Dodaj do ulubionych

Cebula i popiół

22.03.16, 06:14
Przypomnę Państwu parę ciekawostek, bo może nie każdy wie? A skoro czytacie... smile Teraz już można sadzić małą cebulkę zwaną dymką. Nazwa pochodzi od tego, że kiedyś wierzono, że zadymienie cebulek likwiduje problem z wybijaniem w pędy kwiatostanowe. Nie jest to prawdą, ważniejsze jest jej dobre dosuszenie. Dlatego warto kupić dymkę wcześniej i do czasu posadzenia przetrzymać w ciepłym (nie gorącym) miejscu. Posadzenie dymki to najszybszy sposób na uzyskanie szczypioru, a także normalnej cebuli. Jeśli ktoś chciałby cebulę dłużej przechować, to lepiej jest wysiać rzadko nasiona. Taka z siewu lepiej się przechowuje.
Cebula lepiej rośnie w towarzystwie marchewki i nawzajem. Występuje tu zjawisko zwane allelopatią, a mówiąc prościej cebula wygania połyśnicę marchwiankę, a marchewka odstrasza śmietkę cebulankę. Jeśli jeszcze na rogach grządki posadzicie po jednym krzaczku aksamitek, to nicienie nie będą zadowolone. A jak macie duuużo pola, to można z aksamitek zrobić obwódkę, ale jeśli tylko małe grządki, to po jednym krzaczku, też sporo pomaga. Cebula lubi dużo potasu. Jeśli więc palicie w kominku albo piecu, drewnem i nie dorzucacie kolorowych gazet ani innych wynalazków, to wygarnijcie popiół i przed sadzeniem cebuli rozsypcie go na grządce. W ogóle czysty popiół drzewny, to samo dobro. Ziemia w naszych okolicach raczej jest za kwaśna niż zasadowa, a popiół odkwasza, nie sypiemy go więc pod borówki, rododendrony, azalie, wrzosy. Jak obsypiecie delikatne rośliny popiołem, to zniechęcicie ślimaki. Można go użyć do nawożenia malin i truskawek, które również potrzebują dużo potasu. A jak macie tego popiołu za dużo, to wysypujcie go na kompost, dzięki temu wzbogacicie go w potas, wapń i fosfor. No i tak zgrabnie przewędrowałam od cebuli do popiołu smile Dobrego dnia Państwu życzę smile
Obserwuj wątek
    • brawo_ja Re: Cebula i popiół 22.03.16, 11:37
      Uwielbiam Pani wpisy smile Mają moc wink
      • dorkasz1 Re: Cebula i popiół 22.03.16, 19:20
        No i miło mi się zrobiło smile
    • norbert1253 Re: Cebula i popiół 24.03.16, 11:15
      Chyba Pani Doroto posadzę w tym roku cebulę smile. Przekonała mnie Pani. Mam pytanie z innego dziedziny. Ostatnio widzę schnące tuje. Czy wie Pani może co jest tego przyczyną i jak temu zapobiec? Mam kilka takich okazów i bardzo by było mi przykro gdyby obumarły.
      • dorkasz1 Re: Cebula i popiół 25.03.16, 22:41
        Cebula wyrwana z własnej grządki, to jest to smile
        Te wyschnięte okazy tui, to efekt ubiegłorocznej suszy. Jeżdżę często do Nysy i tam na trasie widziałam bardzo dużo takich nieżywych okazów. Szczególnie przykre, gdy dotyka to wieloletnich roślin. Drzewa iglaste umierają powoli. One wyschły w ubiegłym roku, a sucha zima dokończyła dzieła. W ubiegłym roku oprócz suszy wystąpił poważny problem z fytoftorozą. Jeśli ktoś zauważył jej objawy odpowiednio wcześnie i szybko zareagował, to dał sobie z nią radę, ale bardzo wiele świerków i innych iglaków uległo i poległo. Nie pocieszę Pana, jeśli są całe pomarańczowe, to jedyne, co można zrobić, to je wykarczować. Jeśli wyschły tylko pojedyncze gałęzie, to należy je wyciąć i zostawić te żywe. Jeśli jednak po wycięciu pozostanie nieforemny drapak, to trzeba się z nim pożegnać bez żalu, bo przecież roślina ma zdobić, a nie walczyć o przetrwanie. No tak to już jest, że ogród żyje i jak w życiu, są w nim narodziny i pożegnania. Wbrew pozorom ( i częstemu sadzeniu), tuje są dosyć wymagające. Zdecydowanie bardziej wytrzymałe są jałowce, no ale mniej modne. Szkoda, bo jest wśród nich sporo naprawdę pięknych odmian:
        kurowski.pl/pl/katalog-roslin/1/2/roslina/542,juniperus-scopulorum-moonglow
        kurowski.pl/pl/katalog-roslin/1/2/roslina/541,juniperus-scopulorum-blue-heaven
        kurowski.pl/pl/katalog-roslin/1/2/roslina/1764,juniperus-communis-schneverdinger-goldmachangel
        kurowski.pl/pl/katalog-roslin/1/2/roslina/269,juniperus-scopulorum-blue-arrow-j-virginiana-blue-arrow
        Życzę dobrych, spokojnych, świątecznych dni, pozdrawiam serdecznie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka