Dodaj do ulubionych

Nowa jestem i pytam

20.03.12, 16:37
Witam wszystkich. Czytam forum,czasami, od paru miesięcy. W lipcu rozprawa. Mąż wyprowadził się, mamy dwie córki 18 i 19 lat. Wiele się tutaj nauczyłam,a przede wszystkim nabrałam sił po tej psychicznej przepychance. Może to zabrzmi jak brednia, ale jak zobaczyłam, ze inni tez tak mają, a i gorzej też, to jakoś się podniosłam z dołka.
Ale do rzeczy. Parę dni temu otrzymałam zezwanie na rozprawę o rozdzielność majątkową. Nie wiem po co, skoro w lipcu rozwód, dodam, ze bez orzekania winy. Działam bez adwokata, więc nie wiem. Jak to jest z tą rozdzielnością, jak się nie zgodze to co się stanie? A jak się zgodzę to czy ponoszę jakieś koszty? Mąż ma być z adwokatem. Jestem przerażona. Proszę napiszcie, pomóźcie.
Obserwuj wątek
    • yoma Re: Nowa jestem i pytam 20.03.12, 16:55
      Zgódź się, nic nie tracisz. Znaczy tyle, że do wyroku o rozdzielności dorabialiście się wspólnie, a teraz każdy sobie rzepkę będzie skrobał. Koszty ponosi ten, kto wniósł pozew, czyli mąż.

Nie zgadzaj się tylko na rozdzielność z datą wsteczną, żeby się nagle nie okazało, że mąż ma dom, a ty długi.
    • scindapsus Re: Nowa jestem i pytam 20.03.12, 18:20
      Może być tak,że Twój mąz "zapoznał" jakąś panią i ma fazę na wicie gniazdka.
      A poki rozwodu nie ma, to to, co on nabędzie nabywasz i ty -na zasadzie współwłasności.
      • marysiape13 Re: Nowa jestem i pytam 20.03.12, 18:49
        O to to. To nie on się rozdziela ze mną tylko ta pani, która krąży przy żonatym facecie jak mucha przy g..
        Właśnie o koszt mi chodzi, bo nie uśmiecha mi się ponosić dodatkowo czegoś z widzimisię jego konkubiny. Zastanawiałam się o co chodzi, ale rzeczywiście pewnie cos chce sobie zakupić.
        Ech, nie ma jak łóżkowy doradca rodziny, po chorobę ta rozprawa, po chorobę te nerwy dodatkowo, ja nigdy facetów nie zrozumiem.
        Dzięki za odp. Dzięki.
        • mysz1978 Re: Nowa jestem i pytam 20.03.12, 20:03
          my mamy sprawe w sadzie od pazdzienrika 2010 (sam rozwod, bez podzialu majatku), a w miedzyczasie M zlozyl o rozdzielnosc majatkowa z data wsteczna (od tego wlasnie czasu mniej wiecej). Czy to bedzie po prostu orzeczone czy bedzie jakas rozprawa????
        • sonia_30 Re: Nowa jestem i pytam 20.03.12, 23:05
          Spokojnie.. wprawka przed rozprawą rozwodową wink Być może chce przystąpić do podziału majątku, jeśli zapowiada się że rozwód potrwa nieco..
        • garibaldia Re: Nowa jestem i pytam 21.03.12, 12:42
          Mąż chce pewno poczynić jakieś zakupy na poczet nowego życia (albo się dużej podwyżki spodziewa wink ) i chce żeby już wasze fundusze były rozdzielone i nie do podziału z Tobą.

Zawsze możesz mu oznajmić, że zgodzisz się na rozdzielność jedynie pod warunkiem , że wszelkie koszty związane z rozdzielnością pokryje mąż.
          No i pytanie, czy to rozdzielnośc będzie "od dziś" , czy będzie dążył do wstecznej z jakichś istotnych powodów finansowych jakie się zdarzyły?
          Pomyśl sama o swoich propozycjach na podział majątku.

Na teraz najbardziej możliwe jest, że mąż chce kupić np mieszkanie i nie chce by wchodziło do wspólnoty.
          • altz Re: Nowa jestem i pytam 21.03.12, 14:03
            Nie wiem, skad to oburzenie na wsteczna rodzielnosc majatkowa?
            Oboje mogli narobic dlugow po rozstaniu.
            Taka rozdzielnosc z chwila rozstania sie, jest jak dla mnie uczciwym rozwiazaniem.
    • rozpieprzonypolatach Re: Nowa jestem i pytam 21.03.12, 20:57
      nie działaj bez adwokata lub radcy prawnego!!!!!
      koszt za poradę 1h to koszt około 150 zł, nie oszczedzaj na tym

wez pod uwage ze ex w tej chwili ma już cie w d...i dazy tylko do zabezpieczenia interesów, nie ufaj, nic na gebe, nic nie podpisuj i dobra rada - RADCA PRAWNY !!!!

pozdrawiam i życze dużo siły
      rpl
      • marysiape13 Re: Nowa jestem i pytam 23.03.12, 20:14
        A czy rodzielnosc majątkową nie wystarczy załatwić u notariusza? Właśnie tata zwrócił mi uwagę, ze tak się zazwyczaj dzieje. Jeśli sprawa w sądzie to chyba chodzi odrazu o podział majątku, prawda? Po co zakładać sprawę w sądzie jak można bez emocji i prosciej.
        Ale też popieram że koniecznie trzeba iść z kimś mądrym.
        • sonia_30 Re: Nowa jestem i pytam 23.03.12, 22:36
          Wystarczy u notariusza - rozdzielność powstaje z dniem zawarcia aktu; rozdzielność wstecznia do uzyskania jedynie w sądzie. A dlaczego gdybasz, miast wybrać się do sądu i zajrzeć do akt? Skoro działasz bez pełnomocnika, dobrze byłoby gdybyś wiedziała o co wnosi ex.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka