Dodaj do ulubionych

Alimenty/dług

16.12.17, 20:15
Za kilka dni uprawomocni się wyrok w sprawie podwyższania alimentów. Sąd podniósł alimenty mojemu ex o 500 zł. W tym miesiącu dostałam już wyższe alimenty, ale zgodnie z wyrokiem ex musi mi nadpłacić od daty złożenia pozwu. Dzisiaj mi powiedział, że nadpłacać nie zamierza, on nic na ten temat nie wie a przecież był na odczytaniu wyroku. Co teraz? Czy wystarczy jak z wyrokiem z klauzulą wykonalności udam się do komornika? I jeszcze jedną sprawą. Skąd mam się dowiedzieć czy ex się nie odwołał od wyroku?
Obserwuj wątek
    • koronka2012 Re: Alimenty/dług 17.12.17, 19:01
      Wyrok dostaniesz tylko wtedy, jeśli się uprawomocni, a nie uprawomocni się jeśli eksmąż złoży apelację. Wystarczy zadzwonić podając sygnaturę akt i sprawdzić czy coś wpłynęło. Jeśli nie składał wniosku o uzasadnienie do wyroku, to pewnie nie ma zamiaru składać apelacji.
    • alba27 Re: Alimenty/dług 18.12.17, 14:14
      Wyrok już dostałam w zeszłym tyg, a 21 dni od rozprawy mija jutro. Czyli ex raczej nie złożył apelacji skoro wyrok już otrzymałam?
      • koronka2012 Re: Alimenty/dług 18.12.17, 22:36
        alba27 napisała:

> Wyrok już dostałam w zeszłym tyg, a 21 dni od rozprawy mija jutro. Czyli ex rac
        > zej nie złożył apelacji skoro wyrok już otrzymałam?

Hmm, ja dostałam dopiero po uprawomocnieniu. Zadzwoń do sądu i spytaj co dalej, bo klauzulę natychmiastowej wykonalności dadzą ci pewnie dopiero na uprawomocnionym wyroku.
        Teoretycznie można złożyć apelację i bez wniosku o uzasadnienie wyroku, ale to mocno osłabia pozycję, raczej apelację składa się w odniesieniu do uzasadnienia.
    • beata_pzn Re: Alimenty/dług 20.12.17, 12:26
      Nie bądź taka pewna, poczta przed świętami długo chodzi. Mój były też się tak długo bronił przed zapłatą, robił co mógł, aby przedłużyć sprawę. W końcu przegrał. Tacy faceci powinni być za to wszystko zadeptani, żeby już więcej nie podskakiwali.
      • marikax1970 Re: Alimenty/dług 01.01.18, 11:06
        wspaniały komentarz o zadeptywaniu .... i podskakiwaniu .... trudno się dziwić że faceci potem tak pyszczą na wszystko co się rusza i jest kobietasmile naprawdę nie jestem w stanie pojac jak można o drugim człowieku mowic w kategoriach zadeptywania. czy placi alimenty czy nie. Opamietania w nienawiści zycze.
    • holenka70 Re: Alimenty/dług 08.01.18, 09:54
      Zadzwoń do sądu, tak najszybciej się dowiesz wszystkiego.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka