oliovka192 05.02.09, 17:08 ..tylko częśc sumy,100-150 zł..?co moge zrobic i gdzie sie zwrócć żeby dostawac całość sumy? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
makava Re: alimenty-co moge zrobić jesli komornik ściąga 05.02.09, 17:26 komornik pewnie ściaga tyle ile może, 100% mu nie wolno, są jakies ograniczenia Odpowiedz Link
oliovka192 Re: alimenty-co moge zrobić jesli komornik ściąga 05.02.09, 17:43 tak wiem najmniej 15% ale co ja moge zrobić zebym uzyskiwała całą sumę,czy moge zwrócić sie do innej instytucji po te pieniadze?jak to jest..przeciez tak niemoze byc ze komo sciaga po 100 zł mcznie a ja nic na to nie moge poradzic to po co w taim razie te zasądzone alimenty?? Odpowiedz Link
tricolour Proszę... 05.02.09, 17:59 Osobą uprawnioną do świadczeń z funduszu alimentacyjnego (w skrócie: świadczenie z FA) jest dziecko, które ma zasądzone od rodzica alimenty (mogą to być również alimenty na podstawie ugody zawartej przed sądem), jeżeli egzekucja alimentów jest bezskuteczna. Świadczenia z FA przysługują na dziecko do ukończenia przez nie 18 lat. Na dziecko starsze świadczenia przysługują do ukończenia 25 lat pod warunkiem, że uczy się w ono szkole lub szkole wyższej. Na dziecko posiadające orzeczenie o znacznym stopniu niepełnosprawności, którego rodzic nie płaci zasądzonych alimentów, świadczenia przysługują bez względu na wiek dziecka. Egzekucja jest bezskuteczna, jeżeli w okresie dwóch miesięcy przed złożeniem wniosku o świadczenie z FA komornik nie wyegzekwował pełnej należności z tytułu zaległych i bieżących zobowiązań alimentacyjnych. Bezskuteczność egzekucji potwierdza komornik sądowy odpowiednim zaświadczeniem. Można je od komornika uzyskać samemu lub wystąpić o ich uzyskanie przez organ właściwy wierzyciela tj. : urząd gminy lub ośrodek pomocy społecznej, w którym osoba ubiega się o świadczenie z FA (w jednych gminach świadczenie przyznaje urząd gminy w innych ośrodek pomocy społecznej) Odpowiedz Link
oliovka192 Re: Proszę... 05.02.09, 19:56 pełnej nalezności czyli jeśli ściąga niewiele to tez mogę skorzystać z pomocy FA? Odpowiedz Link
chalsia Re: Proszę... 05.02.09, 21:34 oliovka192 napisała: > pełnej nalezności czyli jeśli ściąga niewiele to tez mogę skorzystać z pomocy F > A? tak, jesli nie przekraczasz progu dochodowego na głowę rodziny Odpowiedz Link
oliovka192 Re: Proszę... 06.02.09, 14:25 a co wtedy z zaległymi/wstecznymi?przepadają?czy moge je jakos odzyskac? Odpowiedz Link
chalsia Re: Proszę... 06.02.09, 16:38 oliovka192 napisała: > a co wtedy z zaległymi/wstecznymi? to może jedynie komornik odzyskać oliovka192 napisała: > przepadają? póki jest u komornika założona sprawa o ich egzekucję (nawet gdy jest bezskuteczna), póty ni ebiegnie termin przedawnienia (czyli po ludzku - jak u komornika będziesz miała cały czas "otworzona" egzekucję zaległości, to i po 10 latach komornik będzie mógł to ściągnąć) Odpowiedz Link
sauber1 Re: Proszę... 06.02.09, 17:52 chalsia napisała: > tak, jesli nie przekraczasz progu dochodowego na głowę rodziny Niby w Europie już też mieszkamy, a nasze dzieci nadal dyskryminowane, ciekawe dlaczego?? Dla mnie 600zł miesięcznie w budżecie domowym to namacalny grosz, no może gdybym sobie ulgi na dzieci nie odpisywał w rocznym rozliczeniu, to bym się załapał, a tak trudno, muszą mniej jeść, bo ustawodawcy dziwnie nie obchodzi, że czasem jako obywatele tego państwa w ciągłym kryzysie, z nie własnej woli znajdujemy się w różnych sytuacjach życiowych , a i banki też muszą żyć z czegoś, Coś tu jednak nie do końca gra ??? Odpowiedz Link