tafti
15.09.13, 07:51
Witam ponownie. Tu jest moj watek:
forum.gazeta.pl/forum/w,24712,146544951,146544951,niskie_hormony_tarczycy.html,
tam tez sa moje wyniki. Postanowilam jednak zalazyc nowy, bo temat nieco 'obok' i bardziej wynika z mojej ciekawosci...
Czy poziom cholesterolu ma jakis zwiazek z niedoczynnoscia tarczycy?... Jesli tak, to jaki?
Zastanawiam sie, skad u mnie poziom cholesterolu calkowitego. Jest w gornej granicy normy, jednak moja dieta jest mocno antycholesterolowa od lat - jadam sporo migdalow i innych nasion/pestek, ryb, platkow/kasz/mak pelnoziarnistych, grejfruty, cytryny, awokado, oleje typu oliwa z oliwek, lniany, sezamowy, duzo warzyw, owocow... Nie jem miesa poza rybami, jednak jem sporo jaj (srednio 1 dziennie), nie unikam masla (ale nie jem tez nie wiem jakich ilosci), jem tez sery, w tym takze tluste - nie sadze jednak, ze to sa jakies straszne ilosci.
Kilka lat temu mialam cholesterol calkowity dosc niski, a proporcje HDL i LDL bardziej sensowne na moje oko.
Czy moze byc tak, ze i ten parametr pogorszyl sie rownolegle z zaburzeniami, jakie obecnie wykryly badania (niskie hormony tarczycy)?
Zaznaczam, ze z moja watroba jest ok (proby w normie, w usg prawidlowy obraz od lat, zadnych lekow nie przyjmowalam i nie przyjmuje.
Bede wdzieczna za odpowiedz na moje pytania.