Dodaj do ulubionych

Mapy szlaków - pytanie

02.05.06, 14:35
Witam,
Przymierzam się ponownie do letniego wypadu w góry. Waham się pomiędzy
Zillertal, które ktoś mi kiedyś na forum polecił, a Amade, które znam z
wypraw narciarskich, ale nie z letnich.
Mapy szlaków w internecie są bardzo ubogie, ba, powiedziałabym, że nie ma ich
wcale, są bardzo dyskretne informacje aby mapę zakupić sobie w punkcie
informacji... A nie bardzo chciałabym jechać w ciemno.
Patrzyłam po empikach, niestety tam map określonych regionów nie widziałam.
Może są jakieś głęboko ukryte w internecie? Albo zna ktoś księgarnię w
Polsce, w której takowe można kupić?
A może po prostu ktoś doradzi - Zillertal i okolice czy Amade na tygodniowy
wypad dla amatorów gór? smile
Obserwuj wątek
    • siejest Re: Mapy szlaków - pytanie 09.05.06, 17:20
      Ciekawe zagadnienie. W najblizszym czasie poszukam, dzis sie tylko witam.
      Pozdrawiam
    • martina-0 Re: Mapy szlaków - pytanie 20.11.13, 15:27
      Rzeczywiście gdy wpisze się Amade to wychodzi narciarstwo, a nie chodzenie po górach, ale znalazłam coś takiego:

www.salzburgersportwelt.com/de-wandern-land-salzburg.htm (na dole jest część:
      Downloadlink " Amadé Almentour durch die Salzburger Sportwelt", jak kliknie się download to w pdf wychodzi mapka dot. wędrówek i opis szlaku., co prawda jest to płatne, ale chyba mając opis i mapę nie trzeba płacić za fachowego przewodnika!)

www.skiamade.com/de/sommer - letnie atrakcje regionu

W Austrii jest taka strona www.groops.at, gdzie ludzie organizują sobie wolny czas i szukają chętnych do wypadów. Jest to bezpłatne, no chyba że jest wycieczka za miasto, to musisz sobie zapłacić za bilety... Ja na tej stronie szukam pomysłów na wycieczki, gdy wybieram się do tego kraju. Można też oczywiście pisać do użytkowników i zadawać pytania. Ludzie lubią dzielić się wiedzą turystyczną. Na tej stronie można przeglądać co się dzieje lub działo w różnych regionach kraju, to samo działa w Niemczech - www.groops.de.

Drugim pomysłem, by dowiedzieć się więcej, to www.couchsurfing.org. Tam też na forach ludzie udzielą Ci informacji.

Ponadto jak już się jest gdzieś na miejscu, to informacja turystyczna ma niektóre ulotki za darmo (nawet takie materiały wysyła na cały świat bezpłatnie!). Można też udać się do okolicznej biblioteki publicznej, gdzie z pewnością mają i mapy, i przewodniki na temat swojego regionu (także po angielsku!). Można to na miejscu przejrzeć i coś skopiować.

Generalnie to w Polsce jest kiepsko z kupieniem czy wypożyczeniem literatury na temat krajów niemieckojęzycznych. Takie ogólne przewodniki czy mapy to są, ale nie coś co dotyczy mniejszych miast czy regionów. A nasze biblioteki są bardzo ubogie. Dobrze, że w internecie można wszystko znaleźć, tzn. prędzej czy później...

W Austrii warto też w pójść do takich sklepów - coś jakby second-hand + targ staroci, ale nie tylko z ciuchami, gdzie mają też książki i mapy za 1-2 Euro. W Wiedniu jest Carla (Caritas Laden - sklep Caritasu), gdzie były całe regały tylko z literaturą turystyczną i też po angielsku - www.carla-wien.at/carla-laeden/

Jak ktoś ma niedaleko do Berlina i zna niemiecki, warto wybrać się do biblioteki publicznej, bo tam mają mnóstwo przewodników i map o całym świecie. Tu jest katalog: www.voebb.de. Do kserowania nie trzeba być tam zapisanym lub jak chce się czytać na miejscu.

To samo w Austrii www.obvsg.at/kataloge/

Na miejscu w antykwariatach też taniej kupi się przewodniki.

Generalnie to żeby zdobyć bardziej szczegółowe informacje o jakichś regionach nie w Polsce, to kruczek tkwi w tym, żeby znać dobrze chociaż angielski, nie mówiąc już o innych językach. Polski internet jest i zawsze był ubogi. Lepiej wpisywać hasła po angielsku...

No, ale to już wiecie nie ma co się nad tym rozwodzić.
    • piernik235 Re: Mapy szlaków - pytanie 20.11.13, 19:32
      Wersje online map Kompassu znajdziesz pod www.kompass.de/online-karte.html

Pod www.wanderreitkarte.de/garmin_de.php znajdziesz mapę, którą da się użyć na urządzeniach Garmina albo pod androidem z oruxmaps. Do orientacji w terenie się nadaje, do szukania szlaków mniej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka