Dodaj do ulubionych

500 plus oznacza nizsze alimenty

21.04.16, 14:38
wiadomosci.onet.pl/kraj/dziennik-gazeta-prawna-swiadczenie-500-plus-oznacza-nizsze-alimenty/ylcd3p

Co o tym sądzicie?
Bo ja jestem zbulwersowana
Obserwuj wątek
    • inna_nowa_ja Re: 500 plus oznacza nizsze alimenty 21.04.16, 14:50
      masakra, jak zwykle dzieci które potrzebują najbardziej wsparcia go nie dostaną a samodzielne matki do roboty na kolejny etat... rozumiem, że panowie mogą robic sobie teraz dzieci do woli bo wszak Państwo przejmie obowiązek alimentacyjny... stworzono program, który wspiera tych, którzy do tej pory i tak żyli na koszt państwa. Natomiast wsparcia nie dostali ci, którzy pracują, płacą podatki, biorą kredyty na mieszkanie i mają jedno dziecko.
    • yoma Re: 500 plus oznacza nizsze alimenty 21.04.16, 15:40
      Dobra zmiana. A dzieci niepełnosprawne do gett i będzie git

natemat.pl/177831,zwykla-glupota-czy-zaplanowana-dyskryminacja-pis-chce-odebrac-niepelnosprawnym-uczniom-szanse-na-integracje
      • bramstenga Re: 500 plus oznacza nizsze alimenty 22.04.16, 13:13
        Wielu rodziców dzieci niepełnosprawnych (umysłowo - nie mam na myśli np. jeżdżących na wózkach) twierdzi, że integracja w polskim wydaniu to pomyłka. Szkoły ogólnodostępne nie są w stanie efektywnie zaopiekować się takim dzieckiem, które jest skazane na samotność, wieczne porażki i odrzucenie przez rówieśników. Natomiast w szkołach specjalnych, dysponujących specjalistami i odpowiednim zapleczem, ma szansę rozwinąć się i nawiązać przyjaźnie. To naprawdę nie jest czarno-biały obraz.
        • yoma Re: 500 plus oznacza nizsze alimenty 22.04.16, 13:40
          Że nie jest czarno-biały, zgoda. Natomiast rozumiem, że pani minister Wargowska nie chce likwidacji szkół specjalnych, lecz klas integracyjnych. Czyli dziecko niepełnosprawne umysłowo, paraplegik z IQ 150 i dzieciak z IQ 120, ale jedną nogą krótszą - wszyscy lądują w jednej klasie dla niepełnosprawnych?
          • bramstenga Re: 500 plus oznacza nizsze alimenty 22.04.16, 14:19
            Dziecko z jedną nogą krótszą oraz jeżdżące na wózku w ogóle nie potrzebuje klasy integracyjnej. Nikt nie postuluje posyłania takich dzieci do szkół specjalnych, więc po co histeryzować?
            • yoma Re: 500 plus oznacza nizsze alimenty 22.04.16, 14:35
              Jesteś pewna?
    • yoma Re: 500 plus oznacza nizsze alimenty 21.04.16, 17:06
      O - wiceminister rodziny (bogowie, co za nazwa) właśnie zapowiada, że jeśli takie sytuacje będą się powtarzać, toooo...

Ciekawe, co: toooo. Sędziego do tiurmy? smile
      • zmeczona100 Re: 500 plus oznacza nizsze alimenty 21.04.16, 22:29
        Uchwalą swoje ustawy i będą mieć swoich sędziów po administracji i będzie git smile
        • yoma Re: 500 plus oznacza nizsze alimenty 21.04.16, 22:36
          Weź się uspokój, ja czekam na termin smile
    • tryckyname_bis Re: 500 plus oznacza nizsze alimenty 22.04.16, 00:42
      Ale czemu się dziwicie, przecież to było wiadomo od początku.

Żeby zbulwersować cię jeszcze bardziej dodam, że jeśli mam jedno dziecko z byłą kobitą, a drugie dziecko z obecną, pińcset zgarnę w efekcie ja - Miś myself ; -)
    • heniek.8 Re: 500 plus oznacza nizsze alimenty 22.04.16, 07:01
      to zależy
      powiedzmy że wydatki na dziecko wynoszą 1000zł x 2 = 2000, ojciec płaci 1500 alimentów
      czyli
      ojciec 1500, matka 500, podatnik 0

z teraz z programem:
      ojciec 1500, matka 500, podatnik 500
      czyli zostaje 500

i powstaje pytanie - jak te 500zł podzielić - czy dać je matce czy ojcu, czy podzielić między nich
      czy odpowiedź na to jest taka oczywista że "całość niech bierze matka"?

ojciec 1500, matka 0, podatnik 500
      • juzniezonaa Re: 500 plus oznacza nizsze alimenty 22.04.16, 07:19
        heniek.8
        Według mnie powinno być tak, że
        ojciec 1500, matka 500, podatnik 500
        Te pieniądze powinny być dla dziecka a nie dla matki czy ojca
        • heniek.8 Re: 500 plus oznacza nizsze alimenty 22.04.16, 07:24
          to zależy czy te 500 pójdzie na zwiększenie konsumpcji po stronie dziecka, czy na ograniczenie obciążenia po stronie rodziców
          tak samo jak w pełnej rodzinie - tylko tam jest wspólna kasa dlatego tak nie widać tych transakcji

zdaję sobie sprawę, że każda matka dostająca alimenty może napisać wypracowanie na temat "przyjmę każdą ilość pieniędzy i wydam to wyłącznie na dziecko - a oto jak"

powiedzmy że jest tak jak postulujesz - na co konkretnie idzie dodatkowe 6000 rocznie?
      • tryckyname_bis Re: 500 plus oznacza nizsze alimenty 22.04.16, 07:19
        Matka nie może przeznaczać na dziecko 0, bo tak samo jak ojciec ma obowiązek podzielić się dzieckiem najmniejszym nawet dochodem. No chyba że się zwolni z roboty.
      • lubudubu1 Re: 500 plus oznacza nizsze alimenty 22.04.16, 08:06
        "czy odpowiedź na to jest taka oczywista że "całość niech bierze matka"?"

odpowiedź powinna być taka, że nawet jeśli pieniądze wpływają na konto matki, to wydawane powinny być wspólnie (tzn również przy udziale ojca) i na dzieci. tzn jest to sytuacja, gdy wydatki nadzwyczajne i nieprzypisane do alimentów mogą zostać pokryte przez oboje rodziców z tego niejako zewnętrznego funduszu (powiedzmy obóz, czy sprzęt sportowy). I teraz: jeśli tak, to 500+ nie tyle wpływa na obniżenie alimentów, co sprawia, że nie ma potrzeby zasądzanych alimentów "pompować" "na wszelki wypadek", bowiem nadzwyczajne wydatki oraz wydatki "neutralne" mogą być pokrywane z tego funduszu przez oboje rodziców.
        • yoma Re: 500 plus oznacza nizsze alimenty 22.04.16, 08:59
          A idzis, tylko Pińcet według radosnych założeń niebieskiej teczki pani Szydło miało nie być socjalem, tylko funduszem demograficznym. Na dobrą sprawę nie powinno być w ogóle ruszane na potrzeby Kasi, tylko kisić się na koncie technicznym do momentu poczęcia Marysi... co jo godom, jeszcze usłyszą...
          • lubudubu1 Re: 500 plus oznacza nizsze alimenty 22.04.16, 09:56
            a skąd takie założenie? przecież zasada jest właśnie taka, że po urodzeniu Marysi pojawi się nowe 500... a pieniądze wydawane na Kasię nie są tu ani "socjałem" ani odłożonym w czasie funduszem demograficznym a pewną zmianą reguły redystrybucji. Do tej pory w przypadku rodzin z dziećmi koszty były prywatne + to rodzice ponosili większe koszty z niefunkcjonowania państwa (zdrowie, edukacja etc) , zaś korzyści publiczne i stąd interwencja państwa (500+)
            • yoma Re: 500 plus oznacza nizsze alimenty 22.04.16, 10:33
              A, po urodzeniu Marysi Pińcet na Kasię zostaje odblokowane, a Pińcet na Marysię kisi się do czasu poczęcia Janka smile Pińcet miało zachęcić do rozmnażania się, a nie do fundowania już istniejącym dzieciom lepszej edukacji czy opieki zdrowotnej. Gdyby miało być tak, jak mówisz, to skąd próg dochodowy przy pierwszym dziecku niepełnosprawnym? Toż takie jest wyjątkowo dochodożerne, a państwu powinno szczególnie zależeć na doprowadzeniu młodego obywatela do stanu, w którym będzie kiedyś płacił podatki, a nie pobierał zasiłki.

Żeby nie było, mówię półserio, ale tylko pół smile wykazując przy okazji liczne niekonsekwencje miłościwie nam panujących.

BTW, wiceminister edukacji zeznała właśnie, że pomysł likwidacji klas integracyjnych wziął się stąd, że nie podoba jej się wzrost liczby dzieci niepełnosprawnych. No żeż %#!#:^$!
    • triss_merigold6 Wcale nie 22.04.16, 19:18
      wyborcza.biz/biznes/1,150689,19963251,500-nie-obnizy-alimentow-prezydent-zlozyl-projekt-ustawy.html#BoxBizLink
      Wcale nie.
      • yoma Re: Wcale nie 22.04.16, 21:56
        Pierwszy komentarz pod tekstem jest trafny smile Muszę zobaczyć ten projekt, jak to też pan prezydent sobie wyobraża. Art.1. Zakazuje się sędziom sądów powszechnych...

Poza tym i tak nie wejdzie pod obrady smile
        • taki-sobie-nick Re: Wcale nie 22.04.16, 22:24

> Poza tym i tak nie wejdzie pod obrady smile
          >
          Oj tam, nie jojcz, poczekaj. Jak nie wejdzie, to sobie pojojczysz.
          • yoma Re: Wcale nie 22.04.16, 22:26
            Prezydencki, no co ty, prezes nie pozwoli.

Ale wzruszyłam się. Ledwo wczoraj wyszła afera z tym wyrokiem, a już dzisiaj pan prezydent składa projekt, ludzki pan i szybki, chyba całą noc chłopak pisał.
            • taki-sobie-nick Re: Wcale nie 22.04.16, 22:49
              yoma napisała:

> Prezydencki, no co ty, prezes nie pozwoli.

Nie biorę udziału w rytualnym wyśmiewaniu PiS-u.

UWAGA!!!

To nie znaczy, że popieram PiS.

Chodzi ci w końcu o prozaiczną forsę czy żeby się powyśmiewać?
              • yoma Re: Wcale nie 22.04.16, 23:38
                Oba. A poza tym jakie wyśmiewanie się, toż mówię, że się wzruszyłam.
            • tryckyname_bis Re: Wcale nie 23.04.16, 01:46
              > Ledwo wczoraj wyszła afera z tym wyrokiem,

Jaka afera ? Rząd przedstawił, Sejm w imieniu Suwerena uchwalił, a to na co tu sobie wraz z polskojęzycznymi mediami pokątnie psioczycie kompletnie nie wynika z napisanej na kolanie ustawy do programu 500+ : -)
              Sędziowie orzekają na podstawie przepisów aktualnie obowiązujących, a nie na podstawie projektów które podobnież mają wejść, o ile Jarosław je zaakceptuje ; -)
        • triss_merigold6 Re: Wcale nie 22.04.16, 23:25
          Jestem dziwnie pewna, ze wejdzie.
          • yoma Re: Wcale nie 22.04.16, 23:40
            Co ty, same poselskie obrabiają, przy tym stachanowskim tempie prac ledwo jakieś dwa rządowe się prześliznęły. Dobra, starczy o polityce...
            • vindicenullo Re: Wcale nie 23.04.16, 13:49
              A pani wniosek na 500+ złożyła , czy ostentacyjnie podziękuje za pisowskie srebrniki ?
              • yoma Re: Wcale nie 23.04.16, 15:50
                A złożyłam, i co mi zrobisz?
                • vindicenullo Re: Wcale nie 23.04.16, 15:52
                  Do dziecka bym powiedziała, że jak się coś dostaje to się mówi : dziękuję smile
                  • yoma Re: Wcale nie 23.04.16, 16:44
                    > to się mówi : dziękuję smile

Jak mi wyjaśnisz, dlaczego tobie...
                • taki-sobie-nick Od serca powiem, Yoma, 23.04.16, 19:51
                  nudna jesteś.

Wiadomo, jak jest z PiS-em, zupełnie nie rozumiem, po co to bez przerwy tłuc.

No ale niektórzy lubią po raz dwusetny opowiadać ten sam kawał.
                  • yoma Re: Od serca powiem, Yoma, 23.04.16, 20:17
                    Trudno, jakoś przeżyję.
                    • taki-sobie-nick Re: Od serca powiem, Yoma, 23.04.16, 20:55
                      yoma napisała:

> Trudno, jakoś przeżyję.
                      >
                      Też tak sądzę.

Chodziło mi tylko o to, że wyśmiewając PiS po raz ........ od 15 lat (bo od tylu się go wyśmiewa medialnie i prywatnie) niekoniecznie możesz spotkać się z akceptacją lub oburzeniem.

Mina "nie bardzo wiem, jak zareagować" może oznaczać, że słuchacz się zwyczajnie nudzi. tongue_outPP
              • bistian Re: Wcale nie 23.04.16, 15:58
                vindicenullo napisał(a):

> A pani wniosek na 500+ złożyła , czy ostentacyjnie podziękuje za pisowskie sreb
                > rniki ?

Wpis wymaga sprostowania. PIS nie ma żadnych własnych pieniędzy. Żadna partia nie ma własnej gotówki, a rząd tylko wydaje nasze pieniądze, bezczelnie doliczając do tego prowizję. Nie warto się oburzać na własne pieniądze.
                Gdyby większość to rozumiała, populizm by nigdy nie wygrał wyborów.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka