Dodaj do ulubionych

filo pl czy kulturo? help!:)

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.07, 11:41
dostałam się na dwa kierunki na uniwerku wrocławskim- na filologię polską i
kulturoznawstwo. Oczywiście nie mam pojęcia co wybrać więc zbieram
informacje:) Jeśli ktoś studiuje te kierunki, ma jakies info o nich lub może
mi doradzić, będę bardzo bardzo wdzięczna:)
Obserwuj wątek
    • Gość: ma_ska Re: filo pl czy kulturo? help!:) IP: 195.75.207.* 01.08.07, 12:39
      Ja wlasnie koncze kulturoznawstwo (na UJ), studia ciekawe, ale raczej ogolne -
      malo konkretow...duzo filozofii, socjologii, troche historii! Z tego co wiem
      ciezko znalezc po nich jakos sensowna prace:( Powodzenia zycze
    • vivian.darkbloom kulturoznawstwo 01.08.07, 13:40
      sama nie studiuje ani tego ani tego, ale z relacji znajomych wnioskuję, że
      lepsze jest kulturoznawstwo. Przede wszystkim jest bardziej róznorodne -
      zadowoleni będą i ludzie zainteresowani literaturą, i filmem, i teatrem, i
      antropologią kultury i sztuką...
      a perspektywy pracy są chyba po obu mniej więcej takie same.
      • maadz Re: kulturoznawstwo 01.08.07, 14:02
        ja studiuje jedno i drugie i tobie tez to polecam :)
    • Gość: monika Re: filo pl czy kulturo? help!:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.07, 14:06
      oczywiście, że filologię polską! bardzo interesujący kierunek! wiem, bo
      studiowałam. zawiera wiele tego, co jest na kulturoznawstwie, a niestety w
      druga strone to juz nie dziala...powodzenia
      • Gość: gosska Re: filo pl czy kulturo? help!:) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.08.07, 14:19
        ja wybralabym filologie polską, bo kulturo. to kierunek dla hobbystów, a nie
        dla pracy
        • vivian.darkbloom oba kierunki są dla hobbystów 01.08.07, 14:50
          a po filologii polskiej są świetne perspektywy pracy? (o ile nie chcesz być
          nauczycielem). jeśli kulturoznawstwo określasz mianem hobbystycznego to
          filologia polska też na takie określenie zasługuje.
          • Gość: Shk Re: oba kierunki są dla hobbystów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.08.07, 23:32
            hey! ja tez dostalam sie tu i tu, ale wybralam filologie:D i tez Ci to
            polecam;) mozna cos ciekawego wymyslic no i zawsze pewna praca jako belfer;p
            • Gość: Ola Re: oba kierunki są dla hobbystów IP: *.is.net.pl 03.08.07, 11:22
              Nie taka pewna...
          • Gość: Aga Re: oba kierunki są dla hobbystów IP: *.chello.pl 03.08.07, 12:00
            Dowcip polega na tym, że teraz jeśli nie chcesz być po polonistyce
            nauczycielem, to masz całkiem sensowne perspektywy pracy - a nauczycieli nikt
            nie chce.
            • Gość: shk Re: oba kierunki są dla hobbystów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.08.07, 01:26
              hmmm... jakie sensowne??
              ide na ta filologie polska i ciesze sie z tego, nie powiem:)
              ale jestem bardzo ciekawa jak to wyglada z praca po skonczeniu tych
              specjalnosci/specjalizacji komunikacja spoleczna itp??
              czy ktos sie w tym naprawde orientuje i moze podac przyklad z zycia,
              doswiadczenia??
              bo formulki z informatorow to my doskonalne znamy...
              chyba ze jest to na tyle nowosc ze jeszcze nikogo nie wyksztalcono w
              tmy kierunku??
              • Gość: ja Re: oba kierunki są dla hobbystów IP: 83.151.32.* 09.08.07, 10:23
                no właśnie, ja się tez zastanawiam, jakie sensowne? własnie
                skończyłam filologię polską, robiłam strasznie dużo na studiach i
                poza studiami - staży, pracy w mediach etc, wyjeżdżałam na
                stypendia, przeglądam oferty pracy i jakoś szczególnie szerokich
                perspektyw nie widzę.
                początkującym polonistom lub kulturoznawcom radzę za rok, dwa zacząć
                równolegle jakąś filologię obcą lub jakiś inny drugi kierunek.
                łączenie polonistyki z kulturoznawstwem brzmi ładnie, tylko co z
                tego?
                • Gość: Tawananna* Re: oba kierunki są dla hobbystów IP: 195.150.225.* 11.08.07, 23:38
                  > przeglądam oferty pracy i jakoś szczególnie szerokich
                  > perspektyw nie widzę.

To zależy w dużej mierze od tego, gdzie się tych ogloszeń szuka. W przeciętnym
                  dodatku z ogloszeniami o pracy poszukiwani są przede wszystkim różni specjaliści
                  od ekonomii i marketingów + inżynierowie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka