salma75 20.09.13, 18:13 Tak sobie pomyślałam, że może napiszemy z jakich podręczników korzystają nasze dzieci. W razie czego jakąś pomoc będzie można znaleźć, konsultacje odbyć ;). Co Wy na to? :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
salma75 Re: Podręczniki 20.09.13, 18:19 Język polski - Słowa z uśmiechem. Język angielski - Steps In English 1 Historia - Klucz do historii. Matematyka - Matematyka z kluczem. Przyroda - Tajemnice przyrody. Zajęcia techniczne - Bądź bezpieczny na drodze. Karta rowerowa. Muzyka - Muzyka i my. Plastyka - Plastyka ;). Odpowiedz Link Zgłoś
marcyszka Re: Podręczniki 20.09.13, 20:16 Hej, u nas podobnie: Język polski - Między nami. Język angielski - Steps In English 1 Historia - Klucz do historii. Matematyka - Matematyka z kluczem. Przyroda - Przyroda z pomysłem. Zajęcia techniczne - Technika na co dzień Muzyka - Klucz do muzyki. Plastyka - Plastyka WSiP Informatyka - Lubię to! Odpowiedz Link Zgłoś
marcyszka Re: Podręczniki 22.09.13, 23:15 pomyliłam się - u nas jest matematyka z + :) Odpowiedz Link Zgłoś
minka-m Re: Podręczniki 21.09.13, 08:22 polski - Między nami angielski - New English Zone 1 historia - Odkrywamy na nowo matematyka - Matematyka z plusem przyroda - Tajemnice przyrody muzyka - I gra muzyka technika - Jak to działa plastyka - Ciekawi świata :) Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: Podręczniki 23.09.13, 15:37 Też mamy Steps in English 1 z angielskiego Z matematyki mają książkę + 3 części ćwiczeń wydanych przez GWO (to chyba do programu "matematyka z plusem" właśnie, o ile dobrze patrzę), z polskiego "Teraz polski!" Nowej Ery. I "Przyrodę z pomysłem" WSiP-u. Resztę zajrzę w domu, bo jakoś nie pamiętam, ale tonę tego mają - łącznie z ćwiczeniami do muzyki i podręcznikiem do plastyki... Odpowiedz Link Zgłoś
blankaz Re: Podręczniki 25.09.13, 22:06 Polski - Słowa na start Angielski - Starland 1 Matematyka - Matematyka z kluczem Przyroda - Tajemnice przyrody Historia - Wczoraj i dziś Technika - Jak to działa Muzyka - Muzyczny świat Plastyka - Do dzieła Odpowiedz Link Zgłoś
71gosik Re: Podręczniki 27.09.13, 07:52 j.polski-Teraz Polski (Nowa era) j.angielski-Superkid 1 (MacMillan) matematyka-Matematyka wokół nas(WSiP) historia-Historia z kluczem (WSiP) przyroda-Tajemnice przyrody (Nowa era) muzyka-Lekcja muzyki (Nowa era) technika-Jak to działa (Nowa era) plastyka-Plastyka 4-6(WSiP) informatyka-Informatyka Europejczyka(Helion) Odpowiedz Link Zgłoś
asik_w Re: Podręczniki 27.09.13, 11:01 Język polski - "Jutro pójdę w świat" Matematyka- "Matematyka z plusem" Historia - "Wczoraj i dziś 4" Przyroda - "Przyroda z pomysłem" Angielski - Discover English 1 Francuski - Super Max 1 Technika - "Ciekawi świata" - 1.Podręcznik - Zajęcia techniczne, 2. Część komunikacyjna Zaj. komputerowe -"Zajęcia komputerowe" Muzyka - "Muzyczny świat 4" Odpowiedz Link Zgłoś
anndelumester Re: Podręczniki 27.09.13, 13:27 angielski Kid's Box 4 polski Teraz polski niemiecki Mach mit 1 matematyka Matematyka z plusem przyroda Tajemnice przyrody historia Wczoraj i dziś. Przyroda i historia beznadziejne - chaos i błędy. Dodatkowe nauczanie z innych książek popularnonaukowych. Odpowiedz Link Zgłoś
olga727 Re: Podręczniki 03.10.13, 20:46 Ja mam pytanie odnośnie podręczników,ale w odniesieniu do ich "wieku":Czy do IV klasy kupowaliście swoim dzieciom podręczniki nowe czy używane ? Odpowiedz Link Zgłoś
minka-m Re: Podręczniki 03.10.13, 22:25 NOWE bo mam nadzieję, że za rok będą dobre dla syna :) Odpowiedz Link Zgłoś
blankaz Re: Podręczniki 04.10.13, 08:35 Nowe. Nie chciało mi się kombinować z szukaniem używanych, mam małą nadzieję, że może coś przyda się młodszemu, ale on pójdzie za 3 lata dopiero, więc ta nadzieja jest naprawdę mała. Odpowiedz Link Zgłoś
olga727 Re: Podręczniki 05.10.13, 11:52 Kurczę,jestem w identycznej co ty sytuacji (młodsza pójdzie do IV klasy w 2017 r) i się zastanawiam czy kupić nowe czy używane - czy ta głupia reforma,aż tak zmieni podręczniki ? W przyszłym roku,czeka mnie podwójny wydatek na podręczniki bo właśnie:IV i I kl.SP. Trochę się boję tych kosztów. :( Wiem,wiem : Im dalej tym drożej :( Pozdrawiam wszystkich rodziców wykosztowujących się na te diabelnie drożejące i nie wykorzystywane do końca podręczniki. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
blankaz Re: Podręczniki 05.10.13, 14:29 To czy używane podręczniki będą się nadawać zależy w gruncie rzeczy głównie od nauczycieli. U nas lista podręczników zawiera tzw. numery dopuszczeń i tym trzeba kierować się przy zakupie. Natomiast wkurzają mnie strasznie podręczniki, w których się coś wpisuje. Akurat nie w 4 klasie, ale pierwszak ma do angielskiego książkę ucznia i zeszyt ćwiczeń. W obu koloruje/rysuje, więc po roku szkolnym będą do wyrzucenia. Z kolei na liście podręczników dla 4-klasisty były ćwiczenia do muzyki (nie otworzyli ich jak na razie ani razu) i dwa rodzaje ćwiczeń do polskiego - jedne są konsekwentnie ignorowane przez nauczycielkę. Odpowiedz Link Zgłoś
olga727 Re: Podręczniki 05.10.13, 16:21 Skoro sama wybierała (a tak z pewnością było),to czemu teraz ignoruje ? Ludzka głupota czy złośliwość/chęć zarobienia/korzyści materialne od wydawnictwa ? Co do podręczników językowych w klasach I-III to podręczniki po roku szkolnym nadają się na makulaturę,a na początku swoje kosztowały :( ja wolałabym dawać na makulaturę jakieś kolorowe czytadła,a nie piekielnie drogie podręczniki językowe. :P Odpowiedz Link Zgłoś
bogusia1231 Re: Podręczniki-używane podręczniki 06.10.13, 22:48 U nas w szkole jest zasada, że przez kilka lat z rzędu nie zmienia się podręczników (nie mówię o sytuacjach odgórnych czyt. reformy), dzięki temu mamy akcję odciążania plecaków (kupowanie podręczników do szkoły) i można kupować używane podręczniki. Problemem są wydawnictwa, które wprowadzają "bezpłatne" dodatki, a których nie można kupić solo (tak mieliśmy z j.polkim, w efekcie kupiona używana książka poszła do szkoły, a nową mamy w domu). , Odpowiedz Link Zgłoś
tol8 Re: Podręczniki 11.10.13, 20:05 Matemantyka - Matematyka z plusm Polski - Teraz polski Historia - Wczoraj i dziś Przyroda - Tajemnice przyrody Informatyka - Lekcje z komputerem Angielski - Starland 1 Hiszpański - Companeros 1 Technika - Zajęcia techniczne, część komunikacyjna i techniczna Plastyka - Na ścieżkach wyobraźni Muzyka - Muzyka i my Odpowiedz Link Zgłoś