Dodaj do ulubionych

Kredyt bez rozwodu

04.04.12, 10:13
Od dłuższego czasu w moim małżeństwie nie dzieje się dobrze i myślę o rozstaniu.

Chciałabym się wynieść się bo mieszkanie jest własnością męża, zaciągnął na niego kredyt jeszcze długo przed ślubem, samochód i inne dobra zakupione zostały przez niego przed ślubem a mąż cały czas daje mi odczuć że nie jestem u siebie mimo że już 7 lat jesteśmy po ślubie. Jest tez wiele innych zachowań mojego męża które przestaje już akceptować.

Mąż ma całą rodzinę w tym samym mieście. Czuje się silny i niestety wykorzystuje to na każdym kroku bo ma przeogromne wsparcie nie tylko finansowe ale też psychiczne

Ja nie mam nikogo. Moja matka ze swoim mężem nie interesuje się niczym. Uważa że skoro tak mam to widocznie na to zasłużyłam poza tym trzyma stronę męża który przy niej nie pokazuje swojego prawdziwego oblicza a w moje "skargi" nie wierzy. Mieszkają na drugim końcu Polski. Ojca ani rodzeństwa nie mam.

Mamy małe dziecko.

Mam pytanie

Czy bez wiedzy męża mając wspólność majątkową mogę zaciągnąć kredyt na mieszkanie?
Czy on musi wyrazić na to zgodę?

Czy muszę mieć rozwód żeby cokolwiek mieć swojego?

Obserwuj wątek
    • rubarom Re: Kredyt bez rozwodu 04.04.12, 10:42
      Rozwód nie jest konieczny, tylko rozdzielność majątkowa (jeśli za obopólną zgodą, to wprowadzenie rozdzielności załatwisz to w jeden dzień).
      A teraz bez tego dokumentu nie ma mowy o żadnym kredycie bez zgody męża.
      • 2lift Re: Kredyt bez rozwodu 04.04.12, 11:02
        Niestety na rozdzielność dobrowolna mąż nie chce się zgodzić

Wie co jest na rzeczy i tez że nie jestem na tyle silna żeby złożyć papiery o rozdzielność sadową, separację czy rozwód

Cały czas w kłótniach mówi żebym składała jak mam na to ochotę, mówi tak żeby wszystkich wokół utwierdzić w przekonaniu że nie z jego winy to wszystko się rozpada.

Sama już nie wiem - jestem jak w klatce, nie mam znajomych bo przez swoją zazdrość tez potraciłam kontakty a nie nawiązałam zbytnio innych nowych. Sam też nigdzie nie wychodzi nie spotyka się - chociaż tego nie wiem. Ma luźną pracę, nie normowaną

Boję się jego reakcji, szantażu sad
    • tom-74 Re: Kredyt bez rozwodu 04.04.12, 10:42
      2lift napisała:
      > Czy muszę mieć rozwód żeby cokolwiek mieć swojego?

Rozwód, separację lub rozdzielność majątkową. W przeciwnym razie wszystko co kupisz jest wspólne. Kredytu też, bez zgody męża, w sposób prosty nie dostaniesz.
    • sonia_30 Re: Kredyt bez rozwodu 04.04.12, 12:53
      Przede wszystkim musisz mieć zgodę męża na zakup mieszkania.
    • baabcia Re: Kredyt bez rozwodu 04.04.12, 18:52
      porządkuj
      nie gmatwaj

najpierw rozwód i podział jeśli nie majątku to obowiązków

potem kredyt
      przecież inaczej zakopiesz się w kolejne kłopoty;

tak mi się wydaje
      ale jeśli nie planujesz rozwodu to możesz ustalić rozdzielność majątkową i żyć
      można alimenty ustalić

ale jeśli myślisz o kredycie to znaczy, że masz dochody

przemyśl, ułóż plan i jeśli nie widzisz przyszłości z mężem - racjonalnie działaj

warto się dobrze spokojnie rozwieść

• diodeo1 Re: Kredyt bez rozwodu 04.04.12, 23:03
      Wynieś się do wynajętego. A jak się rozwiedziesz lub załatwisz rozdzielność majątkową to kupuj, inaczej mąż będzie współwłaścicielem.
      • basia9989 Re: Kredyt bez rozwodu 25.04.12, 10:16
        Myślę że bez zgody męża nie załatwisz nic.Teraz weszły utrudnienia co do kredytów.
        Nawet nie wiesz założycielko tego wątku, jak ja cię dobrze rozumiem.
        Nie mam pojęcia dlaczego tak się dzieje, że rodzina męża jest ważniejsza od zony.
    • kobieta-000 Re: Kredyt bez rozwodu 25.04.12, 20:25
      Jeżeli nie masz ustanowionej rozdzielności majtkowej to możesz uzyskać kredyt jedynie w kwocie DO 10 tys zł. Wtedy to właśnie do tej kwoty NIE JEST wymagany podpis współmałżonka. Pracowałam 8 lat w banku.
    • fraaa Re: Kredyt bez rozwodu 26.04.12, 11:04

Moja matka ze swoim mężem nie interesuje się niczym. Uważa ż
      > e skoro tak mam to widocznie na to zasłużyłam

masz madra matke
      • zmeczona100 Re: Kredyt bez rozwodu 26.04.12, 12:10
        spadaj, trollu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka