Dodaj do ulubionych

Kłopoty z podróżą

04.07.06, 13:50
Mam jamnika,który nie może podróżować. Boj się, piszczy ,wymiotuje, biega po
całym samochodzie. Czy mozna coś zrobić, aby uleczyć go z tej choroby?
Obserwuj wątek
    • default Re: Kłopoty z podróżą 05.07.06, 11:02
      Możesz go próbować stopniowo przyzywczajać do samochodu, najpierw posiedzieć z
      nim wewnątrz na postoju, pobawić się, czy dać jakiś smakołyk, żeby oswoił się z
      zamkniętym wnętrzem, potem krótkie przejażdżki, zakończone przyjemnym
      spacerkiem. Przed podróżą podać aviomarin. W czasie jazdy trzymać na kolanach,
      lepiej tak, żeby nie patrzył na przesuwający się za oknem krajobraz. Niestety
      nie gwarantuje to "wyleczenia", ale jest duża szansa, że będzie lepiej znosił
      podróże, przynajmniej od strony psychicznej, bo wymioty mogą pozostać przy
      dłuższych trasach. Trzeba robić częste postoje, uchylać okno, mieć ze sobą wodę
      i miskę. Ja miałam podobny problem, obecnie jest wyraźnie lepiej, chociaż
      podróż ponad 2-godzinna niechybnie (mimo aviomarinu) kończy się rzygankiem. Ale
      przynajmniej spokojna jest :)
      • sol_bianca Re: Kłopoty z podróżą 15.07.06, 20:40
        moj poprzedni jamnik tez mial takie prolemy, dostalismy od weta jakies lekarstwo
        (nie aviomarin, nie pamietam nazwy, jakies krople potwornie gorzkie, strasznie
        tym plul ;)) i pomagalo na wymioty, z czasem pies sie przyzwyczail i mozna bylo
        odstawic krople, potem uwielbial jezdzic samochodem, nawet w dlugie trasy...
        oczywiscie musowo regularne postoje + spacerek.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka