Dodaj do ulubionych

Holandia- Polska

18.04.10, 18:12
tak mnie naszlo

TV holenderska transmitowala CALA uroczystosc pogrzebowa
(przynajmniej na Journaal24 widzialam), a w polskich mediach ANI
slowa o Holandii w kontekscie gosci, ktorzy nie zdolali dojechac

wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80273,7783603,Kogo_zabraknie_na_uroczystosciach_pogrzebowych_.html

jestem w szoku- wymienia sie tyle innych panstw, Holandia jest zdaje
sie drugim czy trzecim naszym partnerem gospodarczym w tej chwili, a
pol zdania o tym, ze nie dotarl rowniez Willem Alexander i
Balkenende

rozumiem, ze to maly kraj, ale...
Obserwuj wątek
    • anusjao Re: Holandia- Polska 18.04.10, 18:38
      wydaje mi sie, ze troche przesadzasz, z tym, ze nie wymieniano
      Holandii. Faktycznie tak bylo, ale chyba zauwazylas, ze wymieniano
      nieobecnosc "wielkich przewodcow krajowych", a zreszta gdyby chcieli
      wszystkich wymieniac... ogolnie rzecz mowiac, to chyba nie o to
      chodzilo, tylko o sama w sobie ceremonie!!!
      • kasia191273 Re: Holandia- Polska 18.04.10, 20:51
        o 'samej w sobie ceremonii' bylo/jest milion watkow, to jest wiadomosc
        o gosciach, ktorzy nie dotarli

no ale rzeczywiscie- przykladow dziennikarskiej nierzetelnosci mozna
        byc znalezc w minionym tygodniu o wiele wiecej
        • corneliss Re: Holandia- Polska 18.04.10, 22:25
          fakt, moze w tv skupiaja sie na najwiekszych
          na 3 portalach ktore przegladam takie informacje sa podane, Holandia jest tam
          wsrod 59 innych panstw ktorych przedstawiciele nie dojechali z powodu chmury pylu
          czas antenowy chyba maja na wage zlota i wytyczne do tego ile informacji podac,
          gdyby mieli wymieniac chocby 10 z tych ktorzy nie dojechali juz uroslo by kilka
          cennych sekund
          • kasia191273 Re: Holandia- Polska 18.04.10, 22:30
            ja pisze o GW, nie o tv
            • corneliss Re: Holandia- Polska 18.04.10, 23:12
              przeciez jest, trzeba wejsc w linka:
              wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80277,7776453,Kto_przyleci_na_pogrzeb_do_Krakowa___LISTA_GOSCI_.html
              • anusjao Re: Holandia- Polska 19.04.10, 10:14
                oj kasiu, ktozby pomyslal, ze przez to, "ze mieszkasz w Holandii",
                tak bardzo ci przeszkadza, ze nie zostala wyczytana!!!
                Straszne....pozdrawiam.
                • tijgertje Re: Holandia- Polska 19.04.10, 10:40
                  Przeszkadza, nieraz niestey mam wrazenie, ze w polskich mediach
                  Polonia to polscy obywatele mieszkajacy w USA, Niemczech, Wlk.
                  Brytanii Litwie czy Kazachstanie. Widocznie nie zasluzylismy sobie
                  na uwage ;)
              • anusjao Re: Holandia- Polska 19.04.10, 10:15
                corneliss napisała:

> przeciez jest, trzeba wejsc w linka:
                > wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80277,7776453,Kto_przyleci_na_pogrzeb_do_Krakowa___LISTA_GOSCI_.html

corneliss ma racje!!!
                • tijgertje Re: Holandia- Polska 19.04.10, 10:38
                  No nie wiem, sledzilam w minionym tygodniu dos uwaznie wiadomosci na
                  gazecie i link podany przez corneliss to drugi artykul, w ktorym o
                  Wiatrakowie wspomniano. Mimo, ze kilka dni wczesniej juz bylo w
                  tubylczych mediach mowione, ze obaj panowie sie na pogrzeb
                  wybieraja, w Gazecie podano ta informacje juz po tym, jak tu
                  ogloszono, ze ze wzgledu na zamkniecie przestrzeni powietrznej nie
                  poleca. Ta wiadomosc tez ukazala z duzym opoznieniem. No cos,
                  Holandia to nie mocarstwo jak USA czy Niemcy, bo o podroznych
                  perypetiachAngeli Merkel to natychmiast informowali, ale jednak
                  troche przykro:/ no i przy okazji wyszlo, co Zachod naprawde o
                  Polsce mysli. az sie we mnie gotuje, jak czytam niektore wypowiedzi.
                  Tak, jakby podroz na pogrzeb i ryzykowanie zycia bylo oczywista
                  decyzja glow panstw. Mogli przyjechac pociagami czy samochodami? No
                  mogli, ale jakie czy konsekwencje wyciecia na 4-5 dni roboczych sa
                  tego warte? Czy wladze Polski byly na pogrzebach juliany czy
                  Bernarda? ktos pamieta? Moze i wredna jestem, ale w Smolensku
                  zginelo 96 osob, akurat pech chcial, ze upakowali do jednego
                  samolotu tyle waznych w panstwie osob. Ile ludzi zginelo ostatnio w
                  trzesieniach ziemi? czy wladze Polski jezdza na uroczystosci ku ich
                  pamieci? Czy Polska jest pepkiem swiata? :/
                  • lenkaaa Re: Holandia- Polska 19.04.10, 11:56
                    Tygrys, o tyle sie nie zgodze, ze w moim przekonianiu czyms innym jest smierc
                    tysiaca ludzi, cywili, zwyklych obywateli w Chinach np. a czym innym smierc
                    "zaledwie" 96 osob w tym glowy panstwa, calego najwyzszego dowodztwa wojskowego,
                    parlamentarzystow oraz innych osob pelniacych kluczowe dla panstwa stanowiska. W
                    obu przypadkach kosekwencje dla calego panstwa sa zgola nieporownalne.
                    • tijgertje Re: Holandia- Polska 19.04.10, 12:10
                      niby tak, dla mnie czlowiek to czlowiek:/ Ciekawa jestem, czy
                      kiedykolwiek ktokolwiek odpowei za decyzje o wpakowaniu tylu waznych
                      osob do jednego samolotu? Chyba, ze juz odpowiedzial ? :/
                      • kasia191273 Re: Holandia- Polska 19.04.10, 12:31
                        mnie tez to razi

Polacy pytani o ich zalobe zgodnie odpowiadaja, ze w wymiarze
                        ludzkim ten wypadek ich najbardziej poruszyl

zwlaszcza odpowiadali na to pytanie ci, ktorzy jeszcze tydzien przed
                        katastrofa obsmiewali Kaczynskiego, czyli znakomita wiekszosc

jesli w ludzkim, to nie widze zadnej roznicy, czy spada pol rzadu
                        czy gina zwykli obywatele. O trzesieniu ziemi w Chinach w ogole sie
                        nie mowilo w Polsce w minionym tygodniu, a pod chinska ambasada w
                        Wawie stala- UWAGA- jedna swieczka. Dziwne to wspolczucie, skoro
                        dzieli ludzi na rownych i rowniejszych. Smierc 1000 osob, w tym
                        dzieci nie robi na nikim wrazenia, a rozdmuchany przez media do
                        rozmiarow narodowego mitu wypadek staje sie powodem do zbiorowej
                        histerii i patosu, jakiego od czasow Jagiellonow swiat nie widzial

• anusjao Re: Holandia- Polska 19.04.10, 13:05
                          kasia191273 napisała:

> mnie tez to razi
                          >
                          > Polacy pytani o ich zalobe zgodnie odpowiadaja, ze w wymiarze
                          > ludzkim ten wypadek ich najbardziej poruszyl
                          >
                          > zwlaszcza odpowiadali na to pytanie ci, ktorzy jeszcze tydzien
                          przed
                          > katastrofa obsmiewali Kaczynskiego, czyli znakomita wiekszosc
                          >
                          > jesli w ludzkim, to nie widze zadnej roznicy, czy spada pol rzadu
                          > czy gina zwykli obywatele. O trzesieniu ziemi w Chinach w ogole
                          sie
                          > nie mowilo w Polsce w minionym tygodniu, a pod chinska ambasada w
                          > Wawie stala- UWAGA- jedna swieczka. Dziwne to wspolczucie, skoro
                          > dzieli ludzi na rownych i rowniejszych. Smierc 1000 osob, w tym
                          > dzieci nie robi na nikim wrazenia, a rozdmuchany przez media do
                          > rozmiarow narodowego mitu wypadek staje sie powodem do zbiorowej
                          > histerii i patosu, jakiego od czasow Jagiellonow swiat nie widzial
                          >
                          >Dziwi mnie twoja wypowiedz. Nikt tu nie mowil o trzesieniu w
                          chinach, sama z tym wyszlas!!
                          To, ze wczorajszy pogrzeb stal sie zbiorowa histeria jak ty to
                          mowisz, to chyba znak, ze byl to ktos wazny dla spoleczenstwa
                          polskiego i nie tylko Prezydent i Prezydentowa, ale rowniez
                          pozostale osoby, nie wiem czy wiesz, ale to byly najwazniejsze
                          osobistosci w "naszym" Panstwie?! Wiec pewnie z tad to wszystko!! A
                          jezeli chcesz ubolewac nad tym co sie stalo w Chinach, to nikt ci
                          nie zabrania, ale na pewno nie bede pozwalac na to, aby ktos taki
                          jak Ty mowil w taki sposob o wczorajszej ceremonii!!!!
                          • zonajana Re: Holandia- Polska 19.04.10, 15:02
                            Ja tez uwazam, ze zdrowo przesadzono z ta histeria. Na szczescie daleko od tego
                            bylismy.

• tijgertje Re: Holandia- Polska 19.04.10, 17:46
                            anusjao napisała:

na pewno nie bede pozwalac na to, aby ktos taki
                            > jak Ty mowil w taki sposob o wczorajszej ceremonii!!!!

"taki jak Ty" to znaczy jaki?
                            w taki sposob?
                            w jaki? w sposob rozsadny, logiczny, a nie tylko przepelniony
                            emocjami bolu i zalu???
                            I po co te wszystkie !!!!! ?

Ja placze po ludziach, nie po politykach i urzedach, czy nie wartam
                            zwac sie Polka? Hmmm... No tak, sholendrzalam, pewnie wielu uzna, ze
                            jednak nie...
                            • lenkaaa Re: Holandia- Polska 19.04.10, 20:04
                              oj, Tygrys, nie jatrz dyskusji, bo sie za chwile wszyscy pokloca a ja nie lubie
                              jak sie kloca na forum;) Przeciez nikt ci nie mowi zes niewarta zwac sie Polka.
                              Kazda z nas ma w koncu prawo do swojego zdania. Jedni pisza, ze to "histeria" i
                              "cyrk", inni (w tym i ja)odbieraja to jako normalny objaw narodowej zaloby. Nikt
                              tym ludziom nie kazal wychodzic na ulice, machac flagami i ustawiac sie w
                              kilometrowych kolejach aby po ponad 10-ciu godzinach stania przystanac badz
                              przykleknac na moment przed trumna prezydenta. Taka widocznie mieli potrzebe
                              wewnetrzna i tak a nie inaczej chcieli uzewnetrznic swoje emocje. Ich prawo.
                              • tijgertje Re: Holandia- Polska 19.04.10, 21:35
                                Taaa, znowu moja wina, buuuu... :(

Lenkaaa, mowie co mysle, nie zamierzam jatrzyc, ale nie kumam co
                                takiego Kasia napisala, zeby takim tonem reagowac???
                                • lenkaaa Re: Holandia- Polska 19.04.10, 21:48
                                  oj, nie twoja wina, tylko nie chce zeby sie wszyscy zaraz poklocili ;)
                            • anusjao Re: Holandia- Polska 19.04.10, 21:40
                              > zwac sie Polka? Hmmm... No tak, sholendrzalam, pewnie wielu uzna,
                              ze
                              > jednak nie...

Droga tijger, nie rozumie dlaczego wypowiadasz sie za kasie..???

Czy polityce i urzednicy, to nie ludzie???? A czy "sholendrzalas"
                              czy tez nie, to nie moja sprawa!!
                              • anusjao Re: Holandia- Polska 19.04.10, 21:42
                                > zwac sie Polka? Hmmm... No tak, sholendrzalam, pewnie wielu uzna,
                                ze
                                > jednak nie...

Droga tijger, nie rozumie dlaczego wypowiadasz sie za kasie..???

Czy polityce i urzednicy, to nie ludzie???? A czy "sholendrzalas"
                                czy tez nie, to nie moja sprawa!!
                                • kasia191273 Re: Holandia- Polska 19.04.10, 22:32
                                  anusjao napisała:

>
                                  >
                                  > Droga tijger, nie rozumie dlaczego wypowiadasz sie za kasie..???
                                  >

ja juz napisalam

dla mnie czlowiek to czlowiek bez wzgledu na to, czy polityk znany
                                  mi z tv czy bezimienna ofiara gdzies daleko na krancu swiata. I albo
                                  placze tak samo po wszystkich, albo nie placze wcale. Nie robi mi
                                  roznicy, czy ofiara wypadku jest prezydent czy nikomu nieznana matka
                                  w Chinach, ktora osierocila dzieci.

A poniewaz nie da sie oplakiwac WSZYSTKICH, wiec nie placze po
                                  nieznajomych wcale. Zaloba po bliskich (a wiem, co mowie, niestety)
                                  nie ma nic wspolnego z ta podsycana przez media histeria

niech mi ktos wytlumaczy, gdzie jest powaga i szczerosc tego smutku-
                                  Polacy (rowniez przy ambasadzie w Hadze) ida zapalic swieczke czy
                                  polozyc kwiaty, ale zawsze musi byc strzelona fotka. Ja na tle
                                  zniczy, ja na tle trumny prezydenta. Dla mnie to sztuczne, falszywe
                                  i tyle. Z prawdziwa zaloba niewiele ma wspolnego.

Kto kazal tym tysiacom ludzi wychodzic na ulice? Owczy ped
                                  podkrecany przez tv.
                                  • lenkaaa Re: Holandia- Polska 19.04.10, 22:56
                                    kasia191273 napisała:

>
                                    > >
                                    >

>
                                    >
                                    > niech mi ktos wytlumaczy, gdzie jest powaga i szczerosc tego smutku-

zupelnie nie rozumiem dlaczego a priori zakladasz, ze wszyscy Polacy wychodzacy
                                    na ulice aby zademonstrowac swoja zalobe, czynia to nieszczerze. Naprawde nie
                                    widze podstaw dla takiego zalozenia.

> Polacy (rowniez przy ambasadzie w Hadze) ida zapalic swieczke czy
                                    > polozyc kwiaty, ale zawsze musi byc strzelona fotka.

Naprawde "zawsze" ? Na jakiej podstawie tak twierdzisz ? Ogladalam transmisje
                                    pokazujaca ludzi przechodzacych przed trumna w Palacu i nie jest prawda, ze
                                    kazdy robil sobie zdjecie.

Ja na tle
                                    > zniczy, ja na tle trumny prezydenta. Dla mnie to sztuczne, falszywe
                                    > i tyle. Z prawdziwa zaloba niewiele ma wspolnego.
                                    >
                                    > Kto kazal tym tysiacom ludzi wychodzic na ulice? Owczy ped
                                    > podkrecany przez tv.

Prawda jest taka, ze nikt z nas nie wie co kierowalo poszczegolnymi ludzmi aby
                                    wyjsc na ulice w te dni, wiec skad u ciebie takie negatywne nastawienie do
                                    Polakow, ktorzy to czynili ? Dlaczego nie mozesz przyjac zalozenia, ze byli
                                    ludzie ktorzy to czynili nie tylko pod wplywem szumu medialnego ?
                                    >
                                    >
                                    >
                                    • kasia191273 Re: Holandia- Polska 19.04.10, 23:07
                                      gdyby ludzie nie czynili tego pod wplywem szumu medialnego, swieczek
                                      pod chinska ambasada w Warszawie byloby troche wiecej po wielkiej
                                      tragedii, jaka spotkala ten kraj w minionym tygodniu

skoro spoleczenstwo takie szczerze wrazliwe na ludzka tragedie...
                                      • lenkaaa Re: Holandia- Polska 20.04.10, 09:18
                                        kasia191273 napisała:

> gdyby ludzie nie czynili tego pod wplywem szumu medialnego, swieczek
                                        > pod chinska ambasada w Warszawie byloby troche wiecej po wielkiej
                                        > tragedii, jaka spotkala ten kraj w minionym tygodniu
                                        >
                                        > skoro spoleczenstwo takie szczerze wrazliwe na ludzka tragedie...
                                        >
                                        >

O Chinach nie podawano informacji w glownych wiadomosciach telewizyjnych (nie
                                        wiem jak radio, bo nie sluchalam), wiec jesli ktos nie czytal informacji w
                                        internecie, to mogl o tym nie wiedziec, wiec i swieczek przed ambasada zabraklo.
                                        Poza tym niekoniecznie te dwie tragedie musza byc uznane za porownywalne.
                                        Wszystko zalezy od indywidualnej percepcji poszczegolnych ludzi. Juz wczesniej o
                                        tym pisalam, wiec tylko linka wkleje:
                                        forum.gazeta.pl/forum/w,24320,110228554,110255588,Re_Holandia_Polska.html
                                        Dla niektorych ludzi tragedia w Polsce jest wazniejsza od tej chinskiej,
                                        chociazby ze wzgledu na poczucie wiezi narodowej. Zrozumialym jest, ze w jakims
                                        hipotetycznym wypadku, matka moze zadecydowac aby w pierwszej kolejnosci ratowac
                                        wlasne dziecko, potem obca osobe wlasnej narodowosci, a na koncu obywatela
                                        obcego panstwa. Na tej samej zasadzie dla niektorych tragedia krajowa wzbudza
                                        wiecej emocji niz zagraniczna, dotyczaca obcego kraju.
                                        • kasia191273 Re: Holandia- Polska 20.04.10, 11:19

>
                                          > O Chinach nie podawano informacji w glownych wiadomosciach
                                          telewizyjnych (nie
                                          > wiem jak radio, bo nie sluchalam), wiec jesli ktos nie czytal
                                          informacji w
                                          > internecie, to mogl o tym nie wiedziec, wiec i swieczek przed
                                          ambasada zabraklo
                                          >

ale wlasnie tym samym potwierdzasz moje slowa- przezywanie tragedii
                                          jest bezposrednio zalezne od jej naglosnienia w mediach

media manipuluja nami i naszymi uczuciami, w tym wspolczuciem,
                                          zalem, smutkiem

nie jest on wynikiem wlasnej wrazliwosci czy oceny, ale efektem gry
                                          obrazem/dzwiekiem/natezeniem powyzszych

i dlatego wlasnie, ze wszystko, rowniez to 'przezywanie' polskiej
                                          tragedii jest takie WZGLEDNE, nie traktowalabym go smiertelnie
                                          powaznie
                                          • lenkaaa Re: Holandia- Polska 20.04.10, 13:07
                                            kasia191273 napisała:

>
                                            > >
                                            > > O Chinach nie podawano informacji w glownych wiadomosciach
                                            > telewizyjnych (nie
                                            > > wiem jak radio, bo nie sluchalam), wiec jesli ktos nie czytal
                                            > informacji w
                                            > > internecie, to mogl o tym nie wiedziec, wiec i swieczek przed
                                            > ambasada zabraklo
                                            > >
                                            >
                                            > ale wlasnie tym samym potwierdzasz moje slowa- przezywanie tragedii
                                            > jest bezposrednio zalezne od jej naglosnienia w mediach
                                            >
                                            > media manipuluja nami i naszymi uczuciami, w tym wspolczuciem,
                                            > zalem, smutkiem
                                            >
                                            > nie jest on wynikiem wlasnej wrazliwosci czy oceny, ale efektem gry
                                            > obrazem/dzwiekiem/natezeniem powyzszych
                                            >
                                            > i dlatego wlasnie, ze wszystko, rowniez to 'przezywanie' polskiej
                                            > tragedii jest takie WZGLEDNE, nie traktowalabym go smiertelnie
                                            > powaznie
                                            >
                                            >
                                            >
                                            Zgadzam sie, ze przekaz mediow moze i czesto manipuluje uczuciami widzow.
                                            Natomiast nie zgadzam sie z zalozeniem ze wspolczucie, zal, smutek, itd nie jest
                                            wynikiem wlasnej wrazliwosci i wlasnej oceny. Gdyby na pierwszym miejscu
                                            zabraklo tej wrazliwosci i wlasnej oceny sytuacji, to nie byloby czym
                                            manipulowac. Socjopatom mozna do upadlego pokazywac wzruszajce obrazy, ktore
                                            wzbudzilyby lzy u przecietnego widza, a ich to "nie rusza".

Zaczelam z Toba polemizowac, bo odnioslam wrazenie, ze z gory zakladasz, ze
                                            wszyscy ci okazujacy zalobe na zewnatrz zostali zmanipulowani i czynili to na
                                            zasadzie "owczego pedu", a z tym sie nie zgadzam.
                              • tijgertje Re: Holandia- Polska 20.04.10, 08:09
                                anusjao napisała:
                                Czy polityce i urzednicy, to nie ludzie????
                                Politycy i urzednicy tak, URZEDY nie! Polityk czy urzednik to zawod,
                                tak samo jak sprzataczka, kominiarz, lekarz czy kierowca, wszystkie
                                tak samo potrzebne i wszystkie wykonywane przez ludzi, ktorym
                                konstytucja gwarantuje rownosc. O tym, jakim jest sie czlowiekiem
                                decyduje nie to CO sie robi, ale JAK sie robi. W niedziele pochowano
                                w Polsce URZAD, gdyby Kaczynskiego chowano jako czlowieka wedle jego
                                osobistych zaslug, jego pogrzeb wygladalby zgola inaczej. No, ale
                                zaloba sie oficjalnie skonczyla, gazeta sobie przypomniala o
                                istnieniu reszty swiata, pojawila sie informacja o trzesieniu ziemi
                                w Chinach, z oznaczeniem "NOWE". W srode ma byc u nich zaloba
                                narodowa. Co zrobi Polska?

> Droga tijger, nie rozumie dlaczego wypowiadasz sie za kasie..???

Wiesz co, Kasia gadac umie i za nia niczego pisac nie musze, ale ze
                                w tym przypadku podzielam jej poglady, wiec ciekawa jestem dlaczego
                                sie takim tonem do jej wypowiedzi odnioslas. Na pytania nie
                                odpowiedzialas, a ja ciekawa jestem.
                                • lenkaaa Re: Holandia- Polska 20.04.10, 09:06
                                  tijgertje napisała:

> anusjao napisała:
                                  > Czy polityce i urzednicy, to nie ludzie????
                                  > Politycy i urzednicy tak, URZEDY nie! Polityk czy urzednik to zawod,
                                  > tak samo jak sprzataczka, kominiarz, lekarz czy kierowca, wszystkie
                                  > tak samo potrzebne i wszystkie wykonywane przez ludzi, ktorym
                                  > konstytucja gwarantuje rownosc. O tym, jakim jest sie czlowiekiem
                                  > decyduje nie to CO sie robi, ale JAK sie robi. W niedziele pochowano
                                  > w Polsce URZAD, gdyby Kaczynskiego chowano jako czlowieka wedle jego
                                  > osobistych zaslug, jego pogrzeb wygladalby zgola inaczej.

O pochowku decydowala rodzina i hierarchia koscielna i pochowano zgodnie z ich
                                  ocena osobistych zaslug prezydenta. Po prostu mieli inne zdanie niz czesc
                                  Polakow i nic w tym dziwnego. Niemozliwoscia jest aby caly narod jednomyslnie
                                  ocenial zaslugi prezydenta. To chyba oczywiste, prawda ? :)

No, ale
                                  > zaloba sie oficjalnie skonczyla, gazeta sobie przypomniala o
                                  > istnieniu reszty swiata, pojawila sie informacja o trzesieniu ziemi
                                  > w Chinach, z oznaczeniem "NOWE". W srode ma byc u nich zaloba
                                  > narodowa. Co zrobi Polska?

Pewnie wysle pomoc humanitarna, zreszta mozliwe, ze juz to zrobiono, tylko nie
                                  podano tego w wiadomosciach, bo caly czas antenowy zabieral do tej pory pogrzeb,
                                  identyfikacja cial, pryczyny katastrofy, itp.
                                  >
                                  >
                                  > > Droga tijger, nie rozumie dlaczego wypowiadasz sie za kasie..???
                                  >
                                  > Wiesz co, Kasia gadac umie i za nia niczego pisac nie musze, ale ze
                                  > w tym przypadku podzielam jej poglady, wiec ciekawa jestem dlaczego
                                  > sie takim tonem do jej wypowiedzi odnioslas. Na pytania nie
                                  > odpowiedzialas, a ja ciekawa jestem.
                        • agnieszkaela Re: Holandia- Polska 19.04.10, 13:29
                          Nie chodzi o rownych i rowniejszuch, ale o znanych i anonimowych.
                          Codziennie ktos umiera, codziennie zdarzaja sie mniejsze lub wieksze
                          katastrofy, codziennie media zalewaja nam informacjami o tych
                          smierciach. Mamy plakac po kazdej takiej informacji? Znieczulilismy
                          sie. Co innego gdy nagle zniknelo z zycia spolecznego kilkadziesiat
                          twarzy rozpoznawanych, medialnych. Dla mnie to naturalne ze taka
                          tragedie sie bardziej przezywa.
                          • kasia191273 Re: Holandia- Polska 19.04.10, 17:11
                            agnieszkaela napisała:

> Nie chodzi o rownych i rowniejszuch, ale o znanych i anonimowych.
                            > Codziennie ktos umiera, codziennie zdarzaja sie mniejsze lub
                            wieksze
                            > katastrofy, codziennie media zalewaja nam informacjami o tych
                            > smierciach. Mamy plakac po kazdej takiej informacji?
                            Znieczulilismy
                            > sie. Co innego gdy nagle zniknelo z zycia spolecznego
                            kilkadziesiat
                            > twarzy rozpoznawanych, medialnych. Dla mnie to naturalne ze taka
                            > tragedie sie bardziej przezywa.

nie sposob poniesc calej tragedii tego swiata. Codziennie docieraja
                            do nas informacje o potwornosciach, to prawda. I fizycznie
                            niemozliwym byloby je przezywac, oplakiwac, zalamywac rece. Tak juz
                            ten swiat skonstruowany, ze dotyka nas smierc bliskich i tylko
                            wowczas zaloba jest prawdziwa, realna

ale wlasnie dlatego, ze tyle wokol sie dzieje, nie widze powodu do
                            darcia szat w przypadku smolenskim. Wspolczucie, zlozenie
                            kondolencji- to zdrowa reakcja na smierc kogos zupelnie obcego. A
                            nie gryzienie palcow, placze na wizji i spiewanie 'Barki' dla
                            Kaczynskiego na placach miast. Tym bardziej, ze Kaczynski nie tylko
                            byl obcy (znany z tv to przeciez tylko pozornie znajomy), ale i
                            nielubiany

nic nie ma naturalnego w przezywaniu tej tragedii silniej od innych
                            poza manipulacja mediow. Gdyby w tej chwili tv 24h/dobe pokazywala
                            zdjecia z Chin, pourywane rece, ludzi placzacych na gruzowiskach, a
                            wszystko na zwolnionych obrotach i na tle nokturnow Chopina, fala
                            wspolczucia bylaby rownie wielka. Czlowiek jest niezwykle podatny na
                            to, co widzi i slyszy i wywolanie emocji jest dosc proste w
                            narodzie. Po katastrofie z 11 wrzesnia tez potwornie przezywalismy i
                            wspolczuclismy, a przeciez ofiary to nie byly dalekie, obce, zadne
                            vipy znane z tv. Wlasnie dlatego, ze media potrafily wszystko
                            odpowiednio poruszajaco pokazac

po sobie widze, jak na mnie dziala montaz obraz+dzwiek+specyficznie
                            dobrane slowo, ale wiem rowniez, ze to, co czuje, jest sztuczne

i dlatego temu nie ufam

i nie ufalabym rowniez tej zbiorowej rzekomej przemianie Polakow na
                            lepsze po tym calym dlugim tygodniu histerii- wszystko to sztuczne,
                            sluzy interesom politykow, ktorzy teraz pieknie sie emocjami ludu
                            zabawia w kampanii prezydenckiej

mam jeszcze odrobine naiwnosci, ze ten lud nie zaglosuje znowu
                            najglupiej, jak moze, zeby potem znow utyskiwac

ale z dnia na dzien coraz mniej w to wierze
                        • lenkaaa Re: Holandia- Polska 19.04.10, 20:24
                          kasia191273 napisała:

Smierc 1000 osob, w tym
                          > dzieci nie robi na nikim wrazenia, a rozdmuchany przez media do
                          > rozmiarow narodowego mitu wypadek staje sie powodem do zbiorowej
                          > histerii i patosu, jakiego od czasow Jagiellonow swiat nie widzial
                          >
                          >
                          Hi, hi, a dlaczego akurat od czasow Jagiellonow ? Moim zdaniem w czasach
                          Jagiellonow bylo mniej tej "histerii i patosu" bo nie bylo dziennikarzy
                          nadajacych korespondencje na zywo co pare godzin kazdego dnia ;)
                      • lenkaaa Re: Holandia- Polska 19.04.10, 14:20
                        mysle, ze za to akurat nikt nie zostanie pociagniety do odpowiedzialnosci, bo z
                        tego co sie orientuje, nie istnial przpis prawny zabraniajacy tego, wiec i nie
                        ma kogo po sadach ciagac....
                        • agnieszkaela Re: Holandia- Polska 19.04.10, 14:55
                          I dobrze. Bo byloby przesada aby wozic wszystkich waznych osobno.
                          Rownie dobrze mozna by bylo zabronic wszystkim zbierac sie w jednym
                          budynku bo a nuz ktos bombe podlozy i wszystkich razem w powietrze
                          wysadzi.
                          • morella5 Re: Holandia- Polska 21.04.10, 14:00
                            Do Tijgertje, wcale sie nie znamy,ale chcialam ci tylko
                            powiedziec ,ze bardzo lubie twoje
                            wypowiedzi.Przeczytalam wasza dyskusje i nie uwazam zebys to ty
                            zaczela jatrzyc, to nie ty powidzialas;"nie bede pozwalac aby ktos
                            taki jak ty mowil"itd.No przeciez to jasne, ze to jest dopiero
                            zgrzyt,wtedy to zrobilo sie nieprzyjemnie.Ty piszesz zawsze z duza
                            kultura.Roznice w pogladach nie oznaczaja jeszcze automatycznie
                            jatrzenia.Nie wiem czemu ,ale urazilo mnie to slowo polaczone z
                            toba.Nawet jesli mialo byc zartobliwe.Dlatego pisze.
                            Moze to i drobiazg,ale wiedz ,ze hm,jak by tu
                            powiedziec,prawda zawsze sie przebije,i autentycznosc.
                            Zobaczysz co zostanie z tej zaloby po kilku tygodniach...jak zaczna
                            sie wybory.

Byc moze tez sie sholendrzylam ,ale trudno,odrobina zdrowego
                            rozsadku nie powinna nikomu zaszkodzic.:)
                            A czytalas artykul Olgi
                            Tokarczuk w NYT? Spodobalby ci sie mysle.Pozdrawiam

• lenkaaa Re: Holandia- Polska 21.04.10, 14:22
                              Morella, ja tez Tygrysa bardzo lubie i jak pisalam, to mialam na dzieje ze sie
                              nie obrazi, bo forumowo znamu sie juz bardzo dlugo i nigdy nie chce nikogo
                              obrazac gdy pisze swoje posty :)
                              • anusjao Re: Holandia- Polska 21.04.10, 15:43
                                widze, ze wiekszosci osob nie spodobala sie moja wypowiedz! no coz,
                                ale tak jak juz ktos powiedzial, kazdy moze miec swoje zdanie i
                                wlasny sposob jego wyrazania! Moje slowa nie mialy na celu obrazenia
                                kogokolwiek. moja wypowiedz byla skierowana do kasi, ktorej slowa
                                tez nie byly za delikatne (wedlug mnie). pozdrawiam wszystkie
                                urazone osoby!!!!
                                • morella5 Re: Holandia- Polska 21.04.10, 16:31
                                  eee,to znaczy ,ze kazdy moze sie wypowiadac oprocz Kasi? Bo ty na to
                                  nie pozwalasz?Bo mysli inaczej?

Mnie na pewno nie pozdrawiasz,bo ja sie wcale nie czuje obrazona.Nie
                                  upraszczaj.Sa jeszcze inne odczucia....

Och to polskie swiete oburzenie,obrazanie,zacietrzewienie.

Anusjao,naprawde mozna inaczej ,warto,.Wszyscy jestesmy czujacymi
                                  istotami ,ktore zasluguja na wspolczucie,bo wszyscy cierpimy.Z
                                  roznych powodow.I wszyscy umieramy.Tyle ze smierc i grzebanie
                                  niektorych jest przezywane publicznie i sledzone przez wszystkie
                                  media.I komentowane w przerozny
                                  sposob.Upolityczniane .Wykorzystywane .Smutne to.
                                  A biedny Dalaj Lama nawet nie moze pojechac do Tybetu modlic sie za
                                  ofiary trzesienia,wesprzec cierpiacych .

• anusjao Re: Holandia- Polska 16.06.10, 14:08
                                    morella5 napisała:

> eee,to znaczy ,ze kazdy moze sie wypowiadac oprocz Kasi? Bo ty na
                                    to
                                    > nie pozwalasz?Bo mysli inaczej?
                                    >
                                    > Mnie na pewno nie pozdrawiasz,bo ja sie wcale nie czuje
                                    obrazona.Nie
                                    > upraszczaj.Sa jeszcze inne odczucie

- kto powiedzial, ze nie pozwalam sie Kasi wypowiadac, kazdy ma
                                    wlasne zdanie... i faktycznie wcale nie mialam zamiaru Ciebie
                                    pozdrawiac...!!!
                            • tijgertje Re: Holandia- Polska 21.04.10, 18:55
                              Morella, dzieki:) Z Lenkaaa znamy sie faktycznie kupe czasu
                              forumowego;) W niejednej forumowej "wojnie" bralam udzial i nieraz
                              mi sie za to dostalo, czy slusznie, to nie wiem, ale forum staram
                              sie traktowac z dystansem, w realu latwo mnie urazic, ale slowo
                              pisane roznie mozna interpretowac niestety, co czasem prowadzi do
                              roznych nieporozumien, czesto niezamierzonych. Zgadzam sie, ze mozna
                              powiedziec wszystko, ale od sposobu bardzo duzo zalezy. Ja nieraz
                              palne jakas glupote, nie zdajac sobie sprawy, ale staram sie wyrazac
                              wlasna opinie bez oceniania innych, mimo, ze nie zgadzam sie z ich
                              pogladami. Draznia mnie wypowiedzi, w ktorych najciezszym argumentem
                              jest obrazanie innych i w takich wypadkach potrafie byc baaardzo
                              upierdliwa, o czym zreszta lenkaaa wie i zapewne usilowala mi
                              przypomniec, ze jak nie wyhamuje i sie bede czepiac, to skonczy sie
                              wojna na wirtualne noze;)

Swoja droga odpowiedzi na zadane pytania nadal nie otrzymalam;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka