Dodaj do ulubionych

co z autem?

30.05.10, 18:41
witam jestem po rozwodzie pisze tutaj bo juz nie raz dostalam dobre rady na
forum.otoz podczas jeszcze mojego malzenstwa zakupilismy z mezem auto ktore
jest zarejestrowane na mnie lecz do dnia dzisiejszego uzytkuje je moj ex.ja
wrocilam do domu a on mieszka w niemczeh i tam tez auto jest.moj problem
polega na tym ze kilka dni temu dzwonili do mnie z firmy windykacyjnej gdyz
nei uregulowane jest OC za auto.nie wiem co mam zrobic auta nie mam kontaktu
tez nie mam z ex.pomozcie doradzcie co moge zrobic isc na policje czy co ?
Obserwuj wątek
    • tautschinsky Re: co z autem? 30.05.10, 18:50
      michelle16 napisała:
      moj problem
      > polega na tym ze kilka dni temu dzwonili do mnie z firmy windykacyjnej gdyz
      > nei uregulowane jest OC za auto.nie wiem co mam zrobic auta nie mam kontaktu
      > tez nie mam z ex.pomozcie doradzcie co moge zrobic isc na policje czy co ?

Windykacja łapie tego do kogo na papierze należy
      dana rzecz czyli w tym przypadku ciebie, bo jest ono
      na ciebie zarejestrowane. I skoro tak jest to też jesteś jego współwłaścicielem a zatem też odpowiadasz za formalności związane z nim - w tym opłatę OC. W tym przypadku ty za to odpowiadasz, bo ty widniejesz w papierach.

Opłacić OC, zwrócić się o połowę za to kasy od exa. Jeśli nie będzie chciał oddać - sąd. Rozstrzygnąć prawo własności samochodu raz a dobrze.
      • michelle16 Re: co z autem? 30.05.10, 18:54
        wlascicielem auta jestem tylko ja ale auta tu nie mam jezdzi nim moj ex w
        niemczech wiec jak mam auto odzyskac?i na dodatek placic oc?czy moge to gdzies
        zglosic ?
        • tautschinsky Re: co z autem? 30.05.10, 19:09
          michelle16 napisała:

> wlascicielem auta jestem tylko ja ale auta tu nie mam jezdzi nim moj ex w
          > niemczech wiec jak mam auto odzyskac?i na dodatek placic oc?czy moge to gdzies
          > zglosic ?

Ale jak on wszedł w jego posiadanie?
          Ukradł? Czy użyczyłaś mu a teraz nie możesz
          go namierzyć? Jeśli ukradł - to oczywiste,
          że na policję zgłasza się kradzież.
          • michelle16 Re: co z autem? 30.05.10, 19:28
            otoz bylo tak gdy bylismy jeszcze malzenstwem czyli w 2008 roku we wrzesniu
            kupilismy to auto i jest zarejestrowane na mnie(czyli bylo wspolne wtedy) .moj
            ex pracuje ciagle w niemczech i tam tez auto jest .teraz jestesmy po rozwodzie
            od stycznia tego roku a auto ciagle on uzywa wiec powinien placic oc! a ja jak
            mam go odzyskac przeciez to 1000km?
          • jarkoni Re: co z autem? 30.05.10, 19:33
            Nie masz żadnego kontaktu z ex? Nie odpowiada na telefony, na maile?
            Zagroź, że zgłosisz kradzież auta na policji..
            Jeśli zero odzewu to zrób to
            • michelle16 Re: co z autem? 30.05.10, 19:36
              on twierdzi ze auto jest jego uwaza ze skoro on pracuje (dodam ze ja wychowuje 2
              dzieci naszych)to jemu sie auto nalezy a wiadomo jest ze jest wspolne bo nabte
              podczas malzenstwa.wiec co moge zglosc to na policje tak?dziekuje bardzo
              • tautschinsky Re: co z autem? 30.05.10, 20:17
                michelle16 napisała:

> on twierdzi ze auto jest jego uwaza ze skoro on pracuje (dodam ze ja wychowuje
                > 2
                > dzieci naszych)to jemu sie auto nalezy a wiadomo jest ze jest wspolne bo nabte
                > podczas malzenstwa.wiec co moge zglosc to na policje tak?dziekuje bardzo

Ale co zgłosisz? Samochód też jest jego własnością.
                Nie będą ścigać go za kradzież czegoś, czego nie ukradł. To jak z mieszkaniem - właściciel może wyłamać zamki do swojego mieszkania i wtedy to nie jest włamanie. Wątpię, a wręcz jestem pewien tego, że nic policja z tym nie zrobi. Najwyżej poradzą ci sprawę o podział majątku oddać do sądu.
                • zatracony72 Re: co z autem? 30.05.10, 20:45
                  Też jestem ciekawy jak można rozwiązać taki problem?
                  Samochód wspólny, zarejestrowany na jednego ex małżonka a używany przez
                  drugiego. Odpowiedzialność za OC jest na tym, który figuruje w papierach. Jeśli
                  dojdzie do wypadku także ten formalny właściciel straci ulgi w ubezpieczeniu.
                  Czy choćby przez to nie może zgłosić na policji kradzieży tego samochodu, który
                  przecież w połowie stanowi też jego własność.
                  • tautschinsky Re: co z autem? 30.05.10, 20:55
                    zatracony72 napisał:
                    > Czy choćby przez to nie może zgłosić na policji kradzieży tego samochodu, który
                    > przecież w połowie stanowi też jego własność.

Powinien to jakoś formalnie załatwić - udać się do wydziału komunikacji i tam to załatwić, żeby nie być w razie czego obciążanym za możliwe szkody. A na policji nie zgłaszać kradzieży, bo do takowej nie doszło, ale fakt, że nie jest się w posiadaniu danego samochodu i się go nie użytkuje. Czy to coś da w razie jakiejś kraksy? Powinno.

A co do kradzieży - jak dowodzić, że nie uzgodniło się z drugą stroną, że tamta będzie samochód używała przez pół roku, a następne przez drugie pół. Nie będą chcieli się czymś takim zajmować. Traktują to jako konflikt między właścicielami. Równie dobrze mógłbyś zgłosić "kradzież" telewizora przez żonę, bo ta nie daje ci od miesiąca pilota i całkowicie zawłaszczyła sobie coś, co jest też twoją własnością smile
                  • scindapsus Re: co z autem? 31.05.10, 08:57
                    Jesli da się z drugą stroną rozmawiać to najlepiej tak szybko, jak
                    to tylko jest możliwe, sprzedać osobie, która użytkuje samochód,
                    swój współudział i mieć to z głowy.
                    Jesli się nie da to pozostaje niestety sądowy podział majątku.
    • michelle16 Re: co z autem? 30.05.10, 22:55
      ok widze ze inetresująca mnie sprawa jutro czeka jak sie dowiem to nap[isze,ale
      piszcie forumowicze jestem ciekawa opini wiecej!!!!!!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka