matejkoo 06.11.06, 14:52 tak właśnie się zastanawiam czy ktoś z was ma plany przedwojenne J-L itp.. zdjęcia. bo nie ukrywam że to ciekawe co kiedyś było w naszej mieścinie poza obozami.. jak macie to dawajcie Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
katka256 Re: J-L plany historia.. 06.11.06, 16:26 Mnie też,mnie też.... ale nic nie mam Odpowiedz Link
adamogo Re: J-L plany historia.. 06.11.06, 16:56 Też bym z chęcią takie plany zdobył, ale wcześniejsze poszukiwanie nie przyniosły rezultatów. A z chęcią dowiedziałbym się o pozostałych niewypałach, amunicji czy zwykłych rzeczy które pozostały po wojnie na naszej ziemi. Odpowiedz Link
mono80 Re: J-L plany historia.. 06.11.06, 17:11 kiedyś dużo prochu znajdowano pomiędzy wiaduktem a przejazdem kolejowym od strony osiedla,prawdopodobnie po wybuchu wagonu przewożącego amunicję, pewnie jeszcze coś tam jest, tylko już zarośnięte chwastami i trawą Odpowiedz Link
laskovitz Re: J-L plany historia.. 06.11.06, 18:00 Ech to były czasy. Nie tylko proch ale i części pocisków można tam było znaleźć. Ciekawe informacje są tutaj www.jelcz-laskowice.pl/historia.php?id=1 ale pewnie już część ludzi czytała. Szukałem kiedyś zdjęć i nie jest łatwo, chętnie bym zobaczył nawet zdjęcia nawet powojenne. Bunkry w miejscu osiedla, stary wiadukt, pałac z murem, który cholera wie po co rozebrano, Restaurację Zorza. Odpowiedz Link
rumian3 Re: J-L plany historia.. 06.11.06, 18:10 Tu jest adres. Na tej stronie szukać trzeba - okolice Laskowic miłoszyc Dziupliny i Jelcza. Dla znających troche te okolice są zdjecia lotnicze. Powodzenia. www.google.pl/search?hl=pl&q=daupe&lr= Odpowiedz Link
heymdall Re: J-L plany historia.. 06.11.06, 18:08 tiaa.. ztymi pociskami i materiałami pirotechnicznymi była kiedyś niezła zabawa .. .. od rozbijania młotkiem po (jak to niektórzy czynili) detonowanie w ogniu .. Odpowiedz Link
djmixer1 Re: J-L plany historia.. 06.11.06, 18:13 Są w necie niemieckie plany naszych okolic. Unikalne zdjęcia Jelcza i Laskowic można znaleść na Allegro. Odpowiedz Link
laskovitz Re: J-L plany historia.. 06.11.06, 18:13 Zdjęcia współczesne ale na początek dobre i to www.kamarek.webd.pl/galeria/alager/al/index2.html Mała pomoc w szukaniu, od 1937 bo końca wojny Laskowice nazywały się Markstadt Odpowiedz Link
heymdall Re: J-L plany historia.. 06.11.06, 19:31 .. do tego czasu nazwa miała stare brzmienie - ustawodawstwo hitlerowskie przewidywało zmianę nazw brzmiących niezbyt niemiecko .. Odpowiedz Link
rumian3 Re: J-L plany historia.. 06.11.06, 18:18 wroclaw.hydral.com.pl/1657,miasto.html Odpowiedz Link
rumian3 Re: J-L plany historia.. 06.11.06, 18:19 wroclaw.hydral.com.pl/15209,foto.html Odpowiedz Link
adamogo Re: J-L plany historia.. 06.11.06, 18:31 Oj było zabawy. Z saperką całe dni się chodziło po lesie w Nowym Dworze, zazwyczaj koło dawnego lotniska. Ale też okoliczne pola i stawy skyrwają w sobie wiele pozostałości. Odpowiedz Link
fobik1 Re: J-L plany historia.. 06.11.06, 18:37 A tutaj coś z obozu w Miłoszycach jak ktoś jeszcze nie widział: miloszyce.republika.pl/galoboz/index.htm Odpowiedz Link
heymdall Re: J-L plany historia.. 06.11.06, 19:35 świetne.. te inne widokówki również.. Odpowiedz Link
matejkoo Re: J-L plany historia.. 06.11.06, 20:08 nie no to może wspólnymi siłami dało by się troszeczke historie naszego miasta odkryć.. Odpowiedz Link
laskovitz Re: J-L plany historia.. 06.11.06, 20:22 img357.imageshack.us/img357/9963/8lt7.jpg Zdjęcie lotnicze Laskowic, Piekar i Chwałowic z lutego 1945 Odpowiedz Link
fasoll Re: J-L plany historia.. 06.11.06, 21:37 W korytarzu klubu Mikron(za sklepem na skarpie) wiszą zdjęcia starych bloków z Al.Wolności z lat 60-tych. Odpowiedz Link
matejkoo Re: J-L plany historia.. 06.11.06, 22:22 yhy ściema.. wiesz kiedyś byłe, stanąłem się i przyjrzałem na połowie były anteny satelitarne.. nie wiem czy już mieli oryginalne, ale tam gdzie było "bloki z lat 60" czy jakoś tak.. to nie wiedziałem że mieli wtedy tunery cyfrowe.. Odpowiedz Link
fasoll Re: J-L plany historia.. 06.11.06, 23:18 widocznie nie dokładnie patrzyłeś, tam są także zdjęcia z lat 90-tych gdzie satelity były czymś normalnym Odpowiedz Link
matejkoo Re: J-L plany historia.. 07.11.06, 10:42 tylko wiesz.. jak pisze "osiedle dziś" i są zdjęcia m.in w kolorze a potem "osiedle w latach 60-tych" i są zdjęcia w sepi, z antenami satelitarnymi to wiesz.. można się spodziewać że autor raczej będzie wieszał z lat 60-tych.. pamiętam że długo stałem i myślałem właśnie że coś nie tak powiesili.. ale jednak tak było Odpowiedz Link
laskovitz Re: J-L plany historia.. 10.11.06, 22:57 img329.imageshack.us/img329/7060/1ws0.jpg img391.imageshack.us/img391/2540/2gr4.jpg img296.imageshack.us/img296/5990/4wo3.jpg img299.imageshack.us/img299/2412/5fd4.jpg img58.imageshack.us/img58/2950/6ur5.jpg img182.imageshack.us/img182/5556/3ox0.jpg Odpowiedz Link
mono80 Re: J-L plany historia.. 10.11.06, 23:57 super zdjęcia budynek stacji kolejowej prawie w takim niezmienionym stanie do dnia dzisiejszego,ciekawi mnie gdzie była ta restauracja w Jelczu Odpowiedz Link
laskovitz Re: J-L plany historia.. 11.11.06, 10:31 Zastanawiałem się i nijak nie mogę w jelczu umiejscowić tej restauracji. Bliskość Odry sugeruje rejon Ogrodowej i Odrzańskiej, a jedynym tak wysokim budunkiem w tym rejonie jest ten gdzie mieści się zakład stolarski. Druga resteuracja to chyba dawna Zorza. Zdjęcie zrobione jest od strony dzisiejszej Witosa i od tej strony jeszcze w latach 70-tych było wejście do Zorzy. Potem zostało przeniesione od strony Oławskiej. Ciekawi mnie co było w dwóch bydynkach po których nie ma już śladu. Jeden znajdował się w miejscu przed pałacem w miejscu gdzie dziś jest obelisk. Lej i ruiny straszyły do lat 70-tych, a potem teren został wyrównany, posadzono żywopłot i postawiono obelisk i ławeczki. Drugi bydynek był przy rozjeździe na Piekary i Chwałowice obecnie w miejscu prywatnego ogrodu. Ruiny stały jeszcze w 60- tych latach. Podobno była to apteka. Podczas remontu pałacu po przejęciu przez UMiG od IUNG pomieszczenie kotłowni okazało się zniszczoną kaplicą przypałacową, została podremontowana i odświerzona ale nie wiem co tam sie teraz mieści. Odpowiedz Link
mono80 Re: J-L plany historia.. 11.11.06, 11:39 rozpoznaję też budynek dawnego przedszkola obok szkoły 1 nie wiem czy ta drewniana restauracja nie była przybudówką chyba dawnego młynu pomiędzy Jelczem a Łęgiem Odpowiedz Link
laskovitz Re: J-L plany historia.. 11.11.06, 12:54 Może komuś się przyda w poszukiwaniu materiałów, zdjęć, planów naszej gminy Biskupice Oławskie (Bischwitz), Brzezinki (Birksdorf), Chwałowice (Quallwitz), Dębina (Groß Dupine, 1936-45: Groß Eichau), Dziuplina (Daupe), Grędzina (Trattaschine, 1937-45: Hirschaue), Kopalina (Rodeland), Łęg (Lange), Miłocice (Mühlatschütz), Miłocice Małe (Klein Mühlatschütz), Miłoszyce (Meleschwitz, 1937-45: Fünfteichen), Minkowice Oławskie (Minken), Nowy Dwór (Neu Vorwerk) mit Hanna, Piekary (Beckern), Wójcice (Steindorf). Odpowiedz Link