Dodaj do ulubionych

co z tym zrobić

13.02.11, 19:48
Witam serdecznie ja znowu z pytaniem czeka mnie pewnie ostra przeprawa więc będę ciągle pytać . Jestem po rozwodzie który z winy byłego, który uprawomocnił się kilka dni temu. Zastanawiam się czy pocztą otrzymam wyrok czy muszę jechać do sad i jak długo to trwa. Sprawa była w styczni i synek ma przysądzone 400 zł alimentów. Oczywiści kochany tatuś nie płaci. Z tego co wiem to za styczeń i luty alimenty się należą. Kiedy najwcześniej mogę oddać sprawę do komornika co i tak jest trochę bezcelowe bo ma już zadłużenie komornicze i nic z tego sobie nie robi. Jak myślicie jak najskuteczniej jest zmobilizować go do płacenia? Podobno można zabrać prawo jazy ale nie wiem jak to zrobić? Mam nadzieję że nie odczytacie mojego listu jako chęci zemsty na byłym bo naprawdę nie o to chodzi. Zawsze bardzo chciał tego dziecka a teraz się wypiął od listopada 0 kontaktów i 0 kasy. Dziękuję i proszę o pomoc bo nie wiem jak do tego się zabrać. Zapomniałam dodać, że będzie problem z adresem, nie ma meldunku i chyba ma jakieś zgłoszenia do prokuratury za oszustwa finansowe .
Obserwuj wątek
    • mayenna Re: co z tym zrobić 13.02.11, 21:05
      Rozwód uprawomocnia się w ciągu 14 dni. Ponieważ wyrok był mi potrzebny to umówiłam się że odbiorę osobiście.

Alimenty maja klauzule natychmiastowej ściągalności. z wyrokiem po prostu idź do komornika.. Dwa miesiące bez alimentów są wymagane do korzystania z funduszu alimentacyjnego ale komornik działa od razu.

.Alimenty są ściągane w pierwszej kolejności.Komornik potrzebuje informacji o pracy, o majątku, koncie. Potrzebny jest tez adres do korespondencji: może tam gdzie jest zameldowany? albo u rodziców?Może uprzedź eksa o zamiarach bo bardziej opłaca mu się regulowanie alimentów samodzielnie

Zabawnie brzmi fragment o tym, że chciał dziecka w sytuacji gdy nie płaci alimentów i nie widuje go.
    • plujeczka Re: co z tym zrobić 14.02.11, 13:01
      rozwód uprawomocnia się po 21 dniach a nie 14.
      • labadine Re: co z tym zrobić 14.02.11, 13:20
        A rodzice b. meza moga tez cos dac
      • malgolkab Re: co z tym zrobić 14.02.11, 13:20
        Dokładnie jak Plujeczka pisze - po 21 dniach. Jakos po 2 tyg. od uprawomocnienia dostałam wyrok poleconym, z klauzulą wykonalności na alimenty (u nas akurat są one w terminie, czasem jest kilka dni opóxnienia, bo ex zapomniał, dzwonię- przypominam i wpłaca)
        • witmal Re: co z tym zrobić 14.02.11, 13:33
          Bardzo dziękuję za odpowiedzi. Niestety będę musiała oddać do komornika on nawet nie odpisuje na moje sms-y z prośbą o alimenty, jest bardzo zadłużony wic będzie ciężko. Ja na nic się nie łapie nawet na rodzinne bo jestem za bogata wink szkoda tylko ze do pierwszego ledwo co starcza. Ok. czyli teraz muszę czekać az wyrok przyjdzie pocztą a później do komornika wątpie by to coś dało… Czy dalej dawać to do prokuratury a może postraszyć go tym prawko tylko nie wiem jak to się załatwia. No a on i tak z poczty nic nie odbierze… pozwu też nie raczył odebrać…. A czy w przypadku tych 600 zł za rozwód też do komornika?
          No a co do rodziców męża to spłacają jego hazardowe długi... a w duchu chyba liczą ze jak sprzedam dom (stary, na wsi) to jeszcze ja im coś dam bo ostatnio są dziwnie mili

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka