Dodaj do ulubionych

Brak słów ...

25.10.06, 12:47
.. wybaczcie, że się wyrażę, ale to ,kurwa, we łbie się nie mieści - ludzkie zbydlęcenie nie ma granic
wiadomosci.onet.pl/1423378,11,item.html
straszne jest to .. ta bezsilnośc i ludzi obok i aparatu prawa oraz bezradność w obliczu takiego postępowania (gdzie natychmiastowa pomoc psychologiczna dla dziewczyny??) .. a dla tych popaprańców, którzy sobie "film z gwałtu" na lekcji nagrywali .. ostatecznie moge zrozumieć zbrodnię w afekcie, przy niepełnym panowaniu nad sobą .. ale spieprzenie komuś życia dla rozrywki i nagrania filmu .. nic tylko bezsilnie tłuc głową w ścianę lub modlic się, żeby tacy popaprańcy nie pojawili się w naszych szkołach ..
Obserwuj wątek
    • gallen Re: Brak słów ... 25.10.06, 13:11
      Szok !!!

Macie swoją demokracje . W szkołach musi byc jakas dyscyplina bo przeciez takiemu szylowi nic nie można zrobic i on o tym wie.
      • matejkoo Re: Brak słów ... 25.10.06, 13:13
        a co to wina demokracji? ?? co gallen ma jedno do drugiego, tu chodzi o
        wychowanie, rodzice nie mają czasu dla dzieci, a te sobie ćpają piją.. a gdy
        koleżanka nie chce się oddać to biora siła.. to jest wina rodziców a nie szkoły
        i demokracji..
    • matejkoo Re: Brak słów ... 25.10.06, 13:12
      .. nie komentuje.. ... jak to trzeba mieć napier**** w głowie naprawde... szkoda
      mówić ale tak to jest dziś z młodymi.. hedonizm, szkoda że na siłe.. kasa$ zero
      poglądów, ...
      • gallen Re: Brak słów ... 25.10.06, 13:18
        Demokracja daje ci dostep do rzeczy z których ludzie nie umieja korzystac.

ps. a wogule ci "chłopcy" to jak sie zaraz okaże z dobrych domów pochodza i wogule zawsze spokojni byli a rodzice to przykłąd prawdziwej rodziny
      • zohra Re: Brak słów ... 27.10.06, 20:27
        ....NAWET NIE POTRAFIE OKRESLIC I ZROZUMIEC JAK MOŻNA BYĆ TAKIM ZWYRODNIALCEM!!
        BEZSPRZECZNIE ZGADZAM SIE BY UBNIŻYĆ PRÓG KARALNOŚCO DO LAT 12! TO NIE MOZE
        UJŚC NA SUCHO TYM POJEBOM !!!!!OTO KONSEKWENCJE ERY PONOWOCZESNOSCI W KÓTREJ
        KRÓLUJE HEDONIZM, KONSUPCJA I BRAK WARTOŚCI...
        a DZISIEJESZ DZIECI SA TAK PUSTE I DEBILNE ZE BRAK MI SŁOW....
    • adamogo Re: Brak słów ... 25.10.06, 13:21
      Takich popaprańców i imbecylów np. pokroju djmixera jest teraz w szkołach mnóstwo. Typowa demoralizacja młodego społeczeństwa dokonana przez masowe media. Ostatnio była sprawa nagrania seksu 16? latki z dwunastolatkiem!! <kurwa!!> na jakimś obozie. Tak samo sprawa chłopaka który szalał w gimnazjum i ponoć teroryzował uczniów. Ponoć był chory na..? I tu pojawiały się różne wersje. Dzieciaki teraz mają źle w głowie porzewracane. Np. stronki z anonsami erotycznymi, na których ogłaszają się 15-16 latki, opisując siebie, że lubię jak się je rżnie w dupę! Albo stronki o alkoholach, gdzie powstają fora typu spotkajmy się i wypijmy, na których też ogłasza się liczna młodzież. Wystarczy się przejść po takich Laskowicach, w piątek albo sobotę od południa do północy i zobaczyć jak się młodzież zachowujesmile Albo zrobić eksperyment, jak ja kiedyś. Wrzucić sobie na komunikator internetowy kilkanaście osób różnej płci w wieku 13-16 lat. Nieraz widziałem opis u osób, nie małoletnich, tylko dla mnie jeszcze dzieci, które miały napisane" melanż, libacja, imprezka-oj się będzie działo, biba z koleżankami, na piwku, piwko i rwiemy towary" Normalnie w głowie się mi kotłuje, jak takie coś widzę;/ I jak tu wierzyć, że kiedyś wyrośnie z nich idealne społeczeństwo mogące zapewnić przyszłość naszemu krajowi? A co do tych chłopaków nagrywających ten film, to bym ich teraz złapał i ku***y powyrywał, gnoje jedne! Tak jak się kiedyś sprawa miała. Dziewczyna została brutalnie zgwałcona, ale zapamiętała twarz ofiary. Zwołała swoich znajomych, z rana napastnik szedł do szkoły, jakby nigdy nic się nie stało< jakiś przykład anomii?> dziewczyna go rozpoznała, ten w strachu przed jej znajomymi przyznał się do winy<?> przywiązali go, obcieli członka i zostawili tak żeby się wykrwawił. Nie ma tu sprawiedliwości, jest tylko czysta nienawiść i chęć okrutnej zemsty.
      • heymdall Re: Brak słów ... 25.10.06, 13:36
        .. nie mysle nawet o społeczenstwie idealnym: nie ma takiego i nie będzie - to po prostu fikcja. Chodzi o to, że młodzi po prostu nie mają wyobraźni. pewni braku odpowiedzialności za słowa i czyny wyrabiaja takie rzeczy, że dorosłym przez myśl by nie przeszły .. Tłumaczenie tego chęcią "wyszumienia się" to hipokryzja. Nawet dla hedonizmu są pewne granice ..
      • djmixer1 Re: Brak słów ... 25.10.06, 16:08
        "Takich popaprańców i imbecylów np. pokroju djmixera jest teraz w szkołach
        mnóstwo" Ty psi bubku popaprańcu szmatławy. Nie mieszaj mnie to takich
        haniebnych spraw. Na jakiej podstawie dupku twierdzisz, że jestem taki jak te
        typy. To, że tępie głupotę, kołtunizm, krytykuje gburowatych księży i leniwych
        nauczycieli nie upoważnia NIKOGO do porównywania mnie do tych zboczeńców!!!!!
        Stała się tragedia, życia Ani nikt nie da. Ja widzę winę nie tylko tych
        gówniarzy ale przede wszystkim nauczycielki. Gdzie ona była? Dlaczego te dzieci
        zostawiono bez opieki, czy wiedział o tym kierownik szkoły.? Dlaczego zaraz po
        takim zajściu wszyscy się rozeszli do domów? Gdzie wychowawca, katecheta pewnie
        nie był to pierwszy tego typu wypadek.
        • heymdall Re: Brak słów ... 25.10.06, 16:28
          Adamogo: wybacz, ale przesadziłeś .. djmixer wprawdzie nie zawsze odpowiedzialny jest za treść swoich postów. I ma trochę racji co do braku nauczyciela w tym momencie - przecież do cholery coś takiego musiało troche trwać .. ale djmixer ..po co mieszasz w to katechetę .. znowu chcesz coś udowodnić, nie wiedząc, kto był wychowawcą - porażające jest to, że puszczono dziecko samopas do domu bez żadnej fachowej opieki zarówno lekarskiej jak i psychologicznej ..
          • heymdall Re: Brak słów ... 25.10.06, 16:29
            ..przepraszam, ale zapomniałem coś dopisac w zdaniu dotyczącym djmixera: nie zawsze jest odpowiedzialny za swoje słowa i zawsze go pojadęm, jak coś idiotycznego naskrobie.. ale myslę, że bydlakiem nie jest ..
        • adamogo Re: Brak słów ... 25.10.06, 23:41
          Napisałem popaprańców i imbecylów, nie napisałem zboczeńców. Potem jest o tych ludziach, ja napisałen na początku o takich głupich twojego pokrojusmile Oczywiście nie zrozumiałeś i jakoś to mnie za bardzo nie obchodzi. I nie rozumiem jak człowiek kompletnie głupi, takim jakim ty jesteś, tępi lub próbuje tępić głupotę? Spróbuj najpierw u siebie pewne rzeczy wyplewić, potem zajmij się ogródkiem a na końcu całym polemsmile Acha, wyjaśnij mi swoje znaczenie słowa bubek, bo jak pamiętam, to był to chyba elegancki mężczyzna nadskakujący kobietot. Bywam elegancki, kobietom nie nadskakuję, zazwyczaj tobie, ale ty zapewne chadzasz w "babskich" ciuszkachsmile A pies to takie mądre zwierze, mądrzeje o wiele od ciebiesmile I nawet się da go wytresować, jeśli się potrafismile
      • djmixer1 Re: Brak słów ... 25.10.06, 16:09
        Te epitety to oczywiście do adamogo - facet chory umysłowo.
    • fobik1 Re: Brak słów ... 25.10.06, 17:28
      Nie no nuż się w kieszeni otwiera jak się o czymś taki słyszy!!!
      Djmixer1, no niby masz racje. Gdzie była nauczycielka? No ale na miłość boską,
      kiedy ja byłem w podstawówce, a nie było to tak dawno, mam zaledwie 26 wiosen,
      to nauczyciel potrafił na pół lekcji gdzieś poleźć i nikomu tego typu pomysły
      do głowy nie przychodziły. Jak zaczęli grać w kary, albo rzucać się papierowymi
      kulkami to był max. Ja się pytam, gdzie była reszta klasy? Co, do krzeseł ich
      przywiązali? Wystarczyłby jeden myślący, żeby to przerwać, kiedy to się tylko
      zaczęło. No ale najwyraźniej, to cała klasa popaprańców, albo tchórzy.
    • lakers13 Re: Brak słów ... 26.10.06, 01:08
      hedmdall super opinia dlatego jestem za obniżeniem wieku, gdzie osoby mające
      nawet lat 14 powinny odpowiadać przed Sądem jak dorośli. Dość tego syfu ale
      patrząc na ludzi rządzących to skończy się na medialnym rozgłosie, do
      następnego razu, a teraz jak napisał kolega tylko modlitwa nam pozostała.
    • adamogo Re: Brak słów ... 26.10.06, 09:26
      wiadomosci.onet.pl/1423836,11,item.html
      Dlaczego matka ich nie wini, gdyż to oni są winni? A co do całego zdarzenia i tego artykułu to przeraża mnie język gimnazjalistów<14lat!!> " Kolesie chcieli się popisać przed pozostałymi. To niezła beka tak obmacać dziewczynę. Chcieli pokazać, że są zajebiści" .... "Wszyscy się nabijali, nikt nie sądził, że laska tego nie wytrzyma." Więc reakcją większości osób w klasie był śmiech z całej sytuacji!! Jeśli człowiek z czegoś takiego się śmieje, to nie ma wpojonych żadnych wartości moralnych. Jeśli człowiek się z czegoś takiego śmieje, to jest po prostu chory. A do djmixera, masz tam wyjaśnione, iż nauczycielka<polonistka nie katechetka> wyszła z klasy podczas lekcji, i zapewne ją o to obwinisz, chociaż napewno miałeś w gimnazjum takie lekcje, iż nauczyciel wchodził do klasy, zostawiał uczniów samych i szedł załątwiać jakieś sprawy. Kurczę jak ja bym chciał aby do szkoły wrócił rygor. Jak mi nauczyciel przyzolił bambusem w szkole to odrazu cała klasa cały rok siedziała cichutko i się pilnie uczyła, a teraz się takie rzeczy dzieją, każdy gówniarz ma nauczyciela gdzieś, a nauczyciel nie potrafi być dla nich żadnym wzorem.
      • tiges_wiz Re: Brak słów ... 26.10.06, 09:36
        moim zdaniem problem lezy w systemie gimnazjalnym
        i ile przy 8 klasach wchodzac w wiek dojrzewania w klasie juz byla hierarchia
        ustalona i wiadomo co ko i po co, to teraz rozbija sie grupe i tworzy nowa,
        ktora nie zajmuje sie nauka a ustalaniem hierarchi. Sa wiec zgrzyty i agresja.
        Tu porzeba niestety dobrych pedagogow, korzy beda umieli jakas ta energie
        wykorzystac. Typowym rozwiazaniem sa sekcje sportowe, a u nas jak to wyglada to
        wiadomo.
        • petit7 Re: Brak słów ... 26.10.06, 16:25
          Straszna, tragiczna sprawa. Współczuje rodzicom tej dziewczyny. Czy z tej
          tragedii wyciągniemy prawidłowe wnioski? Czy, niedpowiedzialni politycy nie
          będą chcieli zdobyć po tej tragedii kapitału głosów?
          Zastanawiam się skąd się biorą takie sytuacje. Kiedyś naprawdę tego nie było.
          Ludzie się bardziej szanowali. Teraz rządzi pieniądz. Do takich tragedii
          dochodzi z wielu czynników. Duży negatywny wpływ ma telewizja to z tamtąd
          młodzi ludzie biorą zły przykład. Dawniej przed godz. 20 nie mozna było
          zobaczyć filmów kryminalnych. Dziś wiele z seriali i filmów gdzie emanuję się
          przemocą można zobaczyć przed wieczorynką. Filmy typu "Detektywi", "Kryminalni"
          czy "Oficerowie" są masowo oglądane przez dzieci, a reklamuje się je cały
          dzień! Widać tam gwałty, zabójstwa, porwania, wymuszenia krew i łzy. To duży
          błąd i pogoń za widzem. Należy lansować inne programy. Aktualny rząd Pisowski
          nie zrobił nic w tym na lepsze a zdecydowanie na gorsze. Znikneło wiele
          ciekawych i mądrych programów np. "Wielka Gra" , "Bezludna Wyspa" i inne.
          Pamiętam telewizję z PRLu, tamte programy były lepsze dla nas. Bajka na
          dobranoc to była bajka "Miś uszatek", "Bolek i Lolek", "Reksio" czy "Pszczółka
          Maja" byłu programy propagujące wiedzę "Sonda" "Z kamerą wśród zwierząt"
          czy "Zwierzyniec". Nawet seriale wojenne "Czterej pancerni.." pokazywały co to
          przyjaźń i należy się odnosić do koleżanek. Teraz to wszystko jest obce
          ideologicznie Kaczyńscy i reszta wszystko to neguje. A jakie są tego efekty
          widzimy sami.
          W tej sprawie winę też ponoszą nauczyciele, pedagodzy i katecheci. Podczas
          lekcji nauczyciel bezwzględnie odpowiada za uczniów! Zamiast zwiększąc
          zamordyzm, tak jak planuje zrobić Giertych, dajmy dzieciom możliwość wyżycia.
          Zorganizujmy SKS, kółka zainteresowań. Nie ma na to pieniędzy - na wojny w
          Iraku i w Afganistanie są?
          Nie mogę nie wspomnieć o kościele, jaesteśmy ponoć katolickim krajem, dzieci
          uczą się religii więcej niz wcześniejsze pokolenia i co? Jakie mamy przykłady
          choć ze swojego podwórka?
          • heymdall Re: Brak słów ... 26.10.06, 16:44
            .. no dobra .. znowu wlazłeś na temat "katolicki" .. co ma jedno z drugim wspólnego?? jest wielu katolików, którzy takich rzeczy nie wyrabiają .. to kwestia kindersztuby i człowieczeństwa a nie religii ..
          • katka256 Re: Brak słów ... 26.10.06, 22:38
            Miś uszatek leciał dziś ok 19.15 w czasie wieczorynki dla dzieci!!!
            Kólka zainteresowań są w szkołach jak najbardzie, ale po co SKS skoro
            teraz "modą"jest posiadanie zwolnienia z wf,gdzie na 30-osobową klasę załóżmy
            10 osób nie ma tylko zwolnień.Rodzice dzieciom "załatwiają"wolną
            lekcję "fundując"im przy okazji "zdrowe"kręgosłupy, sprawność fizyczną.
            Czy winą kosioła jest to że "chłopcy"są zboczeni a reszta klasa nie jest w
            stanie zareagować?
            No i jaka jest różnica między katechetą a nauczycielem?bo ja myślę,że to wyrazy
            bliskoznaczne.katecheta=nauczyciel, więc nie widzę powodu osobno pisac o
            nauczycielach i katechetach
    • aureolka1 Re: Brak słów ... 26.10.06, 16:46
      Jestem zdruzgotana tym. U mnie w szkole też był nieciekawy przypadek. Jeden z
      chłopaków zabił bezdomnego. A w szkole cisza nawet nie wolno było o tym mówić.
      Nauczyciele nie interesują się młodzieżą odbębnia swoje i do domu. Gdyby swoje
      obowiązki wypełniali właściwie nie doszło by do tragedi w Gdańsku.
      • matejkoo Re: Brak słów ... 26.10.06, 20:42
        nauczyciel ma nauczyć, rodzice wychować.. i co ma do tego nauczyciel? u mnie wychodzili na całe lekcje i nikogo nie zgwałciłem, w co z pozostałymi uczniami? nie pomogli koleżance? jak ja byłem nie miałem nawet pomysłu takiego a zrobić to? chcieli zażartować?..
        • heymdall Re: Brak słów ... 27.10.06, 14:29
          dokładnie .. tez w szkole mieliśmy przerwy od belfrów w czasie lekcji, ale nic tak głupiego nie przyszłoby nam do głowy .. trzeba po prostu miec nasrane we łbie ..
    • mono80 Re: Brak słów ... 26.10.06, 22:09
      niektórzy winą za zachowania uczniów obarczają nauczycieli,kościół,polityków
      a mało kto zauważa,że wychowanie wynosi się niestety z domu i to rodzice są
      winni większości czynów swoich dzieci,mało z nimi przebywają,mało rozmawiają
      a tylko chcą po pracy ciszy i spokoju aby dziecko im nie przeszkadzało,
      i jeszcze jedno ich dziecko jest zawsze idealne i potrafią przyjść do szkoły
      i nawtykać nauczycielowi bo nie tak potraktował ich dziecko,później sa tego
      efekty,więc nauczyciel odbębnia 45 minut i dzień zaliczony
    • djmixer1 Re: Brak słów ... 27.10.06, 12:04
      16- letnia dziewczyna, powiesiła się w salce katechetycznej przy jednym z
      kościołów w Elblągu. A tu czyja wina? Kolegów?

wiadomosci.onet.pl/1424649,11,item.html
      • adamogo Re: Brak słów ... 27.10.06, 12:11
        Hmmm... Salka katechetyczna i obok Kościół, dziewczyna która się powiesiła i prymitywny móżdżek mixerka, który oczywiście pyta kto zawinił. Ano kto? Tego nie wiemy. Ale djmixerek nam odpowiesmile Zawinił Kościół, katecheci i księża!! Tak drodzy bracia i siostry, djmixerek wszem i obec daje nam do zrozumienia, że zawiniło całe duchowieństwo z papieżem na czele!! W tym jego króciutkim poćie mamy zobrazowany cały tok jego prymitywnego myślenia. Za wszystkie zło świata odpowiedzialny jest Kościół i duchowni. Powódź zabiera tysiące istnień, kto jest za to odpowiedzialny? Księża i katecheci!! W wypadku drogowym giną ludzie, kto jest za to odpowiedzialny? Księża i katecheci!! Wszystkie problemy mixerka spowodowane są przez... Odpowiedźcie sobie samismile
        • djmixer1 Re: Brak słów ... 27.10.06, 16:46
          "16- letnia dziewczyna, powiesiła się w salce katechetycznej przy jednym z
          kościołów w Elblągu. A tu czyja wina? Kolegów?"
          To napisałem ja, a zakała adamogo co napisał oceńcie sami. On się musi leczyć?
          Gdzie napisałem, że winny jest ksiądz? No tuman normalnie TUMAN.
          • poodzian Re: Brak słów ... 27.10.06, 17:27
            No tuman faktycznie.
          • adamogo Re: Brak słów ... 27.10.06, 23:23
            Zapewne uważasz, że muszę się leczyć, więc ten znak zapytania jest zbędnysmile Nie napisałeś, że winny jest ksiądz, wystarczyło, że napisałeś post, w którym był jakiś mord<na samym sobie> i coś związane z Kościołem a wnioski nasuwają się samesmile Oj dziecko, gdybyś ty coś w tej głowie miał, to byśmy porozmawialismile A poodzianek, który wiele razy ukazał nam, jakim jest nieukiem, prymitywem i tym podobnym, chyba ostatnio za dużo odżywek wziął<poodzian> sesese.
      • heymdall Re: Brak słów ... 27.10.06, 14:32
        co chcesz w ten sposób udowodnić?? pewnie księdza wina?? że jej salkę katechetyczną otworzył, albo sznur przeciągał?? nic nie wiesz, więc nie wyciągaj pochopnych wniosków .. diabli wiedzą, czyja, choć myślę,ż emasz z góry założoną teorię, jeżeli miejscem samobójstwa była salka katechetyczna.. proszę, zrób z siebie detektywa i pochwal się nią ..
        • girardengo Re: Brak słów ... 27.10.06, 22:13
          DO MATEJKOO ;] caly czas podkreslasz, ze to nie jest wina szkoly, nie do konca
          sie z tym zgodze... Oczywiscie, ze to rodzice sa wzorem do nasladowania, ale
          spedzajac spora ilosc czasu w szkole tez cos z niej wynosisz! A to, ze ty
          nikogo nie zgwalciles ani nie zabiles, to tylko swiadczy o tym, ze jestes
          normalnym czlowiekiem. Przeciez wyjscie nauczyciela z lekcji nie wplynie na
          wychowanie ucznia. Ale jesli uczen nie ma za duzo pod wlosami i wie, ze zadna
          kara go nie spotka bo co taki nauczyciel moze, to nie uruchamia swojej
          wyobrazni i robi co mu sie podoba... czasy linijki itd. powinny wrocic smile
          • matejkoo Re: Brak słów ... 27.10.06, 23:02
            no tak... ale powiedz mi czy przez te lata, zdążyło się że przy wyjściu z klasy gwałciłeś kogoś? powiedz mi czemu to jest wina szkoły? szkoła ma uczyć, dawać wiedze, uczyć pracy w grupie, zachowań społecznych, a to że rodzice nie rozmawiają z dziećmi tylko dają im kasę na ... na prochy, i inne zabawki dla dorosłych to już inna kwestia, potem biedne dziecko na ogląda się na youtube.com filmików i wpada na pomysł, że swoim nowym siemens-benq od taty nakręci film jak gwałci koleżankę.. a tata w telewizji tłumaczy "to był żart", kurwa przepraszam śmieszny był... powiedz mi w czym zawiniła szkoła? znałem takich co w szkole byli spokojni a po szkole, picie, balangi, bicie.. no to przepraszam, nagle wina szkoły a gdzie rodzice? jakby porozmawiali z synem i powiedzieli.. to jest .. a to dobre, no ale nagle wina nauczyciela że wyszedł .. to że dzieciak pije to też jego wina? to że ćpają i biją na dyskotekach to też wina szkoły? jakby ojciec raz wziął rękę i gówniarza przez łeb przełożył to by inaczej śpiewał.. bez stresowe wychowanie.. nie jestem za przemocą ale tak to jest... stare wychowanie, albo rozmowa, albo kolano..
            • matejkoo Re: Brak słów ... 27.10.06, 23:05
              kiedyś były normy a dziś?"
              • girardengo Re: Brak słów ... 28.10.06, 14:14
                generalnie poszlo mi o to, ze nie "TO NIE WINA SZKOLY" czy tez "TO WINA
                SZKOLY", poprostu wszystko ma wplyw na czlowieka... ale jakby byly wieksze
                konsekwencje popelnionych czynow, na pewno jeden z drugim zastanowil by sie 3
                razy, zanim cos zrobi.
    • fk90 Re: Brak słów ... 27.10.06, 22:57
      Oj...temat rzeka jak dla mnie. Trochę się streszczę. Po pierwsze to, co
      wydarzyło się w tym gimnazjum-brak słów! Gdyby moje dziecko chodziło do takiej
      szkoły natychmiast zmieniłabym ją na inną! Poza tym nie powinno się tego aż tak
      rozgłaszać, bo skutki są takie jakie właśnie widzimy-kolejne samobójstwo
      nastolatki. W końcu dziewczyna wręcz błagała o pomoc! Wysyłała sms-y napisała
      2 listy! I ten napis na tablicy! Dajcie spokój. Największą rzeczą, której
      brakowało tym dziewczynom to zainteresowanie, uwaga i jakieś poczucie własnej
      wartości. Jak widać, tego zapewnić rodzincom w dzisiejszych czasach jest
      najtrudniej...
    • matejkoo Re: Brak słów ... 27.10.06, 23:09
      no ale to moje zdanie, więc nie musisz się z nim zgadzać, każdy ma inne doświadcznie i inaczej patrzy na świat.. moim zdanie to nie wina .. cóż toleruje twoje zdanie..

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka