18.02.10, 13:51
Dostalam dzis rozliczenie za 2009 rok plus giro do zaplaty. No i sie
zalamalam. Czy to normalne, ze dwie dorosle osoby zuzywaja pradu i gazu w
ciagu 6mcy za kwote prawie 1700 euro? Az mi sie wierzyc nie chce...Wszedzie
mamy energooszczedne zarowki, nie palimy swiatla w pustych pokojach, nie
ogrzewamy pustych pokoi, nawet nie gotujemy codziennie. Mam obecnie wyliczona
kwote 275 euro zaliczki na mc. Co mam zrobic by placic mniej? Bo przeciez to
jest dosc duzo, nie sadzicie?
Obserwuj wątek
    • mamamaxia08 Re: nuon 18.02.10, 14:20
      Ja się też nacięłam na nuon :/. W 2008 roku zmieniłam z Essent (zaliczka 135
      euro/m-c za energię i gaz razem) na Nuon bo zapewniali, że będzie taniej. Przez
      kilka pierwszych miesięcy przychodziły f-ry po 240 euro, potem na 185, następnie
      po 165 (oczywiście dodatkowo płaciłam opłatę przesyłową do Essent-Volta: 15 i 22
      euro/m-c). Gdy tylko nadarzyła się okazja (po 9 miesiącach) wróciłam do Essentu,
      a Nuon musiał mi w sumie oddać ok. 1000 euro nadpłaty (fakt, że w ratach 1x500,
      1x270 i 1x218). Ich założenia, co do naszego zużycia gazu i energii bardzo się
      "rozeszły" z tym, co ja wyliczyłam ze zużycia za poprzednie kilkanaście m-cy :O.
      Jakie wcześniej płaciłaś voorschrot'y na m-c? To może mieć znaczenie przy
      podsumowaniu zużycia... Ale 1700 euro za 6 m-cy wydaje mi się być przesadzoną
      bardzo kwotą! A te 275 na m-c to też bardzo dużo!

Myślę, że powinniście tam zadzwonić oraz napisać pismo z prośbą o wyjaśnienie,
      jeśli z przesłanych przez nich wyliczeń (jeśli takowe są) nie jesteście w stanie
      zrozumieć wysokości wyliczonych kwot do zapłaty.

Jak znajdę, to wrzucę zakładane przez Essent zużycie gazu i energii elektrycznej
      na 12 m-cy dla 3 osobowej rodziny (2 dorosłych + 1 dziecko). I tak wyliczoną z
      "okładem"...

Pozdrawiam
      • zonajana Re: nuon 18.02.10, 15:29
        Wczesniej zaliczke mielismy na 180 euro. Spisane zostaly liczniki w dniu, kiedy
        kupilismy dom i 20 stycznia, dostalismy rozpiske. Zastanawia mnie tylko, czy to
        jest duzo, czy tak srednio. Bo jesli duzo, to znaczy, ze gdzies marnotrawimy
        energie i gaz i musze cos z tym zrobic. Dom mamy duzy, ale cale dnie nie ma nas
        w nim, no i to sa tylko dwie osoby, wiec dwa razy prysznic, jeden obiad (albo i
        nie), tv malo ogladamy, suszarki nie mamy, lodowka klasy A, jak zreszta
        wiekszosc sprzetu. Generalnie jestesmy uczuleni na marnotrawienie zasobow,
        obojetne czy rachunki sa wysokie czy niskie, nie cierpie swiecic swiatlo
        nadaremno, wode lac bez sensu itd. W dzien ogrzewanie mamy na 19 st, w nocy
        (teraz w mrozy) na 21-22 st, ale nie caly dom, bo jest np cale pietro, ktorego
        nie uzywamy, wiec ogrzewanie tam jest minimalne. Wszedzie okna podwojne, no nie
        wiem. Moj maz twierdzi, ze rachunki mamy normalne, a mnie sie wydaje, ze troche
        za duze. Ile w takim razie musialaby placic rodzina z 2 dzieci??? 500 euro?

Raczej nie bede sie bawic w zmiane dostawcy, nie wierze w te tanie taryfy,
        zawsze jest jakis haczyk, zazwyczaj sie okazuje, ze zamieszanie funta klakow warte.
        • mamamaxia08 Re: nuon 18.02.10, 16:17
          Ależ ja Cię wcale nie namawiam na zmianę dostawcy :)! Ja się dałam wcześniej
          namówić "przedstawicielom" na zmianę i tylko opisałam sytuację z tym związaną. A
          wyliczenia (dla 120 metrowego mieszkania w domu wolno stojącym) chciałam podać
          jako przykład rozbieżności w obliczaniu przyszłego zużycia... Już nigdy nie dam
          się tak "wykołować" ;)...
          Nie wiem w jakim rejonie mieszkacie - tu gdzie my mieszkamy głównym dostawcą
          jest właśnie wspomniany już Essent, który jest też właścicielem sieci
          przesyłowych... który zachęca "tanimi taryfami", to właśnie Nuon mnie na nie
          skusił, hy hy.

Przypomniało mi się też, że na wysokość zaliczki, oprócz ilości osób - wpływ ma
          także rodzaj budownictwa (blok, szeregowiec czy dom wolno stojący) i
          powierzchnia tegoż mieszkania/domu.
          Pozdrawiam
    • mad_die Re: nuon 18.02.10, 19:36
      No ale te zaliczke wyliczyli Wam na podstawie Waszego zuzycia pradu i gazu czy
      na podstawie zuzycia pradu i gazu przez poprzedniego wlasciciela domu?
      My kupujac nasz dom tez z poczatku mielismy placic sporo (nie podam Ci teraz
      dokladnie ile), ale...
      - zmienilismy okna
      - ocieplilismy dach i sciany
      - zalozylismy bojler do cieplej wody
      i... od tej pory zuzycie gazu znacznie spadło, zuzycie pradu lekko wzroslo, ale
      i tak wychodzimy na swoje.
      A mieszkamy w Limburgii, gdzie cena za dostawe gazu jest najwyzsza w NL (bo gaz
      leci z północy...), wiec bardzo zalezalo nam na obcieciu wydatkow na gaz.
      A te wyliczenia firm energetycznych sa o kant d*** potłuc i lepiej samemu
      spisywac liczniki i robic sobie szacowane zuzycie pradu i gazu.
      A no i oczywiscie jesli teraz tyle bedziecie placic, a po roku okaze sie, ze
      zuzyliscie mniej niz oni sobie oszacowali, to oni Wam to oddadza naturalnie i
      wylicza inna zaliczke.
      • zonajana Re: nuon 18.02.10, 20:07
        Te nowa zaliczke, prawie 300 euro, to niby na podstawie tego co my zuzylismy.
        Dom mamy ocieplony, szeregowiec, wiec tutaj nic wiecej sie nie da zrobic. Jedyne
        co to chyba rzeczywiscie spisywac na biezaco liczniki i starac sie na maxa
        oszczedzac energie, bo wiadomo, niby czlowiek gasi niepotzrebna zarowke, ale jak
        sie dzis po domu rozejzalam, to wlasciwie w kazdym gniazdku siedzi jakas
        ladowarka itp.
        • magdulek2010 Re: nuon 18.02.10, 20:50
          A my też czekamy na rachunek za centralne ogrzewanie. Jak sobie
          przypomnę, jaki był w zeszłym roku, to też mnie dreszcze "przechodzą"
        • majadeblij Re: nuon 18.02.10, 21:01
          mi to sie bardzo duuuzo wydaje. my mamy tez szeregowiec, cieplony,
          podwojne okna, my i dwojka dzieci. placimy 113 euro miesiecznie.
          szczegolnie, nie oszcedzamy, ale napweno nie marnotrawimy energi.
          nie wiem, moze u nas w gerdeland ceny nizsze, ale prawie 300E
          miesiecznie wydaje mi sie bardzo duzo....
        • mad_die Re: nuon 18.02.10, 21:56
          A ile dokladnie zuzyliscie kWh pradu i kubików gazu? To Ci powiem, czy to malo
          czy duzo ;)
          • zonajana Re: nuon 18.02.10, 22:24
            W okresie od 17 lipca do 20 stycznia:
            prad hoog 1502
            prad laag 1409
            gaz 1566

Dwie osoby, dom szeregowy, trzypoziomowy, uszczelniony.

P.S.
            Na pewno powinnam przestac robic pranie za dnia.
            • mad_die Re: nuon 19.02.10, 09:09
              Ale trzypoziomowy tzn ze strych uzytkowy i tez ogrzewany?
              Uszczelniony tzn dach izolowany wełną mineralna, okna podwójne z gazem pomiedzy
              szybami, mury ocieplone welna mineralna od wewnatrz? Jeszcze mozna od dolu
              zaizolowac, pod domem (takim specjalnym grysikiem lub tez welna) - pewnie tak
              zrobimy za jakis czas.
            • mad_die Re: nuon 19.02.10, 11:30
              Sluchaj, to co podalas to jest bardzo duze zużycie!!
              Bo łącznie jest to 5822kWh prądu rocznie i 3132m3 gazu rocznie!

My będziemy mieli roczne zużycie prądu poniżej 5000 kWh, a mamy boiler
              2kWh, oraz gazu na poziomie 1200 - 1300 m3. A w domu mamy 2 ściany jeszcze
              nieocieplone i podłogę nieocieploną (na dodatek z ogrzewaniem podłogowym).

Jaki macie piec, jak ustawiony (zmierzcie temperature wyjścia wody i
              powrotu), czy jak wyłączycie wszystkie odbiorniki prądu, to
              czy licznik się kręci. No chyba, że codziennie robicie pranie i suszenie, a
              latem klima chodziła u Was na okrągło. Albo grzaliscie na fest jak Was w domu
              nie było.
            • meliloti Re: nuon 20.02.10, 20:07
              Zonajana, czy pranie w nocy taniej wychodzi??
              • mad_die Re: nuon 20.02.10, 20:10
                Jak masz taryfe nocna i dzienna, to wychodzi taniej.
          • majadeblij Re: nuon 18.02.10, 22:41
            nie mam zielonego pojecia, wogole sie tym nie interesuje:-)) moge
            gdzies sprawdzic..
            • majadeblij Re: nuon 18.02.10, 22:42

b.t.w, nie mamy gazu, mie mamy tez boilera swojego tylko ocieplanie
              centralne, wszystko od nuonu..
    • saraanna Re: nuon 18.02.10, 23:05
      O boze, to ty chyba wille z basenem masz.Ja mam mieszkanie 2
      poziomowe(mazonette),ponad 100m ,piore prawie codziennie,nie
      oszczedzam na ogrzewaniu i pradzie i place miesiecznie 70 euro
      (Nuon).Teraz dostalam rozliczenie roczne i musialam doplacic 75
      euro ,wiec mi podwyzszyli tez do 75 na miesiac.
      • zonajana Re: nuon 18.02.10, 23:49
        No gdybym miala wille z basenem, to bym sie takim kosztom nie dziwila. Dlatego
        pytam ile Wy macie, bo sie chce zorientowac, o ile powinnam zmniejszyc sobie koszta.
        • majadeblij Re: nuon 19.02.10, 10:49
          moze podpytaj sie sasiadow ile placa???
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka