Dodaj do ulubionych

Intercyza - ktoś z Was podpisywał?

18.09.10, 19:41
Witajcie Kochani,

Słuchajcie, chciałabym poruszyć wątek intercyzy. Czy ktoś z Was spisywał ją przez ślubem? Jeśli tak, to skąd wyszła inicjatywa? Czy długo musieliście przekonywać partnera do podpisania tego dokumentu?

Ja powiem szczerze, że gdybym miała wyjść za o wiele bogatszego mężczyznę - to pomimo tego, że rozumiałabym zastosowanie intercyzy to osobiście - jako kobieta - poczułabym się jako ta stawiana z góry na straconej pozycji, ze wskazaniem na brak wzajemnego zaufania...

Co sądzicie o tym?

Jeśli chcecie poczytać o intercyzie to znalazłam artykuł tu:
Intercyza - z rozsądku czy ze strachu?
oraz
Intercyza - rodzaje i korzyści

Trzymajcie się!

Wasza Mirka
Obserwuj wątek
    • plujeczka Re: Intercyza - ktoś z Was podpisywał? 18.09.10, 22:16
      nie podpisywałam i dzisiaj bardzo tego załuję--nie procesowłabym się tal długo jak teraz ale kto tam 30 lat temu słyszal o intercyzie/ Jaka szkoda!
      • grzegorczykp Re: Intercyza - ktoś z Was podpisywał? 18.09.10, 22:24
        Ja podpisywałam. Inicjatywa wyszła od eksa, bo prowadził dg. W sumie jakoś nie miałam oporów ani źle się z tym nie czułam... do momentu gdy coś zaproponowałam a mąż kazał mi się odwalić (delikatnie mówiąc), bo to jego firma, jego kasa, etc. Teściowa też uważała, że on pracuje tylko na siebie, mimo, że miał rodzinę.
        Ale nie żałuję. Wyszło potem parę spraw i ten dokument oszczędził mi włóczenia się po urzędach i innych takich.
    • ona_37 Re: Intercyza - ktoś z Was podpisywał? 19.09.10, 17:15
      Intercyza to zabezpieczenia na przyszłość, dobra gdy jedna strona wnosi duży własny wkład(dom, mieszkanie ,działka,samochód itp.)najczęściej robią to osoby które miały w życiu odczynienia lub słyszały ,że czasem było warto podpisać intercyzę i uniknąć w przyszłości niepotrzebnych kłopotów podczas rozwodu lub długów drugiej stron.
      • velluto Re: Intercyza - ktoś z Was podpisywał? 02.06.11, 19:25
        ona_37 napisała:

> Intercyza to zabezpieczenia na przyszłość, dobra gdy jedna strona wnosi duży wł
        > asny wkład(dom, mieszkanie ,działka,samochód itp.)

Jak "wnosi" - to i tak te rzeczy stanowią majątek odrębny, intercyza do tego niepotrzebna

>czasem było warto podpisać intercyzę i uniknąć w przyszłości niepotrzebnych kłopotów podczas rozwodu lub długów drugiej stron.

Za długi zaciągnięte bez zgody wspołmałżonka się nie odpowiada - intercyza również do tego niepotrzebna. I niestety - wbrew obiegowej opinii wcale nie musi ułatwiać podziału przy rozwodzie, a niekiedy wręcz przeciwnie - wybitnie komplikuje sprawy (mam na myśli rozliczenie nakładów na majątek odrębny małżonka).
    • szarakoperta Tak, 21.09.10, 01:22
      inicjatywa była wspólna. I dobrze się stało. Przy rozwodzie obyło się bez nerwów i szarpanki.
      • tasiemka702 Re: Tak, 02.06.11, 15:41
        Piszę artykuł o intercyzie i korzyściach jakie z niej wynikają. Jeśli chcielibyście podzielić się ze mną swoimi doświadczeniami, proszę o informację na adres mailowy: tasiemka702(małpa)gazeta.pl Będę wdzięczna za wszelką pomoc. Gwarantuję również anonimowość.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka