19.02.07, 19:57
czy ktos mi moze powiedziec jak tu jest z cytologia? przeczytalam juz w watku
o raku szyjki macicy, ze cytologia raz na 5 lat i to u lekarza domowego.
hmmm... a jak ktos domaga sie czesciej, to ma szanse miec normalnie jak w
Polsce - raz w roku?
Obserwuj wątek
    • anitax Re: cytologia 19.02.07, 20:59
      O ile sie nic nie zmienilo, to raz na 5 lat (po 30-tce), u domowego.
      Ja sie kiedys domagalam, nawet skutecznie, ale asystentka domowego zle pobrala i
      material, mnie braklo cierpliwosci i powtorzylam w Polsce.
      Mysle, ze jak powiesz, ze np. wczesniej mialas nie najlepsze wyniki i lekarz
      zalecil powtorzenie badania, to Ci nie odmowia.
    • agnieszkaela Re: cytologia 19.02.07, 21:07
      Mi poprzedni domowy zrobil bez wielkich problemow-to bylo w pierwszym roku
      mojego pobytu tu i powolywalam sie na polskie, nienajlepsze wyniki.
      Obecny domowy.... szkoda gadac. Nie ma mowy o zbednych badaniach. (czytaj
      zadnych)
    • diuna34 Re: cytologia 20.02.07, 08:53
      Robi domowy - jak juz dziewczyny pisaly, raz na 5 lat po 30-tce. Ale.... jezeli
      sa wskazania i lekarz do rzeczy - wykona bez problemu - ja musze kontrolowac co
      roku i tak mam robione. Pobiera asystentka i czekasz na wynik. Jak cos nie tak
      informuja, jak ok - nie. Zawsze mozesz poprosic o wydruk z wynikiem.
      Radzilabym jednak - wiedzac co nieco - o kontrolowanie w Polsce przy okazji
      pobytu.
    • nesla Re: cytologia 20.02.07, 12:30
      Podpisuje sie pod dziewczynami. Ja chcialam sobie zrobic cytologie przed
      zajsciem w ciaze i powiedzialam domowemu ze mialam w Polsce zle wyniki wiec
      zrobiono mi badanie bez problemu. Pomimo ze wyniki wyszly dobre to badanie
      zalecili mi powtarzanie badania co roku, dlatego ze wtedy powiedzialam ze w
      Polsce mialam zle wyniki. W praktyce wyglada to tak ze co roku dostaje wezwanie
      ale badania nie robi sie karmiac piersia albo bedac w ciazy wiec do tej pory
      robilam cytologie tutaj 2 razy.
      • efkamarchefka2 Re: cytologia 20.02.07, 13:01
        slowem - trzeba sciemniac, zeby zrobili podstawowe badania.
        bede wiec sciemniac. po ciazy.
        swoja droga dlaczego tu taki Ciemnogrod?
        • ada9611 Re: cytologia 20.02.07, 13:20
          bo i u ginekologa i tak jest tlok...
          • nesla Re: cytologia 20.02.07, 13:21
            Jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o kase ;)
            • mad_die Re: cytologia 20.02.07, 15:52
              Oj już nie przesadzajcie. A w Polsce to jak pójdziecie do lekarza w przychodni to zrobi cytologię bez proszenia? Jeśli w ogóle doczekacie się na lekarza z przychodni. Więc co robicie? Idziecie prywatnie do ginekologa. A tam? Płacicie za cytologie, USG i całą wizytę.
              Tu nie jest tak źle, tylko trzeba mieć normalnego lekarza domowego, albo tak zrobić, żeby do ginekologa chodzić tak często jak jest taka potrzeba. I wtedy z cytologią nie będzie problemów.
              • ada9611 Re: cytologia 20.02.07, 16:05
                no za szybko cie nie wysylaja do ginekolga tu,to fakt gdy juz naprwde chyba im
                sie znudzilas u domwego to wtedy skierowanie.ale to ze robia cytologie od 30
                roku zycia a teraz sa sluchy ze jeszcze wczesniej wiekowo.to dobry poczatek.czy
                slyszalscie tez ze chca wprowadzic szczepinke na rota wirus i hb b?
                • mad_die Re: cytologia 20.02.07, 17:58
                  Ja dostałam skierowanie do ginekologa od razu, przy pierwszej wizycie u domowego, bez proszenia się i łaski.
                  Ciekawe, jak mi pójdzie z cytologią, bo 30 lat jeszcze nie mam ;)
                  • maxijo Re: cytologia 22.02.07, 20:02
                    dostalam zaproszenie na cytologie (uitsrijkie to chyab wymaz?) od domowego,
                    czuje sie zaszczycona:))
                    wlasciwie pisza w liscie sporo o raku szyjki macicy, ze wczesnie wykryty daje
                    umozliwia prawie we wszystkich przypadkach calkowite wyleczenie, zanim zaczna
                    sie jakiekolwiek objawy, itp itd, hmmm...i to raz na 5 lat takie szanse ho ho:)

karmie jeszcze piersia, to naprawde jest przeciwskazanie? myslalam, ze tylko
                    przy mamografii, a jesli zrobie wynik to co -bedzie niemiarodajny?
                    • nesla Re: cytologia 22.02.07, 21:04
                      Trzeba odczekac POL ROKU od ostatniego karmienia piersia, inaczej wynik bedzie
                      niemiarodajny. Nie napisali ci tam tego? Nie fatyguj sie nawet jak karmisz
                      piersia, lepiej zadzwon i zapytaj. Mnie powiedzieli ze 3 miesiace po karmieniu
                      mozna, poszlam zrobic uitstrijkje i juz na fotelu dopytal sie lekarz jak dlugo
                      nie karmie i jak powiedzialam ze 3-4 miesiace to mnie odeslal do domu i kazal
                      wrocic za 2 miesiace.
                      • maxijo Re: cytologia 05.03.07, 20:04
                        a jednak ide na cytologie, choc karmie piersia - asystentka powiedziala, ze nie
                        bedzie to mialo wplywu na wynik, ze kiedys tak bylo, a teraz jest inaczej.
                        Zapytala tylko ile jestem po porodzie, ja na to 1,5 roku, a ona juz wtedy nie
                        miala zadnych zastrzezen. Moze jednak karmienie piesria tuz po porodzie ma
                        wieksze znaczenie, ja jestem juz w zasadzie weteranka.
                        • nesla Re: cytologia 06.03.07, 10:24
                          No ja karmilam rok, cytologie chcialam zrobic 3 miesiace po zakonczeniu
                          karmienia, a kazali mi wrocic po kolejnych 3 miesiacach, wiec w koncu robilam to
                          po poltora roku od porodu. Jeszcze przed ciaza tez robilam cytologie, ale nie
                          pod katem raka macicy. Mam nadzieje, ze wynik wyjdzie ci dobry.
                        • tijgertje Re: cytologia 06.03.07, 10:47
                          Rzeczywiscie, jezeli karmisz dluzej niz rok i miesiaczkujesz, to cytologie
                          mozna zrobic. Ja tez robilam. Skoro ty weteranka, to ja kto? Dinozaur? :-)))
                          • oda100 Re: cytologia 06.03.07, 19:52
                            he he tijgertje, kto wie? moze cie kiedys dogonie, jesli moj maly bedzie dalej
                            taki napalony na mnie:) dlugie karmienie wyszlo zupelnie nieplanowane
                            • maxijo Re: cytologia 06.03.07, 19:53
                              poprzedni post byl moj oczywiscie, zapomnialam wylogowac sie z innego nicka:)
                            • tijgertje Re: cytologia 07.03.07, 09:30
                              dlugie karmienie wyszlo zupelnie nieplanowane

Czyli dokladnie tak jak u mnie:-)))
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka