Dodaj do ulubionych

hashimoto interpretacja wyników

08.02.13, 00:01
witam
mam zdiagnozowane hashi - biorę euthyrox 88 jednak od ponad pół roku moje samopoczucie leci w dół, waga w górę od września +8 kg ze wzmożoną aktywnością... wg mojej lekarki wyniki w normie lub wskazujące na lekkie podniesienie dawki--a ja padam na twarz każdego dnia. wykonałam sobie wyniki oto one
TSH - 2,577 - mU/L
FT3 3,04 pg/ml
FT 4 1,13 ng/dl
Anty-TPO 804,3 U/ml
przeliczyłam na kalkulatorze, ale nic mi to nie mówi... sad
FT4 27.59% [wynik 1.13, norma (0.89 - 1.76)]

FT3 44.21% [wynik 3.14, norma (2.3 - 4.2)]

ostatnio znalazłam info ze takie wyniki objawy ,mogą wskazywać na nadczynnośc nadnerczy ostatnio kortyzol miała 20,6 ug/dl norma to 17,3
proszę o poradę
Obserwuj wątek
    • hashi-tess Re: hashimoto interpretacja wyników 08.02.13, 00:10
      Patrząc na Twoje wyniki jestem pewna, że znajdujesz się
      w niedoczynności i droga do eutyreozt jest jeszcze długa.
      Napisz czy przed oddaniem krwi do badania wzięłaś
      euthyrox czy zażyłaś go po wyjściu z gab. zabiegowego.
      Jak długo przyjmujesz dawkę 88 mikrogr.

1-razowe badanie kortyzolu nic nie wnosi.
      Badamy go w dobowej zbiórce moczu.

Napisz czy kiedykolwiek oznaczałaś
      ferrytynę
      wit. B12
      i wit. D3.
      • julita_s Re: hashimoto interpretacja wyników 08.02.13, 07:24
        witam
        euthyrox 88 od maja/czerwca-wtedy miałam spadek "formy, ale odczułam krótkotrwałą i niewielką poprawę
        tabletke łykam po badaniu
        frrytyna i wit B w dolnej granicy granicy normy
        wit d nie oznaczałam
    • pies_z_laki_2 Re: hashimoto interpretacja wyników 09.02.13, 00:03
      > przeliczyłam na kalkulatorze, ale nic mi to nie mówi... sad

Koniecznie poczytaj wyjasnienie tutaj:
      - forum.gazeta.pl/forum/w,24776,45303225,0,Przeliczanie_wynikow_na_procenty.html

W skrócie: Hashimotki nie produkują hormonów tarczycowych w ilości takiej, jak organizm żąda, dlatego trzeba te hormony dostarczać z zewnątrz w postaci lewotyroksyny czyli tyroksyny syntetycznej T4.

Organizm na ogół daje sobie radę sam z konwersją T4 na aktywny hormon T3, ale niektóre Hashimotki muszą łykać i T4 i T3 (z różnych powodów). Na ogół najlepiej się czujemy mając oba te hormony na poziomie od środka normy do górnej granicy normy, czyli między 50% a np. 85% normy.

Bada się niezwiązane czyli wolne frakcje hormonów czyli free czyli fT4 i fT3.

Jeśli fT4 mamy na poziomie poniżej 50% normy (np. w okolicy 25%), to oznacza, że hormonu mamy za mało i na ogół należy podnieść dawkę czyli podnieść poziom T4 (który bada się w oznaczając hormon wolny fT4).

Jeśli fT3 mamy o wiele więcej, niż fT4, czyli rozbieżność między poziomem jednego i drugiego jest duża, to na ogół znaczy, że mamy niedoczynność tarczycy.

Jeśli fT4 jest bardzo wysoko, a fT3 bardzo nisko, to pewnie mamy anemię.

Ale... to wszystko już milion razy napisane zostało w wątkach na górze głównej strony forum... poczytaj je, może się zainspirujesz... a na pewno wiele ci one wyjaśnią.

No i co ważniejsze, nie ma tak dobrze, że da się wszystko ułożyć w prosta tabelkę, skrót siłą rzeczy jest bardzo zwięzły, więc pomija szczegóły i niuanse smile A te są ważne, bo każdy z nas jest inny i nie ma kopiowania przez kalkę.... smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka