Dodaj do ulubionych

Zycie w Holandii, Belgii

13.12.05, 18:46
Pytam co prawda o zycie w Belgii a tutaj sa dziewczyny z Holandii ale nie
wiem gdzie pytac a Wy chyba jestescie najlepiej zorientowane. Moj maz a ja z
nim (chyba) wyjezdza w styczniu do Belgii na roczny kontrakt na Uczelni.
Dostanie wynagrodzenie 1822 Euro/miesiecznie. Stad moje pytanie czy z tego da
sie tam wyzyc gdybysmy chcieli jechac razem tzn. moj maz ja i dziecko?
Napiszcie jakie drogie jest zycie u Was bo mysle ze w Belgii podobnie.
Pozdrawiam
Iwona
Obserwuj wątek
    • saraanna Re: Zycie w Holandii, Belgii 13.12.05, 19:31
      Moze wiecej odpowiedzi otrzymasz na forum belgijskim,podaje linka -
      forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=10432
    • nesla Re: Zycie w Holandii, Belgii 13.12.05, 21:32
      czy to sa zarobki brutto czy netto? jak brutto to cienko jak netto to da sie
      przezyc, ale porownuje na warunki holenderskie, nie wiem jakie sa ceny np
      wynajmu mieszkan w Belgii..
      • iwo75 Re: Zycie w Holandii, Belgii 13.12.05, 21:49
        Dzieki. To jest juz pensja netto.
    • tere_tere Re: Zycie w Holandii, Belgii 13.12.05, 21:43
      nie zapomnij tez sprawdzic co proponuja wam "extra": kto placi za ubezpieczenie,
      emeryture, wynajem mieszkania... sama pensja to malo, zeby ocenic ]atrakcyjnosc
      propozycji.
      • nesla Re: Zycie w Holandii, Belgii 13.12.05, 22:00
        tere ma racje, ale jesli to zarobki netto i macie jedno dziecko to da sie
        przezyc, bez szalenstw ale da sie
        • zuzka71 Re: Zycie w Holandii, Belgii 14.12.05, 16:54
          w moim odczuciu raczej najwiecej zalezec bedzie od kosztu wynajmu mieszkania.
          jak bedzie to gdzies do 800 euro/m-c to dacie rade. poczytaj watek tijgertje o
          wydatkach moze cos ci to pomoze. pozdrowki.zuz
          • beba3 Re: Zycie w Holandii, Belgii 16.12.05, 00:46
            W Holandii, da sie. Nawet jak macie dwoje dzieci. Moj maz tez na
            Uniwersyteckiej pensyjce.... Ale sa i slabsze, ciensze chwile.
            W Holandii po polrocznym pobycie przysluguje Ci prawo pobierania bezrobotnego.
            Pamietaj, ze jest tez cos takiego jak "rodzinne" czy tez jak wolisz 'dodatek na
            dziecko". Madrze robisz, ze juz teraz zbierasz iformacje. Popytaj na Forum
            belgijskim. Tam uzyskasz bardziej konkretne rady.
            No i po przyjezdzie podpytajcie nowych znajomych. Uczelnia ma tez cos takiego
            jak doradztwo ale oni czest niestety nie lapia co sie dzieje i trzeba samemu
            pytac, dzwonic itp.
            Powodzenia i milego pobytu!
            • tijgertje Re: Zycie w Holandii, Belgii 16.12.05, 10:59
              Beba, z tym bezrobotnym to nie tak prosto... Ja jestem w Holandii oficjalnie jako nie au-pair blisko 5 lat i mi nie przysluguje. Zalezy od tego, czy sie wczesniej pracowalo i niestety od zarobku meza. Jezeli dostaje wiecej niz minimalna place, to na zasilek raczej nie ma co liczyc:-(
              • beba3 Re: Zycie w Holandii, Belgii 16.12.05, 11:18
                Nie pracowalam wczesniej w Holandii a w Polsce jak najbardziej ale nie musialam
                tego udowadniac.
                Co do zarobkow meza to nie sa to kokosy jak niektorzy sadza i ja sie
                kwalfikuje. Mi tam obojetnie czy placa czy nie bezrobotne grunt zeby w kieszeni
                bylo. Ciesz sie ze maz ma dobrze platana prace i kichaj na ta kaske z Urzedu...
                Swoja droga zastanawiam sie kiedy u nas nastapi jakis przelom finansowy....
                • nesla Re: Zycie w Holandii, Belgii 16.12.05, 16:26
                  jesli sie nie pracowalo w Holandii to zadne bezrobocie nie przysluguje, moze
                  ewentualnie przyslugiwac bijstaand, ale tylko wtedy gdy dochody partnera nie
                  przekraczaja jakiejs tam smiesznie niskiej kwoty (chyba cos niewiele ponad 1000
                  Euro) wiec wg mnie Tijgertje ma racje, jak wiesz cos wiecej beba to napisz, bo
                  albo ty albo ja jestesmy w bledzie :-)
                  • beba3 Re: Zycie w Holandii, Belgii 16.12.05, 20:38
                    No to sie zapytalam meza.... ;-D W poniedzialaek w pracy sprawdzi jak to sie
                    nazywa. _Ja_ mysalam, ze to bezrobotne, kolezanki nazywaly to 'wacikowe'. Ja
                    tej kwoty nie przeznaczalam na waciki do twarzy, kosmetyki itp wiec raczej
                    przyswoilam sobie okreslenie bezrobotne... Moze nieslusznie. Nawet nie bede
                    protestowac bo od 'papierow' w Holandii jest maz. ;-)
                    • natalya20 Re: Zycie w Holandii, Belgii 19.12.05, 14:29
                      to chodzi chyba o taki dodatek na niepracujaca zone...cos takiego mi sie obilo
                      o uszy
                      • nesla Re: Zycie w Holandii, Belgii 19.12.05, 14:48
                        nie wiem jak to sie nazywa, ale to cos w rodzaju zwrotu podatku dla partnera
                        pracujacego na partnera niepracujacego, chyba cos okolo 150 euro miesiecznie, o
                        ile mowimy o tej samej rzeczy
                        • beba3 Re: Zycie w Holandii, Belgii 20.12.05, 02:01
                          Bingo Nesla!
                          Tylko nie wiem czy kwota wlasciwa...? ;-D
                          • nesla Re: Zycie w Holandii, Belgii 20.12.05, 12:19
                            no wiesz beba, kwota ta w porownaniu do zasilku dla bezrobotnych jest, ze tak
                            powiem znikoma, wiec nie wiem czy o to samo ci chodzilo, sprawdz jakbys mogla
                            • beba3 Re: Zycie w Holandii, Belgii 20.12.05, 23:11
                              Jednk o to. Zle to nazywalam. To nie jest zasilek dla bezrobotnych.
                              Kwota bedzie jeszcze mniejsza. Nie prosilismy w tym roku o wyplate co miesiac
                              tylko chcielismy po roku cala sume. Maz zlozyl juz papierzyska i prawdopodobnie
                              dostaniemy kaske w styczniu. Maz liczy na jakies 800 euro.
                              Zobaczymy. Jesli to mialobyc 150 na miesiac to bym sie ucieszyla. :-D
                              • kasia191273 Re: Zycie w Holandii, Belgii 21.12.05, 19:13
                                Dziewczyny, napiszcie co wiecie nt. tego bijstand. Komu toto przysluguje?
                                Wprawdzie to odbiega od glownego tematu, ale mnie zaciekawilo. U nas pracuje
                                tylko TZ, zarabia malo. Ja studiuje dziennie, dofinansowania studiow tez nie
                                mam, bo jestem za stara, zadnej OV- kaart itp. tez nie. Dodam, ze oboje
                                jestesmy Polakami. Czy nam cos przysluguje?
                                • diuna22 Re: Zycie w Holandii, Belgii 21.12.05, 19:36
                                  To ja tez prosze napiszcie cos wiecej komu i kiedy sie nalezy i gdzie isc po
                                  druki i jakie - po holendersku nazwe jezeli pamietacie (moze i ja moge sie o to
                                  cus ubiegac?) Hmmm...
                                  • nesla Re: Zycie w Holandii, Belgii 21.12.05, 19:42
                                    o ile mi wiadomo to bijstaand przysluguje wtedy gdy zarabiajacy partner ma
                                    pensje cos w okolicach 1000 Euro, ale nie znam szczegolow, gdzies mi sie obilo
                                    o uszy, trzeba sie dowiadywac w UWV albo na stronie www.postbus51.nl
                                    • go.ga Re: Zycie w Holandii, Belgii 21.12.05, 19:55
                                      A paszport polski wciaz masz? Postaraj sie o "becikowe" wstecz :-)
                                      • mona812 Re: do go.ga 22.12.05, 09:56
                                        Wspomnialas o becikowym , masz moze jakies informacje bo ja niestety
                                        przeoczylam jak to sie skonczylo .
                                • go.ga Re: Zycie w Holandii, Belgii 21.12.05, 19:50
                                  kasia191273 napisała:

> Dziewczyny, napiszcie co wiecie nt. tego bijstand. Komu toto przysluguje?
                                  > Wprawdzie to odbiega od glownego tematu, ale mnie zaciekawilo. U nas pracuje
                                  > tylko TZ, zarabia malo. Ja studiuje dziennie, dofinansowania studiow tez nie
                                  > mam, bo jestem za stara, zadnej OV- kaart itp. tez nie. Dodam, ze oboje
                                  > jestesmy Polakami. Czy nam cos przysluguje?

Obawiam sie, ze bijstand. Osobom studiujacym bijstand nie przysluguje nigdy,
                                  nie zaleznie do tego czy maja studiefinaciering czy nie. Jesli ktos dostaje
                                  bijstand to musi byc "beschikbaar voor de arbeidsmarkt". W praktyce szukac
                                  pracy oraz zaakcetowac kazda, jak mu zostnie zaoferowana, inaczej prawo do
                                  bijstand przepada. Student z definicji sie nie kwalifikuje. Nie wiem, ile
                                  zarabia Twoj partner, ale aby dostac bijstand musi zarabiac mniez niz bodajze
                                  1000euro, co jesli pracuje na caly oficjalnie na caly etat, jest malo
                                  prawdopodobne. Jesli nie pracuje na caly etat, moze zostac przymuszony, aby
                                  takiej pracy szukac. Gdybys nie studiowala, mielibyscie moze sznase na bijstand
                                  jako para, ale wtedy oboje musielibyscie byc gotowi do podjecia jakiejkolwiek
                                  pracy w kazdym momencie, rowniez Ty.
                                  Poza tym, zeby dostac bijstand nie mozna rowniez za duzo miec oszczednosci.
                                  Sprawdzany jest stan konta, samochod, trzeba zadeklarowac bizuterie, i w
                                  pierwszej kolejnosci nalezy sie tych rzeczy pozbyc. Jest jakas granica na
                                  oszczednosci, cos tam mozna sobie zostawic. Przegladane sa wyciagi z konta
                                  bankowego, sprawdzane ubezpieczenie zdrowotne (urzednik z gminy moze uznac, ze
                                  np. ubezpieczenie na dentyste to zbytek i zasugerowac zreyznowanie z niego).
                                  • go.ga Poprawka 21.12.05, 19:51
                                    Mialo byc: "Obawiam sie, ze bijstand Wam nie przysluguje"
                                  • go.ga Dodam jeszcze 21.12.05, 19:53
                                    Ze bijstand to naprawde pomoc dla osob, ktore sa na dnie. Choc sa cale
                                    pokolenia, ktore traktuja to jako sposob na zycie.
                                • saraanna Re: Zycie w Holandii, Belgii 21.12.05, 19:57
                                  Podaje ci linki -
                                  home.szw.nl/navigatie/rubriek/dsp_rubriek.cfm?rubriek_id=4&subrubriek_id=401
                                  www.kennisring.nl/smartsite.dws?id=22817
                                  Z tego co wyczytalam, to jezeli wasze dochody sa ponizej minimum ustawowego to
                                  macie prawo do bijstand uitkering,musicie tylko legalnie mieszkac w Holandii.
                                  Z tego co wiem to minimum brutto na dzien wynosi 58.74 euro ,ale najlepiej isc
                                  do Sociale Dienst i tam sie dowiedziec.
                  • go.ga Re: Zycie w Holandii, Belgii 21.12.05, 19:58
                    Bezrobocie przysluguje tylko jesli pracowalo w Holandii. Wysokosc zalezy od
                    tego, jak dlugo sie pracowalo: mniej niz 4 lata jest jakas kwota standardowa,
                    powyzej 4 lat 70% pensji. Jest tez jakis minimalny okres pracy, od ktorego ono
                    w ogole przysluguje, ale nie pamietam, ile on wynosi.
                    • saraanna Re: Zycie w Holandii, Belgii 21.12.05, 20:09
                      Wszystko o WW- uitkeringu (bezrobociu) jest tutaj:
                      home.szw.nl/navigatie/rubriek/dsp_rubriek.cfm?rubriek_id=4&subrubriek_id=403
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka