Dodaj do ulubionych

Mam zagadkę, kulinarną

13.10.15, 19:58
Witam
Jutro idę na kolację. Znów służbową, żadne tam przyjemności. Skład osobowy inny niż w poprzednim tygodniu. To do wiadomości Algarii. Nie będzie scen gorszących;-D Pytanie brzmi - co będziemy jeść? Kopytka, kopytka, czy kopytka(czarcie)?;-P Chodzi o region świata oczywiście, jaka to kuchnia? Banalnie łatwe, co nie? Bardzo jestem ciekawa, jakie karty wam wyjdą, bo przyznam, że sama nie wiedziałabym, jak to przedstawić. Dla każdego będzie coś miłego w nagrodę, może jedna karta na jedno pytanie? To mój ulubiony system i zajmuje mało czasu. To co? Wchodzicie w te kulinaria?
Pzdr.
Ing
Obserwuj wątek
    • algaria ja, ja, ja 13.10.15, 20:03
      W końcu turystykę kończyłam i.. mieliśmy taki przedmiot jak kuchnie świata -ja musiałam odpowiadać ze szwedzkiej tongue_out Nie sądzę Ing byś została zaproszona n zupę z róży o konsystencji kisielu z makaronem i do tego śledzie na słodko (bleee)

Dania takiej kuchni będzie konsumować Inga
      as buław- gorąca, pikantna, egzotyczna, dająca moc - Tajska smile
      drugi mój typ kuchni to gruzińska
    • ziajka.a Re: Mam zagadkę, kulinarną 13.10.15, 21:12
      Jaka kuchnie kosztować będzie jutro Inga? - z Lenormand Pies, hmm .. psy ponoc jedza w Chinach czyzby kuchnia chińska ? albo w druga stronę pies to nasz przyjaciel ktos "nasz" czyli moze zwyczajnie kuchnie nasza polską ? smile
    • nikix4 Re: Mam zagadkę, kulinarną 13.10.15, 23:05
      Król denarów mi wyszedł. A ten to mi zawsze na pizzę wychodzi.
      A, że pizza, to pewnie kuchnia włoska to będzie.
      • leda-is-one Re: Mam zagadkę, kulinarną 14.10.15, 05:50
        Czym się Inga będzie delektować na służbowej kolacji

5 buław, to będzie danie wieloskładnikowe, ostre, pikantne, byłaby ta pizza pewnie jak u nikix, ale też mi kuchnia meksykańska do głowy przyszła poza moja włoską.
        Wcześniej faktycznie myślałam o kopytkach,czyli niocchach jak podpowiedzialas w pytaniu ale nijak mi te buławy do kopytek nie pasują.

obstawiam włoską kuchnia i pizza meksykańską
        lub meksykańska kuchnia i cokolwiek tongue_out
        • nagietek123 Re: Mam zagadkę, kulinarną 14.10.15, 12:36
          3 buław, 10 mieczy, Mag
          To będą kolejne jakieś pikantne przekąski, szaszłyki tez mogą byc, a Inga będzie lawirować wśród tych propozycji i patrzeć, bo by jej tu nie zaszkodziło wink
          Stawiam na albo Egipt, albo Indie.
          • 88ula Re: Mam zagadkę, kulinarną 14.10.15, 17:02
            1/ smaki - cesarzowa - na karcie - zboże, las, rzeka itd.
            2/ rejon świata - 2 buław - na karcie - kula ziemska ze wszystkimi krajami.

Kuchnia będzie zróżnicowana z rożnych zakątków świata, a wiec wszystkiego po trochu i różne przekąski bez określania szczególnych smaków. Moze bufet szwedzki ? smile
          • nagietek123 Re: Mam zagadkę, kulinarną 15.10.15, 09:50
            Mam potrzebę, jakbyś mogła popatrzeć na moje zdrowie, czy powinnam podjąć tradycyjne leczenie tabletkowe? Czego bym chciała uniknąć...
            • inguszetia_2006 Re: Mam zagadkę, kulinarną 15.10.15, 20:30
              Witam
              Nagietku, tu nie trzeba kart;-P Ale zapytam o to, jakie leczenie będzie dla ciebie najlepsze.
              As buław. Nie, nie, nie ... na trzy zdrowaśki do pieca?wink Widzę, że byś chciała ogniem jakimś zadziałać, drewno też może być, witki, rózgi, nagrzewanie, rozgrzewanie, coś pobudzającego siły witalne w każdym razie etc. Ale potem dobrałam do tego Głupca i 5 kielichów. Ta metoda nie przyniesie rezultatów, pogorszy ci się, złudne nadzieje. Na tabletki mam Wieżę i Królową denarów. Poczujesz się po nich gorzej, ale potem będzie lepiej. Rozkwitniesz. Nie rzucaj tych tabletek za szybko, choć będziesz miała taką ochotę. Terapia będzie ciężka, nieprzyjemna, ale skuteczna. Kurczę, pomyślałam o interferonie... Ale mam nadzieję, że chodzi o antybiotyki. Których jestem zresztą wielką i wierną fanką.
              Pzdr.
              Ing
              • nagietek123 Re: Mam zagadkę, kulinarną 15.10.15, 20:47
                Dzieki, pomyslę, ale widzę, że jakiś wybór jest smile
    • kita32 Re: Mam zagadkę, kulinarną 14.10.15, 08:46
      Rejon świata - 5 Pucharów (-) (karta Hanson Roberts)

Obszar deszczów monsunowych, nad morzem/oceanem/kanałem.
      Sądzę, że serwowane będą owoce morza lub ryby w sosach z dodatkiem wina.
      zobaczymy smile
    • caro-caro Re: Mam zagadkę, kulinarną 14.10.15, 09:14
      U mnie 3 buławy. Pytałam o charakterystyczną rzecz w daniach kuchni, którą będziesz jeść. Ten człowiek z buławami, morze i statki przy tym pytaniu kojarzą mi się od razu z Japonią bambusem i owocami morza. Poza tym mam na karcie żółć, pomarańcz, brąz. Ojjj to będzie zdecydowany, egzotyczny smak z nietypowym aromatem, ale tu już bardziej widzę kuchnię indyjską. Ogólnie wschód z dużą ilością nieznanych nam przypraw.
      Z resztą, gdyby kuchnia była nam znana i bliska to nie dawałabyś nam zagadki tongue_out
      • caro-caro Re: Mam zagadkę, kulinarną 14.10.15, 09:16
        A może te buławy to pałeczki? Będziecie jeść pałeczkami czy palcami?
        • bladamery Re: Mam zagadkę, kulinarną 14.10.15, 11:06
          Rejon świata - król mieczy
          smak - królowa mieczy
          wygląd - wieża

A ja pójdę gdzieś na północ, kuchnia skandynawska, może szwedzka. Zupełnie nie znam się na tamtejszych specjałach, stawiam tylko na to, że smak będzie konkretny, a na talerzu niezła rozpierducha big_grin
    • inguszetia_2006 Re: Mam zagadkę, kulinarną 15.10.15, 09:16
      Witam
      No, rozwiązuję zagadkę. Dobrze żeście sobie poradziły. Byliśmy w restauracji tajskiej!
      Powiem wam co ja jadłam, żebyście sobie spojrzały na swoje karty. Otóż, przystawka - kalmary, potem - zupa tajska, a następnie - krewetki w sosie pomarańczowym. Deseru nie dałam rady, bo się objadłam jak dzika świnia. Ogniste karty wam wychodziły - słusznie. I monsunowe, też słusznie. Ten Pies mnie zastanowił, bo nie wiem, czy oni jedzą Psy? Muszę sprawdzić. Gratuluję wszystkim, dziękuję za udział i wieczorem wyciągnę karty, jak ktoś ma zapotrzebowanie, oczywiście.
      Pozdrawiam was serdecznie, całusy i ukłony.
      Ing
      • algaria Re: Mam zagadkę, kulinarną 15.10.15, 11:24
        Zgadłam, zgadłam smile Dziękuje Ing za.. inną zagadkę niż wszystkie smile W tej chwili nie potrzebuje kart.. ale pozwole sobie zostawić karnet na potrzebę - dobrze?
    • ziajka.a Re: Mam zagadkę, kulinarną 15.10.15, 11:35
      W Tajlandi psów chyba nie jedzą chociaż sprzeczać sie nie bede, moze karta chciała wskażąc rejon azjatycki 😉 jesli mozna to ja bym miała potrzeba na kontakt ze strony X czy sie odezwie? Pozdrawiam
      • bladamery Re: Mam zagadkę, kulinarną 15.10.15, 14:17
        Gratuluję tym, którym udało się odgadnąć smile
        • 88ula Re: Mam zagadkę, kulinarną 15.10.15, 15:36
          olla, la smile gratulacje dla zwycięzców kiss .
      • inguszetia_2006 Ziajka 15.10.15, 20:17
        Witam
        8 mieczy, 9 buław, Cesarzowa. Póki co kontaktu nie widzę, facet ma depresję, sam nie wie, czego chce, ma mętlik w głowie, niskie poczucie własnej wartości, nastawiony jest na obronę przez atakiem, nie ośmielasz go do kontaktu. Cesarzowa może mówić, że w końcu odezwie się, ale bardziej mi coś świta, że ma żonę, jakąś kobietę, lub mamusia mu doradza. Ta mamusia to by było najgorzej;-P W sprawę zamieszana jest kobieta w każdym razie. Powinnam zobaczyć 8 buław, Asa denarów lub coś w ten deseń, by sądzić inaczej. A tu się zaczęło bryndzą, więc ciągnęłam dalej i mam na końcu kobietę i to nie byle jaką. Może ona/Cesarzowa jest w ciąży?
        A może tą Cesarzową jesteś ty? Mam gratulować?;-D
        Pzdr.
        Ing
        • ziajka.a Re: Ziajka 15.10.15, 22:05
          Inga dzieki serdeczne za karty. No z ta mamusia w samo sedno uderzyłaś.. Mamusia Mnie nie tolerowała poprostu za biedna dla niej bylam dosłownie nie te sfery, szkoda gadać. Tak w sumie czułam ale trudno sie mowi. Dzieki raz jeszcze. Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka