09.12.13, 15:56
Wieża Boga, Wieża Destrukcji - synonim pychy i upadku.

Znaczenie karty:

Według Suligi

Despotyzm. Niebezpieczeństwo destrukcji. Projekt fałszywy w założeniu. Nagły zwrot wypadków. Niespodziewana zmiana. Wypadek. Wyzwolenie. Zmiana opinii. Ruina. Utrata stabilizacji życiowej. Strata pieniędzy, domu, rodziny, bezpieczeństwa. Strata miłości. Ryzyko poważnej choroby. Frustracja. Paniczny lęk. Wstrząs psychiczny. Rozpacz spowodowana katastrofą życiowa.

Odwrócona:

Ustawiczne kłopoty. Monotonne życie. Niemożność dokonania zmiany. Trwanie. Stagnacja. Całkowita przegrana. Wstyd. Klęska. Przyłapanie na gorącym uczynku.

Według książki z 1989r - Tarot

Nieszczęście, rozpacz, klęska, hańba, zdrada, przeciwności losu. jest to szczególna karta nieprzewidzianej katastrofy. Odwrócona: to samo lecz w mniejszym stopniu, także obsesja, uwięzienie, tyrania.

H. Banzhaf: "Klucze do Tarota"

Archetyp - katastrofa żywiołowa
Znaczenie ogólne - przełom, konflikt, przełamanie starych, skostniałych sposobów zachowań, dramatyczne wyzwolenie, rozsadzenie ciasnych granic, wstrząs, zniszczenia
Praca - zwolnienie, niezrealizowane projekty, gwałtowne dyskusje, skandal, nagłe zmiany
Relacje/uczucia - kłótnie, nagły wstrząs, nieprzyjemna sytuacja, pęknięcie fałszywych wyobrażeń, nieoczekiwane zerwanie
Świadomość - krach głównej idei, nagłe olśnienia
Sfera ducha - rozpad skamieniałej struktury
Cel - wyzwolenie, wolność
Cień - żądza zniszczenia, okrucieństwo
Odwrócona - rozpad intelektu

Według Tarota Snów
Nagłe ujawnienie niedoskonałości naszych myśli, postaw, założeń i poglądów. Twórcza inspiracja. Realizacja nowego sposobu rozwiązywania problemu.

Tarot Metamorfoz Metamorfoza odnowy
Pojawienie się Wieży wskazuje na to, że najprawdopodobniej zbyt długo opierałeś się nieuchronnej przemianie. Zebrane energie muszą płynąć odnowione, a stare skostniałe i zbyteczne struktury trzeba zburzyć.

Erotyczny Tarot Decameron
XVI- Wieża.
Symbol wzniesionego i triumfującego penisa. Namiętność i zmysłowość. Jednakże niestabilny dach sugeruje niestałość podniecenia.

Astrologicznie Mars planeta wściekłości, konfliktu, wojny, które burzą ustalony porządek.

Tarot Osho Zen - karta Wieża to PIORUN

Hmmm Wieża jest kartą o przesłaniu negatywnym ale nie należy się jej tak bać jakby wynikało z pierwotnego założenia. Owszem po przejściu Wieży nic nie jest takie samo a ni nic nie jest tak samo. Musimy albo otrzepać kurz i iść gdzie indziej budować od nowa swoją przyszłość lu próbować odbudować ja na zgliszczach. Nie należy na siłę Wieży podpierać i chronić przed upadkiem to co nieuniknione - niech to rąbnie zawali się jeden ból jedne łzy i.. ulga.
Owszem dla związków Wieża mówi o jeśli nie rozpadzie to dużej kłótni. w Finansach mówi o niespodziewanych wydatkach.
Owszem Wieża pokazała mi wypadek mojego męża - nie z jego winy i nic na szczęście mu się nie stało, ale nas samochód wymagał poważnej naprawy. Pokazała mi też uszkodzoną opnę i wyrwanie mojego zęba - wbrew nastawieniu poszło szybko i bez kłopotów.

Szerzej opisałam kartę Wieży na swoim blogu w marcu tego roku - tu Link
WIEŻA

https://img690.imageshack.us/img690/3333/imgep.jpg

https://i48.tinypic.com/121bi4y.jpg

https://img846.imageshack.us/img846/420/tarotlatorre.jpg
Obserwuj wątek
    • inguszetia_2006 Re: 16 WIEŻA 09.12.13, 19:50
      Witam
      Ty masz mnie teraz pocieszać, a nie dołować;-P To tak a propos mojej Wieży na 2014 rok wyciągniętej twoją ręką;-D Którą Wieżę konkretnie mi wyciągnęłaś? Bo jak tą środkową, złotą, gdzie promienie słońca oświetlają budowlę i się cała błyszczy to się w ogóle nie boję, nic a nic. A jak tą rodem z Mordoru, albo tą, że się leci na zbity pysk to już gorzej;-D Rozwiej moje wątpliwości, zdradź nazwę talii, którą mi wróżyłaś.
      Pzdr.
      Ing
      • algaria Re: 16 WIEŻA 09.12.13, 20:14
        wróżyłam Ci pozłacanym Tarotem

https://2.bp.blogspot.com/_EwpxGaW9qkE/SnVIRS0dFqI/AAAAAAAAAdU/gK-62yQfrPA/s400/Gilded_Tarot_3.jpg

Ten facio niby robi fiku miku z tej wieży ale on jak akrobata figury przaśne na golasa robi i spada nie na głowę tylko na rączkę... Sądzę że jak u Ciebie będzie buuummmm to Ty wyjdziesz może lekko podrapana ale cała i zdrowa obstawiam zawalenie tego co wokół Ciebie, ale nie Ciebie osobiście...
        • inguszetia_2006 Re: 16 WIEŻA 09.12.13, 20:27
          Witam
          Dzięki. Uspokoiłaś mnie. Ta Wieża też mi nie straszna;-D Ładnie się spada na jedną rękę. To pocieszające. Najgorsza ta Wieża z Mordoru. Za Chiny Ludowe takich kart nie kupię, bo są nazbyt demoniczne i odbierają nadzieję. Przekaz mrozi krew w żyłach, zdecydowanie.
          Pzdr.
          Ing
          • algaria Re: 16 WIEŻA 09.12.13, 21:09
            Ja lubię kolorowe karty - te akurat są mojej córki - ale mi pożycza.. z mrocznych ma Ludy Lescot ale nie często do nich sięgam
            • ja-tekla miejsce i osoba... 20.12.13, 20:45
              Wieży podlegają wielkie miasta, centra miejskie, wysokie budynki, wieże transmisyjne, lotnicze itp.

Osoba z tej karty jest:
              + silna, uparta, doświadczona przez życie, mocno przywiązana do swoich zasad;
              - egoistyczna, zarozumiala, łatwo ją urazic/zranić, uważa siebie za pechową, nie potrafi dostosować się do nowych sytuacji'

Partner przedstawiony kartą Wieży to:
              + osoba, który nie poddaje się latwo nieszczęsciom, umie powstac po klęsce i walczyc, ma silny charakter i bywa bardzo uparta;
              - osoba, która nie poczuwa się do wdzięczności, czy lojalności, często dąży do konfrontacji i zranienia, jest nieprzewidywalna i wybuchowa.
              • ja-tekla podoba/nie podoba się... 20.12.13, 20:56
                Gdy karta Wieży podoba się:
                - nie boimy się zmian, czy w strefie przekonan, poglądow, więzów, miejsc itp.
                - jest w nas gotowość do ryzyka, zburzenia starego porządku, przebudowania swojego życia.

Gdy karta Wieży nie podoba się:
                - nie lubimy zmian lub ich się boimy;
                - wolimy "święty spokój" i tkwienie w sytuacjach złych, raniących, niszczących;
                - ciągle oczekujemy porażki, pokrzyżowania planów, nieszczęścia itp.
    • algaria dla biznesu 20.12.13, 21:02
      Według Kolesowa
      Wieża radzi by rzucić wszystko i uciekać zabierając cała kasę lub dokładnie odwrotnie wynająć dobrego prawnika i oddać sprawę do sądu, jako że w obu przypadkach szanse na wygrane są większe niż czekać bezczynnie na losowe rozwiązanie sytuacji

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka