Dodaj do ulubionych

Pierwsza Komunia Sw. w NL

05.03.13, 14:12
Czy sa tu jakies mamy z doswiadczeniem w organizowaniu pierwszej komunii sw w Holandii? Wiecie jak to tutaj wyglada? Chyba nie obchodzi sie tak uroczyscie jak w Polsce, prawda?
Moja 8-letnia corka w tym roku ma zaplanowana komunie, sa jakies przygotowania ze strony kosciola dla rodzicow i dla dzieci osobno, wiec mysle ze bedzie fajnie. Zastanawiam sie jak zorganizowac przyjecie i nad prezentem dla corki. Czy powinnam o czyms wiedziec, o jakichs niepisanych regulach, tradycjach..? Maz Holender nie-katolik i nic nie wie w tej kwestii ;(
Obserwuj wątek
    • tijgertje Re: Pierwsza Komunia Sw. w NL 06.03.13, 09:50
      Kasper mial Komunie w ubieglym roku. Bylo z nim kiepsko, wiec wszystkie stare plany wziely w leb i skupilismy sie na tym, zeby zorganiozwac cos, co bedzie dla dziecka i dziecko bedzie w stanie to przezyc ;) Byl nawet moment, ze sadzilismy, ze niemal w ostatniej chwili trzeba bedziewszystko odwolac i przelozyc komunie na kolejny rok. Na szczescie obeszlo sie bez tak ekstremalnych posuniec :) Przgotowanie bylo bardzo fajne, choc w Polsce lepiej sie nie przyznawac jak wyglada, bo mozna uslyszec, ze taka komunia to w ogole niewazna jest ;)
      u nas z imprezami roznie, niektorzy robia w domu dla najblizszej rodziny, tort z kawa i potem jakies przegryzki, jak jest wiecej dzieci to wynajmuja jakas dmuchana poduche. inni robia w lokalu (brabancja i we wsi mamy kilka knajp z "sala" z tylu specjalnie na roznorodne imprezy. Zwykle trwa to ze 3-4 godziny. Stroje zapewne widzialas:) wiekszosc wydaje majatek na ubrania z kolekcji komunijnych, ale wygladajace jak zwykle, tylko w jasnych kolorach (niekoniecznie biale), zeby dziecko potem jeszcze moglo lato obejsc. Osobiscie weszlam, obejrzalam i uznalam, ze nie wydam 200 euro za cos, co zapewne sama dokladniej bym uszyla. mialan nawet zamiar sama cos mlodemu szyc, ale zlozylo sie tak a nie inaczej, wiec musialam jednak cos kupic. jak chcesz dziecko w bieli do Komunii wyslac, to warto przejrzec oferte sklepow sprzedajacych ubrania dla dzieci , weselnych druzbow. Maja fajne rzeczy w rozbych rpzedzialach cenowych i moze wyjsc duzo taniej. Ja kupilam mlodemu sliczny kremowy garnitur z lnu, z kamizelka, bawelniana koszula, paskiem i 2 krawatami i wyszlo mnie to 60 euro, a mlody komplementow sie nasluchal, ze taki elengncki:) Zawsze mowil, ze do komunii pojdzie w krawacie jak tata ;)
      Z prezentami na szczescie nie ma takiego szalenstwa jak w Polsce, cenowo ludzie daja mniej wiecej tak jak na urodziny, tak jak po znajomych slysze, to sie np dziadkowie z chrzestnymi i rodzicami zrzucaja na rower. Mysmy w sumie nie robili wielkiej imprezy, zaprosilismy wylacznie chrzestnych (czyli moj brat z zona i brat meza z zona i dziecmi). Pojechalismy do "naszej" restauracji na obiad, chrzestny zaraz sie zmyl, bo wstapil przejazdem z UK do Pl, z reszta wypilismy u nas jeszcze kawe, dzieci zagraly z psem w noge i po mprezie:) w sume rodzina miala wielkie pretensje, bo jak to nie zaprosic dziadkow na komunie??? Nie zalujemy decyzji w ogole, bo choc chrzestny wbrew naszym prosbom naprzywozil prezentow od ciotek (aparat fotograficzny, zegarek, zloty lancuszek z zawieszkami), to dla Kaspra nie prezenty byly wazne, a wlasnie to, co dzialo sie w kosciele. Przezywal strasznie, ale msza byla naprawde swietnie zorganizowana wlasnie dla dzieci i komunia okazala sie wyjatkowym przezyciem. Nie chcialam, zeby mlody dostal drogie prezenty chocby z tego wzgledu, ze tutaj dzieci nie dostaja takich cudow jak w Polsce. Dziewczynki czasem dostaja np bransoletke, taka za 10 euro i sie ciesza. jak dziecko dostanie rower czy deskorolke, to ohoho, jaki wielki prezent dostalo:) Tak, ze tu niestety mieszane imprezy (pol-hol) sa dosc ryzykowne, chocby przez to, ze z jednej strony dziecko dostanie drobiazgi za parenascie euro, a z drugiej cos wypasionego kilkadziesiat razy drozszego. Ja sie obawialam, ze wlasnie takie roznice moga dosc skutecznie zepsuc atmosfere i sadzac po minach szwagra z zona, gdy zobaczyli jakie prezenty Kasper dostal od nieobecnej rodziny, moje obawy byly sluszne:) I tak najwieksza frajde mlody mial z najnowszego, pojedynczego, metalowego Bakugana od chrzestnej ;)
      Sami w tym roku musimy jechac na komunie w Polsce i juz sie boje ;)
      W sumie tutaj ludzie sie tak nie spinaja jak w Polsce i mozesz zrobic dokladnie tak, jak tobie ( i dziecku) pasuje.
      • nesla Re: Pierwsza Komunia Sw. w NL 06.03.13, 23:07
        Dzieki Tijgertje za podzielenie sie doswiadczeniami, bardzo mi pomoglas, dobrze ze z humorem podchodzisz do wszystkich tych roznic.. Ty masz podobnie jak ja, mieszkasz troche na uboczu i z daleka od duzych polskich parafii i druga polowke masz tak jak ja typowo holenderaka wiec mnie rozumiesz :)
    • wrzaszczyk Re: Pierwsza Komunia Sw. w NL 06.03.13, 11:10
      My tez mamy dylemat,bo zostalismy zaproszeni do Polski na Komunie.Dziecko zazyczylo sobie pieniazki ,bo zbiera na iPada-moj maz[Holender] jest zbulwersowany ,ze dziecko samo mowi o pieniadzach i ile chc dostac.Mimo ogolnego kryzysu w Polsce jest ''zastaw ,a postaw sie''Dzieci ciesza sie nie faktem przystapienia do Pierwszej Komunii,a prezentami,bo dzien Komunii kojarzy sie dziecku z prezentami.
      W Holandii jest to duchowe przezycie dziecka przystepujacego do Komunii.Dzieci sa ubrani odswietnie,ale nie wygladaja'' jak miniaturka nowozencow''.Prezenty sa symboliczne,a jesli ktos daje pieniadze,to minimalna kwote.Przyjecie jest organizowane dla dziecka i w uroczystosci uczestnicza koledzy i kolezanki dziecka.Zycze powodzenia w organizowaniu przyjecia komunijnego.
      • tijgertje Re: Pierwsza Komunia Sw. w NL 06.03.13, 13:22
        Ja az ciekawa jestem, ile to sobie dziecko zazyczylo? Ja swojego "komunisty" nawet nie pytam, zeby nie uslyszec, ze iPada juz ma i chce nowy model ;) Maz tubylec stwierdzil, ze ani centa powyzej 50euro wydac nie moge:/ A jak sie z niego zaczelam nabijac, ze na komunie w Polsce to jeszcze wypada odpowiedni stroj dla calej rodziny kupic, to uznal, ze zwariowalam i osobiscie komus wygarnie, jak sie zorientuje, ze ktos na ubior zwraca uwage ;) W sumie to chyba tylko czeka na jakikolwiek sygnal z mojej strony, ze nie chce jechac. Najgorsze, ze jedziemy z psem i to w ogole nie do pomyslenia, zeby psa na impreze brac i jeszcze do domu wpuszczac, zamiast zamknac gdzies w garazu ;) no coz, ktos musi dbac o odpowiednie cisnienie w rodzinie ;)
        • wrzaszczyk Re: Pierwsza Komunia Sw. w NL 07.03.13, 14:22
          Dziecko nie jest zadnego z Nas chrzesniakiem.My mamy tylko byc goscmi na tej uroczystosci.
          ...dziecko powiedzialo-doslownie: biedni goscie niech mi dadza po 500zl,ale Wy nie jestescie biedni,wiec chyba dacie duzo wiecj''
          Dziecko ma stosunek rozczeniowy do wszystkich,ale tak jest wychowywane.Wartoscia nadrzedna w tej rodzinie jest pieniadz.
          Przykro kiedy ma sie takie osoby w rodzinie czy tez takich sasiadow.
      • mamantkaa Re: Pierwsza Komunia Sw. w NL 06.03.13, 14:00
        To jak dziecko podchodzi do Komunii zależy od tego jak podchodzą do tego rodzice. Gdy chodzą do kościoła tylko na pasterkę i święconkę, to nic dziwnego, że dziecko nic ciekawego w tej uroczystości, oprócz prezentów nie widzi.
        W Polsce już od kilku lat chyba wszędzie dzieci do Komunii zakładają alby, a nie miniaturowe suknie ślubne. Wszystkie wyglądają jednakowo.
        Impreza komunijna to owszem w Polsce spory koszt dla rodziców, ale ja na to patrzę inaczej, odkąd mieszkam z dala od rodziny. To wspaniała okazja, żeby zebrać najbliższą rodzinę razem i wspólnie świętować to ważne wydarzenie.
        Moja siostrzenica też w tym roku ma Komunię. Owszem jej mama wspomniała, że mała zbiera pieniądze na jeden większy prezent, ale nie spędza to im snu z powiek. Bardzo przeżywają wszelkie uroczystości związane z Komunią: święcenie różańców, łańcuszków, książeczek do nabożeństwa. Mała chodzi na wszystkie roraty, rekolekcje, drogi krzyżowe dla dzieci. Zgłasza się do czytań w kościele. Także w tym zakresie na pewno dokładniej się przygotowuje i bardziej przeżywa to ważne dla niej wydarzenie niż byłoby to możliwe w Holandii.
        • wrzaszczyk Re: Pierwsza Komunia Sw. w NL 07.03.13, 14:12
          Niestety nie wszedzie i nie we wszystkich kosciolach dzieci przystepuja do Komunii w albach.Wszystko zalezy od rodzicow.
          Wiem,ze rodzice maja rozne zdanie na temat ubioru Komunii .Ksiadz [w mojej parafii]znalazl rozwiazanie dla rodzicow.Dwie grupy i dwa terminy.Dzieci ubrane w alby i dzieci ubrane indywidualnie.
          Wspaniale,ze Twoja rodzina i Twoja siostrzenica sa przykladnymi i praktykujacymi Katolikami.
          Masz racje, ze dziecko jest wychowywane przez rodzicow i to jakie wartosci zostana przekazane dziecku,tak dziecko bedzie wartosciowalo wszystko teraz i w doroslym swoim zyciu.
      • nesla Re: Pierwsza Komunia Sw. w NL 06.03.13, 23:12
        Wrzaszczyk, polscy chrzestni mojej corki tez bytali sie co jej przywiezc jaki prezent, ale ja uprzedzilam juz ze tutaj nie daje sie takich prezentow jak w Polsce i ze dziecko sie najbardziej ucieszy jesli w ogole przyjada, o prezentach w ogole moja corka nie wie i niczego sie nie spodziewa. A sama chcialam jej kupic cos w stylu lancuszka z krzyzykiem albo cos w ten desen.. I-pady ma juz dwa, jeden w domu a drugi w szkole ;)
    • martaj7 Re: Pierwsza Komunia Sw. w NL 06.03.13, 20:48
      Agata miala w zeszlym roku, ale w parafii w Rotterdamie, wiec typowo po polsku. Impreza byla bardzo duza, ale dosc ladnie przez ksiedza zorganizowana. Mimo ze dzieci bylo sporo to kazde z nich bralo czynny udzial w jakijs czesci nabozenstwa. Agata spiewala w chorku, ale bardzo fajnie, dziecieco i z zyciem. Nie lubilam tego ksiedza, ale po komunie troche zmienila zdanie. Przed komunia Agata musiala zdac "egzamin" z bodajze calego katechizmu. Dla dzieci ty wychowanych wiekszosc z tych testow jezt zupelnie niezrozumiala, wiec wszyscy moi znajomi poslali dzieci do komunii do kosciolow holenderskich, gdze nie bylo zadnych wymagan tego typu. U nas byli dziadkowie i chrzestny (sami Polacy), ale za to na dluzszy czas, wiec wszyscy mielismy takie male wakacje. No i pogoda byla przepiekna:) Co do prezentow, to jasne bylo ze Agata wszystko ma....wiec i tak dostala kase, ktora w czesci wydala na ulubione lego techniqs. Ladne bylo to wlasnie ze niczego sie nie spodziewala...cieszyla sie z tylu gosci w domu i siebie w centrum zainteresowania.
      Za komunie zaplacilismy okolo 100 euro do kosciola (wszystke dzieci mialy alby zalatwione przez ksziedza i dziewczynki takie same wianuszki. Dodatkowo na kwiaty, organiste, fotografa itp). Po komunii spacer nad jeziorem i potem wczesny obiad w restauracji, nawet 4 miesieczna Julka dzielnie sie spisala:)
      Co do strojow, to mi wlasnie podoba sie ze do kosciola wszyscy ubrani byli odswietnie...Baaaardzo roznilismy sie od gosci Holendrow, w wyswiechtanych portkach i rozciagnietych spranych tshirtach. No tak juz mam:)
      Za 2 miesiace rocznica:)
      • nesla Re: Pierwsza Komunia Sw. w NL 06.03.13, 23:19
        Martaj, myslalam ze wy mieszkacie gdzies pod Utrechtem, cos pomieszalam bo chyba nie jezdzilabys specjalnie do rotterdamu na religie? Najwazniejsze ze wszystko bylo w milej atmosferze i wszyscy zadowoleni. Stroj niby malo wazny, ale chcialoby sie cos odswietnego, u nas nie ma specjalnych strojow, kazdy we wlasnym zakresie, ale komunia jest 14 kwietnia wiec moze byc zimno.. My placimy 35 euro wlacznie z przygotowaniem i z fotografem, bez strojow. Wyslalismy zaproszenia, zobaczymy kto potwierdzi, a kto nie, ale nie bedzie tlumow, najwazniejsze zeby rodzice chrzestni przyjechali z Pl bo nie byli juz ladnych pare lat.
    • aaola Re: Pierwsza Komunia Sw. w NL 06.03.13, 22:04
      ja jestem jeszcze przed
      w domu mam grudniowego 8latka i styczniową 5latkę Myślałam żeby poszli razem do komunii Piotr rok pozniej a Alicja wczesniej o rok(mąż rozmawiał z księdzem w Pl parafii w Bredzie i ten się zgodził) nie chodzi tu o imprezę tylko o zorganizowanie dziadków i chrzestnych z Pl
      A moze lepiej niech ida z dziecmi holenderskimi?> Tylko jak tu jest? ja mam sie gdzies zapisac czy to szkoła organizuje? Moje dzieci chodza do szkoły chrzescijańskiej ale na mojej wsi jest tez katolicka
      I w której grupie dzieci ida do komunii?
      • nesla Re: Pierwsza Komunia Sw. w NL 06.03.13, 23:24
        U nas szkoly nie organizuja komunii, zadne szkoly rowniez te katolickie. Zaproszenie na komunie dostalam z kosciola, jestesmy czlonkami parafii i komunia jest jedna laczona ze wszystkich szkol w miescie jakies 25 dzieci. Moja corka ma 8 lat jest z listopada wiec twoj synek tez zaliczalby sie na komunie w tym roku sadzac z rocznika. Jestes zapisana w parafii, dzieci byly tu chrzczone?
        • aaola Re: Pierwsza Komunia Sw. w NL 07.03.13, 09:19
          dzieci chrzciłam w Pl Mieszkamy tu niecałe 2 lata:)
          w moimmiasteczku jest chyba z 6 kosciołów ale żaden katolicki W pt jest spotkanie w szkole musze się dowiedzić albo pomyslec o Polskim kościele w Bredzie
          • tijgertje Re: Pierwsza Komunia Sw. w NL 07.03.13, 10:44
            O, na pewno jakis katolicki w tym rejonie sie znajdzie;) Aaola, w jakiej miejscowosci konkretnie mieszkasz? Jak Piotrek ma skonczone 8 lat i jest w 4. grupie, to w tym roku teoretycznie powinien isc w tubylczym kosciele do komunii, ale nie wiem, czy juz nie zaczeli przygotowan. W Polskim kosciele na ten rok juz raczej za pozno, chyba, ze za rok dopiero chcialas go poslac? w tubylczym kosciele jest troche inaczej jak w Polskim, nie ma tylko jednej mszy, tylko 3: presentatie viering, czyli publiczne przedstawienie wszystkich tegorocznych komunikantow, potem sama komunia i tuz przed albo tuz po wakacjach letnich terugkom viering, takie jakby podsumowanie. W tubylczym kosciele zwykle kolo lutego zaczynaja przygotowania do tegorocznych komunii. u nas akurat jest szkola katolicka i wiekszosc dzieci miala przygotowania tam, ale 6 dzieci chodzacych do innych szkol mialo spotkania na plebanii.
            jesli cos gadacie po tubylczemu, to dla dziecka w sumie fajnie, jak idzie z kolegami, tym bardziej, ze podejscie tubylcow jest dosc na luzie i komunia to faktycznie swieto koscielne, w ktorym najwazniejsze sa dzieci, a nie sztywne regulki ;) Z drugiej strony skoro oboje jestescie Polakami i chcecie Komunie po polsku zrobic, to chyba faktycznie lepiej wybrac polska parafie, bo dla rodziny tubylcze zarowno przygotowania jak i sama msza moze sie okazac szokiem nie do przelkniecia ;) mysmy nie mieli dylematu, bo mlody nie gada po Polsku. jak byl maly i chcialam go do polskiej szkoly zapisac (jak jeszcze po polskiemu cos tam nawijal i mnostwo rozumial), to sie okazalo, ze przyjmuja dopiero od 6 lat i wtedy to juz niestety zdecydowanie za pozno bylo, a zmuszanie dziecka do wkuwania na pamiec modlitw, przykazan i wszystkiego, czego do komunii wymagaja w jezyku, ktorego w zasadzie nie uzywa w ogole mija sie z celem.W tubylczym kosciele kasper dostawal jakies tam zadania do domu, ktore trzeba bylo wspolnie zrobic, ale w zasadzie chodzilo o to, zeby rodzic bykl przy dziecku, bo poziom byl taki, ze dziecko w zasadzie samo moglo wszystko przeczytac i zrobic, wszystk bardzo zrozumialym jezykiem i w ciekawy sposob.
            • aaola Re: Pierwsza Komunia Sw. w NL 07.03.13, 12:34
              mieszkam w Klundert:)
              Piotrek razi sobie bardzo dobrze z mową tubylczą
              on ma 8 lat ale jest w grupie 3 (jest z grudnia, jest niski więc niech bedzię ze rok do tyłu-mnie nie przeszkadza)
              • tijgertje Re: Pierwsza Komunia Sw. w NL 07.03.13, 16:37
                Ha, macie nie tylko rzymsko-katolicka parafie, ale wyglada na to, ze dziala sobie calkiem nie najgorzej :) 18 marca jest msza prezentacyjna tegorocznych dzieci, moze sie wybierzecie, zobaczyc, co i jak. do komunii ida dzieci z 4 grupy i wyglada na to, ze tlumow nie ma. Tu masz info:
                www.immanuel-parochie.eu/klundert/
                W zakladce jest info o komunii, a na tej pierwszej stronie z Klundert zjedz na dol, jest kontakt dla nowych parafian, jak sie chcecie do parafii zapisac. zieci do komunii mozesz zazwyczaj zglosic wczesniej, zanim rozpoaczna przygotowania, ktos sie powinien skontaktowac. nie sadze, zeby przy takich tlumach o kims zapomnieli ;)
                • aaola Re: Pierwsza Komunia Sw. w NL 07.03.13, 20:10
                  jak zwykle wielkie dzięki:)
                  muszę z mężem porozmawiać bo on coś ostatnio mówił że lepiej w do polskiej parafii W sumie to z naszej czwórki ja najgorzej gadam po hol ale i tak komunie byłaby za rok więc może się rozkręcę(dzielnie sie uczę 3x w tyg po 1h przez skype:))
                  a mam takie pytanie z serii dziwnych:P jak wygląda masz po hol? pewnie tak jak po polsku tylko mówią po swojemu..........tak tylko pytam:P
                  musze zacząc jezdzic z nimi do koscioła a do Bredy na 9.........w niedziele tak wczesnie..........ehhhhh
                  • mad_die Re: Pierwsza Komunia Sw. w NL 09.03.13, 16:50
                    Jak Ci się nie chce na 9 do Bredy, to pojedź na 16.30 do Oss:
                    www.faustyna.nl/porzadek-mszy-sw/
                    • tijgertje Re: Pierwsza Komunia Sw. w NL 09.03.13, 19:26
                      Ta, Oss to w koncu ledwie rzut kamieniem ;)
                      • mad_die Re: Pierwsza Komunia Sw. w NL 09.03.13, 21:32
                        Jak ktoś lubi pospać w niedzielę, to tak, rzut beretem :P
      • lenkaaa Re: Pierwsza Komunia Sw. w NL 07.03.13, 10:16
        aaola napisała:
        Tylko jak tu jest? ja mam sie gdzies zapisac czy to szkoła organizuje? Moje dzieci chodza do szkoły chrzescijańskiej ale na mojej wsi jest tez katolicka I w której grupie dzieci ida do komunii?

Pewnie w kazdym rejonie Holandii jest inaczej. Moja corka chodzi do szkoly katolicko-protestanckiej. Co roku o przygotowaniach do pierwszej komunii sa informacje w gazetce szkolnej. Nie mam pojecia jak to praktycznie wyglada w wersji tubylczej, ale zdziwilo mnie, ze w dzieci przystepujace w tym roku sa z grupy 4 i 5 (dwa rozne roczniki na raz).
        Musisz sie poprostu zapytac w swojej szkole czy cos organizuja, a jak nie, to w ktorej parafii.
        • tijgertje Re: Pierwsza Komunia Sw. w NL 07.03.13, 10:46
          lenkaaa napisała:
          Nie mam pojecia jak to praktycznie wyglada w wersji tub
          > ylczej, ale zdziwilo mnie, ze w dzieci przystepujace w tym roku sa z grupy 4 i
          > 5 (dwa rozne roczniki na raz).

bardzo mozliwe, jesli chetnych dzieci jest malutko. w ubieglym roku kuzyn mlodego mial bierzmowanie, dosc duze miasto, a z 2 rocznikow zebralo sie raptem kilkanascie dzieci (+ 2 doroslych panow).
          • lenkaaa Re: Pierwsza Komunia Sw. w NL 07.03.13, 14:18
            Tygrys, rzeczywiscie jest bardzo malo dzieci (mniej niz 10 z tych dwoch grup)
            • aaola restauracja okolice Bredy Roosendaal ? 08.03.13, 23:13

czy może cie polecic jaką restaurację? Dla ok 20 osób (obiad po komunii)
              dzięki
              • tijgertje Re: restauracja okolice Bredy Roosendaal ? 09.03.13, 08:48
                ale ta restauracja to chyba na za rok? I wiesz juz gdzie jednak bedzie ta komunia? Bo chyba szkoda gosci po kilkadziesiat kilometrow ciagac? no i czy restauracja do tego czasu bedzie istniec? ;)
                W Roosendaal jest pare fajnych miejsc, ale jak zalezy ci na obiedzie w porze lunchu to moze byc ciezko. Osobiscie bardzo polecam restauracje japonska Osaka, bliziutko parkingu pod nowym rynkiem, zarcie doskonalej jakosci i w porownaniu z tym co serwuja w innych miejscach bardzo tanie (bufet, ile zmiescisz bez napoi za niecale 16€, dzieci do 1,40cm tylko 8€, plyta, duuuzo lepsza jakosc miesa i ryb juz od niecalych 20€). Jest tylko jeden problem, wiekszosc restauracji otwieraja dopiero w okolicach 16.00- 17.00. W Osaka maja pokoj dla dzieci, wiec sie malolaty nie nudza, ale to fajne miejsce na wieczorne, dluuugie posiadowki, zwlaszcza przy plycie. W Klundert nie ma nic godnego uwagi? Trudno wyczuc, bo dla 20 osob to spokojnie mozesz sie juz umowic na robiony dla was bufet z wybranymi daniami. U nas w okolicy jest fajne miejsce, ale drogo i coraz drozej:( Sprobuje meza podpytac, jada lunche z klientami w roznych dziwnyc miejscach :)
                • aaola Re: restauracja okolice Bredy Roosendaal ? 09.03.13, 11:42
                  no wiem że trochę wczesnie pytam ale to tak z ciekawości:)
                  komunie zrobimy na 99% w polskiej parafii w Bredzie Goście i tak muszą dojechać od nas(Klundert) i z Roosendaal więc myślę ze najlepiej jak było by to w Bredzie od razu po kościele W Klundert tez jest jakas restauracja hymmmmmmmm Musze popytać
                  ale jakbyć coś słyszała to też mi napisz
                  dzięki
                  • tijgertje Re: restauracja okolice Bredy Roosendaal ? 09.03.13, 12:14
                    Meza pytalam, mowi, ze na impreze to w Bredzie tuz przy autostradzie van der Valk:
                    www.hotelprinceville.nl/nl/zalen/feesten__partijen/feest
                    Twierdzi, ze jedzenie pyszne, ale zawsze duzy ruch maja, wiec jak znasz date, to od razu trzeba rezerwowac.
                    Drugie miejsce, ktore mu do glowy przyszlo to hotel/restauracja w Zevenbergen:
                    www.7bergschehoeve.nl/
                    Jak chcesz mniej wystawna impreze, to lokalnie w knajpkach mozna pytac, ale on mowi, ze w klundert niczego sensownego nie kojarzy, a duze restauracje maja wieksze mozliwosci i sa "pewniejsze". Nie wiem, my mamy "nasza" knajpke w Schijf, Kasper zna caly personel, od nas rzut beretem i jak cos, to tam cos ugadujemy, na szczescie sporadycznie, bo ceny maja ostatnio zabojcze.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka