30.05.05, 18:06
natchnął mnie wątek o lodach i innych łakociach...
jest ktoś chętny na przepis na prawdziwe italianskie tiramisu?
zjadłam 3 w ciągu ostatnich dwóch tygodni, sama uprzednio zrobiwszy.
rozkosz nie do opisania, koszt niecałe 20zl, pół godziny pracy.
takiego nie dostaniecie w tzw. włoskich restauracjach w polsce.
Obserwuj wątek
    • jarkoni Re: tiramisu 30.05.05, 18:18
      CHCEM smile)))
      • poczta301 Re: tiramisu 30.05.05, 18:30
        pyszne potwierdzam bo sama robię ,ten alkohol robi swoje ,prawda?pozdrawiam
        • czekolada72 Re: tiramisu 30.05.05, 19:04
          Ja tez poprosze !!
          • asia9111 Re: tiramisu 30.05.05, 19:49
            i ja prosze o przepis
            • vertigo5 Re: tiramisu 30.05.05, 20:27
              dla mnie też też smile choć nie wiem czy to nie będzie za trudnewink))
              a jak się uda to może zaproszę jakąś koleżnakę ;DDD
              • scriptus Re: tiramisu 30.05.05, 20:30
                ;o) to ja też
                • amws Re: tiramisu 30.05.05, 21:02
                  ja tez prosze bardzosmile
                  • samosia75 Re: tiramisu 30.05.05, 21:16
                    I ja poproszesmile
                    • scrivo Re: tiramisu-przepis 30.05.05, 21:32
                      dziekuję, dziękuję, dość już błagań i ukłonów big_grinDDDDD
                      oto to cudo niestety w moim wydaniu bezalkoholowe:

składniki:
                      paczka 0,5 lub dwie 0,25 serka mascarpone ORYGINALNEGO WŁOSKIEGO (nie niemiecki wyrób),
                      6 sporych jajek sparzonych, nastepnie rozbitych i odddzielonych,
                      5-6 łyżek cukru,
                      2 paczki biszkoptów, najlepiej podłużnych języczków
                      ok. 1,5 szklanki (lepiej 2, żeby nie brakło) mocnej kawy
                      i tu jeśli fantazja taka można kapnąć dobrej brandy, koniaku, no ostatecznie Havana Club brown,

1.parzymy i studzimy kawę bez fusów
                      2.szykujemy podłużną lub kwadratową foremkę sporą, najpiękniej wygląda w szklanej
                      3.ubijamy pianę z białek z odrobinką cukru
                      4.ucieramy serek z żółtkami i cukrem na gładką masę
                      5.na krótko moczymy biszkopty w kawie (jeden ruch zanurzający ciasteczko i już do wyjęcia) i układamy ciasno pierwszą warstwę w foremce
                      6.na tę bazę wykładamy łyżką porcję masy serowej tak, by całą ją podzielić na 3 max. 4 porcje
                      7.kolejna warstwa biszkoptów i tak aż do wyczerpania produktów
                      8.wierzch posypujemy dobrym kakao przez drobne sitko, tak jak pączki lub faworki cukrem pudrem
                      9.do lodówki na kilka godzin, powinno się ściągnąć i nieco zgęstnieć.

można też od razu do pucharków lub innych naczyń jednoosobowych.

próbujcie, mnie udało się za pierwszym razem ale gdyby nie wyszło, należy starać się do skutku.
                      • anja_pl Re: tiramisu-przepis 30.05.05, 21:56
                        ja biszkopty moczę w kawie z amaretto, pycha, ale najczęściej pieke biszkopt
                        sama, bo mam zawsze problem jak języczki do foremnki powkładać wink

• vertigo5 Re: tiramisu-przepis 30.05.05, 22:03
                          Ania, nie zatopiło Cię ???
                          Straszne rzeczy się ponoć u Was działy...
                          • anja_pl Re: tiramisu-przepis 30.05.05, 22:10
                            prąd mam od 45 minut big_grin
                            ja przejeżdżam cały Wrocław w drodze z pracy do domu:
                            po drodze kilkanaście połamanych drzew, jedno na samochodzie osobowym, drugie
                            na autobusie, obok autobusu R sad
                            kałuże takie, że bałam się szybciej jechać, by silnika nie zalać,
                            zerwane linie energetyczne, samochody stały, ale druty i tak były w wodzie,
                            więc zaryzykowałam i jechałam dalej, udało się, na podstacji bezpieczniki już
                            pewnie się wyłączyły,
                            komórki nie działały, albo sieć przeciążona była, albo stacje zasilania nie
                            miały,
                            wiatr okropny, ciemno jak w nocy, światła na skrzyżowaiach się wyłączały jak do
                            nich dojeżdżałam ;P (chyba po to bym nie musiała dlugo czekac)
                            dojechałam do domu, a tu pozwalane doniczki, które były przy bramie, ale to
                            mały pikuś, drzewa tylko troszkę gałęzi straciły, niewielkich i niewiele,
                            w sumie u mnie ok, u najbliższych sąsiadów także
                            w centrum pewnie straszne korki, kanalizcja nie mogła sobie poradzić z odbiorem
                            takiej ilości wody

dzięki za troske Vertigo big_grinbig_grinbig_grin

jechałam
                            • vertigo5 Re: tiramisu-przepis 30.05.05, 22:15
                              Do Wrocławia i Wrocławianek mam dużą słabość, paręnaście lat temu, w czasie
                              studiów kochałem się na zabój w jednej Ani z Wrocławia...
                              Ech, były czasy smile
                      • gosiaas25 Re: scrivo 30.05.05, 22:00
                        a czy jest jakiś sposób żeby to cudo s..chrzanić?
                        bo jeśli tak, to od razu mi powiedz, może mi się uda uniknąć smile
                        • scrivo Re: scrivo-poprawka!!! 30.05.05, 22:06
                          jak to zwykle z jajami, może im się coś stać gdy zimne prosto z lodówki spotkają się z ciepłym serkiem np.
                          aha, pianę z białek domieszać na końcu do masy serowej
                      • bezecnymen Re: tiramisu-przepis 30.05.05, 22:06
                        brzmi smacznie i aż tylu kucharzy big_grinD
                        może mnie któs zaprosi na degustację???tongue_out
                        • scrivo Re: tiramisu-przepis 30.05.05, 22:08
                          jeśli biszkopt piecze się własnoręcznie, powstanie subtelna róznica- wykonasz tort a nie ciastko tiramisu. tymczasem chodzi o pojedyńcze porce dlatego najlepiej robić je w osobnych miseczkach poza tym z całości trudno wykroić kawałki.
                        • anja_pl Re: tiramisu-przepis 30.05.05, 22:12
                          bezecnymen napisał:

> brzmi smacznie i aż tylu kucharzy big_grinD
                          > może mnie któs zaprosi na degustację???tongue_out

a kiedy mnie odwiedzisz??? tongue_outtongue_outtongue_out
                          • bezecnymen zawstydziłem się:( 30.05.05, 22:15
                            tym co napisałem, bo po prostu nie powinienem takich bezecności pisać...sorry
                            anjusmile
                            • anja_pl Re: zawstydziłem się:( 30.05.05, 22:22
                              nie ma sprawy, ale uważaj, bo ja czujna na bezeceństwa jestem tongue_out

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka