Dodaj do ulubionych

Internet w budynku "A"

10.09.06, 11:34
Witam,
Mam pytanie dotyczące Internetu. W końcu przeprowadzam się do mieszkania w
budynku „A” i chciałbym założyć Internet. Jednocześnie nie interesuje mnie ani
telefon ani telewizja.
Jaka jest aktualnie oferta na sam Internet?
Pozdrawiam
Mpbc

PS
A może jakaś sieć wewnętrzna? Dostęp bezprzewodowy?
Obserwuj wątek
    • mpbc Re: Internet w budynku "A" 28.09.06, 15:17
      Może jednak ktoś odpowie z budynku "A"?
      • marcinkiewicz Re: Internet w budynku "A" 28.09.06, 15:47
        Może jak już będzie wiecej osób mieszkało w B, to zapewne będzie trzeba zrobić
        jakieś zebranie wspólnot. Wtedy można poruszyć sprawę wewnętrznej sieci.
        Wcześniej będzie trudno zebrać i porozmawiać.
        M
      • enoch Re: Internet w budynku "A" 30.09.06, 12:02
        Czesc.
        Ja korzystam z Aster. Nie ma koniecznosci wykupywania telewizji ani telefonu,
        mozesz zamowic sam internet (o ile nic sie nie zmienilo). Aster nie jest moze
        najtanszy, ale czesto maja rozne promocje (choc zazwyczaj w pakietach np
        internet+tv). Pozatym lacze jest szybkie i stabilne (download 2mb/s w pakiecie
        TwojDom, po pierwszej w nocy 2 razy szybszy).
        • mpbc Re: Internet w budynku "A" 07.10.06, 15:39
          Telewizji ani telefonu nie potrzebuję, a Internet tylko okazjonalny (czyli
          wieczorami + weekend do surfowania).
          Dlatego zastanawiam się nad ewentualnym dzierżawieniem z kimś łącza np.
          bezprzewodowego.
          Aster ma cenę 118 zł to wydaje mi się trochę wygórowane.
    • piotrjoasia Re: Internet w budynku "A" 17.10.06, 20:31
      A może wiecie czy są jakieś szanse na to aby Aster przestała być monopolistą na
      naszym osiedlu. UPC ma zdecydowanie lepszą i tańszą ofertę ale póki co nie
      oferuje usług w naszych blokach.
    • mpbc Re: Internet w budynku "A" 17.02.07, 15:48
      Lada moment wprowadzam się do mieszkania i muszę coś zadecydować w sprawie
      netu. Coś się zmieniło czy tylko Aster wchodzi w grę?
      Jakieś propozycje, opcje????
      • thorrel Re: Internet w budynku "A" 17.02.07, 17:31
        UPC nie jest zainteresowane oferowaniem swoich usług "ze względu na brak
        możliwości technicznych" - jak odpisali na pismo naszego administratora.

Po prostu developer podpisał z Aster umowę na mocy której aster jest
        właścicielem całego okablowania, łącznie z gniazdkami w lokalach, a nie sądzę
        aby ktokolwiek chciał wiercić dziury i kuć ściany aby poprowadzić osobną
        instalację ...

Co do innych propozycji netu to wszystko jest lepsze niz aster ... nawet TPSA po
        tym jak zniosła limity ściągania i oferuje 1Mbit za 54 zł miesięcznie (+opłata
        za linię telefoniczną)
        • dami73 Re: Internet w budynku "A" 19.02.07, 14:27
          a ja sie wkurzylem, i jutro zamawiam ekipe z instalacja anteny i pociagnieciem
          okablowania do mieszkania.
          Aster niech spada, a jak cos zrobia to zobacza co oznacza ciecie kabelkow i
          wymiana calej instalacji od podstaw.

Thorell : podlaczasz sie do tego ?
          • marcinkiewicz Re: Internet w budynku "A" 19.02.07, 14:38
            > jutro zamawiam ekipe z instalacja anteny i pociagnieciem
            > okablowania do mieszkania.

Odezwij się na maila gazetowego, bo może też bym dopisał się do Twojej ekipy.
          • jasieniczanin Re: Internet w budynku "A" 19.02.07, 14:39
            Rozumiem, że chodzi o instalację anteny zbiorczej...
            Dami, chcesz wykorzystać kable telewizji kablowej?
            Masz moje poparcie...
            • dami73 Re: Internet w budynku "A" 19.02.07, 15:20
              wiec instalacja w budynku "B" na srode organizuje, klatka NR. 3
              zargonalnie mowiac "z....am" aster,
              dlamnie istotnym jest SAT Astra, ale mozna tez i Hotbird.
              jak sie nikt nie zglosi do jutra ciagne jeden kabelek, jak sie zglosza, szybka
              decyzja odnosnie zainteresowania.
              Mam Aster dosyc.... that's all.
              ich kabelek zwine grzecznie w klebek i niech sobie podaruja.
              obecny koszty "wlasnej" inwestycji : 500 ~ 600,
              • thorrel Re: Internet w budynku "A" 19.02.07, 20:53
                Powstrzymaj się jeszcze 2 dni. Sekretariat zarządcy obiecał wyznaczyć mi na
                jutro termin spotkania z p. Osińską (bo akurat mam dzień wolny). Jak już
                wspominałem chcę dokładnie omówić kwestię "tego kawałka kabelka" (jakoś
                dotychczas terminy trochę się mijały - najpierw szkolenia zarządcy, potem moje
                narty ...)

Na podstawie kawałka wypowiedzi zarządcy na forum zamkniętym, wydaje mi się iż
                wystarczy jak administrator wystosuje pismo do Aster z "propozycją
                uporządkowania" użytkowania odcinków gniazdko-punkt zbiorczy. To że developer
                sprzedał nam mieszkania w których nie jesteśmy właścicielami gniazdka TV tylko
                należy ono do firmy trzeciej .. zalatuje mi nieładnie. Przy czym nie zamierzam
                kwestionować, iż okablowanie pionowe i wzmacniacze są własnością Aster - bo
                skoro to zainstalowali to uczciwie jest nie ruszać tego (zresztą to okablowanie
                jest nam na nic bo nie pozwoli ono na dostęp do anteny satelitarnej we
                wszystkich 4 pasmach).

Jeżeli administrator doszedłby z Aster do szybkiego porozumienia, to na zebraniu
                wspólnoty przegłosowany zostałby wtedy odpowiedni aneks do umowy na mocy którego
                właściciele mieszkań mogliby do woli korzystać z tego kawałka kabla,
                pozostawiając jednocześnie możliwość wykorzystania go przez Aster w przypadku
                gdyby właściciel był zainteresowany z korzystania z ich usług (no bo jak ktoś i
                tak nie chce korzystać z ich oferty to na grzyba firmie ten kabel ... jak ktos
                zmieni zdanie to będzie mógł sobie wrócić do Aster). Mam nadzieję iż firma
                wykaże rozsądek, jeśli nie to te fragmenty instalacji będą i tak wykorzystywane
                na dziko, a osoba odpinająca kabelek może nie wiedzieć iż warto we wzmacniacz
                Aster wpiąć terminatorka ... co tylko przysporzy firmie niepotrzebnych problemów.

Poruszę też temat niezgodności planów budynku ze stanem faktycznym (na planach
                JEST instalacja LAN i czujniki ppoż na korytarzach) i zaproponuję aby
                administrator zobligował developera do usunięcia niezgodności.
                • michmys Re: Internet w budynku "A" 25.02.07, 13:17
                  thorrel napisał:
                  To że developer
                  > sprzedał nam mieszkania w których nie jesteśmy właścicielami gniazdka TV tylko
                  > należy ono do firmy trzeciej .. zalatuje mi nieładnie.
                  W akcie notarialnym nie ma mowy o tym, że coś w mieszkaniu jest własnoącią kogo
                  innego niż właściciel mieszkania (chodzi o gniazdka i kabelki). Nie wynika to
                  też z innych przepisów (bo np. pion wodny jest współwłasnością wszystkich
                  współwłaścicieli). Tak więc Aster i Arche podpisali sobie jakąś umowę, ale nie
                  ma ona przełożenia zgodnie z prawem na właścicieli mieszkań...
      • szira1 Re: Internet w budynku "A" 27.02.07, 13:43
        Oprócz Aster możesz oczywiście skorzystać z tpsy. Niestety oni Neostradę oferują
        tylko w pakiecie z telefonem. Abonament tel. - co najmniej 60 min za darmo (ok.
        50 zł) + Neostrada 128 też ok. 50 zł. miesięcznie. Ale mają sporo promocji, np.
        przy podpisywaniu umowy na dwa lata Internet za 1 zł przez pół roku. Sprawdź na
        ich stronie. Pozdrawiam
        • thorrel Re: Internet w budynku "A" 27.02.07, 17:32
          Jest jeszcze opcja linia TP (pakiet socjalny za 28 zł brutto) i na tym internet
          z Netii (44 zł brutto za 512 kb/s przy umowie na 2 lata).
    • mpbc Re: Internet w budynku "A" 29.03.07, 00:54
      Zdecydowałem się jednak na Virnet, panowie przyszłi i podłączyli kabel
      (podobno), czekam na umowę i wtedy ocenię czy było warto.
      Pozdrawiam,
      mpbc
      • marcinkiewicz Re: Internet w budynku "A" 18.04.07, 15:10
        > Zdecydowałem się jednak na Virnet, panowie przyszłi i podłączyli kabel
        > (podobno), czekam na umowę i wtedy ocenię czy było warto.

Czy mógłbyś się podzielić opinią o Virnecie? Jak Ci się sprawuje? Jakieś uwagi,
        zastrzeżenia?
        Z góry dzieki.

M
        • mpbc Re: Internet w budynku "A" 18.04.07, 19:27
          Panowie przyszli, kabel podłączyli, po kilku monitach telefonicznych i e-
          mailowych (czas świąteczny) podano mi IP, bramkę i DNSy. Internet chodzi lecz
          umowy do tej pory nie otrzymałem. Wybrałem 1 MB za 49 zł – szybkość znośna,
          ściąganie plików pomiędzy 30 kb (wieczorami) do 120 kb (inne pory), strony www
          otwierają się znośnie i też zależnie od pory.

Virnet dzierżawi łącze od TPSA toteż IP (np. przy wpisach na forach) jest
          internetdsl.tpnet.pl
          Pozdrawiam
          Marcin Cieślak
          • marcinkiewicz Re: Internet w budynku "A" 20.04.07, 13:55
            A masz może do nich jakiś namiar. Posiałem gdzieś ulotkę...
            Z góry dziękuję.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka