Dodaj do ulubionych

Jakie butelki do karmienia?

07.10.06, 09:48
Dziewczyny, pytalam sie juz na ciaza i porod, ale tam to moze byc troche
inaczej. A tutaj, z jakich butelek korzystacie/korzystalyscie, ktore sa dobre,
ktore zupelnie do niczego i dlaczego??
Obserwuj wątek
    • asiekok Re: Jakie butelki do karmienia? 07.10.06, 09:49
      A i jeszcze zapomnialabym. Mam zamiar karmic jakis czas piersia, ale i tak
      butelki trzeba kupic. W takim razie ile potrzebuje? I co jeszcze przy karmieniu
      piersia warto miec w domu?
      • nesla Re: Jakie butelki do karmienia? 07.10.06, 10:07
        Butelki Avent, najpierw male ze smoczkiem z jedna dziurka, potem wieksze
        butelki ze smoczkami z dwoma i czterema dziurkami. Odciagacz pokarmu (Avent),
        podgrzewacz (Avent) i ewentualnie sterylizator.
        • asiekok Re: Jakie butelki do karmienia? 07.10.06, 10:36
          Odciagacz mam, innej firmy, sterylizator tez mam, taki do magnetronu. A
          podgrzewacz sie przydaje? Magnetron nie starczy? :)
          • corneliss Re: Jakie butelki do karmienia? 07.10.06, 12:00
            podgrzewacz zawsze mozesz wlaczyc gdzies przy lozku ;)
            my korzystamy z butelek Avent (2x 125 ml i 2x 260 ml) smoczki maly ma z 1
            dziurka, i 2 dziurkami i ten lubi najbardziej do mleka, 3 to za duzo i sie
            krzywil
            poza tym mamy smoczek 3-przeplywowy do kaszki (szparka zamiast dziurek) i tu
            tez mlody je na dwojce (w smoczkach trojprzeplywowych szybkosc przeplywu
            ustawia sie kierujac numerek na smoczku (1,2,3) w kierunku noska dziecka

zupelnie mi sie nie sprawdzila butelka Dodie kupiona w Etosie a raczej smoczek
            od niej, Cypisek sie krztusil, choc butelka OK, bo ma 150 ml poszukuje
            odpowiedniego smoczka, ale nie wiem czy znajde...
            • monikat4 Re: Jakie butelki do karmienia? 07.10.06, 12:36
              Polecam butelki Avent,nada ich uzywamy.
          • nesla Re: Jakie butelki do karmienia? 07.10.06, 15:58
            W magnetronie nie mozna podgrzewac odciagnietego mleka matki(!) Nie wiem jaki
            masz plan karmienia i czy planujesz powrot do pracy, ale jesli masz zamiar
            karmic piersia i butelka to dobrze jest podawac raz dziennie mleko matki z
            butelki, mozesz je podgrzewac w goracej wodzie na ogniu, ale wygodniej jest w
            podgrzewaczu, byle nie w magnetronie bo wtedy traci wszystkie wlasciwosci.
            • tere_tere Re: Jakie butelki do karmienia? 07.10.06, 19:54
              ja generalnie tez za aventem. ale... moje dzieciaki nie umialy zaczynac pic z
              aventu, oboje zaczynali na waskich smoczkach (difrax). jak juz zalapaly co to
              jest, to przerzucilam sie na avent i jest teraz o.k. szczegolnie te "dziubki"
              znakomite, mozna szybo zrezygnowac ze smoczka w butelce.
              • anitax Re: Jakie butelki do karmienia? 07.10.06, 20:21
                Tez uzywamy butelki firmy Avent. Jak Lisa miala kolki kupilismy specjalna
                butelke Dr. Brown's.
                • mijaczek Re: Jakie butelki do karmienia? 07.10.06, 23:57
                  Nie wiem czy sa w Holandii, ale do dzisiaj uzywam butelek Dr Brown's i smoczkow
                  NUK do tychze butelek. Specjalne antykolkowe butelki. Emka nie miala nigdy
                  kolki. teraz ma ponad rok i nadal na noc pijemy mleczko z butelki Dr Brown's.
                  POLECAM!!!
    • tijgertje Re: Jakie butelki do karmienia? 08.10.06, 17:38
      JA uzywalam avent. Wiesz co , tak z doswiadczenia ci powiem, ze z karmieniem
      piersia to nie zawsze latwo idzie na poczatku, ale trzeba sie zawziasc, potem
      to bajka. Butelki teraz mozesz kupic w kzdym supermarkecie niemal, wiec
      osobiscie odradzalabym ci kupowanie ich przed porodem. Po pierwsze dlatego, ze
      moze wcale ich potrzebowac nie bedziesz. po drugie dlatego, ze majac w domu
      butelke znacznie latwiej sie poddac, a po trzecie dlatego, ze nawet jesli
      maluch musiaby byc dokarmiany, to w pierwszych tygodniach lepsza jest lyzeczka
      albo strzykawka, raz podana butelka moze na zwawsze przekreslic karmienie
      piersia. Niestety:-( No, ale nawet jezeli zdecydujesz sie na wylaczne karmienie
      butelka to jest to tylko i wylacznie twoja sprawa.
      • nesla Re: Jakie butelki do karmienia? 08.10.06, 19:00
        W swietle tego co napisala Tijgertje chcialam jeszcze dodac do tego co sama
        napisalam o podawaniu z butelki odciagnietego mleka matki - zaczac nie nalezy
        wczesniej niz w 6 tygodniu zycia, bo dziecie faktycznie woli butelke (latwiej
        sie ssie) ale tez lepiej nie duzo pozniej, bo podobno wtedy nie chca butelki.
    • andevi Avent gora!! 08.10.06, 22:30
      Ja tez uzywam butelek, podgrzewacza, laktatora i sterylizatora firmy Avent.
      Moj maly zaraz po porodzie musial zostac 10 dni w szpitalu, mial zapalenie
      pluc.Pierwszy pokarm, jaki dostal, to kroplowka:( Potem tez od razu dali mu
      butelke, bylam wsciekla! Nie popierali karmienia piersia, mialam zreszta malo
      pokarmu, za kazdym odciagnieciem bylo tylko 5-10ml, ale i tak odciagalam, choc
      brodawki bolaly.W szpitalu maja elektryczne laktatory Madela.Gdy w domu
      przestawilam sie na Avent, poczulam ogromna ulge: ten laktator jest reczny,
      sama sobie regulujesz tempo odciagania i sile ssania.A odciagac, zwlaszcza na
      poczatku trzeba, zeby pobudzic laktacje.Na trzecia dobe mialam juz 50 ml:))
      Co sie przydaje, gdy karmisz piersia(z wlasnego doswiadczenia):
      laktator
      + male buteleczki, do 100ml, do zamrazania pokarmu
      + podgrzewacz(nie wolno grzac mleka w mikrofali)
      + butelka mala ze smoczkiem, druga na koperek czy do przepajania
      + sterylizator
      + kompresy na brodawki(piersi lubia cieknac w najmniej spodziewanym momencie!
      Te z Etosu sprawdzaja mi sie swietnie, inne zostawiaja klaczki waty na brodawce)
      + herbatki laktacyjne, np z anyzku.Moze byc tez zwyczajna czarna z mlekiem
      + sporo pieluszek tetrowych, by podkladac malemu pod brode, gdy ulewa
      + sliniaczki wkladane przez glowe
      + poducha w ksztalcie litery c.Kladziesz to na kolanach wokol brzucha, a na tym
      dziecko.Swietna sprawa, latwo przystawic dziecko do piersi,kregoslup nie boli,
      a potem, jak juz sie nauczysz, to taka poducha jest super na drzemke.
      + wygodny fotel lub krzeslo, koniecznie z podporka na nogi(maly stoleczek,
      kuferek, pufka?), najlepiej z obiciem, ktore latwo sie zmywa.Moj maly juz
      wielokrotnie zalatwil kanape w salonie, ulewajac:))
      + jakis cichy, intymny kacik, z lampka, malym stoliczkiem, gdzie bedziesz miala
      cos do picia i przegryzienia.W czasie karmienia nagle dopadalo mnie pragnienie
      i glod, a maly potrafil i godzine wisiec na piersi:))

To tyle, co mi sie przypomnialo, a o czym poprzedniczki nie pisaly.Pozdrawiam!
      • tijgertje Re: Avent gora!! 09.10.06, 13:15
        Andevi, asiekok pytala o butelki, wiec tylko o butelkach bylo:-)))
        Chcialam tylko sprostowac to co napisalas. Na poczatku wcale nie trzeba
        odciagac pokarmu, zeby miec mleko, wystarczy czeste przystawianie dziecka,
        ktore pobudza laktacje znacznie lepiej niz najlepszy laktator. Osobiscie nie
        uzywalam podgrzewacza, mialam plastikowy wysoki i dosc waski pojemnik,
        nalewalam do niego wrzatku, wstawialam butelke, kilka razy wystarczylo
        wstrzasnac i gotowe.
        Dziecka karmionego piersia NIE POWINNO sie dopajac, ani woda, ani glukoza, ani
        koperkiem. Koperek moze pic mama, kazdy plyn podany dziecku wplywa na
        zmniejszenie laktacji- o taka ilosc mleka dziecko wypije mniej, dla piersi jest
        to sygnal, ze o tyle trzeba zmniejszyc produkcje. Szczerze odradzam.
        • beba3 Re: Avent gora!! 09.10.06, 13:26
          Coz, ja tez jestem za nie dopajaniem dzicka woda. Nawet podczas upalow
          wystarczy czesciej podawac piers a mleczko jest bardziej rozcieczone na
          poczatku i na koncu karmienia. To tak na marginesie.
          I u nas tez byl Avent i najlepiej sie spisywal. Inne butelki okazjonalnie i nic
          szczegolnego... Laktator tej samej firmy. ;-)
          • beba3 Re: Avent gora!! 09.10.06, 13:30
            Oczywiscie nie dopaja sie dziecka karmionego piersia, te karmione mieszanka
            jednak tak! Moze nie precyzyjnie napisalam. ;-D A andevi dziecko karmili na
            poczatku mieszanka wiec zapewne gdzies pomiedzy przejsciem z mieszani na cyca
            dopajala tez woda? Karmisz juz w 100% pierisa czy 'mieszasz' mleczko?
            Ciezko jest karmic piersia kiedy zacznie sie karmienie proszkowym ale da sie to
            zrobic!
            • andevi Re: Avent gora!! 09.10.06, 22:57
              Karmie tylko i wylacznie piersia, ale wrocilam juz do pracy, wiec sa dni, kiedy
              maly dostaje moje mleko z butelki, odciagniete wczesniej.Ma straszne kolki,
              przy przepuklinie pepkowej to ponoc czesta zmora, wiec daje mu koperek, pare
              lyczkow, gdy sie napina i nie moze zrobic kupki.Wczesniej podawalam lyzeczka,
              ale ze smoczka latwiej.Nie slodze, nie podaje wody, malemu smakuje taki
              koperek, lyknie dwa,trzy lyczki i tyle.A potem latwo sie wyproznia. To tak dla
              wyjasnienia:))
              Ale to prawda, ze od samego poczatku dokarmiali mi dziecko mieszanka, robil
              zielone kupy, a ja nie mialam na to wplywu.Moj maz wyklocil sie z pielegniarka,
              by dziecko dostawalo jednak odciagniety pokarm matki.Potem ta pielegniarke
              zdjeli z oddzialu:)), a inne nie robily problemu z karmieniem piersia.
    • schinella Re: Jakie butelki do karmienia? 16.10.06, 10:51
      Widze, ze kroluje Avent, a ja zastanawiam sie nad Dr Brown'sem, bo podobno nie
      ma przy nich kolek.
      www.handi-craft.com/index.shtm
      Pytanie - polecacie reczny czy automatyczny odciagacz pokarmu?

Schinella
      • tijgertje Re: Jakie butelki do karmienia? 16.10.06, 12:56
        Zalezy, jak czesto go bedziesz uzywac. Ja na poczatku musialam karmic mlodego
        tylko odciaganym mlekiem, wtedy pozyczylam w thuiszorg elektryczna Medele z
        dwoma koncowkami i regulacja sily "dojenia". Jak krowa sie czulam, ale nie bylo
        wyjscia. Potem, jak mlody jednak zdecydowal sie na piers, to sporadycznie
        odciagalam recznym Avent np jeden posilek na moje sobotnie zakupy, gdy dziecko
        zostawalo z tata.
        • andevi Re: laktator 16.10.06, 23:05
          Ja mam doswiadczenie z elektryczna Medela i recznym Avent.Zdecydowanie
          opowiadam sie za recznym, zwlaszcza jesli masz wrazliwe brodawki.Przy
          elektrycznym pekaly mi, a jest to bardzo bolesne.
          • schinella Re: laktator 17.10.06, 10:45
            Wielkie dzieki za odpowiedz!
            Planuje karmic piersia przez min 6 miesiecy, a potem jeszcze pare miesiecy
            odciagac pokarm - no coz trzeba isc do pracy ;-(
            Tak wlasnie sie zastanawiam czy elektryczny odciagacz jest szybszy i
            wygodniejszy niz reczny. Moze zanim kupie wypozycze ten elektryczny na jakis
            czas zeby sie przekonac czy warto.
            Wiecie gdzie mozna wypozyczyc elektryczny laktator w Amsterdamie?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka