14.02.13, 09:40
Rozwód uprawomocnił się w grudniu 2012 (ojciec od wiosny 2012 mieszka osobno).
Oboje z ojcem dziecka mamy pełnie praw rodzicielskich.
Ojciec płaci alimenty ("dobrowolnie" od lata 2012).
Czy mogę za 2012 rozliczyć się jako osoba samotnie wychowująca dziecko?

Obserwuj wątek
    • miacasa Re: PITu PITu 14.02.13, 09:48
      Porozmawiaj z kobitami w urzędzie skarbowym, powinny dokładnie wyjaśnić jakie masz możliwości. Raczej dopiero w 2014 za 2013 będziesz mogła a ten 2012 to raczej z byłym mężem jakoś podzielicie jedynie ulgę na dziecko.
    • mola1971 Re: PITu PITu 14.02.13, 09:57
      Jeśli w wyroku sądu miejsce zamieszkania dziecka jest przy Tobie to tak - możesz za 2012 rok rozliczyć podatek jako osoba samotnie wychowująca dziecko.
      Wystarczy jeden dzień w roku kalendarzowym być rodzicem samotnie wychowującym dziecko, by móc się rozliczyć wspólnie z dzieckiem.
      • zegnaj_kotku Re: PITu PITu 14.02.13, 10:07
        Tak, mam miejsce zamieszkania dziecka przy matce.
        • mola1971 Re: PITu PITu 14.02.13, 10:13
          Jeśli chcesz, możesz więcej się dowiedzieć na ten temat tutaj.
          • krokodil123 Re: PITu PITu 14.02.13, 10:30
            Możesz. W PIT O jest do odhaczenia ile miesięcy dziecko przebywało z tobą.
            Cały rok 12 czy powiedzmy tylko 10.
            Jak dziecko cały czas było u ciebie działaj śmiało.
            Jak powiedzmy 3 miesiące u ojca najlepiej ustalić to z nim, czy on odliczy sobie te miesiące a tobie zostaje te 9 czy nie ma do tego pretensje i sam nie będzie wypełniał PIT O.
            • mola1971 Re: PITu PITu 14.02.13, 10:51
              Krokodil, to o czym piszesz to jest ulga na dziecko. Ją można dzielić między rodzicami i nie trzeba do tego być rodzicem samotnie wychowującym dziecko. Wspólne rozliczenie podatku z dzieckiem to zupełnie inny temat. Tego się podzielić nie da, z tej możliwości może skorzystać tylko jedno z rodziców dziecka.
              • krokodil123 Re: PITu PITu 14.02.13, 11:14
                mola1971 napisała:

> Krokodil, to o czym piszesz to jest ulga na dziecko. Ją można dzielić między ro
                > dzicami i nie trzeba do tego być rodzicem samotnie wychowującym dziecko. Wspóln
                > e rozliczenie podatku z dzieckiem to zupełnie inny temat. Tego się podzielić ni
                > e da, z tej możliwości może skorzystać tylko jedno z rodziców dziecka.

"Czy mogę za 2012 rozliczyć się jako osoba samotnie wychowująca dziecko"

Myślałam że o to właśnie chodzi autorki. Nie zrozumiałam z tekstu że ona chce się wspólne z dzieckiem rozliczać. Nawet nie wiem kiedy są do tego przesłanki-kiedy dziecko ma dochody czy w innych przypadkach?
                • mola1971 Re: PITu PITu 14.02.13, 11:23
                  Autorka zapytała czy za 2012 może rozliczyć się jako osoba samotnie wychowująca dziecko, a to znaczy dokładnie to, że chce się rozliczyć wspólnie z dzieckiem smile
                  Rozliczenie podatku na zasadach rodzica samotnie wychowującego dziecko to właśnie wspólne z dzieckiem rozliczenie podatku.
                  Dziecko nie musi mieć żadnych dochodów. Takie rozwiązanie jest najbardziej korzystne w przypadku przekroczenia progu podatkowego 32%, bo rozliczenie wspólne z dzieckiem powoduje podział dochodu na dwa, a więc powrót do podatku 18%.
                  Dla rodziców, którzy progu 32% nie przekroczyli, wspólne rozliczenie z dzieckiem powoduje tylko tyle, że kwota wolna od podatku odliczona jest w podwójnej wysokości.
                  • krokodil123 Re: PITu PITu 14.02.13, 12:03
                    mola1971 napisała:

> Autorka zapytała czy za 2012 może rozliczyć się jako osoba samotnie wychowująca
                    > dziecko, a to znaczy dokładnie to, że chce się rozliczyć wspólnie z dzieckiem
                    > smile
                    > Rozliczenie podatku na zasadach rodzica samotnie wychowującego dziecko to właśn
                    > ie wspólne z dzieckiem rozliczenie podatku.
                    > Dziecko nie musi mieć żadnych dochodów. Takie rozwiązanie jest najbardziej korz
                    > ystne w przypadku przekroczenia progu podatkowego 32%, bo rozliczenie wspólne z
                    > dzieckiem powoduje podział dochodu na dwa, a więc powrót do podatku 18%.
                    > Dla rodziców, którzy progu 32% nie przekroczyli, wspólne rozliczenie z dzieckie
                    > m powoduje tylko tyle, że kwota wolna od podatku odliczona jest w podwójnej wys
                    > okości.

Ok, zgadzam się i tego rozumiem. Ale dalej jak ja czy autorka odliczmy podwójną kwotę wolna od podatku to dalej co? Nie wypełniamy PIT O i nie przysługuję nam ulga na dziecko?
                    • mola1971 Re: PITu PITu 14.02.13, 12:11
                      Oczywiście, że przysługuje, ale ulga na dziecko to jest oddzielny temat, kompletnie niezwiązany z samotnym rodzicielstwem.
                      Ulga na dziecko przysługuje niezależnie od tego, czy rodzic jest samotny czy nie i mogą z niej skorzystać wszyscy, którzy mają dzieci - nie tylko osoby samotnie wychowujące dzieci, ale również małżeństwa.
                      • krokodil123 Re: PITu PITu 14.02.13, 12:37
                        Tak już jest jasne od początku do końca.
                        • blue_ania37 Re: PITu PITu 14.02.13, 12:52
                          Dobra, a ja formalnie mężatka, ale z rozdzielnością i zabezpieczonymi kontaktami, miejsce dziecka jest przy mnie, tez mogę tak się rozliczyć?
                          A
                          • mola1971 Re: PITu PITu 14.02.13, 13:11
                            Anka, Twoja sytuacja jest tak zagmatwana, że lepiej poprosić US o interpretację smile
                            Wg mnie nie możesz, bo nie jesteś panną/rozwódką/wdową, nie masz też orzeczonej separacji, a ojciec dziecka nie został pozbawiony praw rodzicielskich, ani nie odbywa kary pozbawienia wolności, a tylko w takich przypadkach można być rodzicem samotnie wychowującym dziecko jednocześnie będąc mężatką.
                            Praktycznie jednak jesteś matką samotnie wychowującą dziecko, bo ojciec dziecka z wychowania się wymiksował, więc na Twoim miejscu napisałabym pismo do US, w którym opisałabym sytuację i poprosiłabym ich o interpretację.
                            • blue_ania37 Re: PITu PITu 14.02.13, 13:16
                              Ciaglę tracę na tym małżeństwiesmile
                              Mnie jeszcze czeka jeden cyrk bo rozliczam się jako bez zameldowaniasmile
                              A
                              www.youtube.com/watch?v=VfnRPOj33oM
                              • mola1971 Re: PITu PITu 14.02.13, 13:32
                                Ech, Ty to sobie potrafisz życie skomplikować wink
                                Dlaczego nadal nigdzie nie jesteś zameldowana? Nie możesz się zameldować u rodziców? No i gdzie Młody jest zameldowany, skoro jego miejsce zamieszkania jest przy Tobie?
                                • blue_ania37 Re: PITu PITu 14.02.13, 13:49
                                  Młody jest zameldowany w starym domu, pan tata wycofał wniosek o jego administracyjne wymeldowanie, narazie chodzi tu do przedszkola, więc tego nie zmieniam.
                                  Nie będę robić paranoi sztucznej pod nazwą meldunek 100 km stąd.
                                  Dowodu nie wymieniłam, ani prawa jazdysmile
                                  Jak się rozwiodę i wrócę do swojego nazwiska to się gdzieś zamelduję, narazie w życiu mi to nie przeszkadza.
                                  Najważniejsze, że mogę chodzić do lekarzasmile
                                  W każdym wniosku o zabezpieczenie kontaktów a było już ich 8smile pan tata podaję, że miejsce młodego jest przy mnie.
                                  Ostatnio wpisał w kontakty, że chcę się z nim widzieć dzień przed jego urodzinami od 15 do 19, problem jest tylko taki, że podał dzień urodzin swojej panny, co robi różnicę w urodzinach młodego o jakieś 9 miesięcy.
                                  Złośliwie się zastanawiamsmile czy nie wypowiedzieć się pisemnie o tym jego wniosku, chociaż do tej pory wszystkie jego wnioski były odrzucane z urzędu.
                                  A
                                  • chalsia Re: PITu PITu 14.02.13, 13:58
                                    > Ostatnio wpisał w kontakty, że chcę się z nim widzieć dzień przed jego urodzina
                                    > mi od 15 do 19, problem jest tylko taki, że podał dzień urodzin swojej panny, c
                                    > o robi różnicę w urodzinach młodego o jakieś 9 miesięcy.
                                    > Złośliwie się zastanawiamsmile czy nie wypowiedzieć się pisemnie o tym jego wniosk
                                    > u, chociaż do tej pory wszystkie jego wnioski były odrzucane z urzędu.

jak chcesz złośliwie, to nic nie prostuj
                                    jeśli sad przyklepie w takiej formie jak zapisano we wniosku, to z miłym uśmiechem na ustach powiesz o 15.00, gdy ojciec stanie w drzwiach, że to NIE TEN dzień (data podana w orzeczeniu sądu o kontaktach to nie dzień urodzin dziecka, a dzień urodzin dziecka to nie data z orzeczeniu sądu o kontaktach)
                                    wink
                                    • blue_ania37 Re: PITu PITu 14.02.13, 14:07
                                      Problem polega na tym, że pan tata nie widuję się z młodym już pół roku.
                                      Jego rodzicielstwo polega na pisaniu wniosków, natomiast do dziecka ani nie przychodzi ani się nie kontaktuję.
                                      I dlatego uważam, że ja to faktycznie jestem samotnie wychowujący rodzicsmile
                                      A
                                      • nowanadzieja2 kóry dzień? 16.02.13, 21:11
                                        Wiadomo, że małżeństwo rozwiązuje się po uprawomocnieniu.

Ale od którego dnia liczy się rozwód : data orzeczenia (np grudzień) czy data uprawomocnienia (już następny rok)
                                        • chalsia Re: kóry dzień? 16.02.13, 23:29
                                          > Ale od którego dnia liczy się rozwód : data orzeczenia (np grudzień) [b]czy [/
                                          > b]data uprawomocnienia (już następny rok)

rozwód liczy sie od dnia orzeczenia (czyli przykładowo grudzień), jeśli wyrok uległ uprawomocnieniu
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka