Dodaj do ulubionych

Pomoc w interpretacji wyników

30.04.12, 14:48
Witam.Mam 33 lata. Od lat cierpie na bóle kostno-stawowe a aktualnie walczę z płynem w stawie kolanowym.Bóle są napadowe, czasem trudno mi wstać z łóżka przez kilka dni. Ostatnio wypadła mi połowa włosów ,schudłam 6 kg.,fatalne samopoczucie, częste bóle serca i poranne duszności .Ortopeda i reumatolog po wielokrotnych i wielokierunkowych badaniach niczego nie stwierdzili.Dzisiaj odebrałam wyniki badan i bardzo proszę o pomoc doświadczonych forumowiczów .Czy warto odwiedzić endokrynologa? Już właściwie na własną rękę szukam przyczyny moich dolegliwości...

TSH-0,196 (O.35-5.5)
FT3-3.21 (2.3-4,2)
FT4-1,2 (0,89-1,76)
Obserwuj wątek
    • pies_z_laki_2 Re: Pomoc w interpretacji wyników 01.05.12, 21:01
      Wg. mnie wyniki są całkiem dobre smile
      Za włosy może odpowiadać stres, ale i mnóstwo niedoborów, np. żelazo (zbadaj poziom ferrytyny), cynk, krzem, czy dla odmiany hormony (ale niekoniecznie tarczycowe). Przy hormonach niedobór, albo nadmiar, albo proporcje jednych do drugich.

Bóle stawowe bywają przy niedoczynnosci tarczycy, ale równie dobrze mogą się pojawiać przy chorobach odkleszczowych (Lyme arthritis)), duszności np. przy zakażeniu Chlamydią pneumonia, albo przy alergii na coś. Niepokojące są bóle serca, ale to może być równie dobrze coś dla kardiologa, jak dla psychologa, albo zakaźnika (tak też się mogą objawiać ch. zakaźne np. borelioza).
    • hashi-tess Re: Pomoc w interpretacji wyników 01.05.12, 21:32
      FT4 35.63% [wynik 1.2, norma (0.89 - 1.76)]

FT3 47.89% [wynik 3.21, norma (2.3 - 4.2)]

po przeliczeniu wyników na % normy widać,
      że tarczyca zaczyna szwankować.
      Dlatego proponuję, abyś dalej oznaczyła p/ciała
      p/tarczycowe TPO i TG oraz zleciła wykonanie usg tarczycy.
      Ten kpl badań wskaże jakie to problemy toczą Twoja tarczycę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka