Dodaj do ulubionych

Jaka dawka?

27.03.12, 17:58
Witam jestem nowa i bardzo proszę o pomoc. Moja przygoda z tarczycą zaczęła się w 2008 roku. Wówczas dwóch endo stwierdziło, że mam nadczynność Graves-Basedowa dokładnie. Po jakimś roku leczenia wszystko wróciło do normy i było dobrze do około miesiąca temu. Zaczęły się zasłabnięcia, zmęczenie itp. Regularnie badałam tsh, więc poszłam zrobić wyniki. Wyszło źle 0,01 przy normie 027-4.2. Poszłam do innej endokrynolog, która po spojrzeniu na historię mojej tarczycy usg, wyniki itp. stwierdziła, że nie miałam nadczynności, gdyż tarczyca i ft3 i ft4 na to nie wskazują. Mam małą tarczycę więc to nie jest choroba Gravesa-Basedowa Mam hashitoxicosis będące wstępem do niedoczynności tarczycy. Kazała mi zrobić ft3 i ft4 i po ich wynikach dostosować dawkę leku. Jeżeli będą w górnej granicy nrormy brać 2 tabletki Thyrosanu, jeżeli powyżej brać 3. Moje wyniki to FT3 11,4 norma 3.1-6.8, FT4 40,5 norma 9-19.05. Gdzieś na forum wyczytałam, że Thyrosan niszczy tarczycę więc obawiam się, że przy takiej dawcę mogę wpaść w dużą niedoczynność. Czy rozsądne jest najpierw spróbowanie brania 2 tabletek i skontrolowania za 4 tygodnie wyników, czy lepiej dostosować się do zaleceń lekarza? Dziękujęsmile
Obserwuj wątek
    • hashi-tess Re: Jaka dawka? 27.03.12, 22:15
      jess-ieq napisała:

> Witam jestem nowa i bardzo proszę o pomoc. Moja przygoda z tarczycą zaczęła się
      > w 2008 roku. Wówczas dwóch endo stwierdziło, że mam nadczynność Graves-Basedow
      > a dokładnie.

masz jakieś wyniki badań, kt. tę diagnozę potwierdzxały,
      jakieś usg czy poziomy hormonów?

Po jakimś roku leczenia wszystko wróciło do normy i było dobrze do
      > około miesiąca temu. Zaczęły się zasłabnięcia, zmęczenie itp. Regularnie badał
      > am tsh, więc poszłam zrobić wyniki. Wyszło źle 0,01 przy normie 027-4.2. Poszła
      > m do innej endokrynolog, która po spojrzeniu na historię mojej tarczycy usg, wy
      > niki itp. stwierdziła, że nie miałam nadczynności, gdyż tarczyca i ft3 i ft4 na
      > to nie wskazują.
      Mam małą tarczycę więc to nie jest choroba Gravesa-Basedowa
      > Mam hashitoxicosis będące wstępem do niedoczynności tarczycy. Kazała mi zrobić
      > ft3 i ft4 i po ich wynikach dostosować dawkę leku. Jeżeli będą w górnej granicy
      > nrormy brać 2 tabletki Thyrosanu, jeżeli powyżej brać 3. Moje wyniki to FT3 11
      > ,4 norma 3.1-6.8, FT4 40,5 norma 9-19.05.

to są wyniki badań z ostatnich dni zrobionych z jednego pobrania?

Gdzieś na forum wyczytałam, że Thyros
      > an niszczy tarczycę więc obawiam się, że przy takiej dawcę mogę wpaść w dużą ni
      > edoczynność.

przy FT4 powyżej 40 trudno z dnia na dzień wpaść w niedoczynność.

Czy rozsądne jest najpierw spróbowanie brania 2 tabletek i skontro
      > lowania za 4 tygodnie wyników, czy lepiej dostosować się do zaleceń lekarza? Dz
      > iękujęsmile

cyferki to jedno, a samopoczucie to drugie.

Napisz coś więcej o swoim samopoczuciu/
      • jess-ieq Re: Jaka dawka? 28.03.12, 20:49
        Hashi-tess dziękuję za odpowiedźsmile
        Już piszę więcej o mojej chorobie.

04.07.2008 r. złe samopoczucie wypadanie włosów, biegunka, drżenie rąk, potliwość rąk, szybki puls itp. kontrola TSH i wynik 0.029 norma 0.4-4.0 wizyta u endo i thyrosan 3x1 tabletka i propranolol przy diagnozie nadczynność tarczycy choroba Gravesa Basedowa.

04.08.2008 r. kontrola TSH wynik 0.005 norma 0.27-4.2, FT3 28.04 norma 2.8-7.1, FT4 63.38 norma 12-22, Anty TPO 161.5 norma do 34. Nadal Thyrosan 3x1 i propranolol 3x1 kontrola TSH i FT4 23.09.2008 r.

23.09.2008 r. TSH 0.013 norma 0.4-4.0, FT4 17.9 norma 10.0-24.0. Nadal Thyrosan ale już 2x1 przez 7 dni następnie 1 tabletka przez 7 dni a potem 1/2 tabletki do kolejnej wizyty kontorla TSH.

14.11.2008 r. kontrola TSH 0.447 norma 0.27-4.2 koniec przyjmowania Thyrosanu.

02.02.2009 r. USG tarczycy wynik: tarczyca dwupłatowa, położona prawidłowo, jednorodna. Płat prawy o objętości 5,36, płat lewy 4,96 ml. Grubość 4 mm.

30.12.2009 r. kontrola TSH 0.934 norma 0.55-4.78.

04.05.2010 r. kontrola TSH 1.649 norma 0.55-4.78.

27.01.2011 r. kontrola TSH 1,01 norma 0.35-4.94.

03.03.2012 r. kontrola TSH w związku ze złym samopoczuciem i wynik 0,01 norma 0.27-4.2.

Wizyta u endo, która jak już napisałam po spojrzeniu na historię moich wyników stwierdziła, że nie miałam nadczynności i Gravesa Basedowa, gdyż wielkość mojej tarczycy, i ft3 i ft4 oraz brak oftalmopatii na to wskazują. Zdiagnozowała hashitoxicosis będące wstępem do niedoczynności tarczycy. Kazała mi zrobić ft3 i ft4 i po ich wynikach dostosować dawkę leku. Jeżeli będą w górnej granicy nrormy brać 2 tabletki dziennie Thyrosanu, jeżeli powyżej brać 3.

17.03.2012 r. kontrola FT3 i Ft4 wyniki: FT3 11,4 norma 3.1-6.8, FT4 40,5 norma 9-19.05.
        FT3 i FT4 są z jednego pobrania.

Ponawiam więc moje pytanie czy brać 3 tabletki Thyrosanu, bo gdzieś na forum wyczytałam, że Thyrosan niszczy tarczycę więc obawiam się, że przy takiej dawcę mogę wpaść w dużą niedoczynność. Zastanawiam się więc czy od razu tak ostro zadziałać czy brać 2 tabletki i po 4 tygodniach skontrolować TSh, FT3 i Ft4.
        Może to nieodpowiedzialne ale od 21.03.2012 r. biorę 2 tabletki Thyrosanu dziennie, do tego 2 tabletki witaminy B6 oraz 1 tabletkę Witaminy A+E.
        Jeżeli chodzi o moje samopoczucie to myślę, że jest lepiej. Nie mam już raczej zasłabnięć, ostatni w dusznym pomieszczeniu źle się poczułam, ale nie wzięłam rano tabletki, bo zapomniałam. Ogólnie nie czuję się źle można powiedzieć, że nawet jest ok. Endokrynolog powiedziała mi, że czeka mnie teraz pewnie ustabilizowanie na jakiś czas tarczycy a potem pewnie niedoczynność. Przyznam, że trochę się zestresowałam, bo chcieliśmy dzidziusia na którego myślę, że już czas a tu pokrzyżowane planysmile Jeżeli coś możecie mi podpowiedzieć będę wdzięczna sama nie wiem czy brać większą dawkęsmile
        Dziękujęsmile

• hashi-tess Re: Jaka dawka? 28.03.12, 21:26
          jeśli miałoby to być hashimoto, to ja nie znam
          przypadku, aby w początkowej fazie schorzenia
          tak długo trwała nadczynność, która nota bene
          teraz wróciła. No, ale ja nie jestem nawet medykiem,
          nie mówiąc o lekarzu.

Miałaś kiedykolwiek oznaczane p/ciała TRAB?
          To one wskazują czy jest to nadczynność z powodu G-Basedowa.
          Bez wyników tych badań trudno wyrokować co to za schorzenie.

Co do leczenia, to ja bym wykonała polecenie p. dr
          bo masz dużą nadczynność. A ona nie jest mało
          obojętna dla organizmu.
          Ale jeśli dobrze się czujesz, to spróbuj najpierw oznaczyć
          te p/ciała. Ja wyrwałabym skierowanie od lekarza.
          Badanie jest drogie, a taka nadczynność wymaga
          dokładnej diagnozy.
          • jess-ieq Re: Jaka dawka? 29.03.12, 08:29
            Hashi-tess dziękuję za podpowiedź zrobię jak najszybciej te badania i może skonsultuję się z innym lekarzemsmile dam znać jak czegoś się dowiemsmile
            Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiamsmile
            • pies_z_laki_2 Re: Jaka dawka? 29.03.12, 22:37
              Zrobiłabym jeszcze p.ciała atpo i atg, razem z tymi trab, jeśli dostaniesz skierowanie, wtedy miałabyś pełną wiedzę na temat.

Z drugiej strony to dziwne, masz małą tarczycę, a wyniki wskazują na to, że nawet taka mała a jednak szaleje... Dlaczego? Moze powtórzyłabyś usg?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka