11.08.11, 13:50
Kto miał apelację i ile czasu minęło od ogłoszenia wyroku w I instancji do sprawy w sądzie apelacyjnym, a ostatecznie do uprawomocnienia się wyroku?
Ile rozpraw mieliście po złożeniu apelacji? Czy apelacja może dotyczyć wszystkiego tzn winy , alimentów, kontaktów z dziećmi?
Czyli jeszcze raz to samo trzeba przejść????
Obserwuj wątek
    • jumanji_7 Re: Apelacja 16.08.11, 02:23
      A co znowu kombinujesz, czego się boisz? wink
      • mile-na66 Re: Apelacja 16.08.11, 09:38
        A dlaczego zakładaasz ze cos kombinuje albo sie czegos boje ,Wygrałam I instancję i jestem ciekawa jakie doswiadczenie mają osoby które tez przechodziły przez apelację . Nic dziwnego chyba smile
    • madelaine35 Re: Apelacja 16.08.11, 08:23
      Mój były mąż odwołał się od samych alimentów.Sprawa i tak ciągnęła się długo.Szesnastego lipca 2010 sąd I instancji wydał wyrok rozwodowy, były mąż złożył wniosek o uzasadnienie tego wyroku i na początku września złożył apelacje do sądu apelacyjnego w Gdańsku. Dopiero w tym sądzie na początku maja 2011 odbyła się sprawa o te alimenty-nie musiałam z moim adwokatem być na tej rozprawie- bo moja adwokat złożyła odpowiednią odpowiedź na tą jego apelacje.Wyrok od razu był prawomocny..Papiery z sądu apelacyjnego szły potem do mnie miesiąc.Generalnie jak widzisz-nikt specjalnie się nie spieszy.Było to dla mnie tym bardziej denerwujące, że sprawa toczyła się tylko o wysokość alimentów a nie o dochodzenie kogo była wina, która doprowadziła do rozwodu.Pozdrawiam
      • mile-na66 Re: Apelacja 16.08.11, 09:40
        Dzięki z informację , czyli okolo rok w plecy , Co z ailimentami jeśli są alpelacyjny utrzyma wyrok I instancji a nie byly płacone przez ten czas w tej kwocie?
        pozdrawiam
        • madelaine35 Re: Apelacja 16.08.11, 13:24
          Mój były mąż przez 2 lata płacił takie alimenty jakie miał zasadzone w zabezpieczeniu, o które postarałam się już w momencie jak składałam pozew i to zabezpieczenie obowiązywało do dnia wyroku prawomocnego uzyskanego z sadu apelacyjnego.Niestety prawo nie działa wstecz.Były trochę zaoszczędził....
          • niutka Re: Apelacja 16.08.11, 20:38
            Jak to nie dziala?! Moj ex maz mial w wyroku sadu apelacyjnego, ze MUSI uzupelnic alimenty od czasu wyroku sadu rejonowego (ktory orzekl rozpad malzenstwa i alimenty kilka miesiecy wczesniej).
      • niutka Re: Apelacja 16.08.11, 20:32
        Moj ex tez odwolal sie odnosnie wysokosci alimentow. Wyrok sadowy byl 16 lutego 2010, rozprawa alimentacyjna odbyla sie 2-giego czerwca 2010 (rowne 2 lata po zlozeniu przez mnie pozwu rozwodowego). Ja wzielam na te rozprawe adwokat, ktora reprezentowala mnie podczas rozprawy rozwodowej. Byly ja przegral... Musial uzupelnic alimenty od dnia wyroku sadowego i zwrocic mi polowe kosztow mojego adwokata. Tak, ta bena, dziwne nie jest, bo on zarabia 3 razy wiecej ode mnie, a ja z dziecmi wynajmuje mieszkanie... (on swoje ma splacone).
    • mile-na66 Re: Apelacja 16.08.11, 17:42
      Ile jest rozpraw jedna czy więcej i czy trzeba dostarczać jakieś zaświadczenia np. o zarobkach od nowa?
      pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka