lenkaaa 10.04.10, 12:08 a wraz z nim zginelo wiele najwazniejszych osob w panstwie... Jestem potwornie wstrzasnieta.... www.tvn24.pl/12690,1651562,0,1,msz-na-pokladzie-bylo-88-osob-nikt-nie-przezyl,wiadomosc.html Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lenkaaa Re: Prezydent Polski nie zyje... 10.04.10, 12:17 Lista osob, ktore zginely: Lech Kaczyński Maria Kaczyńska Ostatni prezydent RP na uchodźstwie Ryszard Kaczorowski Krzysztof Putra, wicemarszałek Sejmu Krystyna Bochenek, wicemarszałek Senatu Jerzy Szmajdziński Władysław Stasiak Aleksander Szczygło Jacek Sasin Paweł Wypych Stanisław Komorowski Tomasz Merta Maciej Płażyński Mariusz Kazana Paweł Wypych Mariusz Handzlik Andrzej Kremer szef sztabu generalnego WP gen. Franciszek Gągor Andrzej Przewoźnik Grzegorz Dolniak Przemysław Gosiewski Zbigniew Wassermann Janusz Kochanowski Sławomir Skrzypek Janusz Kurtyka bp Tadeusz Płoski Aleksandra Natali-Świat Leszek Deptuła Grażyna Gęsicka Arkadiusz Rybicki Sebastian Karpiniuk Jolanta Szymanek-Deresz Wiesław Woda Edward Wojtas Janina Feklińska Stanisław Zając Izabela Jaruga-Nowacka Jerzy Bar, ambasador RP w Rosji Janusz Kochanowski Janusz Krupski Ks. biskup gen. dyw. Tadeusz Płoski Miron Chodakowski, prawosławny ordynariusz WP Ks. płk. Adam Pilch Ks. ppłk. Jan Osiński Edward Duchnowski Ks. Prałat Bronisław Gostomski Ks. Józef Joniec Ks. Zdzisław Król Ks. Andrzej Kwaśnik Tadeusz Lutoborski Bożena Łojek Stefan Melak Stanisław Mikke Bronisława Orawiec-Lofler Katarzyna Piskorska Andrzej Sariusz-Skąpski Wojciech Seweryn Leszek Solski Teresa Walewska-Przyjałkowska Gabriela Zych Ewa Bąkowska Maria Borowska Bartosz Borowski Dariusz Malinowski Dowódcy wszystkich rodzajów sił zbrojnych Odpowiedz Link
nesla Re: Prezydent Polski nie zyje... 10.04.10, 12:41 Ja tez jestem w glebokim szoku. Jak mozna bylo wszystkich ulokowac w JEDNYM samolocie??? Nie miesci mi sie w glowie rozmiar tej tragedii. Odpowiedz Link
lenkaaa Re: Prezydent Polski nie zyje... 10.04.10, 12:51 w koncu wszyscy lecieli na jedne i te same obchody, to i byli w jednym samolocie. Premera i marszalka sejmu nie bylo, bo im nigdy nie wolno leciec laraem z Prezydentem, wlasnie na wypadek takiej potwornej katastrofy jakadzis miala miejsce.... Coz za tragiczny zbieg okolicznosci, ze wlasnie dzis, w dniu obchodow 70-tej rocznicy mordu katynskiego ...... Wowczas zginal kwiat polskiej inteligencji i dzis rowniez zginelo wielu wybitnych ludzi, zaangazowanych w wyjasnienie szczegolow tamtego morderstwa.... Odpowiedz Link
nesla Re: Prezydent Polski nie zyje... 10.04.10, 12:55 Na zdrowy rozum przeciez nie planuje sie podrozy wszystkich najwazniejszych osob w panstwie w jednym samolocie. Nawet wiele osob prywatnych, par-rodzicow lata osobno aby nie osierocic dzieci. Aleksander lata osobno, a nie z Maxima. Odpowiedz Link
tijgertje Re: Prezydent Polski nie zyje... 10.04.10, 14:49 straszna tragedia:( Oj, dluuugo sie kraj po tym nie pozbiera, o ile w ogole kiedys. okrutna ironia losu, ze akurat dzisiaj i akurat na terenie Rosji:/ To,z e tyle osob w jednym samolocie siedzialo alurat mnie nie dziwi, Polski nie stac na to, zeby kazdego do osobnego samolotu pakowac, a statystycznie jest to najbezpieczniejszy srodek komunikacji, wiec nikt nie byl w stanie takiej tragedii przewidziec. Nawet sobie nie wyobrazam, co sie musi dziac w kraju... Odpowiedz Link
lenkaaa Re: Prezydent Polski nie zyje... 10.04.10, 15:32 Wlasnie, cale dowodztwo wojska polskiego tam bylo..., najwyrazniej nie ma przepisu zabrabiajacego tego... Czytalam opinie, ze na tragedii zawazyl brak asertywnosci pilotow, fakt, ze az czterokrotnie usilowoli ladowac, pomimo fatalnych warunkow... pewnie byli pod presja waznosci obchodow katynskich i woli prezydenta aby wyladowac, tak az przekroczyli granice ryzyka... bo brak bylo na lotnisku aparatury naprowadzajacej automatycznie samolot w czasie zlych warunkow pogodowych. Podobno tylo w warunkach wojennych podchodzi sie do ladowania az do skutku, a dzis piloci nie zdecydowali sie zeby odstapic od ladowania.... Odpowiedz Link
8zumirodam Re: Prezydent Polski nie zyje... 10.04.10, 19:47 Cały dzień nie możemy się z tą wiadomością uporać.Dziwne uczucie...Czytając rano Onet myślałam,że to tragiczny żart...W głowie się nie mieści!!!Reszty moich myśli na temat okoliczności tego tragicznego zdarzenia wolę nie ujawniać. Odpowiedz Link
lenkaaa Lista pasazerow samolotu 10.04.10, 12:47 www.polskieradio.pl/wiadomosci/kraj/artykul153440.html Odpowiedz Link
majda12 Re: Lista pasazerow samolotu 10.04.10, 13:18 strasznie mi ich szkoda - naprawde, nigdy nie glosowalam, ale dzisiaj wlasnie bedac tu, w nl, poczulam sie poraz 2. polka,poczulam patriotyzm,jak wtedy kiedy umieral papiez i wszystkim, nam polakom w pracy, zabraklo slow na caly dzien, tak dzisiaj mnie dusi w gardle,wydaje sie jak czarny sen....:( Odpowiedz Link
majadeblij Re: Lista pasazerow samolotu 10.04.10, 15:02 wlasnie otorzylam komputer, jestem poza domem bez dostepu do informacji... nie wiem...co mam powiedzec, Odpowiedz Link
saraanna Re: Lista pasazerow samolotu 10.04.10, 20:37 Jutro w Amsterdamie o 12,00 jest msza w intencji prezydenta i wszystkich ,ktorzy zgineli w katastrofie.Na mszy bedzie mozna wpisywac sie do ksiegi kondolencyjnej,ktora pozniej bedzie przekazana do Polski.Ja mialam zaszczyt dzisiaj wpisac sie jako pierwsza,po ksiedzu oczywiscie.Na msze maja tez przyjechac media holenderskie.Do ksiegi bedzie mozna sie wpisac rowniez na innych mszach w Aalsmeer czy Beverwijku. Odpowiedz Link
lenkaaa Re: Lista pasazerow samolotu 10.04.10, 20:58 wciaz nie moge sie otrzasnac... wiekszosc dnia spedzilam dzis ogladajac tvn24 w internecie. Moze komus sie przyda link, jesli tak jak ja nie ma polskiej telewizji. www.tvn24.pl/504826,live.html Odpowiedz Link
lenkaaa Re: Lista pasazerow samolotu 10.04.10, 21:00 jesli podany wyzej link nie dziala, to trzeba wejsc tu: www.tvn24.pl/ i kliknac na "ogladaj tvn24" na czarnym pasku tragedia w Smolensku. Odpowiedz Link
maxijo Re: Lista pasazerow samolotu 10.04.10, 21:25 okropne nastroje w Polsce, moi rodzice placza caly dzien, szkoda, smutno, Polska to jednak pechowy narod... Odpowiedz Link
beba3 Re: Lista pasazerow samolotu 11.04.10, 08:57 Szokujaca wiadomosc. Ciezko mi uwierzyc w tak tragiczny wypadek. Odpowiedz Link
lenkaaa Re: Lista pasazerow samolotu 11.04.10, 10:16 Powiem wam, ze jestem poruszona faktem, ze kraje UE oglaszaja dzien zaloby z powodu tego wypadku. Podobnie Gruzja oglosila dzis dzien zaloby narodowej, Rosja jutro dzien zaloby narodowej a Brazylia oglosila 3 dni zaloby narodowej. Jeszcze chyba nigdy w swojej historii Rosja nie oglosila zaloby narodowej z powodu smierci obcego prezydenta..... Odpowiedz Link
hycek3 Re: Lista pasazerow samolotu 11.04.10, 14:38 mi strasznie ciezko jest uwierzyc w to co sie stalo. tyle ludzi zginelo i to bardzo warznych ludzi, w tym glowa panstwa! przykro.......... wspolczuje rodzina. Odpowiedz Link
corneliss niewyobrazalny dramat 12.04.10, 10:29 do tej pory nie moge uwierzyc, bylismy wlasnie w trakcie pakowania sie w droge powrotna do Holandii. Byla godz. 10 rano Spedzilismy w sumie 20 godz. w milczeniu, sluchajac ile sie da wiadomosci. Wciaz odbieram to jako nierealny film, jako cos co nie dzieje sie naprawde Mysle ze ta tragedia to suma ludzkich bledow Pokój ich duszom ------- sygnaturki dzis nie ma Odpowiedz Link
agnieszkaela Re: Lista pasazerow samolotu 12.04.10, 10:30 Mnie osobiscie tragedia bardzo poruszyla, dotknela. Az mam zal do Holandii, Holendrow ze zbagatelizowali sprawe. W dzisiejszych serwisach informacyjnych internetowych ta wiadomosc juz jest gdzies daleko, niewidoczna. Nawet wczoraj to juz nie byla wiadomsc dnia. Filip pytal czy moze w szkole o tym porozmawiac, ciekawa jestem czy wogole beda wiedziec o co chodzi... Dni smutku wprowadzają m.in. Rosja, Litwa, Ukraina, Czechy i Słowacja. Żałobę narodową ogłosiła nawet Brazylia. W Holandii nawet sie o tym nie mowi... Odpowiedz Link
lenkaaa skladaja wam znajomi Holendrzy kondolencje ? 12.04.10, 21:40 Jestem ciekawa jak reaguja znajomi wam Holendrzy na polska tragedie. My wczoraj bylismy u znajomych Holendrow z wizyta i mimo, ze maz zadzwonil do nic uprzedajac, ze przyjedziemy nieco pozniej, bo bede w polskim kosciele i wyjasnil im co sie stalo w Polsce, to gdy juz do nic przyjechalismy, to nawet jednym slowem sie nie zajakneli na temat tej tragedii, jakby tematu nie bylo, a przeciez wiedza ze jestem z Polski... Za to dzis podczas odbierania dzieci ze szkoly, podeszla do mnie jedna z mam i powiedziala ze wie o wypadku i ze to straszne. Zaczelysmy rozmawiac, wytlumaczylam jej co stalo sie w Katyniu i dlaczego leciala tam polska delegacja, bo przyznala, ze nie wie nic na ten temat. Ale troche cieplej zrobilo mi sie na sercu czujac ze choc jedna znajoma podeszla do mnie zeby porozmawiac i okazac zwykla ludzka sympatie... Odpowiedz Link
saraanna Re: skladaja wam znajomi Holendrzy kondolencje ? 12.04.10, 21:52 Moja Sara opowiedziala dzisiaj dzieciom w klasie ,co sie dokladnie stalo.Nauczycielka powiedziala ,ze zaraz pomyslala o Sarze ,jak uslyszala ten komunikat w telewizji. Odpowiedz Link
8zumirodam Re: skladaja wam znajomi Holendrzy kondolencje ? 12.04.10, 23:27 Cóż...sąsiadka raczej ogląda wiadomości,ale nie wpadła na to,żeby zapukać do drzwi obok... Pani z PSZ stwierdziła tylko,że musieliśmy mieć "kiepski" weekend.No rzeczywiście nie bawiliśmy się w najlepsze... Ale z drugiej strony:czy któraś z Was podeszła do Turczynki,kiedy to było u nich trzęsienie ziemi??? Przecież to też tragedia i zaledwie miesiąc temu. Odpowiedz Link
gosia_hh Re: skladaja wam znajomi Holendrzy kondolencje ? 13.04.10, 09:50 ja nawet nie licze na zadne kondolencje wiadomo ze taka katastrofa to tragedia ale zycie toczy sie dalej-bardzo trzezwo do tego podchodze- wiadomo ,ze zal tych wszystkich ludzi ,ale zeby o tym caly czas mowic i oczekiwac kondeolencji.... Odpowiedz Link
nesla Re: skladaja wam znajomi Holendrzy kondolencje ? 13.04.10, 13:14 Jak to sie stalo to ja akurat bylam w pracy (wyjatkowo w sobote, bo nigdy w soboty nie pracuje) i bylam na Skypie z kolegami z Chin i rowniez mi skladali kondolencje i wyrazy wspolczucia. Na biezaco przezywalam z nimi nowe wiadomosci. Szefowa podobnie, nawet mialam z nia i jej partnerem obszerna rozmowe na ten temat i byli zaskakujaco dobrze zorientowani w faktach historycznych i w wiedzy o Katyniu. Szefowa nawet pytala jak zdobyc film Wajdy o Katyniu z angielskim tlumaczeniem. Koledzy z pracy owszem cos tam mrukneli, ale niewiele, a w szkole jakos szybko przebieglam i nie bylo czasu na plotki, potem na basenie zadna z mam nie wspomniala o tym wydarzeniu chociaz siedzimy tam i gadamy godzine czekajac az dzieci sie wyplywaja i mamy wiedza skad jestem. W Holandii faktycznie te wiadomosci przeszly jakos szybko.. Odpowiedz Link
zaneta09 Re:Bylam w Warszawie gdy TO sie stalo......... 13.04.10, 17:35 Bylam na pare dni w Warszawie gdy TO sie stalo...pojechalam na urodziny mojej Mamy, ktora obchodzi swoje urodziny wlasnie 10 kwietnia.... Oczywiscie urodziny Mamy byly smutne....przez sobote i niedziele ogladalismy caly czas wydarzenia........ Pare godzin po katastofie ok. 12:00 poszlam z moja przyjaciolka pod Palac Prezdencki zlozyc kwiaty i oddac hold poleglym. To co widzialam zostanie mi w pamieci na zawsze...... To bylo cos niesamowitego....wielki, wielki smutek, zal, lzy,braterstwo, kwiaty,znicze masa,masa ludzi, ktorzy zbierali sie pod Palacem....... Poszlam w kierunku grobu Nieznanego Zolnieza przez ogrod Saski do tramwaju i wciaz widzialam ludzi z kwiatami i zniczami, ktorzy zmierzali w strone z ktorej ja wlasnie wracalam......... Och, wielka strata dla naszego Narodu....!!!!! W niedziele wieczorem dwie godziny po tym gdy Prezydent jechal z lotniska przez Zwirki i Wigury na Krakowskie Przedmiescie rowniez jechalam na lotnisko ta sama droga...... Mnostwo, mnostwo kwiatow na ulicy i zapalonych zniczy wzdloz drogi........ Ten widok przejmuje bardzo i zostaje w pamieci.!!!! Teraz sledze na biezaco polskie wiadomosci... W poniedzialek w pracy z wieloma kolezankami(holenderkami) rozmawialysmy na ten temat........... A jeden z lekarzy( pracuje w Sparne w Hoofddorp na okulistyce) gdy tylko mnie zobaczy podal mi reke i zlozyl kondolencje.........bardzo ladnie....!!! Pozdrawiam smutno Zaneta Odpowiedz Link
corneliss Re:Bylam w Warszawie gdy TO sie stalo......... 13.04.10, 19:10 sasiadka, wychowawczynie z psz tak, rodzice dzieci z psz nie, ale nie oczekuje tego Odpowiedz Link
tijgertje Re:Bylam w Warszawie gdy TO sie stalo......... 13.04.10, 23:13 W moim otoczeniu tak, jakby sie wlasciwie nic nie stalo... Sasiadka za to mnie dzis wieczorem zaskoczyla. Akurat mialam z domu wychodzic, gdy zadzwonila do drzwi z ogromnym bukietem bialo- czerwonych roz! Normalnie w szoku bylam, wiedzialam, ze jest kochana, ale teraz mnie rozbroila zupelnie. Przykro mi tylko bylo, ze sie spieszylam i nie moglam z nia dluzej pogadac, ale przez plot nie mamy do siebie az tak daleko, zeby sie w najblizszym czasie nie zgadac. Pod szkola jedna mama wczoraj do mnie podeszla pogadac, w dodatku osoba, z ktora w zasadzie nie mam nic wspolnego, jej syn jest w zupelnie innej klasie i znamy sie zaledwie z widzenia. Odpowiedz Link
lenkaaa Re: skladaja wam znajomi Holendrzy kondolencje ? 15.04.10, 09:27 Dzis rano w szkole podszedl do mnie ojciec dziewczynki, ktora chodzi do rownoleglej klasy co Emilia. Nigdy wczesniej z nim nie rozmawialam ale codziennie mijamy sie w drodze do i ze szkoly i zawsze sobie machalismy na dzien dobry i do widzenia. Podszedl i uscisnal mi reke i powiedzial, ze sklada kondolencje z powodu tej strasznej tragedii. Slyszal jak rozmawialam z Emilia i stad wiedzial ze jestem z Polski. Zaczelismy rozmawiac i kazalo sie, ze on urodzil sie w Uzbekistanie. Odpowiedz Link
8zumirodam "Gazet van Antwerpen" kpi z Polskiej tragedii... 15.04.10, 22:24 Cóż,nie dość,że mamy teraz własne przepychanki w Polsce to jeszcze Belgowie raczą nas swoim specyficznym humorem... wiadomosci.wp.pl/kat,1023303,title,Belgijska-gazeta-kpi-z-polskiej-tragedii,wid,12171762,wiadomosc.html?ticaid=19fee Odpowiedz Link
go.ga lista gosci 16.04.10, 11:50 wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80277,7776453,Kto_przyleci_na_pogrzeb_do_Krakowa___LISTA_GOSCI_.html Czy ja osleplam, czy tylko Holandii na tej liscie nie widze? Odpowiedz Link
go.ga Re: lista gosci 16.04.10, 12:10 Doczytalam w tubylczej prasie, Willem Alexander i Balkendende sie wybieraja. Odpowiedz Link
zonajana Re: lista gosci 16.04.10, 17:44 Mi sasiedzi skladali kondolencje i facet z sklepu tmobile (?) Ze Holendrzy nie maja tygodniowej zaloby, to mnie to nie dziwi. W Polsce tez sie cudzych nieszczesc nie celebruje calymi dniami. Prawde mowiac ciesze sie, ze nie jestem teraz w PL, nie lubie takich ogolnonarodowych histerii. Odpowiedz Link
go.ga Re: lista gosci 16.04.10, 21:34 >Ze Holendrzy nie maja tygodniowej zaloby, to mnie to nie dziwi. Mnie tez nie. >Prawde mowiac ciesze sie, ze nie jestem teraz w PL, nie lubie takich > ogolnonarodowych histerii. Ja tez sie ciesze, zwlaszcza jak czytam o pochowku na Wawelu. Przyznam, ze w sobote bylam w szoku, ale widze, ze juz wszystko wraca do normy tzn. ludzie sie szykuja do walki o stolki. Odpowiedz Link