Dodaj do ulubionych

Pytanie z serii: gdzie kupic...

20.01.12, 22:55
nie wiem gdzie powinnam szukac, chce kupic filc, takie kawalki kolorowe, juz gotowe do uzycia.
Bylam w 2 znanych mi pasmanteriach, swietnie zaopatrzonych w roznej masci szycie, ale filcu nie mieli...
W CA kupowalam w dolarowcu, takim burdelu co wszystko za 1$-2$-3$ i mozna tam bylo super fajne rzeczy trafic. Ksiazeczki do kolorowania, wstazki, papiery do pakowania, sezonowe produkty na halloween czy swieta wtedy bylo tez duzo crafts dla dzieci i super fajne, zajeli si ena 2-3h i do kosza po tyg, bo juz zapomnieli a radosci co niemiara.

Teraz zaparlam sie ze musze ten filc zdobyc i oczywista uderzyal w PL na Allegro, ale przeciez tu tez gdzies musi byc, pomozcie jak si enazywaja takie sklepy z crafts, jakimis takimi rzeczami do robienie przez dzieci i niech to nie bedzie sklep typu bart smith, albo moj we wsi, gdzie cena zabawek, przyborow, polfabrykatow to jakas masakra. Pojemniek na kanpke w Efteling kupilm za 7E chyba a tu taki sam model tylko motyw inny 12, no litosci.
W tych moze bym trafila kosmetyczno-burdelarskich kurdivat????? to zbiorowisko wszystkich smieci tez, ale kupuje tam czasem cos bo maja dobre promocje i w jakims duzym moze i filc by sie trafil?
Obserwuj wątek
    • corneliss Re: Pytanie z serii: gdzie kupic... 20.01.12, 23:48
      filc formatu A4 10 kolorow bodajze kupisz za smieszne pieniadze (ok. 1E) w sklepach Action -takie wszystko i nic, powinny byc na polkach z rzeczami papierniczo-kreatywnymi (kartki, scrapkowe)
      mozesz tez popatrzec w sklepach hobbystycznych, ale tam jedno A4 bedzie cie kosztowac ponad 1E i te beda grubsze, moga tez byc wieksze formaty A3 (mozesz szukac w googlu hobbywinkel+twoje miasto), ale w Action trafisz na 100% - ja tam kupuje co chwile do dzialan plastycznych z dzieciakami :)
    • sarahdonnel Hema 21.01.12, 00:55
      Takich ustrojstw jest masa w Hemie: kolorowanki, rekodzielo, lalki papierowe do ubierana, puzzle, drewniane zabawki, mini ogrodeczki z ziolami do sadzenia. A wogole to szwarc, mydlo i powidło: całkiem dosłownie. Ma sklep internetowy.
      Tekstylny 'Wibra' czy 'Zeeman' - tez, chociaz w niektorych bywaja tylko 'markowe' disneje itp.
      Sklepy wszystko za 1 eur - bywaja, i tez sa zaopatrzone.
      Kruidvat - bywa, ale raczej w sezonie przedswiatecznym.
      Blokker - gospodarstwo domowe.
      Xenos - chińszczyzna dekoracyjna, pierdolki wszelkiej masci, drobne meble, tekstylia.
      Wieksze supermarkety (nie licz na hipermarket w ktorym spedzasz 3 godziny, chodzi o ciut wieksze Alberty) - maja sznurki, podstawowe art. pismienne, ciastka do dekorowania przez dzieci i takie tam, makaron-literki albo inne ksztalty 'z dziurka' tez czasem widuje, nadaja sie do robienia korali.
      Zabawkowe (Intertoys, Bart Smit): polecam 'kukurydze' (wyglada jak chrupki kukurydziane, tylko kolorowa), speelmais, takie duze pojemniki. Po lekkim nawilzeniu, skleja sie ze soba kawalki. Wyprobowane na bandzie 5 - 7, rewelacja, cena bardzo ok!
      Markety budowlane - bywają tam rozne cuda, czasem sezonowo. Chyba najciekawszy pod tym względem jest dekoracyjny Kwantum.

Zanim znajdziesz... zmajstruj dzieciom mase solna (2 cz. maki, 1 cz. soli, wody tyle, ile wchlonie, zeby byla jak plastelina). Kolor mozna dodac barwnikiem spozywczym (w surinamskich sklepach, czyli egzotycznych warzywniakach sa). Uszczesliwilam tak grupe zabawowa mojego dziecia (speelinloop), bawilismy sie kilka tygodni.
      • ciacho_78 Re: Hema 21.01.12, 13:56
        dzieki za rady, odwiozlam dzis starego na pociag i pierwszy raz w zyciu w sobote o 9:30 ruszylam do miasta...
        mialam taki wybor miejsc do parkowania jak nigdy w zyciu - slowo...
        Nastepnie udalam sie do ACTION, znalazlam kiedys pryzpadkiem , ale byla tylko raz i srednio dobrze pamietalam stan zaopatrzenia. Kupilam tam oczywiscie jakosc wprost proporcjonalana do ceny. Jak 90% artykulow z tego sklepu... no ale coz skorzystam z rady i poszukam hobbywinkla :)
        Blokker nie posiadal, hema, nawet nei wchodzilam, bo chcialam konkretnie filc nabyc a wnie widzilam go tam nigdy.

Moje dzieci uwielbiaja cistoline i moon dough, mam zapas na kilka misiecy. Duzo maja tych zestawow i foremek i bardzo ladnie sie nimi bawia.
        Lubia wycinac i przyklejac, kolorowac i rysowac, malowac.
        Te jakby chrupki do sklejania niestety im sie nie podobaja.
        Lubia takie brokatowe kleje. kolorowanki tym koloruja albo smi rysuja i tym potem wypelniaja.
        Maja gry planszowe i puzzle, wii i dsi i ipody, oprocz tego tony lego i little people, na razie im starcza.
        znam blokker, kurdiwat, hema, zeeman, action, maarkamer? Innych sklepow nie uwidocznilam w okolicy do ktorej umiem dojechac. Spozywcze jeno albert i C1000 ale to to samo przeciez. Jeszcze mam PLUS we wsi obok.
        W tych malych serowych, piekarniach, rybnych, warzywniakach to samo co w albercie, wiec przestalam kombinowac. zreszta jak kupie rybe w albercie i mi pachnie podejrzanie to oddaje i dostaje pieniadze i albo kupuje nowa albo mam chociaz w kieszeni serdnio 6-9 euro, tyle zwykle place za kawalek dorsza albo lososia. W tych malych zawsze jest foch i obraza, ze mam czelnosc wachac.
        BTW strasznie duzo pieniedzy wydaje na jedzenie i to jest teraz moj slaby punkt, uwazam na to co kupuje, jedzenie musi byc dobre jakosciowo, ale mimo wszystko kwota miesieczna mnie przeraza.

dzieki za rady i pozdrawaiam.
        aga
        • tijgertje Re: Hema 21.01.12, 14:11
          Ciacho, zorientuj sie gdzie w okolicy masz jakies wiekszy tygodniowy rynek. Ja mam taki w Roosendaal, kupuje tam nie tylko dobre ryby, sery i warzywa czy owoce, ale glownie tkaniny i pasmanterie. maja mnostwo roznosci do robienia kartek na przyklad, za niewielkie pieniadze i z dzieciakami mozna sporo wykorzystac. Filc zarowno A4 jak i z metra widzialam na stoiskach pasmanteryjnych.
          dziwne, ze w hemie nie znalazlas, ja widzialam kilka razy, z tym, ze nie luzem, a pakowane, na regale z duperelami tworczymi dla dzieci. Hema ma naprawde swietny wybor drobiazgow do kreatywnego zajecia dzieci. W V&D mozna czasem fajne rzeczy wypatrzec, ale cenowo drozej niz w Hemie. Sklepy hobbystyczne sa fajne i rozne cuda maja, ale niestety cenowo rowniez nieciekawie. Jakosc faktycznie duzo lepsza, ale czy do dlubania z dziecmi potrzebujesz az takiej? Poszukalabym raczej w tanszych sklepach i na rynku.
          • ciacho_78 Re: Hema 21.01.12, 18:44
            Alez wiem gdzie mam targ, nawet na nim co tydzien bywalam i rzeczywiscie jest tam jeden wielki i dlugi stragan pasmanteryjny. kupowalam tam igly i grube nici do szycia. Ja generalnie jestetm bardzo nieufna i nie kupuje tam jedzenia. Nie no, kupuje warzywa i owoce, ale tylko niektore, make zytnia na stoisku pseudo zdrowo zywnosciowym do pieczenie chleba. bo zanim znalazlam jeden chleb zytni na zakwasie dostepny jeno w piatki i jeno w jednej piekarni, wyhodowalam swoj zakwas i sama pieklam kilka miesiecy.
            Sery to obled, bo ja trawie jedynie taka najmlodsza goude miekka pachnaca smeitana a nie skarpetolem. Wiec wybor mam prosty, kupuje w AH jeden rodzaj :)
            mam tez farme tuz za rogiem prawie, taka co w soboty rozwiera podwoje sklepu i sprzedja to co przez tydzien wytworza. Nie kupuje, bo sie brzydze, kupuje tylko bio w AH z duzej proukcji, gdzie maja jakies normy czystosci. Kupuje mleko i jogurt, sietane i robie sobie sama bialy ser - twarog, bo tu nie spotkalam...
            Ryby tez tam sa, na targu ale ja naprawde jestem uprzedzona i jak patrzylam na te rybska co leza tam iles godzin, zwiedle takie, niby w ladzie z lodem te swieze, ale nie thx,.
            Kupowalam za to przepysznego wedzonego na cieplo lososia w kawalkach w grugniu w AH, nawet napisali, ze to tylko na swieta czy tylko w grudniu dostepny produkt, ale byl przedoskonaly, zapakowany i maial date przydatnosci do spozycia.
            Jest na moim targu sporo innych rzeczy pieczywo, jakies ubrania i inne rzeczy na ktore nigdy nei zwracam uwagi. bedac za pierwszym razem zapamietalam rozklad warzwniczego i pseudo zdrowozywnosciowego a na przeciwko jest pasmanteria i tylko dlatego ja znalazlam.
            reszta mnie absolutnie nie interesuje, wiec nawet nie patrze jak teraz tam jade.
            Dzieki za pomoc.

• majadeblij Re: Hema 27.01.12, 23:06
              hej ja kupuje online - zaraz ci sprawdze gdzie, a sklepach to jest siec jak ona sie nazywa..pipos czy cos takiego
              www.meervilt.nl/winkel/wolvilt/wolvilt-3-mm/
              tam kiedys cos kupowalam, ostatnio w tym sklepie www.regenboogschaap.nl/30-wolvilt?p=3 jestem bardzo zadowolona,

pozdrawiam,
              maja
              • ciacho_78 Re: Hema 28.01.12, 12:19
                dzieki Dziewczyny,

nabede droga licytacji na Allegrze te wszystki smieci, bo i tak bede z PL wysylac przesylke. Tam jednak tanio, dobrze i w ludzkim jezyku opisane...
                Siedze juz caly tydzien z chorymi dziecmi w domu i wczoraj sam sie od nich zarazilam i pochorowalam.
                Najgorzej ze cos musza robic miedzy jednym smarkiem a drugim.
                Teraz wymyslilam ze porobie z nimi takie workbooks i rozne rzeczy omawiamy, ale mnie to kosztuje od cholery czasu, bo ja sie narobie poszukam roznych potrzebnych gadzetow a oni w 3 min wycnaja przyklejaja i po akcji...
                Troche czasu potem zajmuje opowiadanie wyjasnieanie i opisywanie tego, ale jestem sama z nimi, stary wyjechany i ja chora...

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka