Dodaj do ulubionych

podatek 2008 r.

14.11.07, 18:45
a to ciekawe :
"Osoby, które skorzystają ze zwiększonej ulgi na dzieci muszą liczyć się z tym, że dzięki temu wzrośnie ich dochód netto i mogą mieć problemy z uzyskaniem w przyszłości zasiłku rodzinnego. Zasiłek rodzinny przysługuje, jeżeli dochód rodziny w przeliczeniu na osobę nie przekracza kwoty 504 zł. Skorzystanie z ulgi na dzieci automatycznie powoduje wzrost dochodu, jaki bierze się pod uwagę przy ustalaniu prawa do zasiłku. Podatnik powinien przeanalizować wysokość otrzymywanych zasiłków i sprawdzić, czy korzystniejsze jest dla niego skorzystanie z ulgi, czy też korzystanie z zasiłków. Kwota zasiłku rodzinnego to 48 zł miesięcznie na dziecko w wieku do ukończenia piątego roku życia. Jednak już np. dodatek do zasiłku rodzinnego z tytułu opieki nad dzieckiem w okresie korzystania z urlopu wychowawczego wynosi 400 zł miesięcznie, natomiast dodatek z tytułu samotnego wychowywania dziecka - 170 zł miesięcznie na dziecko, nie więcej jednak niż 340 zł na wszystkie dzieci. Dla wielu podatników może się okazać, że lepiej jest zrezygnować z ulgi na dzieci, tylko po to aby zachować prawo do zasiłku i dodatkowych świadczeń z nim związanych."

Samotnym rodzicem nie trzeba być przez cały rok
Preferencyjne opodatkowanie

"Aby skorzystać z preferencyjnych zasad rozliczeń, jako rodzic samotnie wychowujący dziecko, osobą taką wystarczy być tylko 1 dzień w roku podatkowym. U osób samotnie wychowujących dzieci podatek może być określony, w podwójnej wysokości podatku obliczonego od połowy dochodów takiej osoby. Z możliwości tej skorzystać mogą osoby wychowujące: dzieci małoletnie (do ukończenia 18 roku życia), dzieci, bez względu na ich wiek, na które, zgodnie z odrębnymi przepisami, pobierany był zasiłek pielęgnacyjny, dzieci do ukończenia 25 lat uczące się w szkołach, o których mowa w przepisach o systemie oświaty lub w przepisach Prawo o szkolnictwie wyższym, jeżeli w roku podatkowym dzieci te nie uzyskały dochodów (z pewnymi wyjątkami)."
Obserwuj wątek
    • jasminowo Re: podatek 2008 r. 14.11.07, 19:54
      To ja poproszę o przełożenie na mój, niezbyt świadomy podatkowo
      język. Czy to znaczy, że jeżeli otrzymam rozwód jeszcze w tym roku
      będę mogła korzystać z zasad obejmujących rodziców samotnie
      wychowujacych dziecko? I czy to to samo co rozliczanie się z
      dzieckiem.
      • biedroneczka33 Re: podatek 2008 r. 14.11.07, 22:39
        www.pit.pl/do_skorzystania_z_ulgi_wystarczy_jeden_dzien_bycia_samotnym_rodzicem_z_4205.php
        ups...to moze inni eksperci w tej dziedzinie sie wypowiedza.
      • salemka1 Re: podatek 2008 r. 14.11.07, 23:35
        jasminowo napisała:

> To ja poproszę o przełożenie na mój, niezbyt świadomy podatkowo
        > język. Czy to znaczy, że jeżeli otrzymam rozwód jeszcze w tym roku
        > będę mogła korzystać z zasad obejmujących rodziców samotnie
        > wychowujacych dziecko? I czy to to samo co rozliczanie się z
        > dzieckiem.

jeśli otrzymasz rozwód w tym roku, to możesz korzystać z preferencyjnego
        rozliczenia sie jako rodzic samotnie wychowujący dziecko. Wazne, aby wyrok
        uprawomocnil sie jeszcze w tym roku, tak chociaz 30 grudnia smile)
        Natomiast jesli chodzi o wspolne rozliczanie sie z dzieckiem, to tak to jest to
        samo, przynajmniej jest uzywane zamiennie, chociaz bardziej dotyczy osob,
        ktorych maloletnie dzieci maja dochody, wtedy rodzice rozliczaja je wspolnie.
        Jesli masz pytania, to napisz na maila, w miare mozliwosci odpowiem.
    • akacjax Re: podatek 2008 r. 15.11.07, 17:56
      W mailu Biedroneczki jest mowa o dwóch sprawach-czy jednej-bo ja już nie rozumiem-a jeszcze się nie wdrażałam w te tematy.
      Bo rozliczanie jako samotny rodzic to jedno-robiłam to już, w ubiegłym roku, a dwa-jakaś nowa ulga-czy dobrze rozumiem, że coś wprowadzili i do tego na każde( a jak starsze to uczące się w stosownych szkołach) dziecko?
      Jeżeli na każde-to pytanie dodatkowe-czy nauka musi być pobierana cały rok?
      • biedroneczka33 Re: podatek 2008 r. 15.11.07, 18:48
        rozliczenie sie jako samotny rodzic to jedno a ulga na dzieci to co innego.

Ulga podatkowa na dzieci w 2007 r. wzrośnie do 1145 zł
        Z ulgi mogą skorzystać rodzice wychowujący w danym roku podatkowym dzieci małoletnie, dzieci bez względu na wiek, które otrzymują zasiłek pielęgnacyjny oraz dzieci do ukończenia 25 roku życia, które uczą się w szkołach wyższych, jeżeli w danym roku nie osiągnęły one własnych dochodów, z wyjątkiem dochodów wolnych od podatku dochodowego, renty rodzinnej oraz dochodów w wysokości niepowodującej obowiązku zapłaty podatku.
        Ulga przysługuje w równej wysokości na każde dziecko, przez co w rodzinach wielodzietnych może wynieść nawet kilka tysięcy złotych. Pamiętać jednak należy, iż jest to odliczenie w podatku dochodowym od osób fizycznych, czyli ulga nie może przekraczać podatku, który wcześniej został w danym roku wpłacony od uzyskanych dochodów podatnika do budżetu państwa. Stąd też słuszna opinia, iż z tak wysokiej ulgi w pełni skorzystają głównie rodziny wielodzietne, które uzyskują dochody na średnim i wysokim poziomie. Rodzinom najbiedniejszym nie starczy natomiast wpłaconego w trakcie roku (za pośrednictwem płatników lub bezpośrednio przez podatnika) podatku, aby ulgę tę wykorzystać w pełnej wysokości.

Nowa wysokość ulgi prorodzinnej będzie kosztować budżet ok. 6,5 mld zł (przy czym propozycja rządowa – a więc ulga w wysokości kwoty zmniejszającej podatek w pierwszym progu podatkowym – 2,8 mld zł). To bardo duże obciążenie dla budżetu państwa.

Ponieważ wysokość ulgi równa jest dwukrotności kwoty zmniejszającej podatek w pierwszym progu podatkowym – będzie się zmieniać każdego roku w zależności od wysokości tej kwoty. Ulga ta na przestrzeni lat 2007 – 2009 wyniesie odpowiednio:
        w roku 2007: 1 145,08 zł (kwota zmniejszająca podatek w pierwszym progu podatkowym to 572,54 zł)
        w roku 2008: 1 173,70 zł (kwota zmniejszająca podatek w pierwszym progu podatkowym to 586,85 zł),
        w roku 2009: 1 112,04 zł (kwota zmniejszająca podatek w pierwszym progu podatkowym to 556,02 zł; w roku tym także zaczną obowiązywać dwie stawki podatku, tj. 18 proc. i 32 proc.)

www.podatki.egospodarka.pl/24502,Ulga-podatkowa-na-dzieci-w-2007-r-wzrosnie-do-1145-zl,1,65,1.html
        • sylwiamich Re: podatek 2008 r. 15.11.07, 21:16
          Bosze....dlaczego mi to robicie?sad(((Podatki...juz mam ciary na
          plecach...pity...brrrrr...
          A jakiś dodatek z wyjaśnieniami dodadzą do tego pitu...czytać ze
          zrozumieniem umiem....jak się sprężęsmile))
          • crazyrabbit Re: podatek 2008 r. 15.11.07, 21:22
            Po co się prężyć?
            Ściągasz sobie programik do rozliczeń , nawet ze strony GW ,
            prowadzi Cię po rubrykach jak po sznurku , sam zlicza podatek i
            ulgę , a na koniec drukujesz sobie gotowego PIT-a smile))
            • sylwiamich Re: podatek 2008 r. 15.11.07, 21:26
              CO???? A gdzie mój masochizm? I przyjemność że podołałam? TY to
              masz pomysła Królik...nie znasz mniesmile)
    • aron95 Biedronko 15.11.07, 23:20
      Proponuje abyś została forumową specjalistką od podatków .
      Kto jest za ?
      • biedroneczka33 Re: Biedronko 16.11.07, 07:48
        ha ha ha ...ja niestety nie znam sie na podatkach .Razem z innymi rodzicami z Fundacji szukam kruczkow prawnych do zbierania 1 % podatku za ten rok .Niestety nasze wspanialomyslne wladze zrobily dobrze (chyba sobie) i poprostu wziely na siebie ciezar wplat piniedzy z podatku.I tu jest problem poniewaz pieniadze nie moga tak jak w zeszlym roku wplywac konkretnie np. dla Sławka , tylko beda przekazywane na ogolne konto Fundacji . A pozniej wszystko zalezy do wladz wyzszych Fundacji i od ich "widzi mi sie" moga byc podzielone .Trudno znalezc rozwiazanie tego problemu poniewaz wplaty beda w calosci przelewane na konto bez wykazu np. pani asia ..000 zł , a pan Jas...000 zł.I jak tu udowodnic ze Pan X czy Pani Y chce dac te pieniadze na konkretne dziecko .Musialabym chyba zbierac wypelnione pity i wysylac je do Fundacji , ale to tez nie jest rozwiazanie bo co mi do tego zeby ogladac kto ile zarabia a juz tym bardziej udostepnianie tych informacji dalej .i tak buuuuuuuu dalej jestem w punkcie bez wyjscia a nie da sie ukryc z 1 % podatku mozna uzbierac co nie co .

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka