Dodaj do ulubionych

Oszustwo w sądzie

06.02.14, 14:15
Proszę o informację, czy mogę gdzieś to zgosić.
Rozstałam się z facetem i złożyłam pozew o alimenty (nie mieliśmy ślubu|).
Dziecko ma 9 lat.
Sąd zarówno jego jak i mnie zobowiązał do złożenia pitu (poświadczonego przez US) oraz zaświadczenia o zarobkach.
Ex jest jedynym właścicielem dobrze prosperującej firmy. Miesięcznie zarabia około 20 tys. Ma duży dom, wypasiony samochód.
Jednak do sądu przyniósł zaświadczenie o zarobkach z którego wynika, że zarabia 2 tys netto oraz że jest zatrudniony w swojej firmie na stanowisku asystenckim.
Dodatkowo jego pit nie był potwierdzony przez US. Poza tym brakowało jeszcze jednego Pita, z innej działalności.
Zgłosiłam to wszystko w trakcie rozprawy. Ex się śmiał
Czy mogę coś jeszcze zrobić, żeby prawda wyszła na jaw? Gdzie zgłosić jego oszustwa?
Obserwuj wątek
    • nicol.lublin Re: Oszustwo w sądzie 06.02.14, 15:34
      najlepiej do US

tylko nie wiem czy to coś pomoże.

p.s. wciąż nie wierzę, że tacy ludzie chodzą po świecie sad
    • mayenna Re: Oszustwo w sądzie 06.02.14, 21:24
      Masz jakieś wyciągi z konta? Sąd już ustalił alimenty? Firma jest gdzieś zarejestrowana. To sa dane dostępne publicznie. Poszukaj w internecie, w KRS -ie, zrób wydruki i pokaż w sądzie.
      • koralowadama Re: Oszustwo w sądzie 06.02.14, 22:20
        Wyciągów z konta nie mam. Ex zawsze wszystko trzymał pod kluczem.
        Alimenty jeszcze nie ustalone. Firma zarejestrowana. Wyciąg z krs dostarczyłam na rozprawie, bo wiedziałam, z kim mam do czynienia, więc byłam przygotowana.
        Miałam wrażenie, że na sędzim nie zrobiło to wszystko żadnego wrażenia.......
        • nicol.lublin Re: Oszustwo w sądzie 06.02.14, 22:31
          to się dowiedz o jego ruchomości - samochody, zegarki, aparaty itp o mieszkania i ziemię. o to jak często i gdzie był na wakacjach. czy ma drogie hobby.
          możesz to nawet z fejsa ściągnąć.
          • koralowadama Re: Oszustwo w sądzie 06.02.14, 23:02
            no ja to wiem: ma dom, samochód, aparat, kamerę, wypasiony sprzęt elektroniczny w domu
            jego hobby to kobiety, więc raczej drogie wink

gdzie dowiedzieć się, czy jest właścicielem ziemi/mieszkań?
            i co z tą wiedzą zrobić?
            • sonia_30 Re: Oszustwo w sądzie 06.02.14, 23:38
              Nic Ci nie da wiedza nt. stanu posiadania exa. Małżeństwem nie byliście, wspólności nie było, nic Ci do jego majątku i na odwrót. Oczywiście można dowodzić, że ma porsche, wypasioną chałupę, winnicę we Francji i co tam jeszcze, tylko co z tego? Kupił kiedyś, bo firma dobrze prosperowała, ale koniunkturę szlag trafił i teraz jest dno i wodorosty.
        • mayenna Re: Oszustwo w sądzie 09.02.14, 15:38
          Sąd nie pokazuje wrażeń. Zobaczysz co zasądzi. jak uznasz, że alimenty ssa za niskie to masz świetny argument w apelacji: sąd ustalił je na podstawie niepoświadczonego dokumentu.
          Jak on jest w tym KRS jako prezes zarządu firmy to ja bym jeszzcze sprawdziła kondycję firmy, żeby mieć jasność. Sąd jednak powinien dać wiarę twoim słowom na temat jego mozliwości zarobkowych.
    • sonia_30 Re: Oszustwo w sądzie 06.02.14, 23:32
      A co na to sąd? Miał być PIT poświadczony przez US, więc niech taki od niego wyegzekwują + oświadczenie o działalnościach jakie prowadzi. Skąd pewność że ściemnia przed sądem? Może aktualnie prowadzi jedną firmę, a z drugą działalnością coś zakombinował? Albo prowadzi kreatywną księgowość i na papierze wykazuje straty? Z udowodnieniem realnych dochodów z działalności bywa trudno.
      • koralowadama Re: Oszustwo w sądzie 07.02.14, 09:35
        sonia_30 napisała:

> A co na to sąd? Miał być PIT poświadczony przez US, więc niech taki od niego wy
        > egzekwują + oświadczenie o działalnościach jakie prowadzi. Skąd pewność że ście
        > mnia przed sądem? Może aktualnie prowadzi jedną firmę, a z drugą działalnością
        > coś zakombinował? Albo prowadzi kreatywną księgowość i na papierze wykazuje str
        > aty? Z udowodnieniem realnych dochodów z działalności bywa trudno.

Sąd na to nic. Sędzia zgłosił do protokołu. Nie wiem, może coś dalej z tym robi???
        Prowadzi dwie firmy. Mam świeżutkie KRSy. Skąd pewność, że ściemnia? No to widać czarno na białym. Chociażby to, że jest prezesem i właścicielem a w papierach wykazuje, że asystentem asystenta.
        Kreatywna księgowość mnie zainetresowała..... czy da się to sprawdzić?
        • yoma Re: Oszustwo w sądzie 07.02.14, 11:11
          A jest w tym KRS-ie wpisany jako prezes?
          • koralowadama Re: Oszustwo w sądzie 07.02.14, 12:55
            yoma napisała:

> A jest w tym KRS-ie wpisany jako prezes?

tak.
            W KRS jest wpis:
            Jego imię i nazwisko - prezes zarządu
    • tricolour A Ty chcesz alimentów na dziecko? 06.02.14, 23:39
      Czy jeszcze czegoś innego?
      • koralowadama Re: A Ty chcesz alimentów na dziecko? 07.02.14, 09:32
        tricolour napisał:

> Czy jeszcze czegoś innego?
        Chcę tylko i wyłącznie alimentów na dziecko.
        • smutnyaniol Re: A Ty chcesz alimentów na dziecko? 07.02.14, 12:42
          Do prokuratury zgłoś.
    • koronka2012 Re: Oszustwo w sądzie 07.02.14, 16:50
      Już ci napisałam na SM - w takim wypadku pisemnie składasz kolejny wniosek" wnoszę o dostarczenie zaświadczenia takiego i takiego..." motywując to faktem, że to pozwoli na ustalenie możliwości zarobkowych. Do tego - najlepszym dowodem są wyciągi z konta, one lepiej pokazują standard życia - w oparciu o nie będziesz mogła dowodzić, że facet który np. wydaje na siebie 10 tys miesięcznie ma możliwość płacenia alimentów na dziecko.

niekoniecznie masz do czynienia z oszustwem - wielu biznesmenów ma minimalną pensję, żeby nie płacić ZUS. Papierowo wszystko się zgadza.
    • zolla78 Re: Oszustwo w sądzie 07.02.14, 17:32
      Może masz jakiś świadków na okoliczność jego standardu życia? To też może być dowód na jego możliwości zarobkowe.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka