kaszka-manna 28.05.09, 15:07 Witam! Kogo możecie mi polecić? Jakie są ceny- leczenie kanałowe, znieczulenie, biała plomba itd.? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
malowanka06 Re: Dobry dentysta 28.05.09, 16:12 najlepszy, z najlepszym sprzetem, jednak niezbyt tani ale za jakosc sie placi.Nie sztuka wydac malo a za miesiac znow naprawiac www.easydent.pl Odpowiedz Link
jagoda491 Re: Dobry dentysta 28.05.09, 17:54 Polecam panią Staszyńaską z punktowca naprzeciwko Biedronki. Jest super jako człowiek i jako fachowiec. Odpowiedz Link
rostalski.l Re: Dobry dentysta 28.05.09, 18:21 Ja polecam Państwa Kobusińskich. Jak na razie od 2 lat jestem zadowolony. www.kobusinscy.pl/ Odpowiedz Link
kaszka-manna Re: Dobry dentysta 28.05.09, 19:20 A znacie może przybliżony cennik? Chodzi mi zwłaszcza o te białe plomy... Odpowiedz Link
mooreland Re: Dobry dentysta 28.05.09, 20:17 Moge Ci tylko podac dokladna co do grosza cene tybki zawierajacej mase do robienia takich bialych plomb. Producentem jest firma Johnson&Johnson a tyba na okolo 30 plomb kosztuje 114,30 zl. Do dostania w sklepach z zaopatrzeniem stomatologicznym. Odpowiedz Link
kaszka-manna Re: Dobry dentysta 28.05.09, 22:40 To widzę, że niezłe pieniążki są z moich zębów Odpowiedz Link
kaszka-manna Re: Dobry dentysta 28.05.09, 22:41 No właśnie, wolałam wiedzieć od kogoś na forum, przez telefon u jednej z tutejszych dentystek dowiedziałam się, ze plomba biała kosztuje 50 pln, niestety już na żywo cena wyniosła 90 pln... Wiadomo co refunduje NFZ ? Odpowiedz Link
heymdall Re: Dobry dentysta 28.05.09, 23:08 plomba biała ?? jaki materiał masz na myśli ?? kompozyt czy glassionomer ?? with regards: mooreland za bardzo trafił w temat - co ma materiał do wypełnienia (cena za tubę do kosztu wykonania?) .. jeżeli tak, to proszę: można samemu zrobić .. polecam zwłaszcza materiały światłoutwardzalne i kupno odpowiedniej latarki, która można długo utrzymać w ustach nie płaci się za wypełnienie - zgodnie z wytycznymi NFZ płaci się za każda powierzchnię ubytku - tzn., że np, jeżeli masz ubytek w bruździe na 1 powierzchni zgryzowej, to płaci się około 50 zł (wg cennika to chyba 40 zł - ale różnie z tym bywa) .. ubytek typu MO, OD to już 2 powierzchnie i cena może wahać się od 80 do 100 zł .. wykonanie wypełnienia z materiałów estetycznych metodą warstwową (GI odtwarzający zębinę + kompozyt lub sam kompozyt stosowany jako odtworzenie szkliwa warstwowe) kosztuje ponad 250 zł ( a można też żądać więcej) .. jeżeli chodzi o refundację z NFZ, to użycie materiału GI (glassionomer) było dotychczasowo wykonywane bezpłatnie - GI jest o tyle dobry, że przynajmniej odtwarza w jakimś stopniu kolor zęba - jest jednak bardziej ścieralny i podatny w pierwszej dobie na wilgoć (dlatego o ile przedkładamy efekt nad estetykę lepiej wykonać wypełnienie amalgamatowe, a jeżeli zależy na obu tych aspektach to już płatny kompozyt) .. najlepszy z punktu widzenia estetyki i wytrzymałości jest póki co kompozyt ( w polskich warunkach) .. niestety płatny dużo też zależy od rozległości ubytku i stanu uzębienia - czasem lepiej wykonać koronę lub wkład koronowo-korzeniowy niż użerać się z wypełnieniem, które może nie mieć szansy utrzymania się (za każdym razem trzeba ponownie lekko opracować ubytek i doprowadzić do utraty tkanek) .. ale o tym zadecyduje lekarz stomatolog .. -------------------------------------------------------------------- - Żyje nam się coraz lepiej - oznajmił w expose sejmowym premier. - To fajnie macie... - pomyślał naród Odpowiedz Link