Dodaj do ulubionych

Imiona dzieci

22.01.11, 09:27
www.edziecko.pl/rodzice/1,102740,8977513,Najczesciej_nadawane_imiona_w_Polsce_w_2010_roku.html
Jakie imiona mają Wasze dzieci, normalne, trochę wydumane czy też zupełnie odjechano-niezrozumiałe?
Ja 2 córki i raczej normalnie - Agnieszka i Ania..
Obserwuj wątek
    • mayenna Re: Imiona dzieci 22.01.11, 09:44
      Moje dzieci mają imiona podwójne: drugie jest po dziadkach. Mam więc w domu Franciszka, Aleksego i Lubę - to te najbardziej niezwykłe.

• jarkoni Re: Imiona dzieci 22.01.11, 10:46

> Moje dzieci mają imiona podwójne: drugie jest po dziadkach. Mam więc w domu F
        > ranciszka, Aleksego i Lubę - to te najbardziej niezwykłe.

Mayenna, masz jakieś korzenie w Rosji/na wschodzie? Luba i Aleks na to wskazują..
        • mayenna Re: Imiona dzieci 22.01.11, 10:52
          Tak. Obie rodziny i moja, i eksa mają wschodnie pochodzenie: moje z Ukrainy, jego z Białorusi. Brat babci eksa był znanym białoruskim pisarzem. Mieszkaliśmy przez pewien czas w Hajnówcesmile
          • jarkoni Re: Imiona dzieci 22.01.11, 12:07
            Mayenna, pewnie to wiesz jeśli czytałaś trochę to forum, ja jestem rusofil, Rosja, Białoruś, Ukraina, Litwa, Łotwa.. Byłem tam setki razy, w samej Moskwie ponad 50 razy..
            I mając w nosie politykę bardzo cenię ludzi stamtąd, mam znajomych, masę ludzi poznałem, dobrych, uczynnych..
            PS. Luba to wspaniałe imię, Aleks też
    • mamameg Re: Imiona dzieci 22.01.11, 09:48
      Andrzej i Tomasz. I obecnie są to imona nietypowesmile
    • m.agdaa Re: Imiona dzieci 22.01.11, 10:16

Patryk i Mateusz, czy nietypowe- do obiektywnej oceny, raczej normalnewink
      • szizumami Re: Imiona dzieci 22.01.11, 14:36
        jagoda,nadia
        • szizumami Re: namierzą nas! 22.01.11, 15:03
    • takajuzpo Re: Imiona dzieci 22.01.11, 15:22
      Ja 11 lat temu dałam Aleksandra ( i z tego co pamiętam też było to wtedy imie bardzo modne), bo po prostu się podobało. Moda nie miała wpływu bo nie czytałam żadnych rankingów. Mój dziadek ma na imię Aleksander więc też było to troszkę na jego cześć..
      Teraz dziewczynce dałabym Oliwka ( i znowu cholerka wychodzi na to żem modna ) a chłopakowi Kacper. Moja druga połowa jest za Filipem, Oliwka bo ja bym chciała smile
    • triss_merigold6 Re: Imiona dzieci 22.01.11, 18:33
      Z byłym uzgadnialiśmy, że ja wybieram imię dla dziewczynki, a on dla chłopca. Syn ma imię ładne, niewydumane, typowe.
      Teraz też ja wybieram dla dziewczynki, a aktualny dla chłopca. Szalenie podobają mi się imiona ruskie/rosyjskie - Dymitr, Igor, ale nie będę się upierać, bo rozumiem, że Dymitr jest zbyt nietypowy. Dla dziewczynki waham się między Olgą, a Anną.
      • jarkoni Re: Imiona dzieci 22.01.11, 18:56
        triss_merigold6 napisała:

> Z byłym uzgadnialiśmy, że ja wybieram imię dla dziewczynki, a on dla chłopca. S
        > yn ma imię ładne, niewydumane, typowe.
        > Teraz też ja wybieram dla dziewczynki, a aktualny dla chłopca. Szalenie podobaj
        > ą mi się imiona ruskie/rosyjskie - Dymitr, Igor, ale nie będę się upierać, bo r
        > ozumiem, że Dymitr jest zbyt nietypowy. Dla dziewczynki waham się między Olgą,
        > a Anną.

Dymitr jest wciąż mało typowy, Igor tak, jak najbardziej..
        I Anna i Olga są piękne
      • hanyszka Re: Imiona dzieci 24.01.11, 10:55
        triss_merigold6 napisała:

> Z byłym uzgadnialiśmy, że ja wybieram imię dla dziewczynki, a on dla chłopca. S
        > yn ma imię ładne, niewydumane, typowe.
        > Teraz też ja wybieram dla dziewczynki, a aktualny dla chłopca. Szalenie podobaj
        > ą mi się imiona ruskie/rosyjskie - Dymitr, Igor, ale nie będę się upierać, bo r
        > ozumiem, że Dymitr jest zbyt nietypowy. Dla dziewczynki waham się między Olgą,
        > a Anną.

Gdybym miała córkę, to nazwałabym ją Olga.
        Anna, szalenie popularne w moim pokoleniu, teraz jest dość rzadkie.

----------
        Vimes wędrował smętnie po zatłoczonych ulicach, czując się jak jedyna marynowana cebulka w sałatce owocowej.
    • mola1971 Re: Imiona dzieci 22.01.11, 18:37
      Syn Gabriel Stanisław (drugie imię po moim tacie), córki: Olga Weronika i Julia Wiesława (drugie imię po mojej mamie by ją udobruchać bo imię Julia jej się nie podobało i uważała, że to imię dla służącej big_grin)
      • maniasza Re: Imiona dzieci 22.01.11, 18:58
        Tradycyjnie. Syn Krzysztof Maria, po ojcu i matce, owoc miłości.
        • anka_cyganka35 Re: Imiona dzieci 22.01.11, 23:04
          Eryk Aleksander smile
          • simimi Re: Imiona dzieci 22.01.11, 23:33
            Starszy Szymon Józef (drugie po dziacku - wspaniałym człowieku), młodszy Jan Mateusz (drugie po jego tacie chrzestnym, też fajnym facecie).
            Okazuje się, że całkiem przypadkiem Janek urodzony właśnie w 2010 r. jest na 12 mc najpopularniejszych imion. A Szymon na 2 mc, ale nie rodzony w 2010.
            • jarkoni Re: Imiona dzieci 23.01.11, 10:16
              Polskie imiona są piękne, chyba dobrze, że mija powoli moda na wydumane, jakiś Xavier czy Vivienne..
              Polecam gorąco książkę Agnieszki Osieckiej "Szpetni czterdziestoletni", tam jest piękny rozdział o tym jak to po wojnie imionami klasy niższe starały się poprawić status i samopoczucie, a przedwojenna arystokracja nadawała dzieciom polskie historyczne imiona..
              Na przykład : Beatrice Kapusta, ale już Franek Radziwiłł (przykład z pamięci)..
              • simimi Re: Imiona dzieci 24.01.11, 10:25
                Zgadzam sie z tym. Koleżanka pracuje w opiece społecznej i opowiada mi, że najdziwiniejsze imiona nadają dzieciom ludzie z rodzin totalnie biednych bo patologia, wielodzietność, alboholizm, brak zaradności życiowej. Jak składają wnioski o zasiłki itp to czyta Xaviery, Dżesiki, Jordany, Konstancje itp.
    • mediator.org Re: Imiona dzieci 23.01.11, 20:55
      Sabina smile

Raczej dziś mało używane, ale nie jest nietypowe a tym bardziej wydumane.
      • mola1971 Re: Imiona dzieci 23.01.11, 21:05
        Moja kochana Babcia tak miała na imię!
        Chciałam tak dać na imię mojej najmłodszej córce, ale jej ojcu się nie podobało.
        Średniej chciałam dać na imię Antonina bo uwielbiam to imię, ale też się nie zgodził a teraz córa głowę mi suszy o to, że bardziej uparta nie byłam bo jej to imię też bardzo się podoba smile
        • m.agdaa Re: Imiona dzieci 23.01.11, 21:12
          Mam 2 synow, ale gdynym miala corki byłyby: Kamila i Paulinasmile. To moje ulubione imiona.

Szkoda,ze sie nie "dorobilam" choc jednej dziewczynki wink smile
    • hanyszka Re: Imiona dzieci 24.01.11, 11:00
      Jacek wink
      W pokoleniu mojego syna rzadkie imię. Szukałam takiego, co by było niewydumane ale jednak nietypowe. Noszę bardzo popularne nazwisko i zestawienie go z "Jakubem" czy "Miłoszem" nie wchodziło w grę wink
      Poza tym - Jacek to imię mojego ukochanego dziadka.
      ----------
      Vimes wędrował smętnie po zatłoczonych ulicach, czując się jak jedyna marynowana cebulka w sałatce owocowej.
      • eutherpe Re: Imiona dzieci 24.01.11, 12:39
        Zofia, jeszcze malutka i nieświadoma wielkości narodowego imieniasmile)
        • pacio Re: Imiona dzieci 25.01.11, 00:26
          Natasza i Sofia.
          Z Sofią wiąże się niemiła przygoda, pani urzędniczka stwierdziła że Sofia brzmi jak nazwa wina taniego i niezbyt dobrego, zażądała wyjaśnienia na piśmie. Napisałem paniusi że w naszym mieście jest night club Sofia "tylko dla panów" i to jest najlepszy argument żeby tak dać na imię córce. Potem awantura z kierowniczką USC... obyło sie bez dalszych wyjaśnień
          • jarkoni Re: Imiona dzieci 25.01.11, 16:53
            pacio napisał:

> Natasza i Sofia.

I jak urzędniczki dały się przekonać do Sofii po tej całej awanturze?
            • pacio Re: Imiona dzieci 26.01.11, 08:45
              jarkoni napisał:

> pacio napisał:
              >
              > > Natasza i Sofia.
              >
              > I jak urzędniczki dały się przekonać do Sofii po tej całej awanturze?

Z wyjaśnieniem które zanim trafiło do kosza udaliśmy się do kierowniczki USC. Z miejsca zostałem przedstawiony jako facet któremu pomieszało się w głowie, kierowniczka przeczytała wyjaśnienie i po zrobieniu szelmowskiej miny... op..przyła z góry na dół swoją podwładną nakazując jednocześnie przerzucić się na lepsze wina smile
          • nangaparbat3 Re: Imiona dzieci 25.01.11, 17:05
            big_grin big_grin big_grin
    • z_mazur Re: Imiona dzieci 25.01.11, 00:37
      Roksana - niewydumane, ale też niespecjalnie pospolite.

Ze staroperskiego Roahszana - jutrzenka. Bardzo pasuje. smile
      • teuta1 Re: Imiona dzieci 25.01.11, 09:00
        Mikołaj, Michał, Katarzyna.
        • 0.myszka Re: Imiona dzieci 26.01.11, 00:06
          u nas Krystyna i Krzysztof
          "małej" Krysi jeszcze nie spotkaliśmy....
          Krzyś bardziej popularny
    • kajda28 Re: Imiona dzieci 26.01.11, 09:09
      U mnie jest Kacper i Natalia.
      Kacprów akurat było dużo tego lata, ale my o tym nie wiedzieliśmy, a Imię córki było wiadome długo przed tym jak się poczeła. Jak już się urodziła to eks wachał się nad Julką- bo było wtedy modne, więc na drugie tak dostała.
    • madalenka25 Re: Imiona dzieci 26.01.11, 21:27
      Weronika
      a jak będzie chłopak to Franek albo Antek wink
    • titta4 Re: Imiona dzieci 26.01.11, 22:57
      Olga i Dagmara- konotacje troche wschodnio -rosyjskie ale generalnie baaardzo mi sie podobaja. Szukałam takich nie oklepanych( sama byłam jedna z siedmiu Ań w klasie:/) a zarazem nie wydziwiastychsmile
      • urszula.slo Re: Imiona dzieci 28.01.11, 14:19
        Dagmara to imie skandynawskie (germanskie), a nie wschodnio-slowianskie.

Moja corka ma na imie Agata smile, a syn, jezeli kiedys bedzie, to nazwiemy go Abel, a jezeli bedzie coreczka, to bedzie Tereza.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka