Dodaj do ulubionych

alimenty-co moge zrobić jesli komornik ściąga ..

05.02.09, 17:08
..tylko częśc sumy,100-150 zł..?co moge zrobic i gdzie sie zwrócć żeby
dostawac całość sumy?
Obserwuj wątek
    • makava Re: alimenty-co moge zrobić jesli komornik ściąga 05.02.09, 17:26
      komornik pewnie ściaga tyle ile może, 100% mu nie wolno, są jakies ograniczenia
      • oliovka192 Re: alimenty-co moge zrobić jesli komornik ściąga 05.02.09, 17:43
        tak wiem najmniej 15% ale co ja moge zrobić zebym uzyskiwała całą sumę,czy moge
        zwrócić sie do innej instytucji po te pieniadze?jak to jest..przeciez tak
        niemoze byc ze komo sciaga po 100 zł mcznie a ja nic na to nie moge poradzic to
        po co w taim razie te zasądzone alimenty??
        • tricolour Proszę... 05.02.09, 17:59
          Osobą uprawnioną do świadczeń z funduszu alimentacyjnego (w skrócie: świadczenie
          z FA) jest dziecko, które ma zasądzone od rodzica alimenty (mogą to być również
          alimenty na podstawie ugody zawartej przed sądem), jeżeli egzekucja alimentów
          jest bezskuteczna. Świadczenia z FA przysługują na dziecko do ukończenia przez
          nie 18 lat. Na dziecko starsze świadczenia przysługują do ukończenia 25 lat pod
          warunkiem, że uczy się w ono szkole lub szkole wyższej. Na dziecko posiadające
          orzeczenie o znacznym stopniu niepełnosprawności, którego rodzic nie płaci
          zasądzonych alimentów, świadczenia przysługują bez względu na wiek dziecka.

Egzekucja jest bezskuteczna, jeżeli w okresie dwóch miesięcy przed złożeniem
          wniosku o świadczenie z FA komornik nie wyegzekwował pełnej należności z tytułu
          zaległych i bieżących zobowiązań alimentacyjnych. Bezskuteczność egzekucji
          potwierdza komornik sądowy odpowiednim zaświadczeniem. Można je od komornika
          uzyskać samemu lub wystąpić o ich uzyskanie przez organ właściwy wierzyciela tj.
          : urząd gminy lub ośrodek pomocy społecznej, w którym osoba ubiega się o
          świadczenie z FA (w jednych gminach świadczenie przyznaje urząd gminy w innych
          ośrodek pomocy społecznej)
          • oliovka192 Re: Proszę... 05.02.09, 19:56
            pełnej nalezności czyli jeśli ściąga niewiele to tez mogę skorzystać z pomocy FA?
            • chalsia Re: Proszę... 05.02.09, 21:34
              oliovka192 napisała:

> pełnej nalezności czyli jeśli ściąga niewiele to tez mogę
              skorzystać z pomocy F
              > A?

tak, jesli nie przekraczasz progu dochodowego na głowę rodziny
              • oliovka192 Re: Proszę... 06.02.09, 14:25
                a co wtedy z zaległymi/wstecznymi?przepadają?czy moge je jakos odzyskac?
                • chalsia Re: Proszę... 06.02.09, 16:38
                  oliovka192 napisała:

> a co wtedy z zaległymi/wstecznymi?

to może jedynie komornik odzyskać

oliovka192 napisała:

> przepadają?

póki jest u komornika założona sprawa o ich egzekucję (nawet gdy
                  jest bezskuteczna), póty ni ebiegnie termin przedawnienia (czyli po
                  ludzku - jak u komornika będziesz miała cały czas "otworzona"
                  egzekucję zaległości, to i po 10 latach komornik będzie mógł to
                  ściągnąć)
                  • sauber1 Re: Proszę... 06.02.09, 17:52
                    chalsia napisała:

> tak, jesli nie przekraczasz progu dochodowego na głowę rodziny

Niby w Europie już też mieszkamy, a nasze dzieci nadal dyskryminowane, ciekawe
                    dlaczego?? Dla mnie 600zł miesięcznie w budżecie domowym to namacalny grosz, no
                    może gdybym sobie ulgi na dzieci nie odpisywał w rocznym rozliczeniu, to bym się
                    załapał, a tak trudno, muszą mniej jeść, bo ustawodawcy dziwnie nie obchodzi, że
                    czasem jako obywatele tego państwa w ciągłym kryzysie, z nie własnej woli
                    znajdujemy się w różnych sytuacjach życiowych , a i banki też muszą żyć z
                    czegoś, Coś tu jednak nie do końca gra ???

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka