my.eve
27.01.12, 13:35
witam.
Teraz w mojej sprawie...
Od hm 6 lub 7 lat mam problem z włosami, wypadają bardzo. Najpierw zaczeły wypadać na głowie potem brwi, na reszcie ciała rosną bardzo słabo, gdzieniegdzie praktycznie już przestały rosnąć wogóle, na głowie odrostów nie widać a że włosy miałam grube i gęste to jeszcze jakoś to wyglada. Pozatym brak apetytu i niedowaga. Samopoczucie nie jest najgorsze. Zastanawiam się czy to jest spowodowane złą pracą tarczycy czy np może być np anemią lub czymś innym. Badania na b12 i ferrytynę robiłam dzisiaj także wyników jeszcze nie mam, mam tylko jakieś stare z okresu jak włosy dopiero zaczeły mi wypadać wyglądały one tak :
ferrytyna: 24,99 (15 - 150)
B12 217 (160 - 800 )
Wtedy uznałam, że są dobre bo w normie i dalej się tym nie interesowałam.
Za pare dni będe wiedziała jak sytuacja ma się teraz.
Podejrzewałam też tarczyce, ale wyniki w normie i nie wyglądają źle chyba. Endokrynolog mówi, że to na pewno nie od tarczycy tylko np brak witamin lub wapnia. Hormony z przed paru dni wygladają tak :
Tsh : 1,470 ( 0,350 - 4,940 )
ft3 : 2,99 ( 1,71 - 3,71 ) 64%
ft4 : 0,99 ( 0,70 - 1,48 ) 37,18 %
Czyli jak rozumiem tsh dobre ft3 też a mam pytanie odnośnie ft4 czy taki wynik jest dobry.
Tsh i ft4 z 2001 r
Tsh:1,72
ft4:11,0 (7,8 - 19,4) 27,9 %
ft3 wtedy nie robiłam
Przeciwciała kiedyś robiłam nic nie wyszło, usg w normie poza guzkiem wielkości około 1 cm.
Wymiary tarczycy w sierpniu: prawy 4,4 x 1,3 x 1,5, lewy 4,6 x 1,5 x 1,6.
Dodam tylko, że w czasie tych wyników z 2001 nie wypadały mi wlosy, nie miałam też wtedy problemów z niedowagą. Dopiero kilka lat póżniej włosy zaczeły wypadać.W rodzinie mama jest po wycięciu tarczycy, podobno miała najpierw nadczynność póżniej niedoczynność z licznymi guzkami.
Lekarz ogólny widząć morfologię ostatnio stwierdził, że anemii obecnie na pewno nie mam.
I teraz nie wiem czy zająć się uzupełnianiem niedoborów jak będą i tarczycą. Lub może najpierw niedoborami a jak nie przyniesie to efektów to dopiero szukać przyczyny w tarczycy lub jeszcze w czymś innym.
pozdrawiam.