19.09.14, 14:50
chce apelowac od wyroku sadowego w sprawie rozwodu jestem uznany za wylacznie winnego rozpadu...jakia dokumentacje musze przedstawic i czy moze ktos sie orietuje na podstawie jakich artykółw moge apelwac, chce tylko zaskarzyc wyrok w sprawie uznania mnie jedymym winnym rozpadu malzenstwa
pomozecie??
Obserwuj wątek
    • once-up0n-a-time Re: apelacja 19.09.14, 17:33
      Dokumentację to trzeba było składać przed Sądem Okręgowym, a teraz nawet z adwokatem Twoje szanse są niewielkie.
      • monia-197 Re: apelacja 19.09.14, 19:57
        Mój maz apeluje o obniżenie alimentów. Czy ktoś sie orientuje jak wyglada taka sprawa i czy lepiej wziąć adwokata czy sama sobie poradzę. Czy wydanie pieniedzy na adwokata ma sens, gdyz wcale nie mało sobie zażyczył za pojście na sprawę?
        • haalszka Re: apelacja 20.09.14, 09:49
          mój były dwa razy wnosił o apelację zasądzonych wyższych alimentów... przegrał obie. sąd apleacyjny nie bada nowych dowodów tylko te ze sprawy a przede wszystkim patrzy czy sąd I instancji nie poełnił błędu formalnego. raczej utrzymasz wyroksmile
          • chalsia Re: apelacja 20.09.14, 10:43
            > sąd apleacyjny nie bada nowych dowodów

to nie jest prawda
            sąd - owszem - nie bada nowych dowodów, które można było przedstawić w takcie I instancji, a się tego nie zrobiło
            ale jak najbardziej może badać (i bada) nowe dowody - te, które NIE BYŁY znane w trakcie sprawy w I instancji
            sąd apelacyjny w sprawie o obniżenie alimentów przez ponad rok prowadził działania dowodowe
    • kamelia17 Re: apelacja 19.09.14, 20:43
      Apelację nosimy w terminie 2 tygodni od doręczenia odpisu wyroku wraz z uzasadnieniem. Można zgłaszać nowe dowody. Polecam jednak kontakt z prawnikiem.
    • altz Re: apelacja 19.09.14, 21:38
      Apelujesz od poprzedniego wyroku na podstawie zebranych dokumentów.
      Sąd nie będzie zbierał nic nowego, tylko przejrzy jeszcze raz dokumenty i najczęściej zatwierdzi poprzedni wyrok.
      • monia-197 Re: apelacja 20.09.14, 20:44
        Ale czy Sąd będzie jeszcze o cos pytał, przesłuchiwał strony? Czy warto iść z Adwokatem czy raczej sama powinnam sobie poradzic?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka