buddyn 25.09.06, 21:22 Poczta zaczyna rozsyłać wezwania do zapłaty za abonament wraz z odsetkami jeśli ktoś nie płacił,ciekawe jeżeli ktoś nie zapłaci to jakie będa tego konsekwencje,chyba sprzedaż zadłużenia firmom windykacyjnym,co o tym myślicie Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
matejkoo Re: Abonament RTV 25.09.06, 22:46 moim zdaniem jest to zmuszanie nas do zapłąty, osobiście oglądam komercyjne stacje a radia jedynki nigdy w życiu nie słyszałem i tu moje pytanie? za co mam płacić? za mode na sukces? za Klan? no przepraszam, niech kodują pasmo i tyle, jak im nie pasuje, nie widze sensu w tym że mam płacić za telewizor, i radio a w eterze za TVN i Polsat nie płace... bezsens mam nadzieje że KRRIT czy jak to się nazywa upadnie, bo to jest ... fajnie jest kanał Kultura a jest płatny.. i to jest właśnie polityka TVP, ja tam nie mam zamiaru nigdy płacić... Odpowiedz Link
gallen Re: Abonament RTV 25.09.06, 23:01 Z tego co wiem nie trzeba ogladac , wystarczy ze masz w domu odbiornik tlewizyjny jak i radiowy i juz musisz płacić ( przynajmniej kiedys tak było ) Odpowiedz Link
matejkoo Re: Abonament RTV 25.09.06, 23:12 tak jest, dalej ale powiedz mi na jakiej podstawie to jest prawo? eter do pewnych częstotliwości jest płatny, i TVP chyba buli, a komercyjne na pewno.. i tu rodzi się pytanie czemu mam płacić i być zmuszanym do zapłaty za jakiś syf w eterze o nazwie TVP który mnie nie obchodzi? jak mam komputer a mam linuxa powinienem płacić za Windowsa jak go nie używam? troche zły przykład ale mam w pupie TVP, i ich reklamy.. komercja.. Odpowiedz Link
gallen Re: Abonament RTV 25.09.06, 23:50 Dlaczego tak jest i jak długo bedzie to trwało tego nie wiem ps. ot Polska własnie Odpowiedz Link
skuterionex Re: Abonament RTV 26.09.06, 20:45 Też uważam ,że programy powinny być kodowane. Ja wtedy mam prawo wyboru ,co chcę oglądać i za co chcę płacić. Odpowiedz Link
mono80 Re: Abonament RTV 10.11.06, 07:57 na co przeznaczony abonament,średnia płaca w TVP to 5 tyś.złotych,a związkowcy domagają się podwyżek Odpowiedz Link
heymdall Re: Abonament RTV 10.11.06, 17:50 jeszcze jedna pamiątka po siermiężnym socjaliźmie: g... masz i nie używasz a płacisz za wszystko .. uważam to, podobnie jak opłaty za telefon (nie wynikające z wydzwonionych impulsów) czy też inne opłaty manipulacyjne za bezprawny haracz .. Odpowiedz Link
j.laskowice Re: Abonament RTV - przyjdą i sprawdzą. 29.12.06, 08:42 Znów odżył temat płacenia abonamentu za telewizję. Poczta szykuje ofensywę i z nowym rokiem kontrolerzy mają odwiedzić tysiące mieszkań. Jeżeli przyłapią delikwenta, że nie płaci zarobią 100 zł. Odpowiedz Link
merenven511 Re: Abonament RTV - przyjdą i sprawdzą. 29.12.06, 10:26 zachodzę w głowę, czemuż to pracownicy poczty mają się zająć tym niecnym procederem...hahaha! Odpowiedz Link
jasfinks Re: Abonament RTV - przyjdą i sprawdzą. 29.12.06, 15:40 do merenven511: A nie znalazłaś tam w tej swojej ślicznej główce, w którą zachodzisz, myśli, że to może posłowie wymyślili i uzgodnili i zatwierdzili ustawą a Poczta się na to zgodziła bo ma za to kasę a może to robić przy okazji bo i tak muszą chodzić po domach? To chyba lepszy, bo tańszy sposób, niż tworzenie w tym celu nowej instytucji jak np zrobili to Niemcy(Gebühreneinzugszentrale)? Na dodatek w Niemczech ten abonament jest ok 4 razy większy i płaci się tam od osoby(płacą nawet nieletni posiadacze odbiornika radiowego lub telewizyjnego!) a nie od gospodarstwa jak u nas!...hahaha! Odpowiedz Link
jasfinks Re: Abonament RTV - przyjdą i sprawdzą. 29.12.06, 16:52 heymdall napisał: >...jeszcze jedna pamiątka po siermiężnym socjaliźmie...< matejkoo napisał: >...nie widze sensu w tym że mam płacić za telewizor, i radio...< Też nie lubię płacić haraczu, tj podatków(szczególnie za coś z czego raczej nie korzystam) ale płacę, bo w przeciwieństwie do Was,wydaje mi się, rozumiem taką potrzebę...Nie neguję więc konieczności płacenia na wojsko,policję,szkolnictwo,służbę zdrowia,drogi itp dobra wspólne(w tym na publiczne media) bo rozumiem że muszę się na to złożyć w celu prawidłowego działania państwa w którym mieszkam! Inną sprawą jest czy te wspólne pieniądze są(były) wykorzystywane zgodnie z przeznaczeniem,we właściwy sposób i przez kompetentnych i uczciwych ludzi.Ale to już inna para kaloszy. Wracając do naszych publicznych mediów, Wy jednak kwestionujecie w ogóle celowość płacenia na nie! W takim razie, zanim przejdziemy do (niepotrzebnego mam nadzieję)łopatologicznego tłumaczenia tej celowości, to mam do Was pytanie: Jeżeli to jest bezsensowny(jak piszecie)socjalistyczny wymysł,to dlaczego ten abonament obowiązuje we WSZYSTKICH krajach Europy(jedyny wyjątek:Luxemburg)!?Dlaczego np Anglicy,Niemcy,Finowie,Szwajcarzy,Szwedzi,Austriacy i Duńczycy płacą w zasadzie bez szemrania(ściągalność 85%-95% - dane z 2004 r.)po ok 200 euro a u nas mimo, że abonament jest najniższy(prawie) w Europie to są z tym wielkie problemy(np ściągalność od firm ok 2(!)% ) ??? Odpowiedz Link
matejkoo Re: Abonament RTV - przyjdą i sprawdzą. 29.12.06, 17:25 „wojsko,policję,szkolnictwo,służbę zdrowia,drogi itp dobra wspólne” racja.. też uważam że trzeba, wojsko nas ochroni w czasie wojny, policja łapie kierowców, pilnuje porządku i reszta wiadomo.. no ok... zgadzam się dobro wspólne, ale czemu nie płace za telewizje? Nie oglądam, nie używam, jak ja śpię telewizor jest zgaszony a policja w tym czasie może pilnować mojego domu, czyli pracuje.. za co płace? Za fale radiowe? Eter jest wspólny.. no więc za co? Zróbmy tak.. przyjdę pod twój dom zrobię sieć radiową, nie będziesz o tym wiedział, nie będziesz jej używaj ale ja nagle przyjdę i zapukam powiem.. dawaj kasę.. albo biorę telewizor.. i co Ty na to? Przecież tego nie używasz.. jeśli chcą to niech wprowadzą dekodery sygnału.. kto chce to płaci kto nie to nie... >Mówisz „Anglicy,Niemcy,Finowie,Szwajcarzy,Szwedzi,Austriacy i Duńczycy płacą w >zasadzie bez szemrania(ściągalność 85%-95% - dane z 2004 r.)po ok 200 euro a u nas >mimo, >że abonament jest najniższy(prawie) w Europie to są z tym wielkie problemy(np >ściągalność od firm ok 2(!)% ) ???” wiesz nie wiem czemu płacą, bo nie znam systemu u nich.. nie znam programu telewizyjnego, i roli tych akurat mediów w życiu społecznym, i ich roli edukacyjnej którą mają sprawować jako najważniejszą sprawę.. Nie wiem to nie mowie.. ale wiem co jest w Polsce, masz odgrzewane programy, marne seriale jak moda na sukces, klan który dąży do mody, czy złotopolscy, masz Torbicką i odgrzewane biesiady, masz marne festiwale w sumie co masz? Jaka rola edukacyjna? Wiesz POLSAT, TVN przynajmniej ujawniają skandale a nasza telewizja? Jest propolityczna, bo się boi.. i taka jest prawda.. nie widzę czemu mam płacić za coś czego nie używam rozumiesz? Dekodery wprowadzić i tyle. Skoro gdzieś tam płacą w europie to pewno ich telewizja spełnia ich oczekiwania, a nasza? Moich na pewno nie, jak i połowy Polaków co widać po tym kto płaci... dalej uważasz że trzeba płacić? Wiesz coś trzeba korzystam z sieci.. i płace za sieć.. bule ale wiele się nauczyłem a z TVP? Więcej programów ciekawszych i rzetelnych jest na stacjach komercyjnych. Odpowiedz Link
skuterionex Re: Abonament RTV - przyjdą i sprawdzą. 31.12.06, 11:33 Nie zamierzam utrzymywać telewizji rządowej,czyli propagandy rządu. Jestem za całkowitym kodowaniem programów . Wtedy jest konkurencja a ja wybieram co chcę oglądać i za to płacę.Prawo ,które zmusza obywatela do płacenia za posiadanie telewizora jest bezprawiem. Kto chce oglądać telewizję rządową to niech płaci za nią . Jak chcę oglądać stacje komercyjne ,to sobie instaluję dekoder i za to płacę. Niektorym telewizor służy tylko do oglądania filmów na wideo lub dvd. Przyszłość w internecie i telewizory umrą śmiercią naturalną , kwestia czasu. Odpowiedz Link
jasfinks Re: Abonament RTV - przyjdą i sprawdzą. 31.12.06, 13:54 skuterionex napisał: > ...Nie zamierzam utrzymywać telewizji rządowej...Prawo ,które zmusza obywatela do płacenia za posiadanie telewizora jest bezprawiem... Przykro mi ale to nie Ty decydujesz o tym co jest prawem a co bezprawiem...: D Nawet nie ten rząd...To prawo już dawno zostało uchwalone przez demokratycznie wybranych posłów.I to we wszystkich(prawie)krajach Europy, więc pewnie sens to ma...Jeśli zaś ktoś uważa że nie, to powiniem zabiegać o zmianę tego prawa...Natomiast łamanie prawa i wzywanie do jego łamania jest przestępstwem i będzie(powinno być) karane! Poza tym czy bierzecie pod uwagę to,że informujecie w ten sposób policję,urząd skarbowy i pocztę że właśnie Wami powinni się w pierwszej kolejności zaiteresować? )) Odpowiedz Link
gallen Re: Abonament RTV - przyjdą i sprawdzą. 31.12.06, 14:13 Żeby nie było tak że , dojdzie do tego iż bedziemy placić za posiadanie i korzystanie z komputera Odpowiedz Link
matejkoo Re: Abonament RTV - przyjdą i sprawdzą. 31.12.06, 14:30 "więc pewnie sens to ma..." aha jasfinks.. a jak wejdzie ustawa.. wystrzelać wszystkich z Twojej rodziny co mają "a" w nazwisku (bo rodzina pewno jest duża).. to też powiesz że to ma sens? obcinanie ręki czy kamienowanie w krajach arabskich (niektórych) też ma sens? człowieku obudź się bo myślisz błędnie, z klapkami ... btw.. a Ty co masz wszystko na komputerze oryginalne? ani jednego mp3 z P2P,?? nie wierze... ja przynajmniej staram się Linux, i cała idea Open Source.. a Ty? Widzisz.. jakoś jest pare tysięcy ludzi którzy tworzą coś za darmo.. a tak to musisz płacić za gówno TVP. gg: 5716548 matejkoo(nospam)(at)o2.pl Odpowiedz Link
jasfinks Re: Abonament RTV - przyjdą i sprawdzą. 31.12.06, 15:18 matejkoo napisał: >...człowieku obudź się bo myślisz błędnie, z klapkami...< Jeżeli tak uważasz,to tym samym twierdzisz,że we wszystkich Parlamentach w całej Europie zasiadają źle myślący posłowie i senatorowie a większość obywateli tejże Europy też myśli błędnie i ma klapki...To może wyślij swoje i podobnie uważających kolegów wywody na temat tego abonamentu na forum Parlamentu Europejskiego? Masz szansę, bo jak na razie nie czytałem ani nie słyszałem gdziekolwiek aby ktokolwiek np z europarlamentarzystów podobne mądrości wygłaszał(nie ręczę jednak za Leppera i Giertycha...; ) Wyobraź też sobie, że ja na wszystkich swoich komputerach też mam Linuxy(Debian,Ubuntu..)i oczywiście programy z nimi związane darmowe i legalne... Telewizję i radio też mam w kompach a więc również(na razie) za darmo,ale abonament i tak płacę, bo jakieś odbiorniki radiowe i telewizyjne tu i tam mam a nie chcę łamać prawa...: D Odpowiedz Link
matejkoo Re: Abonament RTV - przyjdą i sprawdzą. 31.12.06, 15:29 ale o czym ty mówisz? człowieku uważasz że każde prawo ustanowione trzeba przestrzegać i jest dobre? typowo bez urazy PISowskie metody.. niestety są prawa które są ustalane w interesie określonej grupy jak moim zdaniem abonament, jakby to była idea to by było kodowane.. i już widzę co ludzie wybierają... a tak to zmuszają nas w wolnym państwie za płacenie za nic.. więc sorry winetu ale nie zrozumiałeś mojego postu powyżej, nie pierwszy raz... dziwne że inni rozumieją a Ty nie..;/' Odpowiedz Link
matejkoo Re: Abonament RTV - przyjdą i sprawdzą. 31.12.06, 15:31 a mp3? też wszystkie orginalne? jak i filmy które oglądasz na DVD? Odpowiedz Link
jasfinks Re: Abonament RTV - przyjdą i sprawdzą. 31.12.06, 16:02 Resztę danych i argumentów związanych z abonamentem poczytaj sobie jak chcesz na specjalnej stronie o tym,bo mi już przeszła ochota...: D tvp.pl/3379,227867,1.view Odpowiedz Link
matejkoo Re: Abonament RTV - przyjdą i sprawdzą. 31.12.06, 16:17 ?swoją misję dostarczając wiedzę o otaczającym świecie, promując kulturę, sport oraz edukując./ ... nie komentuje.. Odpowiedz Link
tiges_wiz Re: jest szansa.. 25.01.07, 15:18 jezeli sa reklamy to nie ma abonamentu .. tak to rozumiem ... Odpowiedz Link
jasfinks Re: jest szansa.. 25.01.07, 17:55 Jeszcze jedna możliwość darmowej TV podobno wysokiej jakości.Chętni mogą już sprawdzić zapisując się na testerów wersji beta: pclab.pl/news24331.html www.joost.com/apply.html Odpowiedz Link