nagietek123
03.04.14, 11:42
Mieszkająca w Grecji przyjaciółka ma taki problem:
"Córka kupila u Ryanaira tani bilet samolotowy do Warszawy w obie strony . Mialam tam zalatwic nowy paszport i tysiace innych urzedowych i zawodowych spraw, spotkan itp ale dzis sie dowiedzialam, ze wg. nowych przepisów osoby z przedawnionym paszportem nie dostają samego laissez passer na przelot do Polski, tylko najpierw musza złożyć w konsulacie polskim w Atenach (podroż od nas kosztuje 300 euro) wniosek o nowy 10 letni paszport , zapłacić 125 euro i wtedy po 7 dniach dostają paszport tymczasowy , a po miesiącu mogą odebrać ( znowu osobiście w Atenach) paszport normalny. No to absurd jest, bo do Polski wybieram się przecież dlatego, ze lot do Warszawy kosztuje mniej niż do Aten, zas wyrobienie paszportu w Warszawie to 140 zl , jesli nie ma sie prawa do zniżki.
No to mąż zadzwonił do Ryanaira na lotnisko i pytał, czy mogę polecieć do Polski z nieważnym paszportem plus kartą stalego pobytu w Grecji i upiera się , ze potwierdzili, iz mogę. Ja myślę, że on niedokładnie wyjaśnił moją sytuację i obawiam się, że mnie na pokład Ryanaira nie wpuszczą. Z drugiej strony, jesli nie polecę, bilet i tak przepadnie. No to spróbuję leciec . Niech mąż wpycha mnie do samolotu siłą, skoro twierdzi, że Ryanair jest gotów uznać moją kartę stałego pobytu."
Moje karty są takie:
Sedno 10 denarów
Tak będzie z lotem Ewy w wyznaczonym terminie - Królowa denarów, Królowa mieczy, Król kijów
Tak nie będzie - 6 denarów, As kielichów, Wieża
Wynik - 3 denary, Koło, Paź kijów
Według mnie polecisz, Królowa denarów na mojej karcie siedzi wygodnie na tronie. Będa jakieś dyskusje, tłumaczenia - Królowa mieczy, wkroczy Król kijów - mąż?
W Wyniku masz Koło - odmiana losu, nowa droga.
A co Wy sądzicie?