Dodaj do ulubionych

Nowy Rząd

11.11.15, 15:11
Dokonania/efekt działań rządu do k.2016 wg poszczególnych ministerstw.

• MON: 5 kielichów – nie zapowiada się dobrze, straty, może nieudolność

• Sprawiedliwości: 8 mieczy – aż strach komentować

• Skarbu: 3 mieczy – oj niedobrze, inflacja, spadek złotego

• Środowiska: 4 kielichów – już mamy dość, nic się nie da zrobić, brak funduszy

• Energetyki: 6 buław – szansa na niezależność w źródłach energii

• MEN: królowa mieczy – będzie dobrze i mądrze

• Sportu: 4 monet – nic się zmieni, trwamy przy tym co już mamy

• Pracy: Król buław – zacznie się energicznie, ale euforia może opaść

• MSWiA: Kochankowie – może być różnie, wahania co zrobić, co wybrać

• Rolnictwa: 6 kielichów – brak doświadczenia, nieudolność

• Cyfryzacji: 5 buław - zmaganie się z problemami, brak wielu uzgodnień

• Infrastruktury: 7 kielichów – można sobie pomarzyć, a nic się nie zrobi

• Zdrowia: 10 mieczy – jak leżało, tak będzie leżeć przybite problemami

• Gosp.Morskiej: Księżyc - iluzja ze coś się da zrobić, bezcelowe działania

• Finansów: królowa buław – zacznie się energicznie (może po 500 zł) a potem patrz: Min Skarbu

• MSZ: Siła - szansa na zachowanie dobrych stosunków międzynarodowych.
smile

Moze ktoś ma inne odczucia, zapraszam.
Obserwuj wątek
    • kita32 Re: Nowy Rząd 11.11.15, 18:55
      To i ja się przyłączę do tego tematu i wyciągnę karty (bo zawsze tylko swoje interpretuję - zakładam, że każdy ma swoje własne "umowy" z Tarotem na znaczenie kart.)

> Dokonania/efekt działań rządu do k.2016 wg poszczególnych ministerstw.
      >
      > • MON: Śmierć (-) – przekroczenie pewnych granic, może zmiana ministra w krótkim czasie?

> • Sprawiedliwości: Król Monet (-) , a w trakcie tasowania odkrył mi się Diabeł (-) - to tło - pasja lub jakiś wewnętrzny przymus. Być może procesy sądowe posłużą do odzyskania pieniędzy z afer, ale pierwszym moim skojarzeniem były (nie wiem dlaczego?) odszkodowania dla pokrzywdzonych.
      >
      > • Skarbu: 8 Monet – tu mi inaczej wyszło niż Uli - pieniądze będą - pracowicie wygospodarowane;
      >
      > • Środowiska: 9 Monet– zadbane, dofinansowane. (Na marginesie - podoba mi się, że Szyszko jest przeciwnikiem chemitrials - tych sztucznych chmur odbijających światło słoneczne, żeby ochładzać klimat.)
      >
      > • Energetyki: Paź Kijów (-) – starania o niezależność w źródłach energii (Kije), ale jednak Paź to nie zagwarantuje pełnej swobody, raczej będą istotne ograniczenia
      >
      > • MEN: 6 Mieczy (-) – popłyną zmiany, nie będzie lekko je wprowadzić (karta odwrócona). Miecze sugerują przemyślane działanie.
      >
      > • Pracy: Paź Mieczy – inteligentne posunięcia, wspieranie prywatnej inicjatywy.
      >
      > • Rolnictwa: Sąd Ostateczny – skuteczna odbudowa, świetna karta.
      >

> • Zdrowia: 5 Kielichów (-) – kiepsko, przygnębienie, ręce opadają...

> • Finansów: Paź Kijów i odsłonił się Cesarz. Ministerstwo bedzie dobrze działało, ale nie będzie miało dużo możliwości (Paź), mimo dobrego ministra (Cesarz skojarzył mi się z wybranym ministrem, ale osobiście nic o nim nie wiem).

> • MSZ: 5 Kijów (-) - pomyślałam, że rozproszyłam się i po ponownym potasowaniu kart wyciągnęłam Król Monet (-) - ogólnie myślę, że nie będzie łatwo. Konflikty, kłótnie o pieniądze (PO zgodziło się wypłacić organizacjom żydowskim odszkodowania za straty podczas II wojny - a PIS na pewno na to się nie zgodzi).

Opuściłam parę ministerstw, bo zabrakło mi czasu...
    • inguszetia_2006 Re: Nowy Rząd 12.11.15, 10:06
      Witam
      Myślę, że wychodzą wasze myśli w tych rozkładach. Ula boi się nowego rządu, Kita się nie boiwink Tutaj karty powinna Rozmaryn postawić, bo mówiła, że polityka jej nie interesuje, nie śledzi, nie wnika, nie głosuje. Dobrze pamiętam, Rozmarynie? Czy przesadziłam z tym, że nie głosujesz? Przydałby się ktoś, kto jest obojętny politycznie, że tak powiem, albo taki, który nie ma wyraźnych sympatii politycznych. Najlepiej jakby była to osoba z Afryki;-P Bo co ich tam interesuje nasz rząd i nasze interesy. To byłby strzał w 10!big_grin
      Pzdr.
      Ing
      • kita32 Re: Nowy Rząd 12.11.15, 12:54
        Masz dużo racji smile.

To prawda, że nie boję się nowego rządu (chociaż nie głosowałam na PiS). Ogólnie mam optymistyczne podejście do życia i jak dotąd zawsze, gdy zmienia się władza, to jestem zadowolona, bo każda zmiana jest nadzieją na "będzie lepiej" smile.
        • nikix4 Re: Nowy Rząd 12.11.15, 13:11
          To ja Wam powiem bez kart tongue_out
          Patrząc realnie na wszystkie przedwyborcze obietnice to albo na obietnicach się skończy albo czas pakować walizki. Bo 500 zł na dziecko i inne tego typu fanaberie przedwyborcze to albo wzrost podatków (i to spory) tych "oficjalnych" albo tych "ukrytych" albo zabranie komuś kto ma kasy za dużo. A tej kasy nikt nie ma. Gdyby zaczęli od zmniejszania administracji, to jeszcze miało by to sens. Tylko o tym cisza. I nie sądzę, żeby tam szukali oszczędności.
          Najprawdopodobniej uderzą w przedsiębiorców, bo jak "walną" w hipermarkety, to te się zaczną "zwijać" albo będą płacić podatki u siebie. Jak wzrosną ceny, to przestaną być "konkurencyjne". Boje się, żeby im katastralny do głowy nie przyszedł, chociaż już o tym mowa.
          • bladamery Re: Nowy Rząd 12.11.15, 13:56
            Toż przecież Margaret Thatcher rzekła trafne słowa
            " Nie ma czegoś takiego jak publiczne pieniadze. Jeśli rząd mówi,że komuś coś da, to znaczy ze zabierze Tobie, bowiem rząd nie ma żadnych własnych pieniędzy".

Proste, nie? smile
            • nikix4 Re: Nowy Rząd 12.11.15, 14:07
              Wszystko się zgadza wink
              Tylko do tej pory było tak, że Ci zabierali i oddawali na emeryturze.
              Teraz Ci zabiorą a emerytury możesz nie zobaczyć.
              A z czegoś żyć będzie trzeba tongue_out
              • bladamery Re: Nowy Rząd 12.11.15, 14:14
                Rypać do usranej śmierci trzeba będzie i tyle
                • 88ula Re: Nowy Rząd 12.11.15, 14:40
                  Nikix ma racje, Bladamery ma racje, te słowa wyjęłyście mi z ust, dzięki. Dziękuję tez p. Thatcher za jej mądre słowa, którymi można się teraz posłużyć.
                  Nie boje się rządu, jako takiego, ale mam niepokoje dot. niektórych ludzi którzy się tam znaleźli.
                  smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka