asiekok 07.10.06, 09:48 Dziewczyny, pytalam sie juz na ciaza i porod, ale tam to moze byc troche inaczej. A tutaj, z jakich butelek korzystacie/korzystalyscie, ktore sa dobre, ktore zupelnie do niczego i dlaczego?? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
asiekok Re: Jakie butelki do karmienia? 07.10.06, 09:49 A i jeszcze zapomnialabym. Mam zamiar karmic jakis czas piersia, ale i tak butelki trzeba kupic. W takim razie ile potrzebuje? I co jeszcze przy karmieniu piersia warto miec w domu? Odpowiedz Link
nesla Re: Jakie butelki do karmienia? 07.10.06, 10:07 Butelki Avent, najpierw male ze smoczkiem z jedna dziurka, potem wieksze butelki ze smoczkami z dwoma i czterema dziurkami. Odciagacz pokarmu (Avent), podgrzewacz (Avent) i ewentualnie sterylizator. Odpowiedz Link
asiekok Re: Jakie butelki do karmienia? 07.10.06, 10:36 Odciagacz mam, innej firmy, sterylizator tez mam, taki do magnetronu. A podgrzewacz sie przydaje? Magnetron nie starczy? :) Odpowiedz Link
corneliss Re: Jakie butelki do karmienia? 07.10.06, 12:00 podgrzewacz zawsze mozesz wlaczyc gdzies przy lozku ;) my korzystamy z butelek Avent (2x 125 ml i 2x 260 ml) smoczki maly ma z 1 dziurka, i 2 dziurkami i ten lubi najbardziej do mleka, 3 to za duzo i sie krzywil poza tym mamy smoczek 3-przeplywowy do kaszki (szparka zamiast dziurek) i tu tez mlody je na dwojce (w smoczkach trojprzeplywowych szybkosc przeplywu ustawia sie kierujac numerek na smoczku (1,2,3) w kierunku noska dziecka zupelnie mi sie nie sprawdzila butelka Dodie kupiona w Etosie a raczej smoczek od niej, Cypisek sie krztusil, choc butelka OK, bo ma 150 ml poszukuje odpowiedniego smoczka, ale nie wiem czy znajde... Odpowiedz Link
monikat4 Re: Jakie butelki do karmienia? 07.10.06, 12:36 Polecam butelki Avent,nada ich uzywamy. Odpowiedz Link
nesla Re: Jakie butelki do karmienia? 07.10.06, 15:58 W magnetronie nie mozna podgrzewac odciagnietego mleka matki(!) Nie wiem jaki masz plan karmienia i czy planujesz powrot do pracy, ale jesli masz zamiar karmic piersia i butelka to dobrze jest podawac raz dziennie mleko matki z butelki, mozesz je podgrzewac w goracej wodzie na ogniu, ale wygodniej jest w podgrzewaczu, byle nie w magnetronie bo wtedy traci wszystkie wlasciwosci. Odpowiedz Link
tere_tere Re: Jakie butelki do karmienia? 07.10.06, 19:54 ja generalnie tez za aventem. ale... moje dzieciaki nie umialy zaczynac pic z aventu, oboje zaczynali na waskich smoczkach (difrax). jak juz zalapaly co to jest, to przerzucilam sie na avent i jest teraz o.k. szczegolnie te "dziubki" znakomite, mozna szybo zrezygnowac ze smoczka w butelce. Odpowiedz Link
anitax Re: Jakie butelki do karmienia? 07.10.06, 20:21 Tez uzywamy butelki firmy Avent. Jak Lisa miala kolki kupilismy specjalna butelke Dr. Brown's. Odpowiedz Link
mijaczek Re: Jakie butelki do karmienia? 07.10.06, 23:57 Nie wiem czy sa w Holandii, ale do dzisiaj uzywam butelek Dr Brown's i smoczkow NUK do tychze butelek. Specjalne antykolkowe butelki. Emka nie miala nigdy kolki. teraz ma ponad rok i nadal na noc pijemy mleczko z butelki Dr Brown's. POLECAM!!! Odpowiedz Link
tijgertje Re: Jakie butelki do karmienia? 08.10.06, 17:38 JA uzywalam avent. Wiesz co , tak z doswiadczenia ci powiem, ze z karmieniem piersia to nie zawsze latwo idzie na poczatku, ale trzeba sie zawziasc, potem to bajka. Butelki teraz mozesz kupic w kzdym supermarkecie niemal, wiec osobiscie odradzalabym ci kupowanie ich przed porodem. Po pierwsze dlatego, ze moze wcale ich potrzebowac nie bedziesz. po drugie dlatego, ze majac w domu butelke znacznie latwiej sie poddac, a po trzecie dlatego, ze nawet jesli maluch musiaby byc dokarmiany, to w pierwszych tygodniach lepsza jest lyzeczka albo strzykawka, raz podana butelka moze na zwawsze przekreslic karmienie piersia. Niestety:-( No, ale nawet jezeli zdecydujesz sie na wylaczne karmienie butelka to jest to tylko i wylacznie twoja sprawa. Odpowiedz Link
nesla Re: Jakie butelki do karmienia? 08.10.06, 19:00 W swietle tego co napisala Tijgertje chcialam jeszcze dodac do tego co sama napisalam o podawaniu z butelki odciagnietego mleka matki - zaczac nie nalezy wczesniej niz w 6 tygodniu zycia, bo dziecie faktycznie woli butelke (latwiej sie ssie) ale tez lepiej nie duzo pozniej, bo podobno wtedy nie chca butelki. Odpowiedz Link
andevi Avent gora!! 08.10.06, 22:30 Ja tez uzywam butelek, podgrzewacza, laktatora i sterylizatora firmy Avent. Moj maly zaraz po porodzie musial zostac 10 dni w szpitalu, mial zapalenie pluc.Pierwszy pokarm, jaki dostal, to kroplowka:( Potem tez od razu dali mu butelke, bylam wsciekla! Nie popierali karmienia piersia, mialam zreszta malo pokarmu, za kazdym odciagnieciem bylo tylko 5-10ml, ale i tak odciagalam, choc brodawki bolaly.W szpitalu maja elektryczne laktatory Madela.Gdy w domu przestawilam sie na Avent, poczulam ogromna ulge: ten laktator jest reczny, sama sobie regulujesz tempo odciagania i sile ssania.A odciagac, zwlaszcza na poczatku trzeba, zeby pobudzic laktacje.Na trzecia dobe mialam juz 50 ml:)) Co sie przydaje, gdy karmisz piersia(z wlasnego doswiadczenia): laktator + male buteleczki, do 100ml, do zamrazania pokarmu + podgrzewacz(nie wolno grzac mleka w mikrofali) + butelka mala ze smoczkiem, druga na koperek czy do przepajania + sterylizator + kompresy na brodawki(piersi lubia cieknac w najmniej spodziewanym momencie! Te z Etosu sprawdzaja mi sie swietnie, inne zostawiaja klaczki waty na brodawce) + herbatki laktacyjne, np z anyzku.Moze byc tez zwyczajna czarna z mlekiem + sporo pieluszek tetrowych, by podkladac malemu pod brode, gdy ulewa + sliniaczki wkladane przez glowe + poducha w ksztalcie litery c.Kladziesz to na kolanach wokol brzucha, a na tym dziecko.Swietna sprawa, latwo przystawic dziecko do piersi,kregoslup nie boli, a potem, jak juz sie nauczysz, to taka poducha jest super na drzemke. + wygodny fotel lub krzeslo, koniecznie z podporka na nogi(maly stoleczek, kuferek, pufka?), najlepiej z obiciem, ktore latwo sie zmywa.Moj maly juz wielokrotnie zalatwil kanape w salonie, ulewajac:)) + jakis cichy, intymny kacik, z lampka, malym stoliczkiem, gdzie bedziesz miala cos do picia i przegryzienia.W czasie karmienia nagle dopadalo mnie pragnienie i glod, a maly potrafil i godzine wisiec na piersi:)) To tyle, co mi sie przypomnialo, a o czym poprzedniczki nie pisaly.Pozdrawiam! Odpowiedz Link
tijgertje Re: Avent gora!! 09.10.06, 13:15 Andevi, asiekok pytala o butelki, wiec tylko o butelkach bylo:-))) Chcialam tylko sprostowac to co napisalas. Na poczatku wcale nie trzeba odciagac pokarmu, zeby miec mleko, wystarczy czeste przystawianie dziecka, ktore pobudza laktacje znacznie lepiej niz najlepszy laktator. Osobiscie nie uzywalam podgrzewacza, mialam plastikowy wysoki i dosc waski pojemnik, nalewalam do niego wrzatku, wstawialam butelke, kilka razy wystarczylo wstrzasnac i gotowe. Dziecka karmionego piersia NIE POWINNO sie dopajac, ani woda, ani glukoza, ani koperkiem. Koperek moze pic mama, kazdy plyn podany dziecku wplywa na zmniejszenie laktacji- o taka ilosc mleka dziecko wypije mniej, dla piersi jest to sygnal, ze o tyle trzeba zmniejszyc produkcje. Szczerze odradzam. Odpowiedz Link
beba3 Re: Avent gora!! 09.10.06, 13:26 Coz, ja tez jestem za nie dopajaniem dzicka woda. Nawet podczas upalow wystarczy czesciej podawac piers a mleczko jest bardziej rozcieczone na poczatku i na koncu karmienia. To tak na marginesie. I u nas tez byl Avent i najlepiej sie spisywal. Inne butelki okazjonalnie i nic szczegolnego... Laktator tej samej firmy. ;-) Odpowiedz Link
beba3 Re: Avent gora!! 09.10.06, 13:30 Oczywiscie nie dopaja sie dziecka karmionego piersia, te karmione mieszanka jednak tak! Moze nie precyzyjnie napisalam. ;-D A andevi dziecko karmili na poczatku mieszanka wiec zapewne gdzies pomiedzy przejsciem z mieszani na cyca dopajala tez woda? Karmisz juz w 100% pierisa czy 'mieszasz' mleczko? Ciezko jest karmic piersia kiedy zacznie sie karmienie proszkowym ale da sie to zrobic! Odpowiedz Link
andevi Re: Avent gora!! 09.10.06, 22:57 Karmie tylko i wylacznie piersia, ale wrocilam juz do pracy, wiec sa dni, kiedy maly dostaje moje mleko z butelki, odciagniete wczesniej.Ma straszne kolki, przy przepuklinie pepkowej to ponoc czesta zmora, wiec daje mu koperek, pare lyczkow, gdy sie napina i nie moze zrobic kupki.Wczesniej podawalam lyzeczka, ale ze smoczka latwiej.Nie slodze, nie podaje wody, malemu smakuje taki koperek, lyknie dwa,trzy lyczki i tyle.A potem latwo sie wyproznia. To tak dla wyjasnienia:)) Ale to prawda, ze od samego poczatku dokarmiali mi dziecko mieszanka, robil zielone kupy, a ja nie mialam na to wplywu.Moj maz wyklocil sie z pielegniarka, by dziecko dostawalo jednak odciagniety pokarm matki.Potem ta pielegniarke zdjeli z oddzialu:)), a inne nie robily problemu z karmieniem piersia. Odpowiedz Link
schinella Re: Jakie butelki do karmienia? 16.10.06, 10:51 Widze, ze kroluje Avent, a ja zastanawiam sie nad Dr Brown'sem, bo podobno nie ma przy nich kolek. www.handi-craft.com/index.shtm Pytanie - polecacie reczny czy automatyczny odciagacz pokarmu? Schinella Odpowiedz Link
tijgertje Re: Jakie butelki do karmienia? 16.10.06, 12:56 Zalezy, jak czesto go bedziesz uzywac. Ja na poczatku musialam karmic mlodego tylko odciaganym mlekiem, wtedy pozyczylam w thuiszorg elektryczna Medele z dwoma koncowkami i regulacja sily "dojenia". Jak krowa sie czulam, ale nie bylo wyjscia. Potem, jak mlody jednak zdecydowal sie na piers, to sporadycznie odciagalam recznym Avent np jeden posilek na moje sobotnie zakupy, gdy dziecko zostawalo z tata. Odpowiedz Link
andevi Re: laktator 16.10.06, 23:05 Ja mam doswiadczenie z elektryczna Medela i recznym Avent.Zdecydowanie opowiadam sie za recznym, zwlaszcza jesli masz wrazliwe brodawki.Przy elektrycznym pekaly mi, a jest to bardzo bolesne. Odpowiedz Link
schinella Re: laktator 17.10.06, 10:45 Wielkie dzieki za odpowiedz! Planuje karmic piersia przez min 6 miesiecy, a potem jeszcze pare miesiecy odciagac pokarm - no coz trzeba isc do pracy ;-( Tak wlasnie sie zastanawiam czy elektryczny odciagacz jest szybszy i wygodniejszy niz reczny. Moze zanim kupie wypozycze ten elektryczny na jakis czas zeby sie przekonac czy warto. Wiecie gdzie mozna wypozyczyc elektryczny laktator w Amsterdamie? Odpowiedz Link