Re: GDZIE W DZIWNOWIE 06.10.07, 11:42 Matko jedyna,wychodzi na to,że ja NAJSTARSZY... Odpowiedz Link Zgłoś
emeryt601 Re: GDZIE W DZIWNOWIE 06.10.07, 19:46 Na początku lat 70tych spadł na wydmy.W zasadzie uległ awarii i korzystając z tzw autorotacji z wyłączonym silnikiem wylądował na wydmach między tzw promenadą a plażą.Uszkodził podwozie i jedną łopatę wirnika, która połamała jakis krzew i uszkodziła się.Piloci wyszli raczej bez szwanku. A pani Iga śpiewała z gipsem na nodze- nie pomnę której.BYŁA DZIELNA,a braw ile dostała.... Odpowiedz Link Zgłoś
emeryt601 Re: GDZIE W DZIWNOWIE 06.10.07, 21:33 Jaka to była dziewczyna!!!.Wojsko szlochało,kadra brała w łeb od krewkich żon,a co druga to była góralka ,więc potrafiła przyłożyć i poprawić ciupażką.Pani Iga zadebiutowała w " Pamietniku znalezionym w Saragossie". Grała tam wdzięczna rolę uwodząc w przeżroczystościach i zwiewnościach (bezskutecznie) Zbyszka Cybulskiego.Bezskutecznie,bo jako okularnik nic nie widział,a nie wpadł na pomysł żeby chociaż namacać... Na prapremierze filmu pani Iga wystapiła w sukni misternie zdzierganej z metalowych kółek-na szczęście większych niż zwykła kolczuga.Och-szatan nie kobieta.Męska widownia wiele by wówczas oddała za zwykły podkowiasty magnes szkolny... Odpowiedz Link Zgłoś
nord33 Re: GDZIE W DZIWNOWIE 08.10.07, 18:26 witam emeryta podoba mi się ten temat gdzie w dziwnowie? i też chciałbym dorzucić pytanie gdzie w dziwnowie były mola drewniane (spacerowe) drewniane i ile ich było? Odpowiedz Link Zgłoś
emeryt601 Re: GDZIE W DZIWNOWIE 08.10.07, 19:21 Witam wszystkich Az taki stary nie jestem.Zaryzykowałbym stwierdzenie,że dwa,w tym jedno na wysokości ośrodka MSW.Drugie jest na jakimś starym zdjęciu na fotoforum Przedziwnej(BSP-Bardzo Serdecznie Pozdrawiam x3) Jednak nadal nurtuje mnie pytanie-czy faktycznie ten Kurhaus był usytuowany tam gdzie ulica Parkowa. Dla mnie to najgłupsze miejsce na ulokowanie BIZNESU .Jesli chodzi o tablicę upamietniająca powódz z 1968 r to wystarczy obejrzeć dokładnie kamień.Jesli są tam slady po dodatkowych otworach, to tablice były dwie. Wówczas można śmiało założyć,ze tą o jaka nam chodzi po prostu buchnięto i przetopiono na stylowe klamki. Mam też kolejną zagadkę .W swoim czasie słynne było powiedzenie- "Jazda wózek..." .Kto je rozpropagował i o jaki wózek chodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
przedziwna1 Re: GDZIE W DZIWNOWIE 08.10.07, 21:45 Kurhaus na pewno stal tam wlasnie. W tamtych czasach od niego do linii morza bylo dalej niz teraz fotoforum.gazeta.pl/72,2,1005,44266619,51973845.html Odpowiedz Link Zgłoś
emeryt601 Re: GDZIE W DZIWNOWIE 08.10.07, 22:18 Teraz to zaczyna wszystko grać. Pierwotne falochrony były z drewnianych pali.Łamały fale,ale pozwalały przesączać się rumowisku dennemu(to zwykły denny piach,tylko tak mądrze się nazywa) i ten piach nanosił się na część wschodnią ,przez co plaża była szersza,wydmy szersze i byc może Dziwnów w tym miejscu był szerszy. Ja to opisywałem przy półwyspie helskim,gdzie zdiagnozowano problemy naukowo. Gdy wybetonowano falochrony w Dziwnowie byc może betonem zagrodzono drogę naturalnym ruchom tegoz rumowiska.Stąd po stronie zachodniej narasta plaża,a ta po wschodniej kurczy się. Odpowiedz Link Zgłoś
emeryt601 Re: GDZIE W DZIWNOWIE 26.10.07, 11:24 W Belonie był wózek do wyciagania kutrów do remontu. To tylko taka nazwa bo w sumie była to pochylnia o dość skomplikowanej konstrukcji. Wózkowym był niejaki pani Zbyszek Sz.Wzorem wielu nie stronił on od środków znietrzeżwiających i bywało,że jak trzeba było wyslipować kuter to Zbyszek akurat był znietrzeżwiony. Wyciągarkę wózka obsługiwał wówczas ktoś przyuczony,ale do Zbyszka należała komenda-"jazda wózek".Myslę,że przez sen tez by ja wypowiedział. A nie daj Boże by ktoś ruszył hamulce bez tej komendy Odpowiedz Link Zgłoś
przedziwna1 Re: GDZIE W DZIWNOWIE 08.10.07, 21:35 Chodzi o czasy przedwojenne? Jesli tak to molo spacerowe bylo tam gdzie obecne falochrony. Na niektorych fotkach opisywane jest jako West-Mole fotoforum.gazeta.pl/72,2,1005,44266619,49840020.html Dobrze? :) Odpowiedz Link Zgłoś
serrnik Re: GDZIE W DZIWNOWIE 08.10.07, 22:11 nord33 mowi chyba o kapieliskach. Byly kiedys dwa Damenbad i Herrenbad, czyli kapielisko damskie i meskie, otoczone konstrukcjami na palach w ksztalcie podkowy otwartej na morze. Widac je na starych pocztowkach. Odpowiedz Link Zgłoś
przedziwna1 Re: GDZIE W DZIWNOWIE 09.10.07, 07:10 No tak, jesli chodzi o kapieliska to racja: byly dwa a nawet trzy albo cztery? Tak patrze na plan z 1910r - do ktorego link dal Alfatau - i widze ze wtedy we wschodniej czesci na Berg-Dievenow byly dwa: Damenbad leciutko na wschod od "Andrzejowki" czyli Strandschlossu, Herrenbad na zachod od Andrzejowki. Ze starych zdjec wynika, ze trzecie kapielisko bylo tez na Ost-Dievenow w poblizu Kurhausu ( Familienbad ) ale to zostalo prawie calkiem zniszczone podczas sztormu w 1913r. A czwarte bylo na zachodniej plazy na West-Dievenow ale to juz zbudowano chyba pozniej w latach 20-tych moze. fotoforum.gazeta.pl/72,2,1005,63766077,70212409.html Co z tego zostalo po wojnie? Odpowiedz Link Zgłoś
nord33 Re: GDZIE W DZIWNOWIE 09.10.07, 12:12 witam serdecznie mola spacerowe były 1. widoczne na starych widokówkach gdzieś pomiędzy ul reymonta a parową 2.na lądzie wyjście z kawiarenki "morskie oko" w kierunku morza 3.pośrodku obecnej mariny " polmax" 4.wsokie na pólwyspie piaszczystym w kierunku zalewu (jeszcze w latach 70 były resztki tego mola) 5.obecna przystań białej floty 6.i te dwa drewniane falochrony które też były deptakami oczywiście nie było to w tym samym czasie, ale takie były,ciekaw jestem czy ktoś ma jeszcze jakieś dane kóre uzupełniłyby te informacje a swoją drogą - gdzie w dziwnowie pływał regularny prom pomiędzy brzegami dziwny? Odpowiedz Link Zgłoś
serrnik Re: GDZIE W DZIWNOWIE 09.10.07, 21:15 A tu.... resztki przystani zachodniej (West Dievenow), przystan wschodnia znajduje sie na terenie UKS Dziwnów. fotoforum.gazeta.pl/72,2,1005,62738196,63267099.html Odpowiedz Link Zgłoś
bajago Re: GDZIE W DZIWNOWIE 24.10.07, 21:22 prom w Dz. który łączył dwa brzegi rzeki był u wylotu uliczki prowadzącej z ul. Mickiewicza (nie pamiętam jej nazwy)obok obecnego Banku Spółdzielczego i dalej do brzegu rzeki tam gdzie obecnie stoją jakieś domki campingowe. Był tam pomost i obok niego miejsce gdzie przybijał prom. Z drugiej strony brzegu wychodził tam gdzie obecnie stoją bloki wojskowe. Odpowiedz Link Zgłoś
magd-a59 Re: GDZIE W DZIWNOWIE 25.10.07, 23:17 Ja dzisiaj tak gastronomicznie :))))ktoś wie gdzie były kawiarnie "Meduza" i "Jagódka" ? A w "Meduzie" to chyba nawet dancingi były? Odpowiedz Link Zgłoś