Wieża Boga, Wieża Destrukcji - synonim pychy i upadku.
Znaczenie karty:
Według Suligi
Despotyzm. Niebezpieczeństwo destrukcji. Projekt fałszywy w założeniu. Nagły zwrot wypadków. Niespodziewana zmiana. Wypadek. Wyzwolenie. Zmiana opinii. Ruina. Utrata stabilizacji życiowej. Strata pieniędzy, domu, rodziny, bezpieczeństwa. Strata miłości. Ryzyko poważnej choroby. Frustracja. Paniczny lęk. Wstrząs psychiczny. Rozpacz spowodowana katastrofą życiowa.
Odwrócona:
Ustawiczne kłopoty. Monotonne życie. Niemożność dokonania zmiany. Trwanie. Stagnacja. Całkowita przegrana. Wstyd. Klęska. Przyłapanie na gorącym uczynku.
Według książki z 1989r - Tarot
Nieszczęście, rozpacz, klęska, hańba, zdrada, przeciwności losu. jest to szczególna karta nieprzewidzianej katastrofy. Odwrócona: to samo lecz w mniejszym stopniu, także obsesja, uwięzienie, tyrania.
H. Banzhaf: "Klucze do Tarota"
Archetyp - katastrofa żywiołowa
Znaczenie ogólne - przełom, konflikt, przełamanie starych, skostniałych sposobów zachowań, dramatyczne wyzwolenie, rozsadzenie ciasnych granic, wstrząs, zniszczenia
Praca - zwolnienie, niezrealizowane projekty, gwałtowne dyskusje, skandal, nagłe zmiany
Relacje/uczucia - kłótnie, nagły wstrząs, nieprzyjemna sytuacja, pęknięcie fałszywych wyobrażeń, nieoczekiwane zerwanie
Świadomość - krach głównej idei, nagłe olśnienia
Sfera ducha - rozpad skamieniałej struktury
Cel - wyzwolenie, wolność
Cień - żądza zniszczenia, okrucieństwo
Odwrócona - rozpad intelektu
Według Tarota Snów
Nagłe ujawnienie niedoskonałości naszych myśli, postaw, założeń i poglądów. Twórcza inspiracja. Realizacja nowego sposobu rozwiązywania problemu.
Tarot Metamorfoz Metamorfoza odnowy
Pojawienie się Wieży wskazuje na to, że najprawdopodobniej zbyt długo opierałeś się nieuchronnej przemianie. Zebrane energie muszą płynąć odnowione, a stare skostniałe i zbyteczne struktury trzeba zburzyć.
Erotyczny Tarot Decameron
XVI- Wieża. Symbol wzniesionego i triumfującego penisa. Namiętność i zmysłowość. Jednakże niestabilny dach sugeruje niestałość podniecenia.
Astrologicznie Mars planeta wściekłości, konfliktu, wojny, które burzą ustalony porządek.
Tarot Osho Zen - karta Wieża to PIORUN
Hmmm Wieża jest kartą o przesłaniu negatywnym ale nie należy się jej tak bać jakby wynikało z pierwotnego założenia. Owszem po przejściu Wieży nic nie jest takie samo a ni nic nie jest tak samo. Musimy albo otrzepać kurz i iść gdzie indziej budować od nowa swoją przyszłość lu próbować odbudować ja na zgliszczach. Nie należy na siłę Wieży podpierać i chronić przed upadkiem to co nieuniknione - niech to rąbnie zawali się jeden ból jedne łzy i.. ulga.
Owszem dla związków Wieża mówi o jeśli nie rozpadzie to dużej kłótni. w Finansach mówi o niespodziewanych wydatkach.
Owszem Wieża pokazała mi wypadek mojego męża - nie z jego winy i nic na szczęście mu się nie stało, ale nas samochód wymagał poważnej naprawy. Pokazała mi też uszkodzoną opnę i wyrwanie mojego zęba - wbrew nastawieniu poszło szybko i bez kłopotów.
Szerzej opisałam kartę Wieży na swoim blogu w marcu tego roku - tu Link
WIEŻA