xp12 15.12.04, 08:48 Będę niebawem matką chrzestna. Nie mam bladego pojęcia co należy kupić z tej okazji dziecku. Dziecko - płci męskiej. No i co taka matka na chrzcie wogóle robi? Pomocy! Pozdrawiam Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zzzytkaaa Re: Prezent na chrzciny 15.12.04, 09:55 ja już w sobotę będę "mamą", ale dziewczynki. kupiłam wczoraj łańcuszek z medalikiem. dla chłopca można kupić z krzyżykiem. obowiązków nie znam, ale jakąś szatkę się kupuje (albo świece)-nie pamiętam.. Ksiądz chyba mówi co trzeba zrobić... Odpowiedz Link
chiara76 Re: Prezent na chrzciny 15.12.04, 09:58 Jakby nie było, to uroczystość religijna, więc całkowicie na miejscu będzie medalik czy krzyżyk. Wiem, że moja znajoma zamawiała srebrną łyżeczkę z imieniem dziecka i datą Chrzcin wygrawerowaną. Chyba rodzice dziecka powiedzą Ci, jeśli jeszcze nie, co ma się dziać na samej uroczystości. Odpowiedz Link
kragmel Re: Prezent na chrzciny 15.12.04, 10:15 oprócz wspomnianych wyżej medalika/krzyżyka matka chrzestna kupuje tzw. szatkę - to jest po prostu biała chusteczka, haftowana, którą dziecko jest przykryte podczas sakramentu. kupisz ją w sklepie z dewocjonaliami, nie jest to duży wydatek. niekiedy matka chrzestna kupuje też cały strój do chrztu (to się wywodzi ze starych ludowych tradycji, kiedy albo ten strój chrzestna sama szyła, albo dostarczała na niego tkaninę). ale to jest sprawa do dogadania z rodzicami dziecka. dwa razy byłam chrzestną: za pierwszym razem stroju nie kupowałam, za drugim tak (bo i dziecko było mi dużo bliższe). ojciec chrzestny kupuje świecę. z okazji chrztu kupowałam też dzieciom zabawki oprócz tych tradycyjnych prezentów, ale nie musisz tego robić :) co chrzestna robi? prawie nic :) przed chrztem musisz udać się do swojej parafii po zaświadczenie, że jesteś praktykującym katolikiem (formalność, sprawdzają czy wpuszczasz księdza, kiedy chodzi po kolędzie), potem idziesz do spowiedzi i z reguły każą ci przynieść na to dowód w postaci podstemplowanej karteczki. przed chrztem podpisujesz się w księgach parafialnych. podczas samego chrztu w imieniu dziecka wyrzekasz się szatana. stoisz obok matki, która trzyma dziecko i na polecenie księdza przykrywasz je szatką (czyli tą chustką). Odpowiedz Link
aankaa Re: Prezent na chrzciny 15.12.04, 19:43 od kilku lat "standardem" jest (jak już Chiara pisała) srebrna łyżeczka (to raczej jako pamiątka chrztu, bo nie wyobrażam sobie karmienia niemowlęcia takim "metalem"), samemu dziecku - jakąś fajną grzechotkę/wiatraczek Odpowiedz Link
kragmel Re: Prezent na chrzciny 15.12.04, 21:16 aankaa napisała: > od kilku lat "standardem" jest (jak już Chiara pisała) srebrna łyżeczka hihi raczej od kilkudziesięciu, to dość stary zwyczaj ;) jest jeszcze taki dla zamożnych: srebrna grawerowana grzechotka, też nie ma praktycznego zastosowania, zostaje na pamiątkę. Odpowiedz Link