Dodaj do ulubionych

Polskie książki

25.10.10, 15:10
Kobiety, czy któraś z Was zna jakąś księgarnię internetową, która - nie dość, że ma książki w cenach NIE kosmicznych, to jeszcze wysyła za granicę?
Jestem molem książkowym, resetuję się tylko przy dobrym czytadle a holenderskiego nie opanowałam jeszcze na tyle by czytanie w tym języku sprawiało mi przyjemność...
Sprawdzam w necie ale już mi na oczy siada, a nie znalazłam żadnej księgarni, która miałaby ceny "ziemskie" i robiła wysyłki zagraniczne...
Robiłam rekonesans w szkole, w której uczę się niderlandzkiego i doopa... nosz jasna cholera - czytanie zanikło chyba w narodzie bo ludzie wielkie oczy robią gdy pytam o książki :(...
Szukałam też polskich e-booków, ale ceny zwalają z nóg... to już wolę "papierową" książkę nabyć za taką cenę i móc do toalety, czy do łóżka móc z nią pójść ;) bo czytnika e-booków nie posiadam, a laptop stacjonarny się zrobił odkąd bateria "zwariowała".
Gdyby ktoś był zainteresowany, to mam na stanie kilkanaście przeczytanych po x-razy czytadeł (niewiele to, ale zawsze coś).
Pozdrawiam

Obserwuj wątek
    • agnieszkaela Re: Polskie książki 25.10.10, 16:03
      Zdaje sie ze do nas masz kawalek, ale jakbys byla w okolicach to zapraszam do naszej biblioteki przy szkole w Oss (Nord Brabant)
      Na naszej stronie internetowej lista pozycji. (trzeba rozwianac menu Biblioteka)
      osstoja.nl/Biblioteka-Bibliotheek.php
      Dopiero zaczynamy, wiec ksiazek tez jeszcze niewiele, ale zbiory na pewno beda rosly.
      Mysle, ze wysylka tez wchodzilaby w gre jakbys byla zainteresowana.

Chetnie tez przyjmiemy ksiazki do Biblioteki.
      • corneliss Re: Polskie książki 25.10.10, 17:37
        a ta strone znacie? dzialaja na terenie Holandii, osobiscie nie korzystalam ale pare kolezanek i owszem i sa zadowolone wiec polecam:
        www.kapitanpolek.nl/
        • mamamaxia08 Corneliss 25.10.10, 19:19
          Dzięki za przypomnienie tego namiaru :). Skorzystam na pewno jak będę rozszerzać księgozbiór Maxa (z PL przywiozłam kilka pięknie wydanych bajek i wierszyków - jak dla mnie kanonu literatury dziecięcej). Ale wybór dla dorosłych marniutki tam mają, a szkoda bo wychodzi na to, że zakup tu w NL i szybszy, i tańszy niż "ściąganie" książek z PL.
          Pozdrawiam
      • mamamaxia08 Agnieszkaela 25.10.10, 19:08
        Dzięki stokrotne za tą informację! Fakt, mam jakieś 120 km do Oss ale może raz na jakiś czas uda mi się wybrać do Was :). Wtedy oprócz pożyczenia książek "wrzucę" do biblioteki te, którymi dysponuję - dostałam "kopa" żeby odzyskać te które pożyczyłam i nigdy do mnie nie wróciły. Skontaktuję się z biblioteką celem ustalenia szczegółów :).
        Pozdrawiam
    • sarahdonnel Re: Polskie książki 25.10.10, 17:37
      W Domu Polskim w Amsterdamie wpadła mi w oko wizytówka polskiej księgarni wysyłkowej, ceny chyba mają znośnawe (aż sama sprawdzałam pod kątem dziećksiążek), nie wiem, jak będziesz usatysfakcjonowana wyborem.

Polski sklep w A'damie (podjechałam dziś po soczki marchewkowe, miałam po drodze) niby ma jakieś czytadła, i co więcej, pani deklarowała sprowadzanie różnych rzeczy na zamówienie, więc może i książki by się dało.

Naprawdę Empik albo Merlin nie wysyła zagranicę w znośnych cenach?
      • mamamaxia08 Re: Polskie książki 25.10.10, 19:02
        sarahdonnel napisała:

> W Domu Polskim w Amsterdamie wpadła mi w oko wizytówka polskiej księgarni wysył
        > kowej, ceny chyba mają znośnawe (aż sama sprawdzałam pod kątem dziećksiążek), n
        > ie wiem, jak będziesz usatysfakcjonowana wyborem.
        Sarahdohnel,
        a podasz linka do tej księgarni? :) ładnie proszę <dyg>

> Polski sklep w A'damie (podjechałam dziś po soczki marchewkowe, miałam po drodz
        > e) niby ma jakieś czytadła, i co więcej, pani deklarowała sprowadzanie różnych
        > rzeczy na zamówienie, więc może i książki by się dało.
        Do Amsterdamu mam "ciut" za daleko ;).
        > Naprawdę Empik albo Merlin nie wysyła zagranicę w znośnych cenach?
        Wysyłają i owszem za granicę - tylko te ceny znośne nie są... cena książki(choć w pln to europejska)+cena za przesyłkę+cena za każdą książkę dodatkowo (6-8pln) - nie wiem jak to ująć, wychodzi że cena 1 książki robi się kosmiczna (nie mówię, że dla wszystkich ale dla mnie tak).
        Pozdrawiam
        • sarahdonnel Re: Polskie książki 25.10.10, 20:21
          Chodziło o tę podaną przez Corneliss.
          A biblioteka najbliższego uniwersytetu (nie wiem, o jakim dystansie mówię, ale może...)? Może mają slawistykę?
        • mamqa Re: Polskie książki 27.10.10, 09:57
          No niestety, to nie ceny książek sprowadzanych z Polski są zaporowe tylko cennik usług pocztowych... Ja do tej pory miałam możliwość zamawiania na adres teściów którzy pracują w Holandii ale co jakiś czas jeździli do domu w Polsce. Jechali do polski, odbierali i mi przywozili jak jechali z powrotem do pracy, lecz teściowie zdecydowali z powodu zdrowia pracować tylko do grudnia więc stanę przed podobnym dylematem jak większość... Chyba wyjdzie założyć osobną skarbonkę na książki i raz w roku w Polsce zaszaleć w księgarni ;)

Gdy mieszkałam w Niemczech zamawiałam przez tą wysyłkową księgarnię: www.polbuch.de/ , przesyłki z Niemiec do Holandii są dużo tańsze, można było by w sumie popytać czy by tak można było zamawiać i ile by kosztowała przesyłka. Jedyny minus że raz czekałam na książki dwa tygodnie zanim je sprowadzili ale lepsze to niż nic.
    • tijgertje Re: Polskie książki 25.10.10, 17:45
      Zapytaj w miejscowej bibliotece, zdaje sie , ze znajoma wlasnie w tubylczej bibliotece zamawiala polskie ksiazki, czasem trzeba poczekac, ale na pewno taniej wychodzi niz kupowanie, no chyba,z e bardzo wybredna jestes:)
      • mamamaxia08 Re: Polskie książki 25.10.10, 19:14
        Tigertje, wstyd się przyznać ale jakoś do tej pory nie trafiłam do miejscowej biblioteki. Moja słaba znajomość holenderskiego mnie zniechęciła... bo nawet zasad członkostwa i opłat nie zrozumieć nie mogłam <wstydzi się>. Nie jestem jakaś strasznie wybredna jeśli chodzi o książki teraz (szczególnie z dala od sensownego źródła) i "łykam" wszystko co mi w ręce wpadnie. Choć drzewiej ;) bywało, że za wybredną się uważać mogłam hy hy hy
        Pozdrawiam
        • majadeblij Re: Polskie książki 25.10.10, 20:37
          wlasnie, to chialam ci podpowiedzec.
          mi w naszej wiejskiej bibliotece powiedzeli, ze jak bedzie zainteresowanie, to oni z mila checia sprowadza ksiazki po polsku.
          pozdrawiam,
          maja
        • ika.alias Re: Polskie książki 25.10.10, 20:53
          Wiekszosc bibliotek ma mozliwosc sprowadzania takze ksiazek wydanych po polsku. Trzeba na nie na ogol troche poczekac i troszeczke dodatkowo zaplacic. Ale -jak dziewczyny juz mowily- jest to zawsze tansze i zajmuje mniej miejsca w domu niz gromadzenie wlasnej bibilioteki. ;)

Jestem pewna, ze pracownicy Twojej biblioteki z przyjemnoscia wszystko Tobie po angielsku wytlumacza. :) W bibiotekach na ogol nie ma kolejek, wiec jest na to dosc czasu, zwlaszcza jezeli pojdziesz gdzies w tygodniu, w srodku dnia.
    • ika.alias Re: Polskie książki 25.10.10, 21:05
      A jak czytasz po angielsku? Bo pod tym wzgledem jest naprawde dobry wybor w kazdej bibliotece.

Co do e-readerow, to rzeczywiscie sa bardzo drogie. Ale z sieci mozna sciagnac do nich naprawde prawie wszystko. A to daje duzo wiecej mozliwosci, wyboru, jest tansze i duzo bardziej dostepne niz kupowanie kazdej ksiazki... No i wtedy mozna czytac takze i w toalecie - co dla mnie takze jest podstawa. ;)
      • mamantkaa Re: Polskie książki 25.10.10, 21:53
        Mamomaxia, wpdałam tylko na chwilkę i nie mam czasu szukać, gdzie pisałaś skąd jesteś. Jeżeli do hoofddorp Ci nie daleko i jesteś mobilna, to zapraszam do siebie. Mam trochę książek, trochę tak wszyskiego - różna tematyka. Obecnie nie czytam, choć musze zacząć bo mnie ciągnie. Ale jak zaczynam coś czytać, to już tylko to w domu robię, nie śpię po nocach itp. A jednak przy trójce dzieci nie mogę sobie pozwolić na zarywanie nocy.
        Chętnie pożyczę coś spragnionej czytelniczce.
        • mamamaxia08 Re: Polskie książki 25.10.10, 22:10
          Mamoantka, mieszkam w Zuid Limburg czyli (sprawdziłam u wujka gugla) mam do Ciebie jakieś 215 km buuuuuuuu!
          Ja tylko jednego dziecia mam na stanie i też mi tylko noce zostają... a jednak muszę, no muszę się jakoś resetować...
          Pozdrawiam
          • majadeblij Re: Polskie książki 26.10.10, 21:26
            a nie mozemy sie pomiedzy soba powymieniac???
            teraz jestem poza NL ale moge sprawdzic co mam i chetnie sie podzele, bo nie mam gdzie trzymac.
            wiecie co warto kupic teraz z polskiego repertuaru?? ja sie przezucilam na czytanie po NL bo tak to podwojnie ksiazki kupowalsmy, ale lubie tez polskich autorow poczytac. tylko powoli wypadam z obiegu, - mozecie cos polecic??
            maja
            • mamamaxia08 Re: Polskie książki 26.10.10, 23:26
              majadeblij napisała:

> a nie mozemy sie pomiedzy soba powymieniac???
              Jak najbardziej - ja się piszę na wymianę! Jedyną przeszkodą do osobistego przekazania książek mogą być odległości... ale tu pomocą "chętnie służy" TNT :).

> wiecie co warto kupic teraz z polskiego repertuaru?? ja sie przezucilam na czyt
              > anie po NL bo tak to podwojnie ksiazki kupowalsmy, ale lubie tez polskich autor
              > ow poczytac. tylko powoli wypadam z obiegu, - mozecie cos polecic??
              Zazdroszczę możliwości czytania po holendersku...
              Ja też wypadam już z obiegu jeżeli chodzi o współczesnych/nowych polskich autorów... Natomiast zawsze i każdemu poleciłabym: "nieśmiertelną" Chmielewską (na samo wspomnienie zaczynam chichotać), Tokarczuk i Grocholę - wszystko, co wydały i wydadzą w przyszłości, czyli "wszystko - jak leci". A że fanką s-f i fantasy jestem, to dodałabym do spisu autorów ukochanych moich Sapkowskiego :).
              Pozdrawiam

> maja
              • tijgertje Re: Polskie książki 27.10.10, 01:42
                juhuuu! Ja wlasnie w koooncu, po roku z hakiem chyba odzyskalam swoje ksiazki Terakowskiej. Kto nie zna, polecam! Poczwarka, Ono, Tam, gdzie spadaja anioly...
                Moze juz nie najswiezsze, ale ponadczasowe, mi szczegolnie bliskie, bo pokazuja swiat z zupelnie innej perspektywy, zapraszaja do innej rzeczywistosci.
                • mamamaxia08 Re: Polskie książki 27.10.10, 09:44
                  Tak! Tak! Tak! Dla Terakowskiej - ja to mam pamięć dobrą ale krótką ;) i dlatego mogę jedną książkę po kilka razy czytać - nie tylko dlatego, że lubię wracać ale też dlatego, że zawsze "odnajduję" coś nowego...
                  • mamqa Re: Polskie książki 27.10.10, 09:59
                    Ja mam tak do wszystkich książek ;) A Poczwarkę czytałam stosunkowo niedawno więc jeszcze pamiętam ( ;) ) i również polecam. Przepłakałam nad tą książką parę wieczorów, szczególnie przedostatni rozdział poruszył mnie najbardziej... Nawet męża zachęciłam do przeczytania i miał to samo. Polecam :)
    • ella2101 Re: Lista ksiazek 29.10.10, 19:02
      Lista polskich ksiazek w holenderskiej bibliotece, nawet calkiem aktualne - niektore.
      www.nbdbiblion.nl/tools/Default.asp?leesanoniem=/nbdbiblion/BIN/13285/13808

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka