wislok1 30.03.13, 08:06 Wiedeń jest miastem często odwiedzanym przez Polaków. W tym miejscu można zamieszczać linki do stron turystycznych o Wiedniu Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wislok1 Najlepszy plan miasta 30.03.13, 08:08 www.wien.gv.at/stadtplan/ Opracowany przez władze miejskie, najbardziej dokładny Odpowiedz Link
wislok1 Najpiękniejsze wiedeńskie muzea 30.03.13, 08:12 Piękno jest rzeczą względną, ale zdaniem zdecydowanej większości turystów i wiedeńczyków te muzea zasługują na odwiedziny: www.museumsinvienna.org/khm_p.htm Oczywiście do tej listy dołączamy Hofburg: www.hofburg-wien.at/en.html Schönbrunn: www.schoenbrunn.at/en.html Wszelkie inne propozycje mile widziane ! Odpowiedz Link
wislok1 Ciekawa sprawa 06.04.13, 23:51 WSZYSTKIE zorganizowane grupy młodzieży szkolnej, w tym z Polski, Czech, Słowacji mają DARMOWY wstęp do większości wiedeńskich muzeów !!! W Muzeum Przyrodniczym spotkaliśmy szkolne klasy z Bratysławy, w 1 godzinę dojechali do Wiednia, a potem już mieli wspaniałą lekcje biologii Odpowiedz Link
lainz Re: Ciekawa sprawa 08.04.13, 15:46 Doskonaly pomysl, dzieki temu dzeci nie beda kulturalnymi analfabetami Odpowiedz Link
wislok1 Re: Ciekawa sprawa 08.04.13, 16:22 No, szkole musi sie chcieć zrobić wycieczkę do muzeum Odpowiedz Link
jusytka Re: Ciekawa sprawa 08.04.13, 15:59 Nie tylko zorganizowane i nie tylko we Wiedniu, właśnie odkryłam że moje za darmo wejdą do Kristallwelten Swarovski, a tam się latem wybieramy Odpowiedz Link
wislok1 Re: Ciekawa sprawa 08.04.13, 16:23 Podobno bardzo fajne miejsce, nie byliśmy, za dużo atrakcji w tej Austrii, nie da się je "przetrawić" Odpowiedz Link
wislok1 Wiedeńska komunikacja publiczna 30.03.13, 08:13 www.wienerlinien.at/eportal/ Metro, autobusy, tramwaje, itp. Odpowiedz Link
lainz Re: Wiedeńska komunikacja publiczna 06.04.13, 20:35 W czasie ferii dzieci szkolne, w tym z Polski, jezdza za darmo Odpowiedz Link
wislok1 Re: Wiedeńska komunikacja publiczna 06.04.13, 23:48 To prawda, to jest rewelacja Odpowiedz Link
lainz Re: Wiedeńska komunikacja publiczna 08.04.13, 15:42 Tylko trzeba wiedziec, ze liczy sie czas ferii w miesciWieden, nie w Polsce Odpowiedz Link
jusytka Re: Wiedeńska komunikacja publiczna 09.04.13, 08:18 Jednak przeciętny turysta nie wie kiedy oni mają ferie/wakacje. Poza tym w Niemczech każdy land ma inne terminy, być może w Austrii też... Jak ja byłam w Styrii pierwszy raz na początku lipca, zdziwiłam się, jak spotkałam dzieci idące do szkoły. Odpowiedz Link
wislok1 Terminy ferii szkolnych w Austrii 09.04.13, 15:23 Nie ma sprawy, wrzucam terminy ferii letnich: Ferie letnie Burgenland, Niederösterreich, Wien 29. 6. 2013 – 31. 8. 2013 Kärnten, Oberösterreich, Salzburg, Steiermark, Tirol, Vorarlberg 6. 7. 2013 – 7. 9. 2013 Odpowiedz Link
wislok1 Re: Terminy ferii szkolnych w Austrii 10.04.13, 18:34 Przypomniało mi się, że nigdy w Austrii nikt nie chciał od nas dokumentów w muzum lub kolejce linowej, czy gdzie indziej, jeśli dzieciakom przysługiwała zniżka do pewnego wieku. Nikt tego nie sprawdzał Odpowiedz Link
lainz Re: Terminy ferii szkolnych w Austrii 10.04.13, 21:20 Początek ferii - wysokie ryzyko korków na autostradach,pamiętajcie Odpowiedz Link
jusytka Re: Terminy ferii szkolnych w Austrii 10.04.13, 22:00 Warto tez nie naciąć się na początek/koniec weekendu, zwłaszcza kiedy pogoda sprzyja takim wyjazdom. Znajomi ostatnio mnóstwo czasu spędzili na ringu w Monachium... Odpowiedz Link
martina-0 Re: Wiedeńska komunikacja publiczna 28.08.13, 15:35 Komunikacja miejska dot. Wiednia i okolic to nie tylko www.wienerlinien.at, ale też ta strona: www.vor.at/ (niestety tylko po niemiecku!) Piękne zdjęcia miasta zostały tu umieszczone. Prosimy o więcej, ale też o podpisywanie ich w taki sposób, żebyśmy wiedzieli gdzie to dokładnie jest lub co to jest (nazwa obiektu też po niem.), np. Donau Tower, 13 Bezirk, Langegasse... (to taki fikcyjny obiekt). Dzięki takim szczegółowym informacjom nie będziemy musieli pisać mejli do ludzi z Austrii i pytać co to jest i gdzie. Przecież może nawet zdarzyć się, że będzie chodziło o obiekty nie z listy Top 10 do obejrzenia, więc szczegółowe informacje są cenne, a dla kogoś kto jest na miejscu to nie problem dopisać to i owo. Mam pytanie. Na zdjęciu zatytułowanym "W pionie" jest taka betonowa konstrukcja za schodami na zewnątrz i jakby tarasem widokowym. Co to jest dokładnie i gdzie się znajduje oraz czy można tam wejść jako turysta? Odpowiedz Link
wislok1 Re: Wiedeńska komunikacja publiczna 28.08.13, 18:22 Witam serdecznie na forum ! Cieszę się, że zdjęcia wzbudziły zainteresowanie !!! Będę ja podpisywał i wyjaśniał, col to jest. Co do tej budowli, to na razie sam nie wiem, co ot dokładnie jest. Wiem, gdzie to jest. Poszukam informacji Odpowiedz Link
wislok1 Wiedeńczycy z Polski o Wiedniu 30.03.13, 08:18 www.wiedenczycy.info/poradnik-turysty/ Informacje o mieście opracowane przez wiedeńską polonię Odpowiedz Link
wislok1 Informacje praktyczne o Wiedniu 30.03.13, 08:22 www.wien.info/pl/travel-info/tourist-info Na pewno się przydadzą Odpowiedz Link
wislok1 Praktyczny przewodnik po mieście 30.03.13, 08:24 austria.praktycznyprzewodnik.eu/przewodnik-po-wiedniu/porady-praktyczne-wieden-wycieczka/ Z dobrymi radami Odpowiedz Link
wislok1 Karta rabatowa NO-Card 30.03.13, 08:31 Za 53 euro można zwiedzać wielką ilość obiektów w Wiedniu i całej Dolnej Austrii, opłaca się www.niederoesterreich-card.at/noecard/de/ Odpowiedz Link
wislok1 Karata rabatowa Vienna Card 30.03.13, 08:32 www.wien.info/en/travel-info/vienna-card Dla lubiących dużo zwiedzać w samym mieście Odpowiedz Link
wislok1 Re: DC Tower 28.08.13, 18:24 DC Towers I – wieżowiec w trakcie budowy w mieście Wiedeń, w Austrii, o planowanej wysokości wysokości 248 m. Budynek ma zostać otwarty w 2013. pl.wikipedia.org/wiki/DC_Towers_I Jest niedaleko siedziby ONZ, nad samym Dunajem Odpowiedz Link
wislok1 Re: Meczet ! 28.08.13, 18:25 Meczet w Wiedniu (właściwie: Centrum Islamskie w Wiedniu, niem.: Islamisches Zentrum Wien) – zespół religijno-społeczny w Wiedniu, znajdujący się w dzielnicy 21. Floridsdorf, przy ul. Am Bruckhaufen 3, nad Dunajem. Prace projektowe rozpoczęto 29 lutego 1968, a ukończono 20 listopada 1979. Obiekt zaprojektował Richard Lügner, na zlecenie króla Arabii Saudyjskiej – Faisala ibn Abd al-Aziza. Minaret ma wysokość 32 m i stanowi konkurencję widokową od strony stacji metra Neue Donau, dla wieży telewizyjnej na terenie Vienna International Centre. Średnica kopuły wynosi 16 m[1]. Przy meczecie działa Centrum Islamskie, wokół którego koncentruje się życie islamskiej społeczności stolicy Austrii. Centrum zostało uroczyście otwarte w 1979 przez prezydenta Rudolfa Kirchschlägera. pl.wikipedia.org/wiki/Meczet_w_Wiedniu Jeszcze tam nie byłem Odpowiedz Link
wislok1 Re: Kościół na Mexiko Platz 28.08.13, 18:26 Kościół św. Franciszka z Asyżu, poświęcony w 1913 roku. Sam Mexiko Platz był kiedyś miejscem handlu Polaków i innych narodowwości, dość podejrzanym Odpowiedz Link
wislok1 Re: Kościół na Mexiko Platz 28.08.13, 18:27 de.wikipedia.org/wiki/Franz-von-Assisi-Kirche_(Wien) Odpowiedz Link
wislok1 Re: Katedra 28.08.13, 18:28 Katedra św. Szczepana lub św. Stefana, w sumie to bez znaczenia, bo to jeden i ten sam święty pl.wikipedia.org/wiki/Katedra_%C5%9Bw._Szczepana_w_Wiedniu Odpowiedz Link
wislok1 Re: Skyline 28.08.13, 18:30 Widok wieczorem na wiedeńskie wieżowce, nazywane też drapaczami chmur Odpowiedz Link
wislok1 Re: Secesja 28.08.13, 18:33 Na placu Karola ( Karlsplatz ) mieści się jedna z najpiękniejszych stacji metra z oryginalnym nadbudowaniem, w stylu secesyjnym muzeumsecesji.pl/przewodnik44.html Odpowiedz Link
wislok1 Re: Weihnachtsmarkt 28.08.13, 19:38 Najsłynniejszy wiedeński jarmark Bożonarodzeniowy, przed ratuszem Odpowiedz Link
wislok1 Dla Martiny 28.08.13, 19:58 To jest tu, nad samym Dunajem: goo.gl/maps/AHUx4 Można tam podejść, w okolicy są liczne knajpy, czy wyjść na samą wieżę, nie wiem. Odpowiedz Link
wislok1 Re: Dla Martiny 28.08.13, 20:07 A ta wieża to LATARANIA, ale nie morska i latarnia tylko z nazwy www.donauinsel.at/der-leuchtturm/index.html Odpowiedz Link
wislok1 Re: Manhattan nad Dunajem 28.08.13, 19:39 DC Tower i inne wieżowce nad Dunajem, niedaleko siedziby ONZ Odpowiedz Link
wislok1 Re: Gotyk 28.08.13, 18:29 Również katedra św. Szczepana lub św. Stefana pl.wikipedia.org/wiki/Katedra_%C5%9Bw._Szczepana_w_Wiedniu Odpowiedz Link
wislok1 Re: Kopuła 28.08.13, 19:49 Kopuła Muzeum Przyrodniczego ( Naturhistorisches Museum ) na Ringu de.wikipedia.org/wiki/Naturhistorisches_Museum_Wien Odpowiedz Link
wislok1 Re: Kościół Wotywny 28.08.13, 19:52 Wielki neogotycki kościół na Ringu pl.wikipedia.org/wiki/Ko%C5%9Bci%C3%B3%C5%82_Wotywny_w_Wiedniu Odpowiedz Link
wislok1 Re: Graben 28.08.13, 19:50 Słynny plac w centrum Wiednia, niedaleko katedry pl.wikipedia.org/wiki/Plac_Graben Odpowiedz Link
wislok1 Dawna piekarnia Ankerbrot 01.09.13, 22:50 Obecnie miejsce wystaw sztuki nowoczesnej www.ostlicht.at/index.php?id=1&L=1 Odpowiedz Link
wislok1 Grecki maraton i amerykańskie wieżowce 01.09.13, 22:52 Czyli maraton we Wiedniu, w tle dzielnica wieżowców koło siedziby ONZ nad Dunajem Odpowiedz Link
wislok1 Re: Schönbrunn z lotu samolotu 01.09.13, 23:38 Jeszcze raz, tym raz spory kawałek Wiednia Odpowiedz Link